21 tecken på att du är medelålders

Du tycker att du är ung och pigg och faktiskt ganska trendig. Ja, jämfört med alla andra ”käringar” som är jämnåriga med dig. Men hur det egentligen med självinsikten? Är du så hipp som du tror? Förmodligen inte… Här kommer några sublima tecken på att du faktiskt är medelålders. Eller åtminstone beter dig som en sådan.

Läs även: 62-åriga bikinimodellen: ”Mina hemligheter för att se ut så här”

1. Du använder uttryck som ”fräck” om klädesplagg som du tycker är lite coola. Typ: ”Den där kjolen är verkligen fräck!”.

2. Varje gång du skrattar högt eller nyser – eller måste hoppa ofrivilligt finns en rätt överhängande risk att du råkar kissa på dig lite, lite, lite grann…

3. Du älskar att skriva: ”älsk på den!”, alternativt ”älskar’t!” på dina vänners instagram eller Facebook. Bara det faktum att du är aktiv på Facebook är klar medelålders-varning.

4. Du använder uttryck som ”det är sen gammalt” tröttsamt ofta. Det var kul för sju år sedan. Eller, det var knappt kul ens då. Och nu blir det bara patetiskt. Exempel: ”På fredagar får man dricka prosecco och ha på sig solhatt, det är sen gammalt!”.

5. Tidigare köpte du nästan alla dina kläder på Zara. Nu går du runt där i cirklar och drar i alla plagg och tänker förbryllat: ”Men herregud, kan jag verkligen ha på mig det där?”. Sedan lämnar du butiken och köper något mindre modemodigt på Lindex eller KappAhl.

6. Du väljer en serie som ”Grace and Frankie” på Netflix för att den är lättsam och skojig och för att du är lättad över att huvudpersonerna faktiskt är betydligt äldre än du, så att du fortfarande får känna dig lite ung.

7. Du missuppfattar ironi ofta bland kommentarerna på instagram, eftersom det är lite svårt att se vilka emojis de använder om du inte råkar ha läsglasögonen med dig.

8. Du använder uttryck som ”smileys” istället för ”emojis”.

9. Du himlar med ögonen och suckar åt barn som sitter klistrade framför Tiktok och muttrar: ”Så där var det liksom inte alls när jag var ung. Då var vi ute och hoppade twist och hopprep hela dagarna!”. Du råkar dock ha glömt att Donkey Kong lanserades när du var runt 13 år och du tillbringade 75 procent av en sommar inomhus för att lära dig hur man kommer upp till nästa svårighetsnivå.

10. Du börjar allt oftare välja function before fashion. Så fort något skaver, sitter åt, klämmer eller gör ont, eller kräver att du inte kan äta dubbla portioner dessert – så skiter du i de plaggen eller skorna och väljer något mer bekvämt.

11. När du är på en festlig tillställning och det serveras alkohol så känner du till din begränsning och slutar förnuftigt att dricka innan du blir för pinsam (eller för att du vet att baksmällan kommer bli alldeles för jobbig). Du har i ärlighetens namn alltid känt till dina egna gränser, men förr struntade du i dem och bara ”YOLO!!!”.

12. Du rakar benen allt mer sällan. Inte nödvändigtvis för att du gillar håriga ben, utan för att du har blivit så stel och orörlig att det är ett himla projekt att böja sig ner för att kunna komma åt med hyveln. Pedikyr ska vi inte ens tala om. Det händer att du låter dina barn måla tånaglarna på dig (för att du knappt når), med ett resultat därefter.

13. Du motionerar av helt andra skäl än de rent fåfänga. Du har i princip gett upp jakten på en slimmad beachfigur (eftersom du inte pallar de strikta kostreglerna som denna kräver) och tycker nu att det är småtrevligt att prata strunt med träningskompisarna på Friskis & Svettis. Eller så uppskattar du på riktigt naturens skönhet när du tar promenader.

14. Du börjar pensionärsgäspa på middagar redan vid 20:30-snåret och nickar till då och då runt 22:00. Att se på en film i soffan efter en middag slutar 15 gånger av 15 med att du somnar redan under introt.

15. Du använder högre solskyddsfaktor än ett spädbarn och smörjer in dig som besatt. Alldeles försent dessvärre, eftersom din hud redan har tagit obotlig skada av hetssolandet i Ayia Napa när du var i tjugoårsåldern (för att inte tala om solarieperioden, som du är tillräckligt gammal för att ha varit med om i praktiken).

16. Förut lade du tusentals kronor på ett par skor. Idag lägger du en halv månadslön på avancerade hudvårdsprodukter som innehåller rätt koncentration av hyaluronsyra, eller retinol eller någon annan kemisk ingrediens som utlovar mirakel för saggig och åldrande hud.

17. Du skulle aldrig lämna hemmet utan att först kolla vädret noga och sedan packa med ytterplagg och alla eventualiteter för väderväxling (typ paraply).

18. Du har grava problem med att sitta i skräddarställning på golvet (kan hända då du är på besök i skolan, eller på något av barnens aktiviteter eller liknande, eller när du ska stretcha efter ett träningspass).

19. När du och väninnorna ska välja ett ställe för after work så propsar du hårt på en restaurang eller bar där inte ljudvolymen eller musiken är för hög.

20. Handen på hjärtat – hur många artister/låtar känner du igen om du får se topp 20 av musikhits på Billboard-listan? (Alltså inte lyssna på dom på radion, utan bara se själva artistnamnen och låtarna)? Gissningsvis känner du igen max 3 av 20 (alltså Taylor Swift, Drake och Doja Cat, eventuellt även Dua Lipa. Men resten…ehhh?).

21. Du har slutat köpa alkoläsk som Smirnoff Ice och gått över till Amarone-viner.

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

 

 

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras