10 kreativa jordgubbstårtor + Roy Fares bästa tips!

Inget passar väl bättre än en klassisk jordgubbstårta på sommaren, eller hur? Hemligheten med att lyckas med en god, traditionell jordgubbstårta är att bottnarna ska vara saftiga och inte bli torra. Samtidigt behöver sockerkakan vara fast i utförandet från start för att vara stabil och inte sjunka ihop. Detta blir den genom att du har potatismjöl i smeten, plus att du inte smörjer/bröar sidorna på formen (med avtagbar kant), för då fastnar smeten lättare på sidorna och gör att kakan blir hög och fin. Ett bra grundrecept på en klassisk jordgubbstårta hittar du här.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt/Bonnier Fakta, iStock

Netstyle frågade Mr Cake himself, stjärnkonditorn Roy Fares, om hans bästa insidertips för att lyckas med en jordgubbstårta:

1. ”Vispa inte grädden för hårt. Då blir den grynig och smörig i konsistensen. Vill du ha mer stadga i grädden för att göra snygga dekorationer med spritsen, kan du blanda i ett halvt kryddmått bakpulver till cirka 2 dl grädde. Se till att grädden är riktigt kall innan du börjar vispa.”

2. ”Använd gärna en oväntad ingrediens som fyllning istället för vanlig vaniljkräm. Lemon curd ger fin och syrlig kontrast till de i övrigt lena och söta smakerna.”

3. ”Om du är ute efter symmetri i dekoren bör du välja jordgubbar som är lika stora, då blir det en snyggare tårta. De jordgubbar som är för stora eller små kan du använda inuti tårtan.”

Roy Fares: ”Vispa inte grädden för hårt”

Jordgubbstårtan är en klassisk dessert som är ganska enkel att ”pimpa” kreativt på lite olika sätt, även fast jordgubbarna fortfarande få stå i centrum. Här kommer 10 tips som gör tårtan lite mer speciell:

1. Gör en paj istället för en tårta

Pajen gör att tårtan blir lite nättare och mer elegant. Du kan ha vaniljkräm som fyllning i den och fortfarande servera en klick grädde till.

2. Pudra över med florsocker

Har du en vacker och tjock sockerkaka blir det raffinerat att strunta i att dekorera den med grädde utanpå och istället köra less is more-devis genom att pudra med florsocker över ”locket” med en sil. Låt däremot fyllningen vara generöst synlig.

3. Ta in några andra ”bärkompisar” till jordgubbarna

Hallon och björnbär ackompanjerar de goa gubbarna vackert och ger en stilig effekt på tårta eller paj!

4. Låt jordgubbskräm rinna ner på sidorna

En snygg ”rinneffekt” får du med jordgubbssylt som får droppa ner på sidorna. Gör det enkelt för dig och köp Bob’s squeezy jordgubbssylt (utan bitar) i klämflaska!

5. Välj en chokladkaka som grund

Vem har sagt att jordgubbstårtan måste vara vit? Gå emot konventionerna och satsa på en härligt rik chokladsockerkaka med rinnig chokladkräm ovanpå!

6. Gör småbakelser av tårtan

Små portionsformar och munsbitar gör du enkelt med små paj- eller muffinsformar. Fyll minipajerna med bärkräm, vaniljkräm, grädde och dekorera med bär, blommor och pudra med florsocker! (Psst: Är dom små får man ta två…)

7. Ge tårtan en glansig geléfinish

För en proffsig finish och ljuvligt syrlig smak: glasera jordgubbsdekoren på tårtan med en syrlig gelé. Blanda 1 dl Gelésocker multi (funkar även med gelatinblad) med 1-1,5 dl vatten. Häll även i några droppar citronsaft. Koka upp och låt sedan svalna något. Du kan även använda jordgubbssaft istället för vatten om du vill, för mer smak. Skeda sedan över gelén över tårtan då den svalnat.

8. Gör en rulltårta istället för vanlig tårta

Rulltårteformen blir trevlig och dekorativ och dessutom lättare för folk att smaka av som vill äta en mindre bit dessert.

9. Gör en USA-tårta

Kul och dekorativ tårta i form av den amerikanska flaggan! Baka sockerkakan i långpanna för en rektangulär form. Sedan dekorerar du enligt bilden med jordgubbar och blåbär. Spritsa små gräddstjärnor på blåbären och forma ränder till flaggan med grädden. Succé!

10. Dekorera med gröna blad

Gröna myntablad, citronmeliss, atsinakrasse, eller basilika i jordgubbsdekoren ger ett trevligt inslag på tårtan.

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras