Inget passar väl bättre än en klassisk jordgubbstårta på sommaren, eller hur? Hemligheten med att lyckas med en god, traditionell jordgubbstårta är att bottnarna ska vara saftiga och inte bli torra. Samtidigt behöver sockerkakan vara fast i utförandet från start för att vara stabil och inte sjunka ihop. Detta blir den genom att du har potatismjöl i smeten, plus att du inte smörjer/bröar sidorna på formen (med avtagbar kant), för då fastnar smeten lättare på sidorna och gör att kakan blir hög och fin. Ett bra grundrecept på en klassisk jordgubbstårta hittar du här.

Netstyle frågade Mr Cake himself, stjärnkonditorn Roy Fares, om hans bästa insidertips för att lyckas med en jordgubbstårta:
1. ”Vispa inte grädden för hårt. Då blir den grynig och smörig i konsistensen. Vill du ha mer stadga i grädden för att göra snygga dekorationer med spritsen, kan du blanda i ett halvt kryddmått bakpulver till cirka 2 dl grädde. Se till att grädden är riktigt kall innan du börjar vispa.”
2. ”Använd gärna en oväntad ingrediens som fyllning istället för vanlig vaniljkräm. Lemon curd ger fin och syrlig kontrast till de i övrigt lena och söta smakerna.”
3. ”Om du är ute efter symmetri i dekoren bör du välja jordgubbar som är lika stora, då blir det en snyggare tårta. De jordgubbar som är för stora eller små kan du använda inuti tårtan.”
Roy Fares: ”Vispa inte grädden för hårt”
Jordgubbstårtan är en klassisk dessert som är ganska enkel att ”pimpa” kreativt på lite olika sätt, även fast jordgubbarna fortfarande få stå i centrum. Här kommer 10 tips som gör tårtan lite mer speciell:
1. Gör en paj istället för en tårta

2. Pudra över med florsocker

3. Ta in några andra ”bärkompisar” till jordgubbarna

4. Låt jordgubbskräm rinna ner på sidorna

5. Välj en chokladkaka som grund

6. Gör småbakelser av tårtan

7. Ge tårtan en glansig geléfinish

8. Gör en rulltårta istället för vanlig tårta

9. Gör en USA-tårta

10. Dekorera med gröna blad

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock
VÅRA UTVALDA SHOPPINGTIPS! (REKLAM)