Carlos vinfavoriter vecka 46, från lyx till budget

 

Yes! Dags igen för en ny omgång av Bacchinektar. Denna vecka bjuder jag på en salig blandning vintips. Vad sägs om en tjusig rosa champagne? Eller de nya heta Schwarzkopf-vinerna från Mallis? Skål och häng med!

Läs även: Säsongens stora bubbelguide! Bästa cavan, proseccon och champagnen

Som vanligt blir det inga betyg eller fancy smakbeskrivningar i denna guide. Det är helt enkelt mina godtyckliga val inom varje prissegment, både klassiker och nyheter. Ett rött vin, ett vitt vin, ett stilla rosévin (ja, rosé dricker man året runt) och ett bubbelvin.

Carlos vinfavoriter vecka 46

BUDGET

Från vänster: Uncle Zin Appassimiento Zinfandel 2017 (Nr 71308), 89 kr. Mycket trevlig pangare från Salento i Apulien, ”klacken” i södra Italien. ”I den varma solen och den kylande vinden från Adriatiska havet får Uncle Zin mogna i ett perfekt klimat. Det är här harmoni skapas…”, osv. Trots att jag är en härdad och cynisk gammal reklamare så fullkomligt älskar jag när producenten levererar en skön backstory med fluffig vinlyrik. Dessutom har de fixat fram en snygg flarra med en ”handsome fellow” med tjusigt skägg på etiketten. Jag förstår att det måste till dessa grepp för att synas i bruset. Röda viner mellan ca 80-100 kr är rena ”dödens grupp”. Det gäller att välja rätt. Men ingen fara farbror Zin, du hade mig redan at hello. Det är toner av mörka körsbär och choklad. Den har ett ”finstämt avslut”, vinlingo för att beskriva att smaken dröjer sig kvar på ett behagligt sätt. Zinfandel är dessutom en druva som många svenskar har tagit till sitt hjärta. Vinet görs på Apassimiento-metoden. Det innebär att druvorna får torka i solen efter skörd innan de pressas. Det resulterar i fruktiga och mustiga viner med hög alkoholhalt. Det är den metod som används i norra Italien för att tillverka Amaroneviner. Uncle Zin är ett av mina många fasta husviner, så köp. Finns i välsorterade butiker i hela landet. Vi stockholmare får beställa den i vår lokala butik eller ta pendeltåget till Kungsängen, där vinet finns i det fasta sortimentet.

Mycket trevlig pangare från Apulien, ”klacken”, i Italien

De Bortolo Gewürztraminer Riesling 2017 (Nr 6403), 79 kr. Här är det global love. Ett vin från Australien med Gewürztraminerdruvan som trots sitt supertyska namn även är italiensk. Gränser kommer och går i alpländerna så vi lämnar det därhän. Gewürtztraminer-viner utmärker sig genom sin parfymiga och blommiga doft och fylliga honungssmak, så de är väldigt lätta att känna igen i doft och smak. En av mina favoritdruvor. Det är inga nybörjarviner om man inte har koll än på vad man gillar. Att bara dricka Gewürztraminer-viner som de är kan kännas lite skumt i gommen. Man kan lätt bli avskräckt av blommigheten. De Bortolin är dock uppblandad med lite Riesling som tar fram lite mer spetsighet i smaken. Det är nu du ska kasta dig över din Take away-app och beställa från din favorit-Thai eller ännu bättre, go all in curry nam nam med ett rejält indiskt kryddkalas. Mums!

Man kan lätt bli avskräckt av blommigheten

Petite Cuvée Madame 2017 (Nr 78359), 89 kr. Detta trevliga rosévin från Provence har jag förespråkat hela sommaren i bekantskapskretsen. Jag kommer att fortsätta med det. Här finns allt man kan önska sig i en rosé. Druvorna Cinsault, Grenache, Merlot i en härlig blandning och en vacker laxrosa färg. För att inte tala om estetiken. Mysig ”Leila bakar”-pastellkapsyl och inget krimskrams på etiketten. Ett ungt, friskt vin med aromatisk frukt, bra balans, bra syra och inslag av äpple, smultron, blommor och mineraler. Ja, ni fattar, solnedgångar på sommaren och sushifester på vintern.

Amies Amies Chardonnay Brut (Nr 77384) 99 kr. Ett franskt bubbel på druvan Chardonnay. Som namnet antyder är vinet framtaget för att hylla kvinnor, kvinnlig vänskap och kvinnlig skaparförmåga. Det lanserades den 8 mars i år på den internationella kvinnodagen. Eftersom ovanstående är sådant man hyllar varje dag finns det ingen anledning att inte dricka Amies närsomhelst under året. Vinet görs på Charmatmetoden, där den andra jäsningen, den som ger bubblorna, sker i stora trycktankar. Precis som Prosecco. Fräsch och torr. Frontar med en frisk citruston med en svag blommighet. Inga konstigheter. Perfekt som apéritif eller med skaldjur. Gärna med syrliga tillbehör. I beställningssortimentet. Men kan även finnas i enstaka butiker runtom i landet.

Precis som Prosecco, fräsch och torr

MELLAN

Från vänster: Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve (Nr 72034) 109 kr. Mon dieu! Ibland händer det att man springer på ett fynd runt hundringen från mitt älskade Frankrike. Appellationer och vinregioner i La France är en djungel. Det är ingenting vi ska gå in på just nu. Jag kan däremot kort berätta att viner från Rhônedalen är väldigt uppskattade av vinfolket. Allt från enklare men smakrika Côte du Rhôneviner till complexa och maffiga Châtauneuf-du-papeviner, där vissa kan kosta runt en månadslön per flaska. Vi vanliga dödliga kan nu glädjas åt att kunna få en försmak av Rhônedalens härligheter för en billig peng. Vinet har en intensiv, kryddig och fruktig doft av björnbär, plommon och färska örter. Det intensifieras då både sötlakrits och peppar introduceras i smakbilden vid de första klunkarna. Det här är vinet till höstgrytan. Att den är ekologisk gör ju inte saken sämre. Det har gjort succé sedan det släpptes i början av hösten och vinet kommer till fler och fler butiker. Annars är det bara att beställa i din lokala butik. Skynda fynda!

Det här är vinet till höstgrytan

Can Axartell Blanco Uno (Nr 76286) 159 kr. Nu kan jag äntligen skriva om de för Sverige nya spännande Schwarzkopf-vinerna. För beauty och fashionfolket är inte namnet främmande. Men hur kommer det sig att det även nämns i vinsammanhang? Det är en spännande historia som jag kommer att ta upp längre fram i min och min kollega Amalias podcast. Men i korthet var det så att den idag 82-åriga Hans Peter Schwarzkopf (fjärde generationen i anrika tyska Schwarzkopffamiljen), såg en övergiven finca helt i ruiner under en av sina vandringar på Mallorca för 25 år sen. Den var belägen mitt i en stor olivlund. Hans Peter tyckte att platsen inte bara var vacker utan även hade bra energi och köpte helt enkelt gården! Nu ett kvarts sekel senare är bodegan Can Axartell en av Mallorcas ledande tillverkare av ekologiska hantverksviner. Blanco Uno görs på den inhemska druvan Premsal Blanc också kallad Moll, tillsammans med Muscat och Malvasia. Vinet har en fin och intensiv doft av gröna äpplen och citrus. Smaken är fräsch och frisk med en härlig eftersmak av torkade aprikoser. Det säger ju sig självt att detta är perfekt till en kryddig paella eller bara som den är. Finns endast i beställningssortimentet. Den släpptes förra veckan och den kommer att ta slut. Så… Skynda synda!

Minuty Prestige Rosé 2017 (Nr 79353) 150 kr. Mon dieu encore! Denna vecka verkar jag inte få nog av de provensalska rosa tonerna. Minuty Prestige är en veteran i rosésamanhang. Det har sålts på systemet sen 2013. Helt enkelt folkets favorit. 2017 är den bästa årgången hittills. Förutom druvorna Grenache och Cinsault har den kryddats med en dos Syrah. Det gör vinet en aning maffigare och perfekt till lättare asiatiska rätter, jag älskar att dricka det till en spicy tuna.

Jag älskar att dricka det till en spicy tuna

Perelada Cava Stars Brut Organic (Nr 72601) 109 kr. Denna cava kommer från ett anrikt vinhus som har alldeles ypperliga produkter i sin portfölj. Jag måste erkänna att jag blev väldigt skeptisk redan när jag kände på flaskan. Jag är allergisk mot bling bling och liknande ornament. Denna etikett hade alldeles för mycket lull-lull för min smak. Räfflad yta med ”diamanter” och ordet STARS upphöjd och dessutom i guld, no thanks. När det sen marknadsfördes som en hyllning till världens mest lysande artister så var det nära att jag passade helt och hållet. Men eftersom Castillo Perelada är en fantastisk producent, och dessutom en stor sponsor av kulturella evenemang i Spanien, kände jag behovet att korka upp. Cavan är frisk, fräsch och väldigt elegant, det måste jag säga. Dock lite väl söt för min smak. Det var nära att jag inte tog upp den i tipsen, men eftersom i princip alla mina Prosecco-drickande väninnor älskade bubblet, insåg jag att det var en perfekt produkt för att rekrytera nya cavadrickare! Så ni som inte fastnat för cava än och envist sippar på era söta proseccos, testa denna. You’re gonna love it! För oss torrdrickare är det ett fynd till indisk mat. Äntligen en cava som inte utplånas av en mustig Tikka Masala. Finns i beställningssortimentet för närvarande och i vissa utvalda butiker i Stockholm.

TOP NOTCH

Från vänster: Can Axartell Tinto Cuatro 2015 (Nr 76972) 239 kr. Ännu en goding från de för Sverige nya spännande Schwarzkopf-vinerna. Om ni inte har läst min text på Can Axartell Blanco Uno ovan i mellantipsen, så kan ni göra det för att få lite mer brakgrundsinfo om själva vingården, och hur de kom sig att en tysk beautymagnat började odla vinrankor på Mallorca. Jag hade nöjet att får följa delar av vinproduktionen på plats för ett par veckor sedan när jag besökte vingården. Vineriet är insprängd i Traumuntanaberget som avgränsar gårdens ägor. Vindruvorna levereras in ovanpå berget. Med gravitationsprincipen ”Mètode Gravetat”, transporteras vinet helt naturligt med gravitationskraft genom hela vinframställningsprocessen. Mekaniska pumpar används inte. Eftersom vinet hanteras av så få maskiner som möjligt minimerar man bismaker i slutprodukten. Tinto Cuatro görs på de inhemska druvorna Callet och Manto Negro samt en del Syrah. Vinet har en stor doft med toner av röda bär, eukalyptus, kryddor och rostade toner från faten som det lagras i. Mycket intensiv och smakrik men ändå mjuk. Toner av röda bär samsas med kryddor, örter och svartpeppar. Eksmaken anas i bakgrunden utan att störa allt för mycket, så elegansen är påtaglig. Passar utmärkt till höstgrytan, smakrika ostar, charkbrickan och till en kolgrillad pulpo. Foodgasm galore. Precis som sin kompis Blanco Uno så släpptes vinet för en vecka sedan på beställningssortimentet. Och den kommer garanterat att ryka om man inte är snabb på tangenterna.

Mycket intensiv och smakrik men ändå mjuk

Hamilton Russel Vineyards Chardonnay 2015 (Nr 75274) 377 kr. Elegant smakbomb från Sydafrika. När man kommer upp till viner i dessa prisklasser har man helt andra krav på smak och upplevelse. Jag blev inte besviken. Jag hade glädjen att få prova vinet för ett par veckor sedan i en så kallad ”vertikalprovning”. Det innebär att man provar samma vin fast från olika årgångar i stigande ordning. Just i detta fall provade vi 2015 till 2017. Dessutom var självaste vinmakarparet med som kunde ge bakgrund till varje vin. Det är ett flott och komplext vin med doft och ton av päron, lime och aprikos. Det rökiga avslutet är helt enkelt ljuvligt. På nåt märkligt vis kom det fram en svag smak av ostronskal på slutet. För att citera Albert Goldman i The Birdcage: ”A triumph”! Nyårsmiddag någon? Perfekt till hummern. Kanske en kraftigare fiskrätt eller om man vill köra vego kan det tänkas att det gifter sig perfekt med kronärtskocka med tryffelsmör. 2015 kan lätt lagras 3 till 5 år till, men går alldeles utmärkt att dricka nu. Det lanserades i våras på beställningssortimentet med ett begränsat parti på 600 flaskor. Det finns ett fåtal kvar. Top Notch, väl värd pengarna.

Elegant smakbomb från Sydafrika

Château La Sauvageonne Volcanic Rosé 2017 (Nr 95855) 170 kr. Nu får jag skärpa mig med mina fransoser. Det blir även Frankrike för denna rosé. Nu från appellationen Coteaux du Languedoc i södra Frankrike. Som namnet antyder så odlas druvorna i jord omgiven av vulkaniska stenar. Den sedvanliga blandningen av Grenache, Cinsault och Syrah ger ett välbalanserat vin. Intensiv doft av röda frukter, grapefrukt och en svag blommighet, likaså i smaken. Ni kommer att märka en svag ekad ton och att den känns lite oljig. Således perfekt för lite fetare fiskrätter eller rent av en crispy duck! I beställningssortimentet en mycket begränsad tid. Ni vet vad som gäller då.

Henriot Rosé Brut (Nr 81422) 579 kr. Åh, vad jag föll pladask för denna rosa champagne! Även om jag samma dag provade det anrika huset Henriots övriga superchampagner så kunde jag inte glömma första klunken av rosén. Hallon, mandarin och citrusdofter samsas med en svag ton av kex i denna eleganta skapelse. Smaken är generös och balanserad med inslag av blommor och kryddor. Perfekt för mingel och småplock i tjusiga salonger. Eller varför inte en söndagsbrunch med scones och macarones. Vinet är en så kallad ”non vintage”. Vissa vinmakare vill att en del av deras produkter ska smaka likadant år efter år. Då blandas skördar från olika år för att få fram den blend som vinmakaren bestämt. Det är ganska vanligt i Champagne. I detta fall består det så kallade vin de reserve (eller basvinet på svenska) av 25% Chardonnay mestadels från 2012. Resterande 75% består av Pinot Noir från olika årgångar. Nåväl, det är bara tacka och ta emot. Missa för guds skull inte denna rosa pärla. Finns i beställningssortimentet.

Åh, vad jag föll pladask för denna rosa champagne!

Fotnot: Carlos Norlén är Netstyles nöjesredaktör och skriver även regelbundet om vin och andra ädla drycker för Netstyle. Han arbetar som DJ, modefotograf och driver podden Dos Gardenias tillsammans med sommelier Amalia Gonzalez Stöckel.

Av Carlos Norlén Foto iStock

 

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras