Bröllopsplaner? Läs detta först (och spara tusenlappar)!

Går du i giftastankar? Grattis! Ett bröllop är ett av de roligare tillfällena i livet och bör planeras noga. Många drar sig dock för att gifta sig och säger att det blir för dyrt. Ett bröllop kan förvisso kosta exakt hur mycket som helst, det här är en lukrativ business där många försöker blåsa dig på pengar. Men tänker du smart behöver ett bröllop inte kosta mer än en mellanstor fest.

Andra kan tycka att ett bröllop känns lite…gjort, eftersom de är frånskilda och redan har gått igenom allt en gång. Man kan tycka att det är pinsamt att stå återigen och svära trohetslöften med tanke på hur det gick förra gången och det kan vara genant att be vänner komma och än en gång lägga pengar på dyra presenter med mera som hör en bröllopsinbjudan till. Men det är inget märkligt idag med att gifta sig en andra (eller tredje) gång. Olika omständigheter kan ha lett till den situationen, men det är inget skäl till att behöva avstå ett bröllop med sin nuvarande kärlek. Tvärtom kan det vara bra att ha ett tidigare bröllop bakom dig, för då vet du verkligen hur du vill ha det (och vad som inte funkade förra gången, planeringsmässigt och liknande). Du kan även välja om du vill göra detta bröllop annorlunda mot det förra, alltså antingen mer storskaligt eller småskaligt, eller välja en annan typ av location med mera.

Rent juridiskt och ekonomiskt har det sina fördelar att vara gift

Och så finns det de som tycker att bröllop är onödigt och att det funkar precis lika bra att vara sambos (eller särbos). Det är förstås ingen mänsklig rättighet att få gifta sig och inget man måste göra. Men man bör ha i åtanke att rent juridiskt och ekonomiskt har det sina fördelar att vara gift. Du kan läsa mer om det här.

Checklista för blivande brudar

Frieriet
Har din partner inte friat än? Sitter du och väntar…och väntar…och väntar, och har gjort det rätt länge nu? Du bör du först fråga dig själv: vill din partner gifta sig? Har ni pratat om detta? Eller är det bara du som vill? Dessutom: hur kommer det sig att inte du har friat? Tycker du att det inte känns som ”normen”? Att det känns oromantiskt? Vad är det värsta som kan hända? Att din partner svarar nej. Då kanske du ska överväga om det är rätt person att gifta sig med? Personligen så var jag jättesugen på att gifta mig, men inte min man. Han var inte direkt ovillig, men tyckte att hela processen med att stå i kyrkan iklädd ”pingvinkläder” kändes helt främmande för honom, då han inte är troende och dessutom inte är bekväm med att stå i centrum. Så vi kompromissade och gifte oss utomlands, på en strand, utan andra närvarande (förutom prästen, ett vittne och fotograf). Sedan hade vi fest då vi kom hem – blev en jättebra upplevelse för alla inblandade! Min man blev positivt överraskad över själva bröllopet och hela grejen med att vara gift. Så ibland kan det handla om en knuff i ryggen, eller att ni får kompromissa om detaljerna.

Inbjudningskort
Om ni ska bjuda in till fest är det trevligt med en snygg inbjudan. Idag kostar det bara några hundralappar att göra inbjudningskort via olika onlinesidor. Du kan ladda upp en egen bild eller använda dig av grafiska mallar som finns. Här är förslag på några företag som fixar inbjudningskort:

Familjekort
Optimal print
Önskefoto

Det går även att skicka digitala inbjudningar, som du själv har formgivit eller så tar du hjälp via externa företag. Tänk på att skicka inbjudningskorten i MYCKET god tid, helst tre månader i förväg! Du kan skicka en save the date till att börja med och så en mer detaljerad inbjudan några veckor innan själva bröllopet.

Tajmingen
Att gifta sig mitt i sommaren, eller i början av sommaren, runt pingst, är förstås det allra mest populära. Och därmed också det dyraste alternativet. Då är festlokalerna som dyrast och kyrkorna uppbokade. Om ni kan överväga ett vinterbröllop så kan det öppna för andra möjligheter, plus att ert bröllop sticker ut mer ur mängden.

Ringen
Det enda du bör överväga att lägga pengar på, faktiskt. Ringen ska du bära varje dag, resten av ditt liv (förhoppningsvis). Med det sagt kan du vara om dig och kring dig och leta efter erbjudanden, eller ringar som säljs på exekutiv auktion om det är äkta stenar med hög karat du är ute efter. Det bör vara en design du känner dig bekväm med, en modell som passar din stil och ditt övriga liv. Tänk exempelvis på att en stor solitär sten kan riva upp plagg när du tar av och på kläder. Fundera även på om du är en guld- eller silverperson (med silver menas även vitguld och platina). Hur ser metallerna ut i dina övriga accessoarer, som väskor, skärp, övriga smycken mm? Gillar du skinnjackor med guldfärgade blixtlås eller silverfärgade?

Lägg inte pengar på en brudklänning

Kläderna
Om du vill ha en klassisk brudklänning kan denna kosta nästan hur mycket som helst. Men är det verkligen värt pengarna? Du kommer att bära klänningen vid ett tillfälle. Ett smartare budgettips är att köpa en helt vanlig vit, snygg klänning från vilken butik som helst (eller en vit kostym för den delen, ursnyggt!). Så fort prefixet ”brud” eller ”bröllop” är med innan själva ordet/plagget ifråga adderas en nolla på priset. Lägg i så fall hellre lite mer pengar på snygga och bra underplagg som ger dig och din figur en fin silhuett.

Skorna
Vackra, glittrande askungeskor i all ära – men ingen blir glad av en brud med plågat ansiktsuttryck som har behövt stå länge i höga klackar. Du kan förstås välja två par skor – ett till själva vigseln som du fotograferas i (skorna syns dock inte alltid till vissa klänningar/plagg på bild, men kan ge vacker hållning och en känsla av elegans), och ett lägre, skönare par som du har under middagen och dansen efteråt. En enkel tumregel är att inte välja klackar högre än 7 cm, då förkortas antalet timmar du orkar stå i dem.

Hår och makeup
Samma fenomen gäller här gällande kostnader – så fort något marknadsförs som ”brudmakeup” eller ”bröllopsuppsättning” så blir prislappen högre. Samtidigt är det viktigt att du får känna dig fin på din stora dag och inte behöver tänka själv på att fixa detta. Det kan vara lyxigt och skönt att känna sig ompysslad. Kolla i bekantskapskretsen om du känner någon som är makeupartist eller är duktig på att fixa hår. Och pruta! Men viktigt att personerna ifråga får göra en provmakeup på dig först så att ni är överens om vad som gäller, samma sak gällande håret.

Brudbukett
Beställer du en brudbukett hos floristen blir det ett extra påslag. Men om du låter någon annan gå till en florist och plocka ihop vita blommor och lite grönt och binder det vackert så blir kostnaden en helt annan. Eller så kör du bohem-varianten och plockar blommorna själv i det fria – helt gratis!

Snåla inte gällande fotograf

Fotograf
Ytterligare en punkt ni inte bör snåla in på. Undermåliga fotografier från ett bröllop går liksom inte att reparera i efterhand. Lite inte på att gästerna tar bra bilder för det gör de nästan aldrig! Var kräsen och ta inte första bästa klåpare i området där ni bor. Kolla referenser och gå noga igenom fotografens hemsida och titta på tidigare jobb hen gjort. Om du tycker att bilderna är fina och skarpa men poserna är töntiga på tidigare bilder i portfolion ska du dra öronen åt dig, då betyder det att fotografen är dålig på att ge direktiv och har ett daterat sätt att arbeta på.

Var övertydlig gällande instruktioner och de förväntningar ni har. Se till att ha överenskommelsen och direktiv i skriftlig form. Kolla i förväg upp vad som ingår i priset; hur många bilder ska levereras, ingår redigering av bilderna, ska fotografen ta bilder under själva festen, eller bara vigselakten, ska övriga gäster plåtas, ska detaljbilder vara med (som på tårtan, närbilder på barn, ring, hår), ska det vara svartvitt eller färg, osv.

Festen, mat och dryck
Festen är en viktig del av bröllopet som många minns länge. Självklart är det en fördel om ni har en väl tilltagen budget för festen, men det är absolut inget måste! Det går att arrangera supermysiga och charmiga fester även om ni valt att lägga pengarna på bröllopsresan (eller ringarna) istället. Några detaljer som gör att det inte behöver bli så dyrt:
• Välj festlokal med omsorg. Även om lokalen i sig inte är så superflott går de flesta ställen att göra fina med vacker dekor, ballonger, blomdekorationer och klädda stolar. Googla fram inspiration på Pinterest eller liknande! Lokaler där man få ta med medhavd alkohol (och/eller mat) blir ofta en billigare historia.
• Ni kan absolut överväga att fixa maten själv. Det blir dock en ganska krävande och meckig historia som kräver veckor av förberedelser och ni behöver engagera många människor för att delegera alla uppgifter.
• Tårtan är en sådan sak som är enkelt att spara in flera tusenlappar på genom att fixa själv. En vanlig köpetårta från Ica Maxi duger gott, eller en hemgjord sådan – se bara till att pimpa den vackert med blommor så kommer alla tycka att den är jätteproffsig!
• Om ni byter ut champagne mot Prosecco sparar ni åtskilliga tusenlappar. Det är dessutom minst lika gott (och innehåller färre kalorier…).
• Snåla dock inte med serveringspersonal, här behövs nästan alltid fler personer än man tror! Det behöver inte vara proffsservitriser/servitörer utan kan vara några ungdomar ni känner som vill tjäna en hacka. Men gå noga igenom INNAN vad som gäller och placera alla tydligt på olika stationer, så att någon hela tiden håller koll på att plocka bort tallrikar, någon fyller på vin, någon ser till att fylla diskmaskinen, någon plockar bort tomglas och burkar, någon bär ut mat osv. Annars kommer alla ungdomar i svarta förkläden rusa runt som yra höns och vara mer i vägen än till hjälp.
• Välj en bra toastmaster/toastmadame! Detta är A och O för en bra fest. Då slipper ni själva ansvaret för att tal med mera flyter på. En skicklig toastmaster ska hålla tempot under middagen och proaktivt pusha på gästerna att göra roliga hälsningar/hyllningar till brudparet på ett kreativt sätt. Att vara toastmaster/toastmadame är ett krävande uppdrag som inte kan göras med vänsterhanden, så se till att den som får uppdraget verkligen förstår uppgiftens allvar och att hen har tid att ta sig an detta.
• Viktigt även med en bra DJ som förstår spännvidden av klientel och kan variera musikvalet. De flesta känner idag någon som kan fixa en bra spellista och ta med på USB. Tro inte att detta ”löser sig av sig självt” efter middagen senare, för det gör det INTE och det blir lätt polsk riksdag när 45 salongsberusade bröllopsgäster vill spela ”sin” musik.

Av Charlotta Flinkenberg Foto iStock

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras