13 bullshitfraser du säger till folk dagligen

Hört talas om ’deja poo’? Det är känslan av att ha hört det där skitsnacket någon gång förut. Förmodligen från din egen mun.

I dagens forcerat lyckliga och perfekta låtsasvärld är det lätt att gå omkring och småljuga konstant, tack vare hjälpmedel som appar, instagramfilter, botox, Spanx och nummerpresentatörer (vilken normalt funtad människa RINGER överhuvudtaget, by the way…?). Därför är det inte så konstigt att flosklerna spottas ut ur våra munnar snabbare än Kanye Wests designkarriär var över.

1.  ”Du passar verkligen i lugg!” 
Sanning: Nej, det gör nästan ingen. Lugg är en bra idé – i teorin. Men alla har inte samma frisyrmässiga förutsättningar som Jane Birkin, inte ens Jane Birkin själv.

2. ”Det är så skönt med en stegräknare. Jag kommer utan problem upp i mina 10.000 steg om dagen.” 
Sanning: Ja, eller hur? Det är därför du har monterat fast stegräknarjäveln på grannens hund, som har ickebekräftad ADHD och ett ovanligt stort motionsbehov. Du tar bara trapporna när kollegorna är med. Men när du jobbar över ensam på kontoret tar du hissen och 20-meterspromenaden till skrivaren känns lika jobbig som Lidingöloppet så du struntar helt enkelt i att skriva ut.

3. ”Det är sååå omodernt att banta, VEM gör egentligen det idag?!” 
Sanning: Men att räkna kalorier med hjälp av en särskild app, undvika gluten, laktos och kolhydrater just på grund av viktens skull (fast skylla på allergier eller överkänslighet som inte är dokumenterad), späka sig med flytande kurer som är förtäckt svältfasta fast marknadsförd som ’detox’ eller att väga sig tre gånger om dagen är tydligen helt OK…

4. ”Jag har testat ALLT och inget funkar” 
Sanning: Really? Ricinolja då? Eller celibat? Elchocker? Eller att hålla ett löfte konsekvent i mer än tre timmar, har du verkligen testat det?

5. ”Nej tack, jag dricker inte starksprit” 
Sanning: Men tre glas rödpang eller lådvinsrosé fem dagar i veckan går däremot utmärkt!

6. ”Botox? Nej, aldrig livet. Det känns så läskigt med sprutor. Då åldras jag hellre naturligt.” 
Sanning: Naturligt, absolut, så länge du får bleka tänderna, göra IPL, vaxa bort fjunen runt överläppen, ta bort åldersvårtor och pigmentfläckar med laser, göra microneedling i ansiktet och lägga 7000 kronor i månaden på cosmeceuticals inom hudvård med hyaluronsyra i rätt dos. Just ja, glömde visst ögonfransförlängning, tatuerade 3D-bryn med microblading och extensions.

7. ”Det är viktigt och självklart för mig att lyfta fram andra kvinnor” 
Sanning: Så länge de inte är liiiite bättre än du inom ditt specialistområde, aningen yngre, mer på hugget och tävlar om ett snarlikt uppdrag du suktat efter i fyra år.

8. ”Aldrig att jag skulle göra mig till för någon annan!” 
Sanning: Ehhh, yeah right.

9. ”Välgörenhet ligger mig varmt om hjärtat” 
Sanning: I alla fall när du får skylta med din Moder Teresa-generositet i sociala medier genom skärmdumpar på swish-inbetalningar till Läkare Utan Gränser osv. Men står valet mellan en förnyelse av Netflix-abonnemanget och ett fadderbarn så ryker det sistnämnda.

10. ”Det är helt förfärligt hur många timmar om dagen ungdomar sitter med sina mobiler idag. Annat var det på min tid!” 
Sanning: Och hur många timmar per dag ägnar du själv åt Facebook, instagram och att leta trevlig inspo på Pinterest? Inte ens barnens sociala medie Snapchat kan du låta bli, enbart för de skojiga djurögonens skull som gör dina bilder ’gulligare’, vilket du patetiskt nog vill posta i dina egna sociala forum. När vi växte upp på 80- och 90-talet så fanns det följande nöjesutbud: titta på ”Dallas”, ”Familjen MacCahan” eller ”Godmorgon Sverige”, alternativt lattja med Rubiks Kub eller en kullager-jojo. Om Musical.ly eller Youtube hade funnits då kan du räkna ut själv vilken aktivitet vi hellre hade valt.

11. ”Mina barn får inte äta bullar, kakor eller dricka saft/läsk. Det är alldeles för mycket tillsatt socker, transfetter och E-ämnen i detta.” 
Sanning: Men att ge barnen Lingongrova varje morgon (innehåller i princip lika mycket socker som Skogaholmslimpa, bara det att alla tror att det är nyttigare) är OK? Grovt rågbröd är ännu värre och innehåller 12,5 % socker. Samma sak med apelsinjuice (lika mycket kalorier som läsk), fil och ’hälsosam’ müsli eller branflakes som innehåller mängder med tillsatt socker. Eller ’nyttiga’ havrekakor fulla med palmolja och härdade fetter. Visste du förresten att Tacokrydda innehåller ungefär 50% olika sockerarter? E-ämnen som många är rädda för finns i de flesta livsmedel som säljs i butik idag. Men bara godkända tillsatser får användas enligt svenska livsmedelsverket och reglerna är stränga. Det är en god ambition att inte låta barnen få i sig så mycket socker eller transfetter. Men ett första steg bör vara att rensa ut de saker som barnen (och du själv) stoppar i dig till vardags, i tron om att det är nyttigt. Då gör det inte så mycket om barnen (eller du) äter en kanelbulle eller kakor emellanåt.

12. ”Aldrig i livet att jag firar Alla Hjärtans Dag! Det är bara ytterligare ett kommersiellt jippo, påhittat enbart för att vi ska konsumera mer.”:
Sanning: Så du firar jul för att hedra Jesu födelse? Och du köper en semla på vissa tidpunkter under året för att du kände att ’shit, vad sugen jag blev på en torr kardemummabulle med grädde och mandelmassa just nu i februari!’? Tyvärr kan vi bara kapitulera inför pressen kring olika ’högtider’ som är mer eller mindre forcerat framtagna enbart för att få oss att köpa vissa saker. Du kan välja att inte fira eller inte köpa vissa saker, men du bör samtidigt vara medveten att du rent generellt inte står emot kommersiella jippon per se.

13. ”Jag använder bara ekologiska skönhetsprodukter. De är renare, mer naturliga och jag vill inte ha en massa kemikalier eller gifter i ansiktet eller på huden.” 
Sanning: Även naturliga råvaror har ’gifter’ i sig, eftersom de utsöndrar detta i försvar för att inte bli uppätna eller kunna få växa ifred. Naturliga råvaror består för övrigt av hundratals olika kemikalier. Det finns en allmänt utbredd missuppfattning om att kemikalier är farligt, men det mesta omkring oss är ju liksom kemiska föreningar. Huden är dessutom designad för att faktiskt stänga ute sådant som inte ska in i kroppen, som en sorts skyddsbarriär. Så krasst sett så kvittar det lite vilken typ av skönhetsprodukter du använder, för en ytterst liten del (0,2,-2 procent) kan gå ned i de djupare hudlagren. Många ekologiska produkter innehåller även ’naturliga’ inslag som rosmarin, lavendel, eukalyptus och eteriska oljor, vilka klassas som allergiframkallande. Så du är inte skyddad från klåda eller besvär bara för att det är ekologiska produkter. Det finns dock många fördelar rent generellt med ekologiskt odlade ingredienser, för både hälsa och miljö, men du bör vara lite försiktig med att slänga dig med termer som att du ’inte vill ha en massa kemikalier i ansiktet’, för det har du liksom oavsett.

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock Källa Livsmedelsverket, Kit

1 kommentar

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras