Jag tjatar om långärmade maxiklänningar men de ÄR verkligen mitt absoluta favoritplagg! Och de kommer i så många olika skepnader. Det är här två supersnygga looks som jag gärna skulle sno för inspiration nu till helgen (när det äntligen börjar bli lite varmt igen):

Antingen en mönstrad elegant maxiklänning och tunt, fladdrigt tyg, med uppsatt hår, solisar och platta sandaler.

Eller en sidenklänning av oversized modell som man dressar ner med sneakers och utsläppt hippiehår. Men samtidigt väljer sin allra dyraste väska till…

Foto All-About-Fashion

 

Min vita kostym kommer från Esprit.

Jag tänker dela med mig av en del karriärtips och livsråd så här mitt i sommaren. Varför mitt i sommaren? undrar du kanske. Jo, för att de flesta av mina avgörande livsbeslut har jag tagit just under semestern. Det är då jag får tid att varva ned lite, det är svårt att få tag i uppdragsgivare och sånt som har med jobb att göra, och de jag umgås mest med är mina familjemedlemmar. Och då blir jag mer frestad att kunna göra kvalitativa saker med dom och planera en spännande framtid tillsammans. På hösten och våren när livet är som allra stressigast så handlar allt om att släcka bränder, inte att tända andra små lågor av hopp.

Egentligen är jag fel person att guida dig i detta för så jäkla framgångsrik är jag ju inte. Men jag har samlat på mig en del erfarenhet. Och jag är lyhörd kring vad som funkat för andra, eftersom mitt jobb till stor del beror på research. Och jag skriver i ärlighetens namn detta lite för min egen skull också. För att navigera rätt i min egen situation.

Jag utgår ifrån att du redan vet vad DITT mål är. Alla har individuella önskemål, jag kan inte säga åt någon annan vad de bör ha som mål. Kan man ”sno” någon annans mål? Ja, varför inte? Men fundera först noga varför det är ett viktigt mål för dig. På vilket sätt kommer din livssituation att seriöst förbättras om du når ditt mål? Hur kommer du att må på vägen?

Här kommer lektion ett i coach Flinkenbergs livsmåls-skola!

Byt ut tre passiva saker du gör dagligen mot tre aktiva saker

Det bör vara ett byte mot aktiva saker som mer konkret hjälper dig att nå ditt mål. Eller att helt enkelt bara komma framåt, om du hellre vill se det så.

Här får du några konkreta exempel! 

• 1-2 timmars sträcktittande av serie på Netflix (passivt) – byt ut mot: 1-2 timmars fokus/bearbetning av din affärsplan (aktivt). Man hinner MYCKET på den tiden! Affärsplan eller livsplan kan vara alltifrån att tänka ut vilka fördelar du har och hur du bäst ska ta tillvara på dessa, kartlägga hur konkurrenssituationen ser ut där du bor, analysera hur målgruppen är och var de finns, fundera ut en smart marknadsföringsstrategi, klura ut målsättningar med ditt projekt (gärna delmål), tänka igenom budget och finansiering mm.

• 1 timma om dagen då du scrollar igenom sociala medier (passivt) – byt ut mot: 20 minuter när du kollar igenom dina sociala medier (längre tid behövs inte dagligen, SÅ jäkla mycket händer inte ändå, och vad ska du EGENTLIGEN med den passiva informationen till? På RIKTIGT? Hur för den DIG framåt?) + 40 minuter motion i någon form. Japp. Dagligen. Så där! Jag har precis löst ditt dilemma om att du ”inte har tid att träna”! Du behöver inte springa en mil på denna tid, det kan räcka med att du tar en promenad, plockar löv i trädgården, putsar fönster, sätter dig på en spinningcykel, kör ett hemmapass, åker till gymmet. Gör vad du vill – bara du höjer pulsen på något vis under dessa 40 minuter. OBS! Viktigt att inte använda dessa resterande 40 min på att jobba eller göra annat. Du behöver avsätta dessa 40 min åt hälsan för att orka med all annan skit i livet.

• 30 min om dagen då du postar kommentarer eller andra åsikter i sociala forum (passivt) – byt ut mot: 30 min som du ägnar till närmare kommunikation med dina nära och kära. Exempel: ring din mamma, låt dina barn berätta en sak de varit med om och lyssna intresserat och ställ följdfrågor. Diskutera din framtid med din partner. Lyssna på en väninna som behöver råd, eller ta emot råd av någon du litar på. Det är mänskligt att vilja kommunicera och både känna sig behövd eller att hjälpa andra. Men du lägger förmodligen för mycket tid idag på att ge den energin till ibland helt okända personer i diverse forum mm. Mest för att du själv vill känna dig lite duktig och sedd. Ge den energin till de som står nära istället.

• Byt ut en curlande handling mot något du gör för din egen skull. Exempel på curlande handlingar kan vara att vika familjens tvätt och sortera den i rätt lådor, göra frukost/lunch/middag till barnen (eftersom de annars stökar till för mycket i köket, välter ut något, inte vet hur man gör osv), ta på dig en kollegas arbetsuppgift eftersom du gör den snabbare (men får lik förbannat ändå inte cred för att du gör den). Att inte göra de curlande uppgifterna innebär ju att du behöver aktivera de som är passiva. Detta kan kräva viss insats, men det är mest en initial uppoffring som du har igen senare. Om du fortsätter att curla din omgivning så är det inte deras fel att du inte får tid över till annat, det är ditt fel. Ta ansvar för att delegera. Exempel på saker du kan göra för din egen skull: hinna stryka dina egna plagg, lägga lite mer omsorg på att fixa håret mer än att enbart panikstyla det i en tofs, få någon minut över för att hinna göra näringsriktig och god mat istället för snabba halvfabrikatlösningar pga att du är stressad, läsa några sidor i en bok som stimulerar din intellektuella sida, mm.

• Ersätt något negativt mot något produktivt/enkelt. Exempel på negativa saker är att grubbla över det förflutna, att gnälla över ditt utseende, att klaga över att din partner inte gör det ena eller det andra, att ringa en väninna och snacka skit om någon ni känner, att tröstäta eller ”dämpa dina sorger med vin”. Exempel på produktiva/enkla saker är att städa en skrivbordslåda, organisera din garderob bättre, kasta gammalt smink/skönhetsprodukter som gått ut, rensa ditt skafferi, bädda sängen, sortera papper. Det ligger en STOR tillfredsställelse i att ha ordning och reda kring dig. Även om det ”bara” innebär att du slipper leta ihjäl dig efter matchande strumpor så skapar du dig på detta vis mer tid över för viktigare saker.

Jag har funderat en del kring det här med prestation, inspiration och ambition de senaste dagarna. Det talas ju ofta om att framförallt kvinnor (men även män förstås) blir stressade av sociala medier och att det ställs orimliga krav på oss. Jag kan inte svara på hur omgivningen med instagram, bloggar och influencers hade påverkat min uppväxt om de hade funnits då jag var tonåring. Jag kan bara svara för hur de påverkar mig nu, som vuxen människa.

Och visst kan det vara ångestframkallande emellanåt, men det finns det mycket annat i livet som också är, resonerar jag. Man kan ju aktivt välja vilka man vill följa i sociala medier. Här finns hela spektrat, från fördummande thinfluencers (som i ärlighetens namn inte presterat ett skit förutom att råka vara snygga och smala och bli bra på bild), till kroppsaktivister, till entreprenörer och inspiratörer.

Jag VILL bli påmind om vad som går att göra med sitt hem, om man bara sliter hårt och ger sig fan på att få till det. Jag VILL lära mig hur jag klär mig vackert och representativt med smarta stylinghacks och kreativa klädkombinationer. Jag VILL sukta efter både intellektuell stimulans och ytliga suckar av beundran inför andras matlagningsskills eller fantastiska resedestinationer.

För mig är det nyttigt. Jag har blivit lite för bekväm, nämligen, på senare år. Jag har själv noterat att jag hellre tittar i backspegeln än framåt. Jag ler åt gamla minnen och repostar gärna succéer och framgångar från förr. Jag börjar nästan bli… lagom. Lite mätt. Men samtidigt inte tillfredsställd. För inuti mig är jag lika ambitiös som förr. Jag har bara stagnerat tillfälligt. Men jag har nöjt mig lite för länge med att rapportera om andras framgångar, om att titta på vid sidan av. Inte prioritera mina egna idéer. Fegat ur. Inte riskat lika mycket som förr. Inte stuckit ut hakan utan tagit en kopp kaffe och nyfiket läst vad alla andra skriver först.

Det behöver inte vara fel att vara lagom. Men det passar inte alla. Lagom är inte alltid bäst, oavsett var du nu har hört den ”sanningen”. Lagom leder sällan till utveckling eller framgång, eller att klara av svårigheter, eller att mot alla odds ge igen på de som tvivlat på din förmåga.

Att skriva om andra framgångsrika kvinnor och entreprenörer, eller att läsa om dem gör att jag har blivit mer ödmjuk. Nog för att jag också har presterat en del i mitt liv, men herregud – när jag ser vad väldigt många andra driver igenom, dagligen, så bleknar jag snabbt. Men insikten har även rustat mig med jävlar anamma.

Nu undrar ni kanske vilket mirakeltips jag tänker delge er efter all kunskap jag tydligen sugit in här från läktarplats de senaste åren?

Jo, mina vänner. Det är mirakeltipset HÅRT JÄVLA ARBETE vi talar om.

Medan andra gnäller över taskiga förutsättningar, motgångar, byråkrati, sopig ekonomi, sjukdomar, brist på motivation, lata medhjälpare och allt vad det kan vara, så har den framgångsrike redan varit uppe sedan kl 06:00 och jobbat. Så – try harder!

EXAKT så enkelt (eller svårt) är det.

Bilderna är från mitt fantastiska dressingroom, som du kan läsa mer om här. Den snygga, lila sidenkjolen kommer från Day Birger et Mikkelsen och du kan köpa den här på rea nu.

Foto Pavel Maira

Det finns få klänningsmodeller jag älskar lika mycket som den härligt mönstrade maxiklänningen! Finns flera varianter av den: höghalsad för lite mer amish-look, urringad för dig som vill vara sensuell, utan ärm eller med långa ärmar, tunnare/skirare material eller styv bomull, med eller utan volanger… Ja, variationerna är många! Du kan bära den till exakt alla tillfällen, vardag som fest – med eller utan finskor. Jag tycker dock att lågklackat är snyggast till maxi, men det är en smaksak.

Maxiklänning med djurmönster, Ellos, 499 kr, klicka här. Blommig, lätt utsvängd modell, Soaked in Luxury, 799 kr, klicka här. Geometriskt mönstrad, ärmlös modell, Ilse Jacobsen, 1380 kr, klicka här. Grönblommig omlottklänning, Object, 600 kr, klicka här. Svart/silvermönstrad klänning, Joelle, 559 kr, klicka här.

 

Leopardmönstrad silkesklänning, Ganni, 4149 kr, klicka här. Blåmönstrad klänning, Rodebjer, 4495 kr, klicka här. Ljuvlig volangklänning i rosa toner, Camilla, 8719 kr, klicka här. Spännande skärning i modellen med hög hals, Self-Portrait, 4299 kr, klicka här. Brunmönstrad, ärmlös klänning, Twist & Tango, 800 kr, klicka här.

Vit klänning med små blommor, Dry Lake, 909 kr, klicka här. Småmönstrad, mörk klänning, Y.A.S, 700 kr, klicka här. Ärmlös modell med vågig nederkant, Cream, 699 kr, klicka här. Plisserad klänning med skärp i midjan, Levete Room, 1299 kr, klicka här. Randig klänning med skimrande inslag, Dry Lake, 999 kr, klicka här.

Foto All-About-Fashion

 

För att hålla ihop alla saker i huvudet just nu av jobb, materialval inför vissa renoveringar/husfix, samt underhålla smått uttråkade barn under sommarlovet så försöker jag hålla mig till följande ”regler”:

Färgval till ommålning av vissa rum samt scrolla igenom hundratals tapeter… En riktig prövning för äktenskapet!

• Vila mycket – vilket i mitt fall innebär att inte behöva stressa upp tidigt för att få iväg barn till skolan mm. Det blir en del sköna sovmorgnar, vilket ger effekt direkt måste jag säga! Inte sova till elva alltså, men till nio, värsta lyxen.

• Äta och dricka gott. Alltså inte enbart svinonyttigt, men sådant jag verkligen gillar. Att selektivt välja ut sådant jag älskar i matväg. Som igår, då blev det carpaccio, ruccola, balsamvinäger, lite parmesan + manchegoost bredvid + lite smördegssnittar med spenat. Och så Prosecco + cola light till. Lagom mängder, maximal njutning! Många äter carpaccio som förrätt men jag och min man tar lite mer och äter det till huvudrätt.

• Motionera dagligen. Vissa dagar är det trädgårdsarbete. Andra dagar är det löpning. Eller så springer jag bara runt i huset eller på ärenden helt enkelt. Jag får rätt enkelt ihop 10 tusen steg om dagen på att inte göra något särskilt. Men så har vi ju tre våningar i huset också (eller 4 med källaren…)!

• Gosa med katten. Och barnen, förstås. Vår kattunge Molly har verkligen en avstressande effekt – på oss allihopa.

Molly lägger sig och slaggar exakt överallt! Som här, bredvid House Doctor-vasen (som hon än så länge inte har vält…).

Hur ser ditt helgmys ut?

 

Jag har platinablekt/blonderat mitt hår i flera år nu. Trots att många varnat mig och sagt att ”ditt skandinaviska hår kommer inte att klara den påfrestningen utan trilla av!”. Det har inte trillat av utan mått precis som vanligt, varken bättre eller sämre kan jag intyga. Mitt hår tenderar att få en gul/guldaktig ton, särskilt på somrarna eftersom jag gissar att jag har lite rött pigment någonstans där i grunden i mitt råttfärgade hår. Därför har jag varit väldigt noga med att inte blondera det åt det guldiga hållet utan mer åt det silvriga. I princip vitt, om man säger så. Det är en otroligt snygg nyans som jag älskat! Och fortfarande älskar. Problemet är just på somrarna, det blir extra svårt att hålla undan det gula pga bad och sol, trots att jag är noga med silverprodukter mellan salongsbesöken och både skyddar håret samt inte alls tvättar det särskilt ofta (max 2 ggr i veckan, ofta bara 1 gång, jag sköljer däremot ur det med vatten och balsam då och då). Och så är utväxten väldigt trist och skarp. Det blir lite Donatella Versace över det hela.

Så jag beslöt att mörka ned håret något. Det är fortfarande askblont och ljust, men med lite mer gråbeiga inslag för att göra det mer levande och inte enbart kritvitt. Jag är sjukt nöjd med resultatet!

Så här gjorde min skickliga frisör Sofia, som driver Salong Ljusberg: 1. Först blekte hon upp utväxten/grunden. 2. Sedan lade hon i en mörkare bottenfärg än i längderna för att skapa djup. 3. Därefter lade hon i en krämig, kall, mörkbeige toning på längderna. Toning används oftare än färg, då det är skonsammare för håret, plus att jag inte har något grått hår som behöver täckas.

Sofias tips för att sköta den otroligt lyxiga nyansen (så att den inte ballar ur och blir fulgul i sommar):
• Skydda håret med värmeprodukter när du stylar det, men även då du är i solen. Sol och starka stylingverktyg kan påverka färgen negativt.
• Använd färgbevarande salongsprodukter och såna där ”färgbomber”, typ Revlon.//annonslänk//

På dessa bilder ser jag även vilken otrolig skillnad en snygg föning och styling med locktänger gör! Jag MÅSTE lära mig att fixa detta själv. Den här frisyren höll sig mer eller mindre i fyra dagar (eftersom jag inte tvättade håret på så lång tid).

 

 

I SAMARBETE MED JOTEX

Det finns inget som är härligare än att förstärka sommarkänslan genom att hänga på altanen. Just denna sommar har det ju tyvärr inte varit lika tropisk känsla som förra året, men det är enkelt åtgärdat genom att bunkra upp med plädar och filtar! Och värmelampor, förstås. Jotex har massor av fina möbler och accessoarer till din uteplats, kolla in deras utbud här (dessutom är flera saker på rea nu!). Kanske har du redan bra möbler till din balkong eller altan, men med hjälp av accessoarer och några stylingtips så är det enkelt att förnya!

Precis som med kläder gillar jag att låta textilier och accessoarer få sätta prägel på inredningen, så kan man enkelt ändra atmosfär och känsla efter humör (och väder, förstås). Ibland vill jag ha lite mer rustik känsla, som i denna styling, klicka här. Och andra gånger vill jag ha en lite mer romantisk glamour-feeling på altanen – med rosa inslag, som på dessa bilder.

Mina tips för att glamourpimpa altanen

• Tänk färgkodat. Håll dig till max tre färger, varav en är mer dominant. Plocka in den färgen på kuddar, plädar, blommor och dukar, eller porslin. Jag har valt rosa, grått och vitt/naturfärgat.

• En arrangerad blombukett sätter ribban för en vacker centerpiece. Kosta på dig en maffig snittblommor-bukett från din florist, eller plocka direkt ifrån din trädgård. Eller gör som jag: köp konstgjorda växter så slipper du tänka på att vattna och de håller sig spänstiga och fräscha HELA sommaren (år efter år!). Mina är från Artflowers. Den stora runda, härliga blomvasen kostar 599 kr (klicka här!).

• Var inte rädd för att använda rosa. Det ger direkt en varm och mysig känsla som är lite mer glamourös än de naturfärger som de flesta har på uteplatsen!

Kuddfodral, 3-pack, 199 kr, klicka här. Rosa sittdyna, 99 kr, klicka här. Zickzackmönstrad pläd, 149 kr, klicka här. Puderrosa tygservetter, 99 kr/4-pack, klicka här. Rosaspräckligt kuddfodral, 59 kr, klicka här. Bubbelgumsrosa kuddfodral av sammet, 69 kr, klicka här.

• Blanda olika material på textilierna. Samma regel som när du kontraststylar kläder! Alltså, ta gärna in sidenliknande material (som duken jag har på bilderna, kostar från 79 kr, klicka här) och varva med bomull, lin och virkad, grövre textur.

• Många flaskor, vaser, urnor och krukor ger en lyxig känsla! Snåla inte på antalet – ju fler, desto bättre. De får gärna vara i olika höjder, storlekar, färger, material och silhuetter.

Stor vit urna på fot, 244 kr, klicka här. Grå, betongliknande kruka, 349 kr, klicka här. Rund glasvas för blommor, 209 kr, klicka här. Extra stor, ljusgrå kruka med fat, 419 kr, klicka här. Hög liten glasvas, 65 kr, klicka här. Hög vas av aluminium, 419 kr, klicka här. Liten, rund, vit kruka, 174 kr, klicka här.

• More is more-regeln gäller även för kuddar. Du kan i princip aldrig ha för många kuddar på en uteplats! Gör inget om de är i olika storlekar, utföranden och stilar. Bara kul att blanda. Men försök att hålla dig till max tre färger i ton-skalan så blir det inte så rörigt.

• Tygservetter är ett måste om du ska servera mat. Dels för att de inte flyger iväg lika lätt som pappersservetter, men även för känslan och estetikens skull. Linservetterna på bilderna kostar bara 89 kr för ett tvåpack (klicka här!), så passa på att köpa en rejäl uppsättning när du ändå är i farten!

Grå vas/kruka, 419 kr, klicka här. Ljusgrå kruka, 499 kr, klicka här. Stor, naturvit urna, 244 kr, klicka här.

Ett av mina favoritplagg på sommaren är den långa maxikjolen. Jag är inte alls ett fan av att visa mina ben men vill ändå klä mig feminint och elegant. Vill man vara lite kittlande trots längden går det bra att välja en semitransparent modell av virkat material, eller spets eller annan see through-detalj. Långa fransar ger också en cool effekt när man promenerar. Verkligen jättefint!

Lång, svart kjol med transparenta inslag, Ellos, 399 kr. Zickzackmönstrad kjol med Missoni-vibbar, Joelle, 359 kr. Maxikjol med glittertrådar invävt, InWear, 1200 kr. Djurmönstrad kjol, Gina Tricot, 399 kr.

Pastellrosa, ljuvligt broderad macraméspetskjol, Miguelina, 2017 kr.

Svart kjol med genombrutet spets, Ellos, 399 kr. Ljusblå, asymmetrisk kjol, 3.1 Phillip Lim, 5204 kr. Omlottkjol med fransar, & Other Stories, 790 kr. Plisserad, transparent kjol, H&M, 499 kr.

Vit, broderad maxiklänning, Paper London, 1489 kr.

Foto All-About-Fashion

Igår var jag och maken bjudna hem till en flott, intim tillställning hos vår bloggare Doreen Månsson som fyllde 45 år. Vi bor ju också i Sollentuna, men eftersom kommunen är stor så är det ändå rätt långt avstånd mellan våra hus. Jag körde eftersom det ändå blivit lite too much alkohol för mig senaste tiden i och med semester mm.

Doreen och hennes man Henrik hade dukat upp ljuvligt härliga frestelser i trädgården.

Och det som är så fantastiskt imponerande är att Henrik har GJORT exakt alla saker själv! Utom ostarna. Man riktigt kände hur de väl sammansatta råvarorna liksom smälte i munnen.

Att Doreen har en del sångstarka vänner visste jag sedan tidigare, hon står exempelvis Sveriges främsta sångerska Carola nära (hon var förstås på plats). Men jag visste inte att i princip ALLA på tillställningen var fullfjädrade talangraketer inom sång! Eller piano. Eller både- och. Herregud! De enda som inte drog av en spontanlåt var typ jag, min man, Gunilla Von Platen och Marina Kereklidou (vi höll oss långt borta från mikrofonen som gick runt…).

Vilken rikedom att få ta del av så mycket skönsång. Jag blev helt knockad och rörd över alla vackra tolkningar av låtar och den kärlek och kraft vi delade tillsammans igår. Tänk om jag ändå hade begåvats med en sångröst!

Tusen tack, Doreen, för att vi fick vara med och fira dig. Denna kväll kommer jag att minnas länge.

Så himla kul idé att fylla en skottkärra med is för dryckesvagn till trädgårdsfesterna i sommar!
Jag hade på mig en ny ljuvlig klänning från By Timo och rosa väska från Beck Söndergaard.

 

Jag ligger efter med att svara på era roliga och spännande frågor. Ber om ursäkt för det! Ett dressingroom-bygge och semestern + sommarlov kom lite emellan allt. Här försöker jag nu riva av de frågor som legat och väntat länge:

Ska investera i ett par snygga pumps och/eller stövletter som jag ska ha länge. Måste dock vara bekväma trots att jag vill ha stilettklack. Har du kollat på lite märken hur dom är i sulor mm? LK Bennett, Prada, Jimmy Choo, Rossi m fl. Tack på förhand! /Lena

SVAR: Innan någon blir besviken här vill jag bara konstatera att det existerar inga stilettpumps/stövletter i världen med spetsig hög klack som är bekväma. Det får man helt enkelt lägga ner i ambition, sorry! Man kan dock hitta märken vars modeller är mindre plågsamma än andra. Så fort klackhöjden går över 7 cm blir vinkeln och lutningen för besvärlig för fötterna och då börjar det göra ont. Mitt bästa tips är att köpa den modell du tycker är snyggast, fast en halv till en stl större än du brukar. Sedan tar du ut en iläggssula från dina träningssneakers med bra uppbyggnad och dämpning (gärna löparskor) och trycker in i pumpsen! Jag har testat både Sergio Rossi och Gianvito Rossi och de är obekväma som fan trots alla löften om de italienska märkenas koll på läster och kvalitet bla bla. Jättevackra skor dock! Pradas skor uppfattar jag som lite mindre obekväma. Louboutin är hemska ur komfortaspekt. LK Bennet var länge sedan jag testade. Svenska märket Stinaa J kan jag dock rekommendera, hon har ägnat väldigt mkt energi åt att komma på lösningen på detta dilemma. Jag äger dock inga stilettpumps från det märket, men höga klackar med rundad tå och de orkar jag faktiskt gå i länge utan ont!

Vilka influencers och kändisar inspirerar dig? Har du några role models? Du som är så multibegåvad och både skriver, poddar, gör böcker osv – kan inte du också släppa ett sminkmärke eller ta fram hudvårdsprodukter för oss 40 plus? Eller varför inte kläder? Du nämnde någon gång att du vill designa skor, det tror jag du skrev i en intervju när du valde att sluta på Chic. Vad hände med de planerna? Skulle gärna köpa ett par skor som du står bakom -du verkar ha så cool smak! /Monika

SVAR: Tack för så fina ord, Monika! Jag inspireras av många men de är inte alltid influencers eller kändisar. Jag är så pass gammal att jag tillhör dom har svårt att imponeras av folk som inte riktigt presterat något vettigt i livet och mest blivit berömda för att de är snygga eller gift sig med någon som är ännu mer än de själva (Kardashians typ, har väldigt svårt att respektera den sortens kändisar).

När jag växte upp så krävdes någon form av talang för att många skulle upptäcka en, typ att man var bra på att sjunga, duktig i idrott, hade talang för affärer eller liknande. Eller kanske ägnade sitt liv åt att hjälpa och inspirera andra.

Jag blir inspirerad av Oprah Winfrey, av journalisten Magda Gad, av min mamma, av George Michael och David Bowie (två av mina stora idoler under uppväxten). För att ta några exempel. Också väldigt imponerad av Marian Keyes författarskap och hennes produktivitet. (OBS! – det KAN vara så att jag redan svarat på denna fråga tidigare, ber om ursäkt i så fall, haha…)

Smink och hudvård är något som verkligen roar mig, men jag saknar för mycket kompetens i det området och har inte lika passionerat intresse och kunskap för det som exempelvis skor eller klänningar. Både skor och kläder skulle jag absolut kunna tänka mig att göra i egen design, främst för att komplettera det utbud som redan finns. Jag är ingen stor kändis eller influencer, så ingen skulle vilja bekosta ett expertteam för att ta fram produkter som jag sedan bara skulle få promota (vilket är det som sker med många influencers och kändisars ”egna produkter” idag, de är ju i ärlighetens namn sällan särskilt inblandade i själva framtagningsprocessen). För mig är det viktigare att ha koll på hela kedjan av kreativitet, koncept, produktion mm. Det vore förstås jättespännande men allt handlar om tid och prioriteringar.

PS by Anabelle heter detta märke. Och när jag ser skor som dessa blir jag förstås ännu mer sugen på att designa något eget, lika fantastiskt…

Läste i Veckorevyn för tusen år sedan att du hade en barndom som var så där att det var Havrefras till frukost och allt var ganska ordentligt om jag inte minns fel. Kommentarer på det? 😀 /Anna

SVAR: Japp, så var det! Ingen O’boy, bara läsk till jul och midsommar (då köpte pappa dock en två backar med 33 cl-flaskor och vi fick välja fritt vilka sorter av läsk som skulle stoppas i, kan vara mina lyckligaste stunder från den tiden). Aldrig någonsin köpte vi lördagsgodis, eller godis överhuvudtaget som jag kan minnas. Faktiskt osäker på om godis ens FANNS när jag växte upp, haha… Mamma och pappa hade nog inga preferenser gällande att det skulle vara onyttigt, däremot hade de ont om pengar och de var väldigt emot allt som signalerade ”amerikansk smörja”. Därför blev det ingen McDonalds utan hemgjorda burgare med pannbiffar mellan två formfranskor och ett stekt ägg… Jajamen, ganska EXAKT som Eddie Murphy beskriver det i ”Raw” (garvade ihjäl mig när jag såg den första gången). De släppte dock på denna nitiska inställning när jag blev äldre (och pappa började tjäna mer pengar, har jag räknat ut i efterhand) och då hände det även att vi fick Kalaspuffar till filen på sommarlovet.

Hej! Hur är det nu med att vara barbent och ha sandal/sandalett i olika sammanhang? Deltar själv i olika jobbrelaterade möten och vägrar nylonstrumpor, älskar att gå barfota:).
Har alltid målade tånaglar, klär mig prydligt och modest (ja ja kan vara lite tråkigt ibland) får jag väl säga, försökt att styra upp garderob så att det mesta passar ihop.
Vad säger du som rört på dig en hel del – är barbent ok i de flesta sammanhang? Mvh, Yvonne

SVAR: Absolut okej att vara barbent! Det är de torra, flagande benen som inte känns så flotta. Du väljer själv om du vill vara lite luden eller slätrakad, det är en smaksak. Men torra ben tycker jag ser ovårdat ut. Smörj in dem så att de skiner fint. Nylonstrumpbyxor (särskilt hudfärgade) är en styggelse som vi håller på med mest här i Norden, troligtvis för att det är så kallt.

Hej. Jag har ett stort intresse för kläder, har alltid haft. Problemet är att jag har jätte, verkligen jättesvårt att gallra ut o göra mig av med plagg. Resultatet av detta är en överfull garderob (garderobER) som inte går att öppna o än mindre inspireras av. Anledningen till att jag har svårt att göra mig av med plagg är flera. Först o främst för att jag inte kommer få många ynka kronor för dom då det är Zara o liknande märken. Jag lurar lite mig själv att jag liksom inte ”förlorat” pengar på kläderna om jag inte sålt dom, haha hör själv att det låter dumt. Andra anledningen är att det inte är ngt fel på kläderna, jag gillar det mesta men hinner inte/har inte tillfälle att använda allt (och ser inte vad jag har) Har du något bra tips? Jag vill ju ha en lättöverskådad, tilltalande o inspirerande garderob /Sentimental klädsamlare

SVAR: Sälj och skänk! Helt omöjligt med bra översikt om garderoben är proppfull. Som att gå in i en Joy-butik och försöka hitta något snyggt. Här hänger allt helt tokpackat och man blir bara yr i skallen och går ut igen. Vilket är synd för man kan missa en massa fint.

Tips: • Stuva undan det som inte är i säsong just nu. Man behöver inte ha vinterkappor och ulltröjor och jeans i mängder framme när det är sommar. • Gör tre högar: en för Spara, en för Skänk och en för Sälj. Skänk-högen är sådant du VERKLIGEN inte tror att du kommer att få på dig igen, eller som är trasigt/omodernt eller whatever. Du kan återvinna textilier (oavsett skick) i nästan varenda klädkedja idag (H&M, Lindex, m fl). Då brukar du få en rabattcheck på 50 spänn eller liknande att handla för (om du lämnar in en kasse. Kräver dock att du handlar nytt för 300 kr eller liknande…). Eller så skänker du plaggen till hjälporganisationer. Och herregud, är kläderna i gott skick så SÄLJ! Även budgetplagg har ett andrahandsvärde om de är i gott skick! Folk köper det mesta i andrahand. Se till att inte ta för mkt betalt bara. Plåta plaggen prydligt när de är nystrukna osv. Och se till att göra ett JÄTTERYCK med mååånga plagg för försäljning vid ett och samma tillfälle ska du se att det blir bra affärer!

Är du för mesig för att göra slag i saken av ovanstående – anlita en mer sträng väninna som inte är lika sentimental för att hjälpa dig. Så att det blir gjort!

Foto All-About-Fashion