”Advokaten” – kan detta vara nya ”Bron”?

Dejligt igen! Det är bara att förbereda sig ännu en gång för oändliga bilturer fram och tillbaka över sundet. Viaplays nya svensk-danska originalserie ”Advokaten” är om någon den som kanske förtjänar epitetet ”nya Bron”… På papperet i alla fall.

Håll i er: Idén till serien kommer från Jens Lapidus (”Snabba Cash”-böckerna). Hans Rosenfeldt (”Bron”, ”Marcella”) och Michael Hjort (Sebastian Bergman-böckerna) har förädlat idén och skapat en grund-storyline. Charlotte Lesche (”Hassel”, ”Irene Huss”) och Karin Gidfors (”Den Fördömde”, ”Fjällbackamorden”) står för manus. Geir Henning Hopland (”Frikänd”, ”Lilyhammer”) regisserar. Att allt som Hans Rosenfeldt rör vid blir till guld kan vem som helst intyga. Efter fyra säsonger av ”Bron” och den hyllade Netflix-serien ”Marcella” var mina förväntningar inför ”Advokaten” skyhöga.

Hans lägenhet är inredd à la ”American Psycho goes Ikea”

Alexander Karim spelar med bravur huvudrollen som den tjusige, intelligente och snygge försvarsadvokaten Frank Nordling. Hans driv och ångest är minnet av att se sina föräldrar sprängas i luften när han var barn. Frank försöker förtränga allt med det sedvanliga genrereceptet: Workoholic-mode, träning till tuff musik och den obligatoriska (naturligtvis hemliga) hanky-pankyn med en snygg åklagar-damsel. Dessutom är hans lägenhet inredd à la ”American Psycho goes Ikea”. So far so good.

Frank och Sarahs diskrepans är som bäddat för deckarspänning

För Franks syster Sara Khalil, utmärkt spelad av Malin Buska, går det däremot lite sämre för. Hon bevittnade också sprängningen och valde det utagerande sättet att bearbeta sina minnen. Trots sin stökiga uppväxt är hon nu narkotikapolis vid Malmöenheten. Hon dras dock fortfarande med missbruksproblem och en jobbig vårdnadssituation. Frank och Sarahs diskrepans är som bäddat för deckarspänning.

Syskonen får så småningom reda på vem som planterade bilbomben. Det visar sig vara en dansk superskurk som *tadaaah* är klient på Franks advokatbyrå! For helvede!

Skummisen Thomas Waldman är en riktig karikatyr av en maffiaboss. Den formidabla danska skådisen Thomas Bo Larsen lyckas tack och lov ge liv åt sin yxiga karaktär.

Jag fullkomligt älskar narcissistiska psykopater i sidenslips

Min hemlige hjälte är dock Franks skumma danska chef Svend, briljant spelat av Nicolaj Kopernikus. Jag fullkomligt ÄLSKAR narcissistiska psykopater i sidenslips. På film förstås. I verkligheten skulle jag inte ens klara mig till fikarummet på en random advokatbyrå.

Jag måste erkänna en sak. Antingen är jag en härdad cyniker eller så har min serie-resistans olyckligtvis peakat. Varför kan jag inte njuta fullt ut av denna till synes eleganta Nordic Noir-deckare? Har jag tagit ”Advokaten on the rebound efter ”Bron”? Kanske var mina skyhöga förväntningar orättvisa? Ju fler kockar och så vidare? Missförstå mig rätt. Serien är ytterst välgjord och snygg. Skådisarna är kanon och manuset tuffar på. Men jäklar, det känns som att det saknas en viss Je ne sais quoi för att få mig fast. Kollegor som har fått se flera avsnitt har dock övertygat mig om att serien tar sig rejält efter ett tag. Så jag ger den en chans och kommer att följa Franks och Saras öde ett litet tag till. Det tycker jag också att ni kan göra.

”Advokaten” kan streamas på Viaplay. Avsnitten sänds även på TV3 på måndagar kl. 21.00.

Av Carlos Norlén Foto Viaplay/TV3

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras