Carlos vinfavoriter v 49: Ultratjusig Amarone och brittisk skumpa i toppklass

 

Vinvänner! Tiden går fort nu när julen närmar sig med stormsteg. Denna vecka bjuder jag på den sedvanliga och saliga blandningen av trevliga viner. Vad sägs om en ultratjusig Amarone? Lite brittisk skumpa i toppklass? Eller helt enkelt slå till på mitt australiensiska budgetfynd? Skål och häng med!

Läs även: Säsongens stora bubbelguide! Bästa cavan, proseccon och champagnen

Som vanligt blir det inga betyg eller fancy smakbeskrivningar i denna guide. Det är helt enkelt mina godtyckliga val inom varje prissegment, både klassiker och nyheter. Ett rött vin, ett vitt vin, ett stilla rosévin (ja, rosé dricker man året runt) och ett bubbelvin.

Carlos vinfavoriter vecka 49

BUDGET

Från vänster: Silverboom Special Reserve Shiraz Merlot 2017 (Nr 74285) 99 kr. Silverboom marknadsförs som en ”smakexplosion från Sydafrika”. Jag har druckit en hel del sydafrikanska viner så jag har en annan åsikt om just vad en smakexplosion är. Jag gillar mina SA-viner kraftiga och nästan ”småskitiga”. Som Hugh Jackman i läderjacka – som en väninna uttryckte det. Silverboom är mer som Tom Cruise i jeansjacka, alltså lite snällare men ändå tuff. Missförstå mig rätt, Silverboom är ett ypperligt vin att börja sin sydafrikanska resa med. Är man van med lite mjukare viner så är detta en perfekt och elegant instegsprodukt. Det gäller att vänja smaklökarna inför kommande trevligheter från mitt favoritvinland. Smaken är intensiv med toner av vilda bär, kryddor, peppar och lakrits. Det är ett kvalitetsvin gjort på druvorna Shiraz och Merlot. Jag har den som ständig gäst i vinhyllan, perfekt till rött kött, kraftigare ostar eller en fet högrevsburgare. Mums! Ett fynd precis under hundringen.

Jag gillar mina sydafrikanska viner kraftiga och nästan ”småskitiga”, som Hugh Jackman i läderjacka

Wolf Blass Yellow label Sauvignon Blanc 2018 (Nr 20025) 79 kr. Howdy mate! Äntligen är detta krispiga vin här. Jag provade vinet redan i september, när Wolf Blass chefsvinmakare Chris Hatcher var i Stockholm för att presentera en del av vinhusets produkter. Yellow Label är vinhuset Wolf Blass hjärta och står för klassiska, druvtypiska australiensiska viner i en lättillgänglig stil. Sauvignon Blanc är en druva som många svenskar förknippar med värme och skaldjur i solnedgången. Men denna Sauvignon Blanc passar lika bra till julens ostbrickor, åtminstone är det så i min familj. Typ tio sorters ostar och lika mycket chark. Vinet är även perfekt till kyckling och fiskrätter. Det går naturligtvis alldeles utmärkt att dricka det precis som det är. Det här är helt klart min nya budgetfavorit. Det släpptes i det fasta sortimentet den 1:a december. Ett fynd för det priset. Köp!

Barefoot White Zinfandel 2017 (Nr 2215) 79 kr. Vinsnobbarna må skratta och rynka på näsan. Men jag skäms inte över mina guilty pleasures, och de är många på Systemets hyllor kan jag lova! Inget slår ett glas iskall Rosé Barefoot med krossad is och lite sprite en varm sommardag. Vad är anledningen till att jag tar upp denna folkliga sötbomb av jordgubb och aprikostoner? Jo, jag har upptäckt hur bra den är till indisk och annan kryddstark mat. Så ladda med Barefoot även på vintern. Ni som fortfarande håller på att räkna på ”pocenten” (millennials får googla), bör vara medvetna att det är endast 8% alkohol i drycken.

Denna folkliga sötbomb är bra till indisk och annan kryddstark mat

Ecoltura Spumante Rosé Extra Dry 2017 (Nr 75408) 89 kr. Vilken härlig Spumante! Ecoltura har sedan tidigare en trevlig prosecco på hyllorna, men jag tycker att detta bubbel är ett strå vassare. Vinlyriken i produktbeskrivningen slår på stort med romantiska hänvisningar till norra Italiens kullar och druvor från ”Venetos bästa vinodlingar”. Som ni vet vid det här laget så älskar jag sådana texter! Ordet prosecco nämns i förbifarten för att locka svenska smaklökar. Men detta är inte en prosecco, utan en mycket trevlig spumante gjord på 90% Chardonnay och 10% Refosco, som är en druva som odlas främst i Slovenien men även i nordöstra Italien. Den har jäst i ståltank enligt Charmatmetoden.

Det är faktiskt en helt skräddarsydd produkt för Sverige. Producenten är svensk och samarbetar med italienska vingårdar med fokus på ekologisk odling. Spumanten är fruktig med toner av smultron och hallon och har väldigt trevliga små bubblor. Perfekt som aperitif eller till en mild charkbricka. Släpptes i våras och gjorde succé direkt. Ett fynd! Finns i välsorterade butiker. Annars tar de hem vinet åt dig.

Läs även: Carlos vinfavoriter, vecka 46, från lyx till budget

MELLAN

Från vänster: Wynns The Siding Cabarnet Sauvignon 2012 (Nr 75066) 139 kr. Trevligheter från Down Under! Vinregionen Coonawarra i södra Australien är världsberömd för den tegelröda jordmånen där druvorna odlas, ”The Terra Rossa”. 1891 planterade skotten John Riddoch sina första vinrankor och lade grunden för vad som är nu Wynns Coonawarra Estate. Wynns vinmakare Sue Hodder och Sarah Pidgeon blev 2016 gemensamt utnämnda till ”Årets vinmakare” i vad som motsvarar Oscarsgalan för Australiens vinmakare. Namnet The Siding är från den lokala järnvägen som var viktig för bosättarna i slutet på 1800-talet.

Ni börjar ana vart det barkar hän när jag själv börjar fluffa fram vinprosan. Jag fullkomligt älskar detta vin. Det har en komplex doft med inslag av svarta vinbär och fat. Smaken är koncentrerad och med inslag av mörka frukter och örter. Den är ändå mjuk och behaglig. Mycket vin för pengarna. Finns endast i beställningssortimentet. Skynda fynda!

Jag fullkomligt älskar detta vin med mjuk och behaglig smak

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc (Nr 76659) 169 kr. Sydafrika! Ja, jag kommer att tjata om deras viner i all evighet. Idag vill jag slå ett slag för vinhuset Nederburgs nya vintageviner som hyllar tidiga hjältar viktiga för vinnäringen i kapprovinsen. 1791 lade tysken Philiuppus Wolvaart ankar utanför Kapstaden och planterade sedan de första rankorna av druvan Chenin Blanc. Det lade grunden för vad Nedernburg Wines är idag. Således är The Anchorman en rättmätig hyllning till pionjären. Dessutom så regnar det tjusiga priser över vinet just nu. Platina på Decanter World Wine Award 2017 och nu senast så utsågs den till Sydafrikas bästa Chenin Blanc över 15 pund.

Det finns en nyanserad doft av päron, aprikoser och lite honung. Smaken är rik och fruktig med en trevlig fatkaraktär. Eftersmaken dröjer sig behagligt kvar. Jag har ätit både svamprisotto och Iberico till vinet. Perfect match. Givetvis i beställningssortimentet.

Cost’è Rosato Castello Banfi (Nr 99006) 119 kr. Toscana! Sol, kärlek. Här är det inga konstigheter. Vinet består av 90 % Sangiovese och 10% Vermetino. Fin, blek rosa färg. Ren och frisk doft med inslag av röda bär, skogsbär och färska örter. Lätt, friskt och torrt vin med toner av röda bär i mjuk och fruktig stil. Passar utmärkt att dricka som en aperitif, till caesarsallad eller prosciutto med honungsmelon.

Ibland vill man bara ha en trevlig rosé utan krusiduller och få känna sig som Jude Law i ”The Talented Mr Ripley”. Men det finns alltid en catch. Det är tyvärr ett tillfälligt parti som endast finns kvar i vissa butiker. Det går alltså inte att beställa det längre. 7 butiker, kolla på hemsidan vilka som har kvar. Tolv stycken flaskor på Jarlaplan i Stockholm, fem stycken finns kvar i Örebro och glädjande nog för er Bohuslänningar, hela tio stycken i Henån!

Privat Brut Nature Reserva 2016 (Nr 7904) 115 kr. Denna eleganta cava är nu inne på sitt fjärde år på Systembolagets hyllor. Den har en behaglig och fruktig doft. Torr och frisk med en lång eftersmak. Det är 15% Chardonnay i druvblandningen förutom de traditionella cavadruvorna. Ni som har hängt med i tidigare tips och i bubbelguiden vet att en Brut Nature har ingen extra tillsatt socker efter andra jäsningen. Perfekt som aperitif eller till skaldjur. Mycket bubbel för pengarna.

 

Ibland vill man liksom bara ha ett trevligt rosévin utan krusiduller!

TOP NOTCH

Från vänster: Tommasi De Buris Amarone Riserva 2008 (Nr 75393) 2099 kr. Tommasi Wine är kända för svenska konsumenter via sina utmärkta Amaroneviner. Vinfolket vet dessutom att de har en väldigt omfattande produktkatalog med viner från hela Italien. Nu kröner de sin katalog med deras första Amarone i superprestige-segmentet. Lite som att Gucci skulle starta ett exklusivt undermärke som bara några få kunde ta del av.

Då tycker ni förstås att 2000 kronor är lite väl mastigt för en pava rödtjut. Men samma sak kan man säga om ett par Louboutin ”So Kate 120”. Det är trots allt sex lax för ett par dojor. Man väljer vad man vill lägga sina slantar på.

Jag var på den exklusiva pressprovningen och blev alldeles salig av smaksensationen. Om jag inte hade behövt betala räkningar, mat och hyra så skulle jag lätt köpa två stycken flaskor. En för att andäktigt dricka på min födelsedag och en för att spara och dricka när jag blir pensionär. Så om det finns Amaronefans bland er läsare får ni inte missa detta tillfälle. Det släpptes den 3 december på Systembolagets hemsida. Det gäller dock att vara snabb på tangenterna. Endast 120 stycken flaskor är tilldelade för Sverige.

Sybille Kuntz Mosel Riesling Kabinett Trocken 2015 (Nr 74702) 229 kr. Jawohl! Nu är det äntligen dags för lite tysk Riesling! Världens bästa druva, enligt många vinmänniskor. Jag är nog snart där och kan ansluta mig till hyllningskören. Tjusningen med druvan är att den kan bli allt från snustorra viner till söta bomber, där du svimmar bara genom att korka upp. Men idag är det ett supertrevligt torrt vin från Mosel som står på önskelistan. Kabinett Trocken levererar just det och mer därtill. Doft av honung och tropisk frukt med lätta äppeldofter. Helt underbart att bara dricka som det är eller kanske med sushi eller vietnamesiska rätter.

Förra veckan träffade jag självaste Sybille Kuntz på en provning med hennes viner. Jag blev så imponerad av det hon har byggt upp. Hon växte upp bland vingårdar men hon valde ändå att studera ekonomi. För att finansiera studierna öppnade hon en liten vinaffär. Till en början sålde hon sina föräldrars viner. Men när efterfrågan blev större så började hon även ta in andra viner. Hon kom fram till att ”det här kan jag göra bättre själv!” Och så började hon göra vin själv. Boom, drygt 35 år senare är hennes viner högaktade i hela världen. De har jobbat ekologiskt i gårdarna sedan 1990 och certifierades 2013. Hennes viner finns endast i beställningssortimentet. Ni vet vad som gäller då vid det här laget, eller hur?

Riedlin Spätburgunder Rosé 2014 (Nr 70395) 281 kr. Vi håller oss till Tyskland även med rosén, vi förflyttar oss dock till distriktet Baden. Vinet görs av druvan Spätburgunder som är det tyska namnet på Pinot Noir. Vineriet drivs av Markus Kunz-Riedlin. Javisst, han är gift med Sybylle Kuntz. Men dessa supereleganta viner är hans egna projekt. Vinet har vacker färg, nästan åt kopparhållet. Mycket röda bär och blommighet i doften men smaken är mer stram och med lätta citrustoner. Jag drack den till en grillad högrev. Det var en mycket angenäm upplevelse vill jag lova. Detta vin ligger högt på min önskelista inför julen. Beställningssortimentet gäller även här.

Våga sticka ut och kom med detta engelska, supergoda bubbel på nyårsfesten

Hambledon Premiere Cuvée (Nr 90398) 549 kr. Jolly Good! Vinfolket har vetat det i åratal. Nu är det äntligen dags för oss dödliga att äntligen kunna njuta av engelsk bubbel. Om inte det vore för engelska kanalen så skulle Champagne och Southampton vara kompisar. Det är i princip samma kalkstensjordmån.

Engelsk bubbel görs på den traditionella metoden med den andra jäsningen i flaskan. Men den heter istället Methode Britannique. Druvorna är precis som i champagne, Chardonnay Pinot Noir och Pinot Meunier. Hambledon är elegant och komplext med en djup fruktighet och hög syra med inslag av hasselnötter och vita blommor. Den har en härlig brödighet, eller brioche om ni kommer ihåg från bubbelguiden.

Våga sticka ut och kom med denna på nyårfesten. Conversation piece galore. Dessutom är den supergod. Top Notch! Begränsat parti, så säkra dina flaskor redan nu!

Mormors skepsism till brittbubblet innan hon smakat det…

 

Fotnot: Carlos Norlén är Netstyles nöjesredaktör och skriver även regelbundet om vin och andra ädla drycker för Netstyle. Han arbetar som DJ, modefotograf och driver podden Dos Gardenias tillsammans med sommelier Amalia Gonzalez Stöckel.

Av Carlos Norlén Foto iStock

 

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras