Det är många månader kvar till beach 2020, så du kan lika gärna stoppa i dig lite comfort food så här under vinterhalvåret… Här kommer bästa inspirationen för mumsiga varianter på belgiska våfflor – som har mer stadga, stilig höjd och crunch än vanliga våfflor!
Recept för belgisk våffelsmet
2 ägg
125 g smör
2 dl mineralvatten
1,5 dl mjölk
10 g färsk jäst
0,5 tsk salt
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6-7dl vetemjöl
Gör så här: Separera äggen med gulor och vitor för sig, placera i varsin skål. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk och det kolsyrade vattnet. När vätskan är ungefär fingervarm så rör du ut den med jästen.
Tillsätt äggulorna, sockret, vaniljsockret, mjölet och salt och rör till en slät, fin smet.
Vispa äggvitorna i separat bunke hårt (samma regler gäller här som för maränger, får inte finnas spår av fett i vare sig bunken eller på vispen, eller ha kommit stäng av äggula i äggvitesmeten).
Vänd ner äggviteskummet försiktigt i smeten och låt den stå och svälla så i ca en halvtimme.
Pensla våffeljärnet med smält smör. Grädda våfflorna i ca 2-3 minuter (beroende på vilket järn du använder), tills de får en fin gyllenbrun färg.
Du kan även köra ett snabbare recept utan jäst, med bakpulver istället. Här hittar du det!
Eller – så köper du färdig våffelmix…
Tips!
• Breville har bra våffeljärn med keramikbeläggning för belgiska våfflor, kostar 799 kr och du hittar det här.
• Smeten måste vara klumpfri. Alla klumpar i smeten påverkar nämligen ingrediensernas utspridning/blandning samt konstistensen och gräddningen – och försämrar slutresultatet!
• Blir det över våfflor? Stoppa in dem i frysen. Du tinar dem genom att stoppa i dem i brödrosten, då får de tillbaka sin crunch direkt!
• Belgiska våfflor (även vanliga) måste ”ånga av sig”. Lägg dom inte direkt på en tallrik, då kan de bli degiga. Placera dom på ett galler i 10-20 sekunder innan du flyttar våfflorna vidare till tallriken.
Minivåfflor med lättvispad grädde, blåbär och lönnsirap
Gör så här: häll bara i en liten klick i våffeljärnet, så att du inte fyller ut formen. Då får du söta små våfflor för de som vill ha mindre munsbitar. Servera med lättvispad grädde, färska blåbär (eller frysta av XL-sort, blir mest dekorativa i serveringen) och lönnsirap.
Chokladdoppade våfflor
Gör så här: Grädda våfflorna på samma sätt som ovan, alltså en liten rund klick i järnet. Sedan smälter du mörk choklad i micron eller i ett vattenbad. Pensla sedan på den smälta choklad på ena sidan av våfflan. Låt stelna. Pudra därefter över lite florsocker.
Våffeltårta med chokladsås och bär
Gör så här: Grädda antingen runda eller fyrkantiga våfflor. Låt svalna något. Sedan bygger du ett torn där du varvar smält choklad mellan varje lager med våffla. Dekorera med flagad mandel och vackra bär. Väldigt elegant och effektfull dessert till en tjusigare bjudning!
Citronvåffla med pudrat socker
Gör så här: Ge våffelsmeten lite sting genom att tillsätta 1 msk pressad citronsaft och 1 tsk malt ingefärapulver. Har du möjlighet kan du tillsätta 1 msk rivet citronskal också för ännu mer intensitet i smaken. Grädda våfflorna som vanligt och pudra slutligen över florsocker. Enkelt, raffinerat och galet gott!
Chokladvåffla med fikon och pinjenötter
Gör så här: Addera 2 msk kakao i våffelsmeten. Servera med lättvispad grädde, skivade fikon, rostade pinjenötter och lite myntablad. Sofistikerad dessert för vuxna smaklökar.
Brunchvåffla med scrambled eggs och bacon
Gör så här: Addera aningen mer salt i våffelsmeten, cirka 1,5 tsk (istället för 0,5 tsk). Servera med scrambled eggs, knaperstekt bacon, skivad tomat och sallad. Vem har sagt att våfflor alltid ska vara söta?
Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock, Svitlana Denysiuk, Dani Rendina/Unsplash
VÅRA UTVALDA SHOPPINGTIPS! (REKLAM)