Carlos Vinsidertips: 3 favoriter från norra Italien!

Hôla vinvänner! Här på Netstyle kommer jag att tipsa om mina absoluta favoritpavor framöver och bjuda på vinspiration. Kanske ett vin som är så hett att ni förmodligen kommer att få tips om det före alla andra. Det kan även vara ett coolt hipstervin som bara måste drickas innan det blir omodernt – eller helt enkelt ett gäng supergoda drycker till vettiga priser.

Idag kör vi all in norra Italien. Friska toner från Dolomiterna, elegant rödpang från Piemonte och ett superhett naturvin från Verona.

 

Mezzacorona Pinot Grigio Riserva 2018 nr 2412, 99 kr/750 ml

Vi börjar med friska toner av lime, päron och tropisk frukt från druvan pinot grigio, oftast utskälld av vinsnobbarna, alltid älskad av folket. Druvan må vara enkel och kanske inte lika sexig som sina coola kompisar, men behandlas den med kärlek så ger den tusenfalt tillbaka.

Druvan är utskälld av vinsnobbarna men älskad av folket

Vinet kommer från vinhuset Mezzacorona, mer känd i Sverige för sitt mousserande vin Rotari. Druvorna odlas vid foten av Dolomiterna med svalkan från Gardasjön. Det är torrt och friskt och har en svag och angenäm fatton. Mycket elegant vin, perfekt som sällskapsdryck eller till lättare fisk-eller kycklingrätter.

 

 

Dolcetto d’Alba Dei Grassi Elio Grasso 2019, nr 95581, 199 kr/750 ml

Piemonte är ett distrikt i nordvästra Italien som har legat på topp i vinvärlden tack vare alla sina Barolo- och Nebbiolo-viner, som säkert många av er har druckit eller hört talas om. Det som inte är lika känt är vinerna gjorda på druvan dolcetto, ”den lilla söta” som den heter på Italienska. Vinerna är lite ”enklare” i sin framtoning men lika tjusiga och stolta representanter för ett av världens bästa vinområden.

Dolcetton är fruktig, frisk och välbalanserad

Elio Grassos dolcetto är fruktigt, friskt och välbalanserat. Tänk hallon och lakrits med en härlig eftersmak av körsbärskärnor. Som en dröm till vilken pizza eller pastarätt som helst. Detta vin är ett så kallat ”tillfälligt sortiment”. Det betyder att det finns väldigt få flaskor och bara tillgängliga under en kort tid – så det gäller att skynda fynda!

 

Fresco di Masi Rosso 2020, nr 50748, 119 kr/750 ml

Vinproducenten Masi är välkänd i hela världen. I Sverige dominerar deras viner nästan halva Italien-hyllan. Nu överdriver jag en smula, kanske en tredjedel av hyllan i allmänhet och halva Amarone-hyllan i synnerhet. Men idag ska vi inte prata om tunga Amarones utan om en fluffig och charmerande naturpangare!

Nu låter det som att den stora draken vill rida på naturvinsvågen, men 2021 är den vågen redan ett hav, så Masi gör som de alltid har gjort genom åren, utvecklar och förfinar. De visar att naturviner inte behöver vara grumliga och instabila. Det går alldeles utmärkt att göra tjusiga och eleganta viner med finlir och elegans – bara man vet vad man pysslar med.

Rena vuxensaften med körsbär, björnbär, citrus och färska örter

Jag föll pladask för detta lekfulla och gedigna vin. Det är körsbär, björnbär och citrus som dansar ihop med färska örter. Jag hann inte ens tänka ut vad jag skulle laga för mat innan nästan hela flaskan slank ner. Det är alltså rena vuxensaften, så glöm söndagssteken, det är chark, grillade grönsaker eller fräscha pastarätter som gäller. Cin Cin!

Carlos Norlén är diplomerad sommelier, fotograf, DJ och vinskribent. Han driver podden Dos Gardenias tillsammans med Amalia Gonzalez.

Av Carlos Norlén 

1 kommentar
  1. harregud vilka fina tips. Blev extremt nyfiken på Fresco di Masi Rosso 2020 – ska man våga sig på en italienare kanske………………….

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras