Carlos Vinsidertips: kändiscava, rosa naturvin och kroatiskt rödpang

Hôla vinvänner! Här på Netstyle kommer jag att tipsa om mina absoluta favoritpavor framöver och bjuda på vinspiration. Kanske ett vin som är så hett att ni förmodligen kommer att få tips om det före alla andra. Det kan även vara ett coolt hipstervin som bara måste drickas innan det blir omodernt – eller helt enkelt ett gäng supergoda drycker till vettiga priser.

Idag bjuder jag på en maffig kändiscava, en rosa naturpangare och en kroatisk vovve.

Cava Roy Brut Nature, nr 50632, 149 kr/750 ml

Det är lika bra att börja med veckans hetaste snackis bland vinskribenterna: Roy Fares maffiga cava. Våren bjuder visserligen på en hel drös bubblor från mysfarbröder, vinkändisar, kriminologer och melloartister. Men ingen kan mäta sig med den glade konditorns lyxdryck från Katalonien! Första batchen sålde slut på två timmar när den släpptes i måndags, men vi kan vara lugna, nya flaskor är på väg.

Ett lyxigt och gastronomiskt vin utan tillsatt socker

När många andra kändisar bara pekar på vilket av provglasen de ska sätta sin etikett på, kör Roy all in som druvbonde. I hela sex år har karln hängt med vinmakarna på Castel d’Age utanför Barcelona och lärt sig blendens ädla konst. Resultatet är över förväntan med råge. Redan när jag fick möjlighet att ta en klunk ur en provflaska utan etikett blev jag blown away. Nu har jag smällt i mig ett par exemplar av det officiella släppet, och den är om möjligt ännu bättre. Det är en dröm av gröna äpplen, citrus och med ett skön stänk av tropisk frukt och mandel. Cavan är en ”Brut Nature”, det innebär att inget socker har tillsatts vid korkningen. Så det är ingen jäkla sockerdricka, utan ett lyxigt och gastronomiskt vin.

Origine Rosato 2019, nr 77757, 119 kr/750 ml

Som hardcore naturvins-fan är jag van att lägga ett par hundringar eller mer på rock’n’roll-pavor som luktar gammal strumpa – men som självklart smakar ljuvligt. Det finns också naturvinsproducenter som lägger ner mycket tid och pengar på att förädla sin produkt, tyvärr out of reach för den vanliga konsumenten. Jag skulle vilja säga att här har vi det perfekta vinet om man vill påbörja sin naturvinsresa.

Det perfekta vinet om man vill påbörja sin naturvinsresa

Vinet har en mycket fruktig doft där både körsbär och blodgrape samsas. Det är inte så konstigt eftersom den blåa druva som används är montepulciano. När vinet görs enligt den lokala roséstilen kallas det cerasuolo, som betyder just körsbär, eller körsbärsfärgad för att vara mer exakt. I munnen känns vinet angenämt torrt, friskt och mycket fruktigt. Perfekt att dricka som det är eller till fisk och diverse kycklingrätter. Mycket vin för pengarna.

The Dalmatian Dog 2018, nr 2097, 120 kr/750 ml

Nu är det dags för svenska folket att dricka kroatiska viner. Det kommer så mycket spännande i vinväg därifrån att en stackars vinskribent som jag har svårt att hänga med. Det gäller att börja i rätt ände, med den söta kroatiska vovven som består av den inhemska druvan babić (uttalas baabitj).

Mogna körsbär, lakrits och timjan, balkan style!

Det är som att få hela adriatiska havet i alla sinnen. Mogna körsbär, lakrits och timjan, balkan style! Sååå ren frukt! Vilket på vinsnobb-lingo betyder att vinet är så lättdrucket att flaskan hinner ta slut innan man ens hunnit värma upp ugnen! Se därför till att ha en extra pava till gästerna. ”Hunden” har flugit ur hyllorna på Systembolaget så fort de har fyllts på. Det är extra roligt eftersom Black Island Winery – där vinet kommer ifrån – är systervineri till Testament Winery, som är Kroatiens första svenska vingård.

Carlos Norlén är diplomerad sommelier, fotograf, DJ och vinskribent. Han driver podden Dos Gardenias tillsammans med Amalia Gonzalez.

Av Carlos Norlén 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras