Bästa (och roligaste) tipsen för bilsemestern

Ska du bila i Europa? Med eller utan barn? Idag är det enklare att bila långt eftersom både vägarna och bilarna har blivit bättre sedan du kanske minns från din barndoms bilsemestrar. Men fortfarande finns rätt mycket att tänka på förstås. Du har säkert redan googlat dig fram till mycket, men kanske får du några vettiga tips här:

  1. Gör upp en budget. Och så lägger du på en extra nolla. Många tror felaktigt att det är billigare att bila än att flyga. Hahahaha… Jag säger bara färjeavgifter (för en familj med två vuxna, tre barn och SUV pratar vi 11 tusen tur och retur enbart för färjan från Göteborg-Kiel. Och då ingår ingen mat), vägtullar, bensin, tvåtusen fikapauser, hotellövernattningar, mm.
  2. Gör upp en tidsplan. Och så lägger du på minst 20% i marginal som reserv. Tro mig, det dyker obehagliga saker på vägen som du inte har tänkt på. Och även om GPS:en visar en tidsoptimistisk kalkyl på när ni ska vara framme så har den inte räknat med eventuella bilolyckor på vägen som resulterar i köer, störtregn som gör att du måste sänka farten, pauser (även om du tycker att ni är snabba på rastställena så sinkar varje stopp reslängden enormt, jag vet faktiskt inte varför men tiden bara kryper framåt sjukt mycket efter varje stopp).
  3. Ta fram allt du tänkt packa med dig. Sedan tar du bort hälften. Det kan låta lite småsnuskigt, men helt seriöst så byter man inte kläder så ofta som man kanske tror/önskar då man bilar. Man kan behöva en kofta/tröja på båten/färjan och till någon kylig kväll i Tyskland eller dit ni nu ska. Men i övrigt är det tunna plagg som gäller. Max två par skor var (skor tar mycket plats!): ett par badtofflor/Birkenstocks och ett par gympaskor (sköna att köra i).
  4. Ladda hem Google Maps-appen och Viamichelin. De är de bästa gällande GPS och rådgivning kring rutter för bilkörning. Båda varnar för vägarbete, köer pga bilolyckor eller liknande.
  5. När du kör i Tyskland (där vissa sträckor har fri fart): ge fasen i fartfilen längst till vänster. Du har inget där att göra förutom i väldigt tillfälliga omkörningssituationer. Det kommer BMW:s, Mercor och Maseratis i 200 blås bakom dig fortare innan du hinner säga ”achtung” och de blir väldigt irriterade om du tar upp det vänstra körfältet i onödan.
  6. Om det plötsligt uppstår kö på Autobahn – varna bakomliggande bilar genom att slå på varningsblinkers och håll REJÄLT avstånd till bilen framför dig. Bilen bakom dig förväntas göra likadant för att förhindra seriekrockar. På tyska autobahn märkte vi även att många bilar i farliga, plötsliga kösituationer åker åt sidan för att bilda en fri fil för polis, ambulans och brandkår. På tvåfiliga vägar i mitten, på trefiliga vägar till vänster om mitt filen och vid fyra filer till höger om den längst till vänster. Detta skapar även ytterligare en temporär fil/mellanrum om vissa bilar skulle bli tvungna att kasta sig åt sidan om de inte hinner bromsa.
  7. Om du åker färja med bilen (nästan ett måste om du åker långt), så boka inte buffé. Maten på buffén är undermålig men ganska dyr, enbart pga att de vill ta i för de som dricker mycket av alkoholen som bjuds/ingår. När du kör bil kan du ändå inte kröka så mycket så du tjänar liksom inget på buffén. Och barnen orkar sällan äta så stora mängder mat. Välj á la carten istället. Den maten vi åt på Stena Lines finare restaurang höll överraskande hög klass.
  8. Boka hytt på färjan i god tid. Det skiljer faktiskt inte särskilt mycket i pris mellan de kassa hytterna utan fönster och de med större utrymme, men de bästa hytterna går åt fortast (gäller särskilt om du behöver boende för fem personer).
  9. Ta ut kontanter/euro i förväg. Många ställen i Tyskland (särskilt i Hamburg) tar inte kort (!) och vissa allmänna toaletter kostar 50 cent eller liknande om du behöver pinka.
  10. Undvik rastplatsernas snuskiga toaletter. Det är en upplevelse du helst vill vara utan. Smit istället in på McDonald’s eller liknande snabbmatkedjors toaletter när du tankar i närheten, de är oftast fräschare och tar sällan betalt.
  11. Lägg inte onödiga pengar på latte/kaffe. Vi har säkert spenderat 1000 spänn enbart på fesljummen (eller skållhet) latte av varierande kvalitet i takeawaymuggar under vår resa. Förbered en kanna GOTT kaffe (färdigblandat med mjölk om du vill ha det så) i en stor termos istället som du tar med, det räcker ju minst en dag och håller värmen toppen.
  12. Undvik dyra/sunkiga matstopp på rastställen längs vägarna. Maten är flottig, förfärlig, sorglig och dessutom hutlöst dyr. Det är inte helt enkelt att få till hälsosamt käk under de 2-3 dagar man sitter i bilen och det kan man kanske ta under bilsemestern, men det behöver ju inte kosta multum OCKSÅ. Satsa på följande avstickare istället (brukar ligga nära de större vägarna): Biltema (när du fortfarande är i Sverige) – vi fick exempelvis 7 varmkorvar med bröd, en French Hot Dog, tre kanelbullar och två kaffe för 68 kronor (!). Det motsvarar ungefär vad EN risig lunchmacka eller mosbricka kostar på en vägsylta. IKEA är också ett hett tips för lunch/matstopp (finns även i flera tyska och italienska städer längs med vägarna!).
  13. Förbered mat i kylväska + torrvaror. En kylväska som aktiveras då bilen är igång genom en cigarettkabel är en utmärkt kompis på vägen. Här kan du förvara medhavt vatten i flaskor (blir annars dyrt att köpa på vägen), risifrutti, drickyoghurt/kvarg, Philadelphia-ost, räkost på tub och annat pålägg till mackor mm. Ytterligare en liten väska med torrvaror är praktiskt att ha därbak i bilen (inte i baksätet så att barnen kan hålla på och smula och kladda utan längst bak). Smarta saker att ta med är knäckemackor, riskakor, kex och tortillabröd (lätt att göra mackor av som inte smular så mkt).
  14. Undvik läsk. Detta gäller inte bara under bilresan utan resten av semestern också. Läsk är dyrt och sinnessjukt sockerrikt. I bilen blir barnen (eller du) onödigt kissnödiga av läsken plus att kolsyran gör att man blir gasig i magen (tre pruttande barn i baksätet är bara kul i teorin, inte i praktiken). Jag är ingen sockertaliban utan tycker att man ska få äta godsaker på semestern, men välj skräpet selektivt. Låt barnen få glass varannan dag (eller en gång om dagen) istället för läsk 2-3 ggr om dagen. De får dricka vatten till maten helt enkelt! Har du tre barn blir det annars 3 x 25-40 kr per tillfälle. Det drar iväg snabbt och ungarna får i sig onödigt socker samt riskerar hål i tänderna. Som godis rekommenderas Mentos, ger inga fläckar och kladd som exempelvis choklad gör (nu talar vi i bilen).
  15. Packa med övernattningsbags. Alltså – om varje person i bilen exempelvis har med sig en egen ryggsäck med kläder, tandborste osv, så ska det även finnas en liten inutipåse i den väskan också. Varför? Jo, för i denna ”övernattningsbag” slänger du ner sådant som bara behövs på ställen ni stannar några timmar/över natten. Då slipper du packa om allting och i panik slita ut allas väskor eller stå och rafsa efter underkläder och tandkräm/fuktighetskräm osv när ni ska ta in på hotell på vägen, eller in i hytten på färjan. Du kommer exempelvis inte åt bildäck under färjans färd utan det är stängt. FÖRBERED dessa övernattningsbags för barnen och dig själv och lägg dem överst i allas väskor eller på annat lättillgängligt ställe.
  16. Undvik att tanka/äta/stanna/övernatta i Schweiz. Det blir en dyr historia. Vi gjorde det misstaget på väg till Italien förrförra året. Vi visst inte ens att vi var i Schweiz utan stannade i en mysig ort norr om Como-sjön, eller i om det var i Lugano-området (orten hade ett italienskt namn) och tog en anspråkslös lunch på McDonald’s som gick lös på typ 750 spänn. Eftersom vi inte hade några schweiziska franc med oss betalade vi med euro och fick sämre kurs.
  17. Ladda hem filmer/TV-serieavsnitt som ni kan titta på i Offline-läge. Netflix och andra abonnemang funkar inte utomlands. Ibland gör det det men då är det inte svenskt tal på vissa av filmerna osv. Det tar TID att ladda hem offline-materialet från Netflix och andra streamingtjänster, så förbered i god tid innan avresa.
  18. Stäng av dataroaming och ha koll på surfen! Har du mobilt bredband kan du ta med dig detta i bilen vilket funkar toppen inom Sverige, då blir alla glada och nöjda, föräldrarna kan jobba i bilen, ungarna kan kolla på YouTube eller ladda hem spel osv. Men ha koll på vad som gäller när ni plötsligt hamnar utomlands! Stäng av dataroaming-funktionen på samtliga devices så att ingen surfar ”i smyg”, det kan bli svindyrt och dessutom äta upp all surf! Att kolla på två bilder på instagram på Stena Line kostar exempelvis 92 kronor, bara för att ta ett exempel. Redan nedladdade spel och sånt funkar förstås, men se till att du vet vad barnen gör med sina mobiler och iPads.
  19. Rusta med så många mobilladdare mm som möjligt. Tro mig, det blir krig om dessa efter några timmar! I en modern bil finns ofta två-tre uttag, dock ofta som USB-port-uttag, så se till att det är laddare som har uttagbara stickkontakter. Du kan även pimpa med cigarettkablar som har två extra laddare.
  20. Glöm ej våtservetter, en rulle toapapper, en miniflaska handsprit, teskedar, kniv, badhanddukar (kul med spontana dopp på vägen!), hörlurar (flera stycken!) och minikuddar (skönt för både barnen och den i passagerarsätet framtill när man ska slumra till).
  21. Skaffa husvakt/lägenhetsvakt. En bilsemester varar ofta längre än en vanlig charter. Eftersom det tar ett par dagar att nå själva resmålet så vill man ofta stanna ett par veckor. Och så tar det ju tid att resa hem igen så sammantaget blir man ibland borta hemifrån uppemot en månad. Vi har ALLTID husvakt då vi är bortresta, alltså någon som bor i vårt hus under tiden (en släkting). Dels är det skönt med någon som tar hand om trädgården, klipper gräset, vattnar blommorna, tar in posten osv och som även skrämmer bort inbrottstjuvar.

FÖRDELAR med bilsemester

Friheten. Förutom vissa saker som du måste passa (exempelvis färjeavgångar) har du inga direkta tider att passa. Vill du ta en avstickare och stanna en extra natt på ett trevligt ställe? Do it! Vill du utforska andra delar av orten du är på men kunna dra hem då det passar dig? Do it!
Lastutrymmet. Visst äter packningen en del utrymme. Men en bil rymmer ändå mer än du tror. Fotboll, dator, badleksaker, egen Tempur-kudde, 29 flaskor billig sprit inköpt på vägen hem i Tyskland – no problems.
Lokalkänslan. Med bil beter man sig oftare mer som en ”local” på destinationen ifråga. Man kan åka till Carrefour eller Italmarkt och handla deras spännande mat, man kan ta sig till en mer knasigt belägen strand eller restaurang långt uppe i bergen (som man inte hade pallat att ta sig till om man flyger/åker charter).
Flexibilitet kring boende. Lättare att välja orter som inte nödvändigtvis behöver ligga nära en storstad eller större flygplats. Det är också trevligt att hinna med flera olika typer av längre stopp under resan och hinna med flera orter, ibland flera länder. (Förrförra året började vi boendet i Antibes/Frankrike och avslutade i Ligurien/Italien).
Ta med jycken! Nu har vi inte hund, men vi har mött många resenärer på vägerna som har med sig sina husdjur, vilket inte är samma självklarhet när du flyger.
Äventyret. När resan till destinationen är lång blir själva resan ett äventyr i sig. Under 2-3 dagars resväg hinner man möta många människor, se en hel del platser, uppleva saker som man annars inte hade gjort. Vi blev exempelvis rätt häpna över en hisnande gångbro mellan två bergstoppar som man hade byggt i en alport i Österrike, där ett segelflygplan svajade omkring strax ovanför och där en sjö fanns med det grönaste vatten jag sett (stället heter Fernsteinsee, nära Fernpasset i Tyrolen, en känd ort som jag helt hade missat).

Den vackra lilla sjön Fernsteinsee i Tyrolen, Österrike.

NACKDELAR med bilsemester

Tiden och avstånden. Jag ska inte romantisera det här med bilåkande för mycket. Sanningen är att du tillbringar shitloads of timmar med att åka på väldigt trista motorvägar, mil efter mil efter mil. Tyskland är ENORMT långt att ta sig igenom. När man tror att man borde vara framme i Italien har man inte ens kommit halvvägs genom Tyskland, vilket är tröstlöst. Italien är också större än man tror. Det som ser ut som några fjuttiga cm på kartan innebär 3,5 timmars bilkörning i praktiken.
Koncentrationskrävande. För en i bilen ställs väldiga krav på 100 % fokus och total skärpa. Att köra bil i Europa är inte direkt som att köra i Västerås. Här är det hetsigt, fullt av yrkeschaufförer och långtradare, tyskar med snabba bilar, italienare med djärva omkörningspåhitt och svenskar utan koll på vilket tempo som gäller/vilken fil som funkar, hur man ska välja rätt bana vid tullarna osv (vilket kan ställa till med farliga och omdömeslösa val). Ofta är den som sitter bredvid GPS-kontrollant och ska coacha chauffören, hålla utkik efter närmaste bensinmack/toaställe mm och kan inte heller bara softa med en ljudbok i lurarna och luta sig tillbaka.
Socialt utmanande. Om du reser med din partner eller en vän och ni bråkar kvällen innan kan det bli väldigt stelt att tillbringa en heldag i bilen sedan. Det finns liksom ingenstans att fly. Att åka bil med barn är också en tålamodsprövning av rang. Barn är rastlösa, har spring i benen, har svårt att uppskatta avstånd (vilket förvisso är tur) och blir lätt uttråkade. Har du (och barnen) riktig otur är de dessutom åksjuka… Sånt bör du dock kolla upp INNAN ni bestämmer er för bilsemester. Våra barn är inte åksjuka och har inga problem alls med att åka längre sträckor. Men de kan bli arga på oss eller varann och då är en bil en väldigt liten yta (även om du har en stor bil) att hantera dessa känslor på.

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras