Just nu är jag uppe i ett tidsslukande hemsidesprojekt som stjäl både delar av mina dagar men främst mina kvällar och en del av nätterna. Det är en del inom mitt företag jag håller på och gör om och som vanligt tar såna där relanseringar eller nysatsningar mycket mer tid än man trodde från start…

Parallellt med detta har jag blivit peppad av en fantastiskt bra och enkelt skriven bok om kreativitet. Den heter ”Visa vad du kan” och är skriven av Austin Kleon. Jag brukar tycka att såna där självhjälpsböcker för egenföretagare är fulla av förutsägbara floskler och en massa svammel, men inte denna. Den är kort, koncis och kul. Och full av riktigt bra tankeställare! Kleons devis är att du inte ens behöver vara expert på det du gör, utan amatör duger rätt bra det med. Men engagemanget behövs. Och du måste hitta en plattform där du kan vissa detta engagemang. Därav boktiteln Visa vad du kan. Ett kapitel i boken handlar om att förvandla ditt flöde till kapital. Där har Kenneth Goldsmith sagt följande kloka citat: ”Om du arbetar på något en stund varje dag har du i slutändan något som är mycket gediget.

Ett annat favoritcitat ur boken!

Det fick mig att börja fundera över mina egna styrkor. Vad kan jag? Jo, jag kan storytelling. Jag kan berätta underhållande saker som får folk att lyssna. Antingen genom tidningar, blogg, rörligt eller på event. Om vi bara tar tidningar som ett exempel så räknade jag ut att jag har varit med och producerat över 1000 tidningar under min karriär. Här nedan ser du ett axplock av dessa tidningar. Något omslag du känner igen?

I boken står också om den plågsamma insikten att det inte handlar så mycket om knep för att sälja sig själv. Stirra dig inte blind på den typen av marknadsföring. Fokusera istället på att bli jävligt bra på det du gör – slipa dina erbjudanden/tjänster. Till slut kan folk inte undvika dig. Sedan kan du förstås underlätta synligheten genom att finnas på internet (det står mycket om det i boken, att du måste vara SÖKBAR).

Vad är du bra på? Hur visar du vad du kan? Berätta!

 

Det var ett tag sedan jag skrev om träning, kost och hälsa här i bloggen. Vilket kan bero på att sommaren inte direkt gick i hälsans tecken, haha… Förra sommaren var jag duktig och höll i utomhusträning med cross på Friskis flera gånger i veckan. Denna sommar kom väldigt mycket annat i vägen för att prioritera min egen hälsa. Väldigt svåra sjukdomar för närstående släktingar exempelvis. Och sen har jag personligen åkt på en ganska besvärlig hälsporre i början av sommaren som jag struntat/nonchalerat i (och trott att den liksom ska gå över av sig själv, vilket den inte gjort). Och så har jag drabbats av en konstig inflammation i kroppen som gjorde att jag nästan tuppade av en period. Men det redde kroppen ut av sig själv genom vila.

För mig följer dessvärre brist på träning av brist på bra omdöme gällande mat. När man inte tränar är det ju ännu viktigare att hålla koll på det man stoppar i sig. Men jag släpper liksom allt. Därför har jag lagt på mig några kilon i sommar och nu väger jag 72 kilo, vilket är kanske fem-sex kilo mer än jag bör väga då jag känner mig som i bäst form, för leder, knän, allmäntillstånd, hur kläder sitter, mm.

Men jag är inte särskilt hysterisk över detta, det är ingen katastrof och jag är inte väldigt överviktig eller ohälsosam generellt. Däremot känner jag att jag behöver vända på en del bitar och styra upp mina rutiner, vilket jag gjort sedan några veckor tillbaka. Framförallt för att min energi blir låg när jag inte tränar och äter vettigt. Och så som mitt liv sett ut i sommar och kommer se ut i höst så behöver jag all energi som går att få. Det kommer en del tuffa prövningar och jag blir bättre rustad för skitstormar om åtminstone fysiken är okej.

Det är egentligen inga konstigheter. Back to basics! Jag läser min egen bok som jag och Sabina Dufberg släppte denna tidpunkt förra året, ”Ditt livs form – med 80/20-metoden” (som du kan beställa här! //adlink). Det handlar om att inte sätta upp en massa strikta kostregler och orimliga träningspass per vecka, för vuxna kvinnor med extremt många järn i elden, barn och socialt liv, klarar sällan av att hålla det än max tre veckor. Nä, nu är det långsamt men effektivt som gäller. Och jag måste utgå ifrån mig SJÄLV och mina förutsättningar. Just nu är jag skadad och kan inte köra powerwalks, löpning eller träning som inkluderar mycket hopp (pga hälsporren som jag behandlas för med stötvågsmaskin mm). Men då får man helt enkelt kolla vad som går att göra ISTÄLLET! För min del har det blivit spinning för konditionens skull. Dessvärre en träningsform jag avskyr, men men. Det är skonsamt för knä, leder och fötter, så bara att göra det och sluta gnälla.

Jag kompletterar spinningen med styrketräning (det gillar jag!) och ska även lägga till yoga, ytterligare en träningsform jag inte riktigt lirar med, eftersom jag blir så dödsuttråkad, men jag är stel och behöver öva upp rörligheten. Krångligare än så är det inte. 3-4 pass i veckan. Vila däremellan.

I kostväg så har jag tillfälligt tagit bort lösviktsgodis, choklad, efterrätter och sådant. På mig ger det en jäääkligt snabb effekt viktmässigt, just för att mkt vätska (i och med de snabba kolhydraterna) lämnar kroppen. Jag tänker inte förbjuda mig att äta sånt för all framtid men just nu är det en liten paus för det. Kanske paus fram till Halloween, kanske till någon fin tillställning då jag vill äta dessert, eller whatever. Men inget okynnessnaskande flera gånger i veckan. No, sir. Däremot vill jag ha mina glas vin två dagar i veckan, jag vill äta restaurangmat någon gång, jag vill njuta av gräddig pasta på parmiddagar osv. Men majoriteten av de övriga dagarna håller jag koll på och då blir det mer grönsaker framförallt, inpetat i min ordinarie kost. Och mindre pasta, bröd och stärkelserik mat. En del brukar undra om jag är LCHF-anhängare och svaret är nej. Jag gillar som sagt inte väldigt exkluderande dieter och kosthållning. Jag följer 80/20-metoden helt enkelt. Alltså 80 procent av maten är vettig för att göra utrymme för 20 procent rajtantajtan i matväg. Däremot äter jag MINDRE snabba kolhydrater på vardagarna. På så vis jämnar det ut i sig i kombination med hur helgerna ser ut.

Gårdagens lunch bestod av tre ingredienser: stekt kycklingfilé, ångad broccoli och fetaost (den magra varianten). Toppat med liiite olivolja och kryddor. Klart!

Jag ska berätta om mina framsteg här i bloggen med bikinibilder mm så får ni se – men även berätta om sådant som inte är rent visuellt, alltså energinivån och orken/humöret. Hela poängen är att man inte behöver göra allt så jäkla ”all or nothing”. Inga extrema avvikelser blir bra för välmåendet. Varken att leva på någon hemsk ketos-diet eller att moffa i sig hamburgare och chips hela dagarna och skölja ner det med läsk.

Hur går det för er med träning, kost och hela hälso-balansen med stress med mera? 

Bilderna på mig och Sabina Dufberg har Magnus Ragnvid tagit till vår bok.

 

Få saker piggar upp så mycket om du är lite höstdeppig som riktigt jäkla goda VÅFFLOR! Jag tycker att belgiska våfflor är godare än vanliga. De är dessutom snygga att servera till höstens alla middagar, till dessert. Går att kombinera på en mängd olika sätt (du får massor av inspiration här!).

Personligen vill jag dock inte krångla till det så mycket, jag tycker de är allra godast ihop med lönnsirap (måste vara Aunt Jemima’s – säljs i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker, kolla in den ”Amerikanska hyllan”), stora blåbär och eventuellt pudrat florsocker över.

Vårt våffeljärn anpassat för belgiska våfflor kommer från Breville, du hittar det här. Vi har flera olika sorters grillar och järn från det märket som jag gillar mycket. Smörgåsgrillen/toastmaskinen går varm – bokstavligt talat – här hemma! Toast är så PERFEKT att göra när man inte pallar att ställa sig och laga ”riktig middag”.

 

September inleddes genom att paddla med barnen vid vår ”egen” sjö Norrviken, som ligger precis där vi bor (det är Norrviken vi ser varje morgon vi vaknar och varje kväll innan vi somnar).

En riktig ynnest att bo nära detta!

Vi valde två kanadensare och tvillingarna och deras kompis tyckte det var sååå roligt! Däremot var de inte så tekniskt bevandrade än gällande paddeltekniken, så när vi kom runt udden där det blåste upp så gick det inget vidare, haha…

Vi fick låta vågorna ta oss till bryggan där vi brukar ta ett dopp och där käkade vi medhavd picknick. Sedan fick killarna vakta ena kanoten medan jag paddlade tillbaka med den andra (i kraftigt motvind, bra träning för gäddhänget vill jag lova!). Och sedan promenerade jag tillbaka till vår brygga och plockade upp den andra kanoten som jag och dottern Elsa paddlade tillbaka med.

Elsa var grymt duktig på att paddla och gjorde precis som hon blev instruerad. Vi bestämde att det här ska bli vårt nya ”Mamma-Dotter”-nöje på helgerna framöver.

Några änder såg vi också.

Det är väldigt fridfullt att paddla och barnen får en fysisk närhet till naturen på ett sätt som de inte får annars, när vi bara ser vattnet på avstånd. Så glad att vi bor nära vattnet och har Sollentuna Kanot på promenadavstånd.

Om vädret håller i sig och är så här härligt i september ser jag fram emot fler paddelturer. Man kan hyra SUP också vilket vi testade i sommar, jättekul!

I måndags gjorde jag ett hemma hos-reportage som jag sett fram emot en längre tid. Vi var hemma hos Mona Carnello, som är gift med Peter Carnello. Peter känner jag lite sedan tidigare då han också (bland annat) jobbar i mediabranschen, fast mer med fokus på TV. Genom bekanta har jag fått reda på att parets våning i Stockholm (de äger hus i Florida och Marbella också) är något helt spektakulärt.

Köket är från IKEA! Ett av deras första svarta kök. Lampor från By Rydéns.

Och det var sannerligen en våning utöver det vanliga! 300 kvm ren dekadens. Väldigt osvenskt, svarta väggar överallt, även i köket och badrummen. Svulstigt, pampigt, men ändå smakfullt och stilsäkert – ja, exakt min kopp te!

Badrummet byggde de ut genom att renovera det tidigare trapphuset och ta ytan därifrån!

Mona är en charmig och fascinerande kvinna i min ålder. Atletisk som en elitgymnast, har hår ner till rumpan (inte extensions), har tre söner (7, 18 och 25 år). En hel vägg full av Louis Vuitton-väskor (i Florida har hon börjat samla till en likadan vägg fast med Chanel-väskor…), ångbastu och orientalisk mystik i badrummet, högblankt svart kök, gigantiska möbler, kuddar the size of Närke och målning i taket av samma konstnär som målat på Kungliga Operan.

 

”Hello lovers!” Dessa väskor använder inte Mona längre. Och hon vill heller inte sälja dem (jag frågade). De utgör nu en vacker dekoration i hemmet.

Jag fick så otroligt mycket inspiration och energi av vårt möte att jag helt glömde bort smärtorna i foten tillfälligt (jag har hälsporre och nyss fått en sån där stötvågsbehandling + laser och då kan det göra lite ont dagen efter). Nu vill jag bara hem och göra om hela vårt hus som denna Mona-cave. Och just ja, hon ÄLSKAR Kardashians inredningsstil! ”Fast inte Kim, men däremot Khloé, hon har precis samma smak som jag!” säger Mona förtjust.

Inred som Mona!

Vi vanliga dödliga som inte har 50 LV-väskor att placera i vår platsbyggda bokhylla kan också få en snarlik inredning hemma. Fast till en billigare peng. Här kommer några av mina bästa tips för att inreda á la Mona. För once you go black, you never go back, som det heter.

Matbord med smidade träben, Jotex, 8999 kr, klicka här. Taklampa, By Rydéns, 4396 kr, klicka här. Hög kruka på fot, InWhite4you.se, 1989 kr, klicka här. Spegel, Ellos Home, 1599 kr, klicka här. Doftljus, Voluspa, 449 kr, klicka här. Tigermönstrad puff, Classic Collection, 1990 kr, klicka här. Sammetsfåtölj, Ellos Home, 7499 kr, klicka här.

Guldspegel, Wohnzimmer, 1490 kr, klicka här. Vit soffa, Furninova, 11.199 kr, klicka här. Taklampa, Globen Lighting, 2799 kr, klicka här. Sammetskudde, Classic Collection, 595 kr, klicka här. Flamingobord, Jotex, 1799 kr, klicka här. Pläd av grå fuskpäls, Ellos, 150 kr, klicka här. Svart vitrinskåp, Ellos, 3119 kr, klicka här.

Reportaget (med proffstagna bilder, dessa är från min mobil) kommer i en framtida utgåva av Hus & Hem.

Det var ovanligt varmt denna dag! Därför vi har lite ”glow” i ansiktet…

Känner du, liksom jag, att du har massor av idéer att förverkliga, jättekul projekt som du vill påbörja – men aldrig får till tiden att göra allt detta? På grund av… ja, vadå? Alla måsten, förstås. Men så börjar du titta igenom hur denna lista av måsten egentligen ser ut och så klockar du varenda sak som att lämna barnen på skolan, skjutsa dem till aktiviteter, laga mat, träna mm, jobba, ta hand om husets vitvaror som ska fyllas och tömmas osv. Ja, ni fattar. Men sedan är det ÄNDÅ en massa timmar av obegriplig ”luft” som går åt som du inte riktigt kan sätta fingret på vad det är för tidstjuv?

Och här kommer den obehagliga insikten – att det är dina SOCIALA MEDIER som käkar upp din värdefulla tid! För jag lovar att det finns fler än jag som tillbringar flera TIMMAR dagligen på Facebook och instagram. Jag behöver förvisso använda båda dessa kanaler i mitt jobb, för min EGEN business. Absolut! Men är det ett måste för mig att glo igenom/scrolla maraton igenom alla ANDRAS konton? Läsa kommentarer, engagera mig, tappa fokus från det jag egentligen håller på med när jag ”bara plockade upp mobilen”? Nej – inget måste alls! Jättekul, när man har en massa tid över. Men jag har ju inte den tiden! Det är HELT hål i huvudet. Jag behöver digital-detoxa.

Så nu har jag gjort en inställning i mobilen att jag bara får använda instagram 45 minuter per dag. Då hinner jag kolla/uppdatera mina egna konton där och nöjesglo LITE GRANN. Sen är dagens kvot fylld och jag kan fylla resten av dagen med viktiga saker.

Appen ”varnar” när jag min tid snart är slut. Så himla praktiskt faktiskt! Och samma sak för Facebook, det missbrukar jag mer via datorn/desktop, så där har jag helt sonika LOGGAT UT (och jag minns fasiken inte mitt lösenord på datorn för FB…). För det blir annars samma distraktion där, att jag sitter i timmar och har på Facebook passivt aggressivt lurande i bakgrunden med all den SKIT av fokus-stöld från det jag egentligen bör koncentrera mig på. De Facebook-grejer jag behöver göra får jag göra på mina 30 minuter där på mobilen, dagligen! Det är den gräns jag satt upp för mig själv.

Inom media finns ett uttryck som heter ”Mobile first” som de hamrat i oss länge, vilket främst har med mobilanpassade format att göra när man arbetar digitalt. Gott så men i min privata sfär är det fanimej mobile last som gäller en tid framöver. Vi människor är mycket sämre på multitasking än vi tror. Satsa på unitasking istället. Jäklar vad effektiv denna höst kommer att bli! Fler som vill haka på?

Bilder på massa stiliga fashionistas med sina älskade mobiler från All-About-Fashion

Igår var vi på årets första (och enda…?) kräftskiva, hos våra vänner Eva och Henrik som flyttat till ett stort hus på samma gata som oss. Sån lyx att kunna promenera enbart 150 meter till dem man ska på fest till! Känns nästan som om vi bor på landet. Älskar det!

Det var turligt nog helt fantastiskt väder, 24 grader på kvällen och härlig kvällssol. Paret Anderssons har precis byggt en stor altan (och pool). Och min man inledde kvällen med att råka spilla ut en öl inom 45 sekunder på detta trädäck… hehe. Hoppsan.

Kräfthattar är inget som modepolisen rekommenderar. Himla praktiskt med de där haklapparna dock! Det bjöds på kräftor förstås, men också rökta räkor, aioli, västerbottenspaj, kantarellpaj, chokladfondant med lättvispad grädde och en massa viner, både bubbel och rödvin. Och snaps, men det dricker inte jag. Aldrig gillat smaken, usch. Som flygbränsle.

Värdparet hade dukat så fint med girlanger och grejer. Då ska det tilläggas att Henrik som var värd, även är fotbollstränare för vår äldste sons fotbollsmatch och de hade haft flera matcher igår lördag, varav den sista (som vi tittade på) avslutades klockan 18.15…

Tut tut! Värdinnan Eva har Norrvikens mest vältränade armar. Hon skulle utan problem kunna ställa upp i bikini fitness any day.

Och när vi trodde att kvällen inte kunde bli mysigare eller trevligare eller roligare, så drar Henrik upp det BÄSTA esset i rockärmen: nämligen TÄVLINGAR! Och ni som känner mig vet ju att jag äääälskar tävlingar. Jag kan dock bli lite ivrig, otrevlig, skrikig och dominant. Men det är för att jag blir så exalterad! Och eftersom sharing is caring och allt det där tänkte jag dela med mig av tre kul tävlingsgrenar, som ni kan sno till nästa parmiddag/kräftskiva/fest:

Min hemlighet

Alla deltagare skriver upp en hemlighet om sig själva på en post it-lapp. Det måste vara en hemlighet som inte ens din partner eller bästis känner till (om de nu råkar vara på samma fest). Tips: Folk kan behöva lite tid att fundera över denna! Och sedan läser lekledaren upp samtliga hemlisar och folk får då skriva ner på en lapp VEMS hemlighet de tror att det är. Haha, så jääääkla roligt och absurt! Här avslöjas både hemligheter men även vad folk tror om andra! Ofta gissar man helt fel kan jag säga…

När vi gjorde detta igår dök både den ena och andra hemlisen upp och det blir en rejäl fart på kvällens snackisar efter detta vill jag lova!

Film som betytt mycket för mig

Alla deltagare skriver upp en film på en post it-lapp, som betytt väldigt mycket för personen ifråga. Själva ledmotivet till filmen ska också skrivas upp, eller en låt som spelas frekvent i filmen/kopplas ihop med filmen. Sedan blandar man allas lappar i en hög och lekledaren får i uppgift att ta en lapp och spela upp musikvalet. De andra ska då skriva ner vilken film det handlar om och även låtens titel (om man kan) samt vilken person de tror har valt just denna film. Och sen när alla är klara så går man laget runt och så får alla berätta om sina val. Blev jättefina flashbacks och roliga anekdoter!

Finskt musikquiz

Det absolut sjukaste och roligaste musikquizet jag deltagit i! Musikquiz kör ju nästan alla på middagar och fester (eller är det bara vårt gäng som gör det…?), ni vet, man får gissa intron till TV-serier, eller filmmusik, eller hits från 70-, 80-, och 90-talet mm. Men det här tar tävlingsmomentet och koncentrationen till en helt ny nivå!

Gör så här: Dela upp er i två lag (man behöver hjälp av varann, trust me). Någon behöver utses till lekledare/domare. Döp laget till olika namn, typ ”Lag Nord” och ”Lag Syd”. Sedan sätter lekledaren på låtar från den finska gruppen Eläkeleiset. Eläkeleiset har gjort sig kända för att göra helt knasiga tolkningar på finska av kända rock- och poplåtar. Förutom att språket är utbytt så är även tempot och valet av instrument det som förvirrar. SÅ. JÄKLA. UNDERHÅLLANDE. OCH. SVÅRT (ja, för alla utom mig då som visade en helt oanad talang i denna genre, haha…). Tror du kan söka efter gruppen på Spotify eller Youtube så förstår du vad jag menar. Den person i laget som först känner igen låten vrålar lagnamnet och så får man poäng för varje låt/artist man prickar in.

Här får ni se en video från den finska gruppen så förstår ni liksom nivån:

 

Hoppas du hade en härlig helg! Vad har du gjort, ätit, fixat med och funderat över?

Nu när det är tyst och lugnt på dagarna då barnen börjat skolan så börjar jag äntligen få lite tid över att fundera över hur huset och inredningen ska utvecklas i höst. Det kommer att bli en rejäl makeover i vissa rum, som vårt kontoret och vardagsrummet. Båda rummen är fina nu också men nu har vi bott här i tre år och hunnit känna in hur vi vill ha det.

Vardagsrummet ska målas om i en mörkare färg, soffbordet och mattan ska bytas ut och jag planerar att smacka upp en GIGANTISK tavla på ena väggen som jag målat själv. Jag har faktiskt gått i konstskola (ett helt år…hehe), vilket inte alla vet. Det var mitt förstahandsval som karriär. Mitt andrahandsval var journalist och så blev det. Soffa från Mio, soffkuddar från Jotex, lampa från Aneta, guldlejon från Jotex, kruka och konstpalm från Artflowers. //reklamlänkar//

Detaljbild från hemmakontoret och min bokhylla som jag nyss sorterat (just bokhyllan ska få fara upp på vinden eftersom vi letar efter nya till kontoret). De guldfärgade korgarna köpte jag från Zara Home för massor av år sedan. De mörkgröna förvaringsboxarna kommer från House Doctor. Vita förvaringsboxar från Lagerhaus. Laptopfodralet i leomotiv av neoprenmaterial kommer från Marc Jacobs. Den svarta skinnfodralspärmen under kommer från Smythson och var en exklusiv gåva (bland flera andra flotta saker) då jag var på en tjusig chefredaktörkonferens med Condé Nast i Venedig för massa år sedan.

Det här får man kanske inte säga högt, men nu är jag less på sommaren. Ja, det trodde jag aldrig att jag skulle känna. Men så är det! Av olika omständigheter (krock med olika fotbollscuper, cheerleadingläger, mycket allvarlig sjukdom för en närstående i släkten) så kom vi aldrig iväg på någon riktig resa i sommar, förutom en kort sväng ner till Smögen i juni (som även det var fotbollscuprelaterat).

Jag är väldigt ödmjuk och tacksam inför möjligheten att ändå ha kunnat tillbringa hela 12 (!) veckor tillsammans med min man och barnen. Chillat och grillat, badat i sjöar, hav och pooler. Hängt här hemma och hos vänner. Åkt på kortare utflykter. Bakat, lagat mat, haft picknick och kollat på filmer eller spelat sällskapsspel. Snackat, garvat och gråtit.

Jag är både utvilad och trött, på det sättet man blir när man ska serva tre barn (och ibland deras kompisar) med tre mål mat dagligen + lite extrasnacks.

Jag är så OTROLIGT pepp på hösten nu! Jag vill komma tillbaka till mina rutiner med tidiga, stressiga morgnar, då alla har något de ska jäkta iväg till. Få iväg barnen till skolan, kunna andas ut, ta min kaffe i LUGN OCH RO och beta av dagens jobb framför mailen och datorn. Kunna laga luncher som JAG gillar. Prioritera regelbunden träning igen, behandla min hälsporre, göra pedikyr, gå till frissan, måla naglarna och göra ansiktsbehandlingar. Sminka mig, välja kläder omsorgsfullt inför viktiga möten och känna att jag blir utmanad genom att sikta liiite högre än vad jag brukar jobbmässigt.

Målbild för chic och välklädd men samtidigt komfortabel outfit i höst: Sarah Harris

Inredningsmässigt har vi mängder av roliga projekt att beta av också, i huset. Både en del exteriört men främst inomhus. Jag tycker inte alls det är lika kul att fokusera på möbler, tapeter, målning och accessoarer när det är varmt. Vet inte hur du funkar, men sådan är jag.

Denna höst tänker jag våga mig på lite mörkare färger i inredningen. Vi har så mycket ljusa inslag ändå med våra vitvaxade golv mm så det blir bara fint med något mustigt i kombination. Kanske denna gröna sittpuff från Jakobsdals? Du hittar den här!//adlink

Så, välkommen hösten! Jag ser fram emot mörkret och intensiteten med tillförsikt. Bring it on, bara. Jag är dock ganska säsongstolerant och gillar alla våra årstider. Tycker det är fantastiskt att bo i Sverige just för att naturen förändras, det är verkligen mysigt att se. Vemodigt på något vis, men fint. Hur känner du inför hösten? Depp eller pepp?

Foto iStock, All-About-Fashion

 

Vi krämar ut det sista av sommarlovet här i huset. Idag bakade jag med småttingarna (tvillingarna, som är 9, och deras kompis). Det har blivit en del bakning i sommar, särskilt på slutet när vädret varit instabilt. Idag var det dock inte superdåligt väder och kidsen ville gör kanelbullar. Jag hade ingen lust att stå inne och kämpa med deg som ska jäsas och passas och krånglas, vilket tar en halv evighet. Så jag gjorde en kompromiss – snabba kanelbullar på pinnbrödsdeg! De är busenkla att göra, låt barnen vara med. Och så går det fort vilket är en jäkla bonus. Minus? Ja, de är förstås inte liiika goda som riktiga kanelbullar utan lite torrare i konsistensen. Men pudrar man över lite florsocker då allt är klart så slinker de ner ändå… Och alltid kul med saker man får äta på pinne givetvis!

Elsas klänning kommer från Cubus, helt galen rea på den nu, du hittar den här! //adlink

Här kommer receptet!

Snabba kanelbullar på pinnbrödsdeg

7 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
75 smör
2,25 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver

Till kanelsockergeggamojan: 120 g smör (typ). Socker + kanel (vet inte mängden exakt, du får liksom välja själv hur sött och kaneligt det ska bli! Snåla inte, är mitt tips). Vill du ha lite mer umpfh i geggan smyger du ner lite mald ingefära.

Gör så här: 
1. Låt smöret bli rumsvarmt och mjukt. 2. Mät upp de torra ingredienserna i en skål. 3. Blanda ner de mjuka smöret och mjölken i skålen. 4. Knåda, min vän, knåda. Du kan få justera lite med mjölmängd mm om det blir för kladdigt. Degen ska bli smidig. 5. Rör ihop smör/kanel/socker-geggamojan. 6. Kavla ut en avlång platta. 7. Bre på geggamojan och rulla ihop plattan, precis som då du gör vanliga kanelbullar. 8. Skär ut små kanelsnurror. 9. Stick igenom en grillspett av trä genom snurrorna, tre stycken på varje pinne. 10. Lägg kanelåttorna på bakplåtspapper. 11. Pensla på ett uppvispat ägg. 12. Tjonga in i ugnen på cirka 210-225° (beroende på hur varm ugn du har, vår är varmluft och det räcker ofta med 210° då) i tio minuter, sen är de klara! 13. Sikta över lite florsocker.

Se bara till att kidsen inte springer omkring med de vassa träpinnarna och sätter dem i halsen…