Bahar Pars: ”Alla kan ha allt. Du äger kläderna, inte tvärtom.”

Hon är, tillsammans med Lena Ohlin, ambassadör för KappAhls höstkampanj ”My everyday essentials”. Samarbetet vill belysa kvinnors strävan efter balans i vardagen och hur en inspirerande och välkoordinerad garderob kan bidra till den balansen. Skådespelerskan Bahar Pars blev Guldbaggenominerad för sin roll i ”En man som heter Ove” och hon är även en hyllad regissör och manusförfattare med ett stort samhällsengagemang. Netstyle fick en intervju med Bahar och diskuterade mode, hållbarhet och dåliga klädköp.

’Fashion before function’, eller tvärtom – vad tycker du? 
– Ouff… Svår fråga. Jag skulle säga att det går att blanda dessa två faktorer. Men eftersom jag jobbar dygnet runt, bokstavligt talat så skulle jag nog ändå välja funcion före fashion.

Vad var det som fick dig att tacka ja till samarbete med KappAhl? 
– Förutom deras satsning på hållbarhetsmärkta produkter, så var det mer än så som lockade mig med KappAhl. Det var att ge en röst till vad kläder betyder för oss kvinnor. Att jag fritt kan prata med kvinnor från en annan generation och dela samma erfarenheter. Mode är inte ytligt, det är ett statement. KappAhl var intresserade av att höra våra röster, alltså vi kvinnor som det faktiskt berör. Därför valde jag att jobba för dem.

De flesta på instagram ser ju likadana ut.
Man hade lika gärna kunnat fota av en katalog.

Har du några tips att ge om man är modeintresserad och vill vara välklädd men samtidigt inte bidra till masskonsumtion? 
– Det finns massor av vägar att gå för att inte konsumera i onödan. Istället för att tvätta kläderna för ofta, vilket sliter på dem (så att du behöver köpa nya till slut), så kan du hänga ut och vädra plaggen i din garderob. Passa även på att byta eller låna plagg med varandra! Din syster eller arbetskollega har säkert plagg de har tröttnat på, precis som du. Ordna bytardagar på din arbetsplats, eller bjud in till bytarmiddagar hemma. Handla i second hand och på loppis. Varje säsong så tror vi att vi ’inte har några kläder’ och då så är vi igång i masskonsumtionshjulet igen. Men det går som sagt att bryta det.

Som skådespelerska byter du skepnad ofta och andra bestämmer vad du ska ha på dig. Hur påverkar det dina egna modeval? Alltså, blir du mer nyfiken på att testa nya trender, eller kör du en mer konsekvent stil som du känner dig trygg i? 
– Jag blir väldigt nyfiken… Ibland får jag kläder som jag definitivt hade missat att ens titta åt, eftersom jag automatiskt tänker att det där inte är min stil, att jag min kroppsform inte kan ha de där plaggen. Vilket givetvis inte stämmer. Alla kan ha allt. Du äger kläderna, de äger inte dig. Det händer att jag köper loss kläder som jag har spelat i eller fotograferats i.

Har du några stilmusor eller trendikoner du gärna inspireras av då det gäller mode? 
– Jag har ibland försökt att följa lite folk på instagram för inspiration. Men inte hittat någon. Jag tycker de flesta ser likadana ut. Man hade lika gärna kunnat ta en katalog och fotat bilderna därifrån.

Kan du avslöja ditt absolut SÄMSTA modeköp? 
– Jag köpte en mycket dyr dress bestående av en kjol och kavaj. Det var under en period då jag skulle byta stil och bli lite mer ’kvinnlig’. Lite mer Escada och drottning Silvia, om du förstår vad jag menar. Jag var helt övertygad om att dressen skulle bygga min persona som mycket seriös affärskvinna. Tilläggas bör att jag var typ 25 år. Dressen hänger kvar i min garderob som en påminnelse…

Av Charlotta Flinkenberg Foto KappAhl 

 

2 kommentarer
  1. Jag tittade på detta reklam för Kappahl och tyckte att det var givande och spännade! Intressant dialog och kloka ord!

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras