HSP, högkänslighet

Hejsan

Idag vill jag prata lite om HSP, högkänslighet. Det är ingenting som är nytt även om det fortfarande finns endel som inte tror på detta. En kvinna vid namn Elaine Aron har studerat detta ämne i över 20 år, Elaine är psykolog.

HSP är ingen diagnos utan ett personlighetsdrag som ca 20% av världens befolkning har, lika många män som kvinnor. Högkänsliga personer föds med ett nervsystem som är känsligare än genomsnittet och en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor. Det innebär att en högkänslig människa kan uppsatta information och känslor som andra inte lägger märke till. En HSP person har en stark magkänsla och ”bara vet” utan att förklara varför.

Detta är ju såklart väldigt svårt att förklara för tex en människa som bara tänker logiskt och aldrig baserat sina beslut på känslor. Jag å andra sidan skulle nog säga att jag baserar nästan alla mina beslut på känslor.

Jag är en högkänslig person, jag har känt i hela mitt liv hur jag registrerar andras känslor och hur sinnesstämningar påverkat mig. Jag är också en ganska extrovert person vilket många kan tolka som att jag inte alls är så känslig, vilket såklart är helt fel. Jag har ofta ”känt på” mig saker och min magkänsla stämmer oftast.

Däremot har jag inte alltid våga lita på den, trott att jag varit för impulsiv när jag i själva verket läst av massor av känslor och intryck för att känna och tycka som jag gör. Och ibland även agera på ett sätt.

Jag har även alltid haft lätt att förstå mig på människor, lyssna in och få folk att må bra. Jag känner ofta hur jag vid diskussioner med fler människor än en kan förstå båda parter och ibland få ”medla” vad den andra menar.

Att känna extra mycket är ofta tröttsamt och jag värdesätter lugn och ro jätte mycket. Även att få bestämma över mig själv har gjort att jag mår mycket bättre, vilket även det är viktigt för en HSP person. Vi har annars en tendens att vilja alla andra väl och glömma oss själva. Så att lita på min magkänsla och säga upp mig och starta eget var tex helt rätt val och något som verkligen kändes rätt i magen.

Allt det här med att känna allting extra mycket har jag känt av i hela mitt liv men det är först nu i vuxen ålder jag verkligen kan begripa vad detta med att vara en HSP person verkligen innebär. Jag reagerar väldigt starkt på olika stämningar och energier. Jag har extremt höga toppar och djupa dalar. Jag har ju tex fått en feldiagnos tidigare som bipolär just pga av detta.

Jag har förutom detta personlighetsdrag även diagnosen adhd. För mig är detta absolut inget negativt, jag ser det som nåt unikt och positivt. Jag har vid nåt tillfälle sagt till nån att ”du har nog adhd, du” eftersom jag känner igen personlighetsdragen så tydligt. Det har inte tagits emot särkilt väl…. Så det har jag slutat sagt nu. Varför ser människor det som nåt negativt? Hursomhelst, detta skulle inte handla om adhd nu. Men måste även berätta att min äldsta son har diagnosen ADD och jag gissar att även han är HSP, en introvert, han kan vara så extremt trött efter en skoldag med massa känslor att han bara måste vila. Och han är extremt känslig och kan gråta väldigt lätt.

En vän från Malmö tipsade mig nyligen om högkänslighetspodden, huuur bra som helst. Ni hittar den HÄR

Detta är endel av personlighetsdragen:

-Du är extra mottaglig för andras känslor och stämningar i ett rum.
-Du känner starkare inför till exempel musik, naturupplevelser och smaker.
-Du upplever beröring mer intensivt.
-Dina känslor växlar snabbt.
-Du tar lätt på dig andras bekymmer.
-Du har ett rikt inre liv.

Utdrag från hemsidan Peacefulmind.se

”Det är positivt att vara en HSP, du anar faran i tid, du upptäcker behov hos individen eller gruppen som andra missar. Du är ofta social och tycker om att umgås med människor (men kan dock bli trött av det). Du är kreativ och initiativrik. HSP har också hög empati, är goda lyssnare och fattar ofta väl genomtänkta beslut. Som HSP tar du in och registrerar fler intryck och har en hjärna som är extra bra på att bearbeta intryck på ett djupt sätt. Allt det här är viktiga egenskaper som behövs i vårt samhälle, säger Elaine Aron.

Bärare av sårbarhetsgener är visserligen extra känsliga för påfrestande livshändelser, men de har också visat sig vara extra känsliga och mer mottagliga för positiva livserfarenheter. Växer de upp under trygga och goda förhållanden löper de därför lägre risk att drabbas av olika hälsoproblem än andra med samma genuppsättning”

Jag misstänker även att Levis är HSP, en extrovert sådan. Men det visar sig med tiden.

Hemma hos oss är alla känslor ok. Man får vara jätte glad, jätte ledsen och kätte arg. Sånt är jätte viktigt tycker jag. Skulle aldrig säga till nåt av mina 3 barn att dom är ”för känsliga”

Thea har uppmärksammat detta på ett härligt sätt, hon säger ofta ”här får man känna allt” och precis så är det. Hemma hos oss är inga känslor fel. Är jag och Pär osams så spelar det ingen roll om barnen är där eller om vi har besök av vänner. Det är inte alla som är bekväma med det, men då får det stå för dom, det är nåt jag har lärt mig att acceptera med åren. Det är inte mitt ansvar hur andra mår och jag ska inte behöva anpassa mig hur mycket som helst för att andra ska må bra, för då mår inte jag bra.

Hemma hos oss får man vara precis som man är. Med eller utan massvis med känslor. Och gillar man inte massa känslor så behöver man inte umgås med oss, enkelt va? Haha.

Förr i tiden användes HSP personer för att ta hand om människor i flocken som inte mådde bra eller för att känna av om det var några faror i närheten. Även djurriket har 15-20% HSP, häftigt va? Vi är alltså nödvändiga för denna jord vi lever på.

HÄR kan du göra ett test för att se om du möjligtvis är HSP.

Att även ha litat på min magkänsla när jag valde Pär var otroligt modigt. INGEN och jag menar ingen förstod mitt beslut då. Inte min familj, inte mina vänner, ingen. Vilket såklart inte är så konstigt. Men jag visste till 120% att det var rätt.

Och att få känna som en HSP person att det är ok att visa alla sina känslor är nånting helt underbart. För är man en sån som tycker det är jobbigt med känslor och att det lätt ”blir för mycket” då passar man verkligen inte ihop med en högkänslighets människa.

Jag upplevde väldigt ofta tidigare att jag inte var mig själv, att det inte var ok att visa hur bubbligt glad jag var, hur rasande arg jag kände mig eller hur fruktansvärt gråt-ledsen jag kunde bli…..

Detta är inte mitt ex fel, det är inte så jag menar. Men det förstår ni va? Jag menar bara att idag mår jag bra. Och idag har jag även en betydligt bättre självkänsla och vet hur jag fungerar.

Jag vet vad jag är och hur jag ska agera med mina känslor.

Hej på er

Äntligen är vi här igen, vårat härliga Cypern. Eller äntligen, det var ju faktiskt inte alls meningen att vi skulle åka hit igen. Men våra vänner Stina och Mattias hörde av sig och undrade om vi inte skulle dra iväg på en liten höstresa.

Okejrå sa vi. Jag kunde styra om lite jobb och Pär behövde verkligen få koppla av.

Min Pär driver ju 3 bolag är även delägare i ett 4:e bolag som har tillverkning av rengöringsmedel. Hursomhelst, han har under ganska lång tid haft för mycket att göra och nu på slutet har han känt av det i kroppen. Framförallt då det hopar sig och alla vänder sig till honom samtidigt med olika frågor. Då säger kroppen och knoppen till slut ifrån.

Sen är han nu inne på 12:e veckan med kryckor. Jag måste säga att jag är grymt imponerad av honom, själv hade fått en depression av att hoppa runt sådär länge och känna mig så begränsad. Herregud liksom, jag erkänner, jag hade dött…..

Ni vet ju hur arg jag var på honom i början, men det släppte helt efter 10 dagar. Nu har jag bara tyckt synd om honom, älsklingen. Men jag skulle ljuga om jag inte sa att jag är rätt trött på att bära alla kassar mat, köra bilen och göra allt hushållsarbete hemma. Det ska bli skönt när han kan röra sig normalt igen.

Hursomhelst, Stina fick en operationstid till hennes höft i torsdags så dom kunde inte följa med, såååå jäkla tråkigt. Vi hade sett framme emot att få visa dom vårat paradis. Självklart åkte vi ändå. Vi behövde verkligen den här resan med varandra nu.

Vi är väldigt bra på att uppskatta varandra och ta vara på tiden med vi har ihop. Vi tror det är eftersom vi nästan bara träffas varannan vecka, därför värdesätter vi tiden tillsammans så otroligt högt. Det skulle nog inte vara lika om vi träffades varje dag och natt. Eller, vi vet att det inte skulle vara lika. Både jag och Pär har levt i andra relationer.

Igår när vi satt på restaurangen så spelades låten vi dansade till 1:a kvällen vi träffades. Då säger Pär, tänk om du vetat då att du skulle vara gift med mig 4 år senare. Det blir alltid en sån resa tillbaka i tiden när vi pratat om det.

Hur Pär kämpade för att jag skulle bli hans och hur struligt allting var i början. Det har nog gjort att vi tar ingenting för givet.

Vi är så tacksamma för varandra. Jag för att han aldrig gav upp, och han för att jag till sist vågade lita på mitt hjärta och göra det som alla sa åt mig att inte göra. Välja Pär, välja kärleken och välja oss. Mot alla odds så är det VI. Alltid vi! Så har det varit från den dagen jag tog steget från mitt gamla liv och in i vårat nya.

Jag älskar ”vi” känslan vi har. Vårat team, Marit och Pär. Min allra bästa vän och min livskamrat. Det finns ingenting jag inte kan prata med honom om. Och vi känner varandra som om det vore oss själva. Jag har ont när han mår dåligt och tvärtom.

Jag är aldrig ”för mycket” för Pär. Han älskar mig precis som jag är och det är en sån härlig trygg känsla. Vi stöttar varandra i allt och tar ner varandra på jorden när det behövs.

Nu har vi inte fått mycket tid tillsammans pga av jobb så denna vecka är så otroligt uppskattad. Vi ska bara mysa, spela kort, prata, älska, bada, sola och njuta av varandra.

Solnedgången igår kväll vid middagen. Vi var för övrigt de yngsta människorna på restaurangen. Det var vi och pensionärerna. Antar att det är dom enda som är lediga nu förutom oss, hahaha. Men det gör inget, rätt skönt faktiskt.

Magasin Fiori

Hejsan

I vår lilla stad Borlänge har vi en blomsterbutik i centrum som är såååå härlig. Jag älskar att gå in till Stina och mysa i hennes lilla rum där hon har alla snittblommor.

Det är verkligen lyx för mig. Att kunna köpa en underbar bukett snittblommor på fredagar och få njuta av i flera dagar (för shit vilken skillnad det är på blommor och blommor) köper man snitt på Ica maxi så räkna inte med att dom lever särkilt många dagar. Det vet jag som köper blommor till stylingar.

Men dessa buketter….. Jag kan bli kär i en bukett snittblommor.

Den här veckan va jag in redan idag för imorgon kommer Gävle dagblad hem till oss i lägenheten och skall ta lite kort. Då vill man såklart ha finaste blommorna på bordet, Hahaha.

Jepp, jag kommer släpa dessa från Borlänge till Gävle imorgon.

När man ber grabbarna ta ett kort så kan halva huvet och fötterna va borta på en, Hahaha.

Nej, nu ska jag packa ihop här lite snabbt så jag hinner med sista myskvällen med grabbarna. På lördag drar ju vi till Cypern också. Så ingen ”bonusdag” med nån av dom blir det nästa vecka. Tur det finns telefon.

Jag har inte packat med mig ett ENDA par klackar. Det ni, det är ovanligt. Jag har däremot köpt mig ett par nya dyra springskor idag, Nike air zoom nånting. Sköna som tusan faktiskt.

När jag kom hem ikväll hade jag fått en leverans blommor till dörren. Vilket lyx!!’ Älskar sånt.

En till lokal superhärlig blomsterbutik som heter Gustafsons blommor här i Borlänge ska ha ny invigning nästa lördag. Tyvärr har vi inte hunnit hem från Arlanda då. Men söta mamma får gå med en vännina i mitt ställe.

/Marit

Hejsan

Vaknade imorse och skulle kliva ur sängen. Benen nästan vek sig under mig för min vänstra fot smärtade nåt enormt varje gång jag tog ett steg.

-Vad fan är det för fel på mig, tänkte jag.

Jag skrev ut på Instagram och flera trodde hälsporre. Jag har googlat (såklart) och visst låter det som så. Men det finns också nåt som heter plantar facit (?)

Har jag lika fruktansvärd smärta imorgon bitti också måste jag ringa vc och få hjälp. Alltså, jag HATAR att vara skadad. Det passar mig inte alls. Jag blir ju nästan deprimerad.

Det var inte längesen jag hade problem med knät, och före det en axel som krånglade jätte länge. Jag har ju tränat aktivt varje vecka 4-5 pass sen 2015. Tycker det är så jäkla konstigt att vi som tränar blir skadade. Varför kan inte soffpotatisarna åka på den här skiten istället. Äh, ni fattar att jag är bara sur och bitter över min jävla häl just nu va?

Jag va till och med sur mot Pär nyss i telefon fast jag egentligen längtar efter honom. Skit häl. Orkar inte. Skit. Skit. Skit

Godnatt

Oh Bella….

Det är är min Bella, Isabella, hon är 21 år och har precis flyttat till London för att följa sina drömmar. Hon studerar engelsk litteratur och kreativt skrivande. Den här bruden är med andra ord smartast i släkten (skräll) Bella är min brorsdotter och hon kom till världen när jag var 15 år.

Det här är inte 1:a gången hon imponerar på mig den här underbara coola bruden. Förra året drog hon iväg jag-vet-hur-länge till andra sidan jordklotet och ”bakpackade” runt om i Mexico. Hon har även bott ett tag i Barcelona och studerat.

Just ja, Bella sitter i permobil och har en muskelsjukdom sen födseln. Men INGET har nånsin stoppat henne. Älskar henne för det.

Kommer fortfarande ihåg det som igår när jag, faster Marit, hängde med Isabella ett tag och jobbade som hennes assistent (sånt jäkla drömjobb förresten, att få hänga med sin brorsdotter hela dagarna) Då skulle hon bli ”sjungerska” som Britney Spears. Såklart du ska, sa jag. Så lyssnade vi på Brittan på högsta volym. Älskar fortfarande Britney, vet dock inte om Bella gör det, hahaha.

Hon är klok som en bok den här ungen och jag älskar hennes mod och konsten att ta vara på livet. Fy fan va cool hon är. Bella har börjar blogga och jag blir så jävla stolt när jag läser hur hon skriver, hennes sätt att sätta ord på alla hennes känslor. Hon är så otroligt begåvad att jag blir tårögd.

Ni hittar hennes öppna, ärliga och otroligt välskrivna blogg HÄR. Kika in och läs hennes fina texter.

”Me writing about it, me talking about it – my disease I mean.

It only makes it real. It´s easier to just deny it, and I think that´s exactly what I´ve been doing. I think I´ve been living my own imaginary dream. A dream telling me that if I ignore it, pretend it doesn’t exist, then so will the rest of the world.

Then, and only then, it can´t stop me. Like I said, I don’t associate myself as ”Bella in the wheelchair”. Neither should anyone else. But it doesn’t matter how much I try, deny or cry by myself instead of among others.

It will always be a part of me. It will always force me to work a little bit harder, explain things a little more often and plan life a little bit better”

Här är Bella 4 år. Hon älskade att sitta och pyssla och leka med Barbie. När hon blev äldre så började hon skriva istället, inte undra på att hon är så duktig

Här är brorsan och Bellis❤️

Min fina vackra Bella, jag vet att du kommer blir något stort en vacker dag.

Kram/ din faster

 

 

Benpass

Hej på er

Hoppas ni har en härlig söndag. Själv har jag så ont i röven och låren att jag fick rulla ur sängen imorse, på riktigt alltså. Jag älskar ju den känslan eftersom jag då vet att passet på gymmet tagit precis där det skulle. Och maten jag stoppar i mig gör att mina muskler växer.

Faktiskt så hade jag inte mycket tid att träna igår. Helt självvalt faktiskt. Jag prioriterade att få egentid med Maximilian eftersom Levis hängde i skogen med sin bästis Hugo och Pär och Thea va i Gävle på fotbollsmatch.

Så jag hade exakt 50 min tillgodo inkl uppvärmning. Och då kopierade jag ett pass jag sett på instagram, en cool superfit mamma som heter @stephfitmum (tränings följtips)•

-Gående utfallssteg 4×10, med 8 kg hantlar i händerna

-Goblet squat med 16 kg kettlebell mot bröstet, 4×15

-Enbensknäböj med en fot på bänk med 8 kg hantlar i händerna, 4×10.

-Marklyft puls med hantlar 8 kg i varje hand, 5×10.

-Liggande lårcurl i maskin, 3×15

Alla dessa övningar hittar ni filmer på inne hos @stephfitmum på instagram från den 13/9. Ett tips är att har du slut på motivation och inspiration så leta upp ett bra konto och kopiera ett pass. Oftast utmanar du dig själv lite extra och får ut jätte mycket av träningen. Själv trodde jag Stephanie körde med 16 kg hantlar🤦🏽‍♀️, men det var pound vilket betyder ca 7 kg. Så jag hade alltså 1 kg mer än den supertränade kvinnan. Inte undra på värken i ben och röv, hahaha.

Alltså satan vilket härligt darr jag hade i benen när jag gick ut från gymmet. Jag hade till och med svårt att trycka ner kopplingen när jag skulle köra iväg med bilen.

Idag har jag tagit en lätt joggingtur i 5 km för att få igång blodcirkulationen i benen. Ska bli spännande att se hur benen känns imorgon, antagligen är träningsvärken värre då, hahaha.

/Marit

Höstshopping

Hej babes

Jag blir såååå shoppingsugen på hösten, blir inte ni? Jag sitter på kvällarna i soffan och lägger plagg i kundkorgen hej vilt i alla möjliga olika butiker.

Här ser ni ett litet urplock av alla plagg jag är sugen på just nu…..

Den här blusen tror jag är så himla bra. Under kavaj, under skinnjacka eller till middag. Jag kan bara inte bestämma om jag ska ha grön eller gul. Du hittar den HÄR

Dessa plagg med stora knappar har blivit så populära. Lite härliga tycker jag. Du hittar denna vita blus HÄR

Jeansen hittar du HÄR Så jäkla snygga. Ser precis ut som ett par Levis 501 tycker jag.

Dessa vida beiga byxor tror jag är sååå snygga nu till hösten med ett par klackar. Både till jobbet och till middag. Du hittar dom HÄR

Superfin polotröja i finaste höstfärgen. Du hittar den HÄR.

Woaw, dessa jeans är sååå jag. Måste ha mao. Jag vet att endel inte tycker man ska ha trasiga jeans när man kommer upp i en viss ålder, men sånt skiter jag i. Snyggjeansen finns HÄR

Mysigaste stickad tröjan som passar till allt i höst. Den finns HÄR

 

Leokjol

Jag fick jätte många frågor om min nya kjol i förmiddags när jag la ut en boomerang på insta-story. Den är faktiskt helt ny och kom med posten igår. Den kommer från Nelly och tyvärr hittar jag den inte just nu på sidan, så jag är rädd att redan hunnit ta slut. Det finns en liknande HÄR.Det finns en liknade på Gina Tricot , HÄR. Och en på Lindex HÄR

Jag gillar att den är lite längre, då passar den bättre nu  in på hösten.

Toppen är också ny, en halvpolo i ribbat material. Mjuk och skön. Den kommer från Åhlens, Carin Wester. Du hittar den HÄR

Kolla in blommorna, jag älskar att gå och köpa fredagsbukett. Jag går oftast till Stina på Magasin Fiori i Borlänge. Jämt världens bästa service och nu känner hon liksom av vad jag vill ha. Såååå underbart.

Här hemma blev det tacos denna fredag. Ungarna älskar det. Levis har sin bästa kompis Hugo här inatt och alla barnen ville gå på Bio. Så nu har jag skjutsat in allihopa, nu ska jag passa på att bädda till Hugo och göra det lite extra mysigt till dom. Det är så roligt tycker jag.

Jag tycker det är mysigt när huset är fullt av ungar, det känns på nåt vis som att huset är fyllt med kärlek då.

Idag är jag lite extra levnadsglad, jag blir alltid det dagen efter ett migränanfall. Som att få livet åter på nåt vis. Usch alltså, är det fler som har migrän? Jag har fått det i vuxen ålder och ärvt det av min mamma. Det måste vara djävulens påfund, tätt följt av pms…. Jag har medicin men det är inte alltid det hjälper faktiskt. Tipsa gärna om ni äter nån superbra medicin som jag borde testa. Så kan jag ringa min läkare.

Hoppas ni får en mysig fredagskväll fina ni.

Kram på er

/Marit

 

Styleby+Wera

Hej babes

Har ni hört att tidningen styleby gjort en kollektion tillsammans med Åhlens och Wera? Jag klämde och kände på kläderna när jag var i Stockholm i helgen. Det blev inget köp där och då. Men jag är ruskigt sugen på den vita skjortan med långa kragsnibbar och dom oranga brallorna.

Färgerna är (såklart) svart, vitt och mörkt blå, men även lite inslag av just orange som är höstens ”it-färg” Det är lite 70-tals vibbar över hela kollektionen, vilket jag gillar.

Jag älskar att plaggen har en egde och känns speciella. Det är oftast det som gör att en outfit blir cool istället för litet tråkig.

Ni hittar kollektionen HÄR

 

Cool Company

Hejsan

Hörrni, nu ska jag berätta om en tjänst som jag tycker är grym och som jag använder mig av jätte mycket.

Cool Company är ett företag som hjälper dig, som precis som jag, jobbar lite extra vid sidan av ditt vanliga jobb.

Jag har länge haft samarbeten genom mina sociala medier och då är det superbra att använda sig av Cool Company. Genom dom fakturerar jag och dom tar hand om allt. Du behöver inte ha en f-skattesedel och dom betalar både skatt och arbetsgivaravgift. Man blir anställd genom dom kan man säga. Det blir som att ”frilansa” fast som privatperson. Hur bra är inte det? Jag har använt mig av dom i flera år.

Det kostar ingenting att skapa ett konto och dom tar heller inga fasta avgifter. Utan bara en fast summa per faktura (5,98%) för allt jobb dom gör. Och man betalar dom när kunden betalar dig.

Jag hade tex en kund nyss om inte betalade i tid, då skickade Cool Company ut en påminnelse utan att jag ens visste om det. Sen betalas min lön ut på mitt konto, superenkelt. Dom löser all administration åt dig, tom försäkring.

För även om jag har eget företag så gör jag samarbeten och jobb både genom bloggen och instagram. Jobb som alltså inte ska faktureras från mitt homestylingföretag. Då är detta perfekt för mig.

Så signa upp er ni också så är ni förberedda nästa gång ni får en fråga om jobb. Det är ju tråkigt att behöva säga nej för att man inte har möjlighet att fakturera. NU kan du göra det. Det är enkelt att skriva i alla uppgifter som behövs för att fakturera (se bilden nedan) och sen sköter Cool Company som sagt allt.

Har ni frågor, tveka inte. Jag har använt tjänsten i flera år.