22 saker som får dig att känna dig gammal

Visst, ålder är bara en siffra. Och idag är inte 42-åringar lika ”gamla” som de var då du var ung. För tänk efter: när du var 22 och någon var över 40, då var ju den personen så pinsamt gammal att det knappt gick att föreställa sig.

Du tycker kanske att du ’hänger med’, har en modern frisyr, shoppar på Zara och lyssnar på Drake eller Post Malone. Men så dyker listor likt denna upp och plötsligt åldrades du väldigt snabbt, hehe…

22 saker som får dig att känna dig gammal (om du är 40+)

1. Framtiden i ”Tillbaka till framtiden 2” har redan varit – för fem år sedan (21 oktober 2015).

2. MTV är totalt stendöd som ’music television’. Det existerar inte längre något som heter musikvideos. Vi som växte upp på 80- och 90-talet tittade storögt på mästerverk som ”Sledgehammer” med Peter Gabriel, ”Take on Me” med A-ha och ”Like a Prayer” med Madonna. När vi zappar över till MTV sent på kvällarna idag för att tro att det kanske finns någon kul ny musikvideo att kolla in (eller ännu hellre se någon gammal som vi känner igen och kan sittdansa till i soffan), så blir vi snopna – för där visas inga musikvideos längre utan bara dokusåpor, typ ”Geordie Shore” och gapiga talkshows.

3. ”Ensam hemma”-kidsen är snart i 40-årsåldern. Macaulay Culkin, 42, är dessutom gudfar (!) till Michael Jacksons dotter Paris Jackson, 24 år.

4. Lady Dianas små telningar har idag egna familjer. De flesta 40-plussare minns mycket väl var de befann sig den 31 augusti 1997 då nyheten om prinsessan Dianas död lamslog världen. Vi slukade allt i mediaväg som gick att läsa och se om denna tragiska händelse. Och vi minns bilderna på hennes små gossar, prins William och prins Harry. Idag är dessa gossar vuxna, tunnhåriga män med skägg som gift sig och skaffat egna familjer.

5. Om bara några år är 1990 30 år sedan. När vi tänker ”för 30 år sedan” går tankarna automatiskt till 70-talet, inte 90-talet!

6. Demi Moore kvalar in i ”Pantertanter”. Minns ni serien ”Pantertanter” (”Golden Girls”), med de sköna pensionärsdamerna som är rappa i käften med välfönat hår? Demi Moore är idag 58 år, alltså tre år äldre än Blanche Devereaux var då hon började i serien.

7. Du minns när en Mac-dator såg ut så här. Du kan även ha arbetat med en sådan här maskin på kontoret, eller haft den hemma. Faktum är att du var väldigt stolt över den här datorn, för på den tiden var den the shit. Datorn på bilden är den första Apple Macintosh-varianten som kom i slutet på 80-talet, runt början på 90-talet till Sverige.

8. När du kör bil lyssnar du alltid på Star FM eller Rockklassiker och reflekterar knappt över att det är ”oldies but goldies”-kanaler, eftersom de påminner om de Spotify-listor du själv skulle knåpa ihop.

9. Bebisen på omslaget till Nirvanas episka album ”Nevermind” fyller 31 i år.

10. Musikalbumet ”Thriller” fyller 40 år i år. Varje Halloween så spelas ”Thriller” på dina barns förskola/skola på maskeradfesterna och det är inte så konstigt eftersom albumet är det mest sålda i historien (har sålt runt 65-100 miljoner exemplar, beroende på källa). Men du kommer ihåg då den SLÄPPTES. Det var i slutet av november 1982 och du och din väninna lärde er hela zombiedansen utantill. Det var även på den tiden Michael Jackson fortfarande var snygg och inte hade opererat sig helt sönder och samman (även om man redan då fattade att han lagt sig under kniven några gånger).

11. Du är faktiskt äldre än Coca Cola Light. Även om det kan kännas som om Cola Light funnits som en konstant partner i ditt liv, ända från start, så introducerades den kalorisnåla läsken på marknaden först 1982.

12. ”Den där Mary” med Cameron Diaz är 24 år gammal. När du ser den charmiga komedin i repris för 73:e gången på TV någon trött söndag, så tänker du kanske ”Åh, den här filmen måste nog ändå ha sju, åtta år på nacken?”. När det går upp för dig att den hade premiär för 24 år sedan, ja, erkänn att inget liksom blev sig likt efter den insikten?!

13. Madonnas ”Ray of Light”-album kom ut 1998. När hon släppte denna skiva så tyckte alla att hon var så modern och edgy ”även fast hon var så gammal”. Då. Det är 24 år sedan. TJUGOFYRA ÅR SEDAN.

14. Leksakerna du lekte med som barn har samlarvärde idag. Men mest troligt så gav dina föräldrar bort lådan med gamla Star Wars-gubbar eller Barbiedockor eller Nintendo-spel. Eller så var de så utnötta och sönderlekta att de knappast klarade samlarvärde-kraven.

15. Du minns den första editionen av Absolute Music. Nr 1 släpptes 1986 med sköna dåtida pärlor av hits som ”Typicale Male” med Tina Turner, ”Neverending love” med Roxette och ”We don’t have to take our clothes off” med Jermaine Stewart. Idag ligger Absolute Music nr 88 ute.

16. Du minns när Tom Cruise var ihop med Nicole Kidman. Och Gwyneth Paltrow dejtade Ben Affleck. Och Matt Damon var tillsammans med Minnie Driver (som han dumpade på ett väldigt elakt sätt).

17. 90-talisterna har ersatts av 2000-talisterna. När vi tidigare skulle raljera över ”dagens ungdom” kunde vi åtminstone referera till 90-talister. Men nästan alla som gått ut gymnasiet idag är födda på 2000-talet.

18. Du kommer fortfarande ihåg hur den märkliga nektardrycken ”Naturens under” smakade. Den fick en kortlivad försäljningsperiod i början på 80-talet då Mejerierna försökte förädla den osäljbara vasslen. Naturens var som en blandning av mjölk, ananas, passionsfrukt och apelsinjuice.

19. Dagens 18-åringar har aldrig levt i en värld utan emojis. Vi andra minns när T9-funktionen på mobilens SMS var det snabbaste skrivalternativet.

20. Du kommer på dig själv med att nynna med i musiken som spelas i hissar, eller köpcentrum.

21. När du bläddrar i ett nummer av Hänt i Veckan hos frisören så känner du bara igen hälften av kändisarna. När ELLE korar årets bäst klädda kvinna och man behöver du googla namnen direkt i smyg eftersom du inte har någon aning om vilka de är.

22. Du kanske hånfnissade åt datorn i punkt nr 7 och tänkte ”Nä, SÅ gammal är jag faktiskt inte!”. Men låt mig då påminna dig om den fräsiga första iMac-datorn. Kommer du ihåg? Med självlysande, knubbigt bakparti? Och man hade dilemmat gällande vilken av alla färger man skulle välja… iMac G3 var Apples första iMac-dator och såldes mellan 1998 och 2003.

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

 

 

 

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras