En av många fördelar med att vara egenföretagare är att du inte behöver klä upp dig när du ska rekrytera folk hehe… Igår hade jag en sån där riktigt jobbig dag, ni vet – uppspänd mage pga mens, svullna fingrar så att jag inte fick på mig vigselringen, lite magsmärtor och dessutom en begynnande vagel (som ännu inte syns) i ena ögat. Dessutom frustrerad över en del saker jag inte orkar trötta ut er med här. Jag hade en jobblunch sedan tidigare inbokad på dagen och var tvungen att strama upp mig outfitmässigt till den, men när jag kom hem ville jag verkligen välja något som var skönt och inte klämde åt någonstans.

Så det blev en härlig kombo av ull och siden! Jag bar min sidenblus från Ahlvar som lite klädsamt fick kika fram under mitt lite mer flotta hemma-myskit av merino-ull från Cubus. Byxorna är tyvärr slutsålda online (men finns kanske i butik), men snarlika från Cubus i samma material, hittar du här. Tröjan från Cubus är också slutsåld, men en lite mer oversized modell klickar du hem här! Mina fluffiga och lurviga innetofflor kommer från Flattered. Så där såg jag ut när jag bjöd hem Netstyles nya försäljningschef på middag hemma hos oss igår. Men jag var åtminstine sminkad, hehe…

Den nya försäljningschefen hade dock pennkjol, en snygg knytblus och Chanel både på fötterna och runt halsen. Hon har arbetat i ledande positioner inom finans länge och kommer att bli både ett utmärkt komplement till mig samt en stor tillgång och ny resurs för Netstyle, som i nuläget behöver växla upp för att växa ytterligare och ta sig in i 2019 med emfas och bravur.

 

Det blev inte mycket till återhämtning i helgen, utan jag slog knut på mig själv och hann klämma in följande aktiviteter:
• Hjälpa en väninna med stylinguppdrag inför en viktig middag med finanshöjdare. Vill du också ha hjälp med sådant, kan du kolla in tjänsten Stilakuten här!).
• 40-årsfest för min väninna Jessica.
• Omslagsintervju med underbara Tina Nordström (Mat-Tina) dagen EFTER 40-årsfesten, i ottan på morgonen. Tina kunde bara ses mellan 07:00 och 08:30 på söndag morgon under hela helgen. Alternativet var att göra intervjun på lördag kväll och då skulle jag ju på fest så då fick det bli så här.
• Släktmiddag hos brorsan för min mamma som i veckan fyller år.
• Hämta och lämna de tre barnen till fotbolls- samt gymnastikaktiviteter under både lördag och söndag.
• Deadline på 8 st kortare texter som skulle lämnas in senast lördag.

Maximalt med action och rätt kul händelser alltså. Minimalt med återhämtning dock. Jag tog det lugnt med alkohol för att inte duka under helt. Det blev alltså inget vin eller rajraj för mig denna helg. Jag har kört bil. Varit den ”trista”. Tänk att man alltid måste försvara när man INTE dricker, rätt märkligt faktiskt, eller hur? Hoppas ni hade en fin helg!

Min outfit i lördags: Kleinblå klänning från Jessica Frejs förra kollektion. Lurviga skor med stadig klack från Jennie-Ellen. Väska från Tiger of Sweden/Johnells. Gräsligt amatörmässiga bilder, förlåt! Men det fanns liksom inte tid att rigga med ljussättning och systemkamera och dessutom är det ju mörkt som i graven nu…

Foto All-About-Fashion

 

När jag ”plötsligt” slås av en insikt så är jag ofta otroligt sen på bollen, nästan sist. Det har ofta att göra med att jag gör annat med mitt liv än att hålla koll på saker som andra kanske tycker är superviktigt, men som jag lite förmätet klassar som ”trams” (även fast jag borde bry mig mer om det). Alldeles nyligen upptäckte jag exempelvis att influencers är ovanligt triggerhappy på att kommentera i varandras instagramflöden. Och det är inte direkt så att några nyheter eller smarta reflektioner avhandlas, utan det är lite småmysiga emojis och övriga truismer, samt ”jättefin färg på dig, gmn!”, ”Så skönt med stickad tröja” eller ”Alltså, du är ju bara goals!”, eller ”Du rockar älskling”, eller ”Queen är vad du är!”.

Min första reaktion var: ”Men Gud, de måste verkligen ha ett fint community de där modebloggarna och influencer-kändisarna!”. Sååå omtänksamma och peppande mot varandra, jag som trodde det var rätt hög rivalitet ändå? Sedan plingande det till i min mobil (sånt där messenger-pling, á la triangel från musiken i grundskolan). Det var en influencer-bekant som precis lagt upp en bild på instagram. Hen bad mig att kommentera posten ”med vad som helst, bara du skriver något”, eftersom ”då rankas den högre och blir mer relevant”.

Den här forcerade RELEVANSEN blir mer vital om interaktionen dessutom görs FORT. Helst inom 15 minuter efter att du postat något. Och ska man rankas riktigt högt av instagrams algoritm så duger tydligen inte random emojis och något svammel utan då är det engagerade kommentarer som gör att ditt inlägg ”flyger”. Ja, alltså överhuvudtaget syns i dina följares flöden. För cirka 70% av de du följer på instagram ser du nästan aldrig, eftersom det här med kronologisk ordning är sååå 2012 på grund av den stora mängden följare vi skaffat oss.

Din meningslösa selfie kan få lite mer relevans med hjälp av Boomerang

Och för att step up your instagram game ytterligare så rekommenderar alla digitala förståsigpåare att du bör posta rörligt material, för då stannar mottagaren lite längre vid ditt inlägg. Algoritmen kan alltså avläsa när du saktar ned hastigheten på ditt scrollande. Men eftersom många tycker det känns jobbigt att lägga upp något de filmat då flera ännu inte behärskar iMovie och videoredigering särskilt väl, så finns det tack och lov Boomerang som gör jobbet åt dig. Så då kan din meningslösa selfie få lite mer relevans genom att du vrider på huvudet samtidigt som du ser sexigt förvånad ut och plutar lite med munnen och kastar med dina extensions.

Slutligen brukar vi influencers få tips om engagera våra följare och antingen be er om hjälp och tips, eller kort och gott tycka till om något. Det blir därför lite hjärtskärande att se när vissa kändisar lite ”ödmjukt” frågar sina fans saker som ”Vilket resmål ska vi välja? Vad tycker du är ett paradis?” och så ramlar det in 1436 förslag från glada följare som känner sig SEDDA och bekräftade och tror att ”Åh, hon vill verkligen veta vad lilla jag tycker!” när kändisen ifråga redan har bokat en all-inclusive till Bora Bora för länge sedan men gärna vill få upp sin sociala medier-status ett snäpp enligt algoritmens regler.

Det finns så mycket förljuget med allt detta kring algoritmer som jag verkligen föraktar. Relevans och transparens talas det mycket om men leder inte mycket av algoritmen till det exakt motsatta? Det leder till att jag blir cynisk och startar konspirationsteorier i huvudet. Jag känner mig nästan som en vaxdocka i ”The Twilight Zone” när jag scrollar igenom mina flöden på instagram och Facebook. Jag litar inte längre inte på Big Brother som is watching me. Jag blir provocerad av Big Data som lusar ned mitt flöde på Facebook och instagram med en massa oombedda sponsrade poster från företag som jag varit tvungen att googla på grund av att jag jobbar som journalist och emellanåt behöver göra research. En klassiker var då en chefredaktörskollega till mig hade googlat om latriner och mulltoaletter inför ett jobb till Vi i Villa som hon var chef för. Det kom bokstavligt talat en massa skit i hennes flöde flera veckor efteråt…

Vill du bli upptäckt, så kör knäckebrödsknepet

Och det här babblet om att kvalitet premieras snarare än kvantitet… Please! Mitt snabba tips till dig som vill lyckas som influencer: vackra bilder och kvalitativa inlägg är verkligen jättebra. Ha ett konto fullt med det, visst. MEN vill du att någon ska upptäcka dig så kör knäckebrödsknepet. Jag gjorde nämligen ett sånt inlägg lite i förbifarten för några år sedan på instagram. Helt utan att tänka på algoritmer, trovärdighet, läsarengagemang eller liknande. Jag var något så omodernt som genuint intresserad av att göra en statistisk undersökning pga ett bråk med min man om vilken sida av knäckebrödsmackan som det är rätt att bre smöret på – och önskade veta vad ni tyckte (okej, främst för att bevisa för maken att han hade fel, men dessvärre höll majoriten av er med honom…). På bara en timme hade jag fått 271 kommentarer.

 

Allt som får en hype och blir ett ”måste” kommer ju förr eller senare att dö, eller åtminstone bli omodernt. Ungefär som klumpiga sneakers som ser ut som Jabba the Hut. Snart är peaken nådd. Och då kommer det bli inne med helt vanliga, snygga sneakers igen utan en sula vars densitet klarar en månlandning. Samma sak sker förmodligen med algoritmen. Ni som fortfarande kämpar med ett äkta engagemang, som genuint vill veta vad andra tycker och värderar vänners åsikter (och inte bara artighetsfrågar), ni som köper något för egna pengar och sedan hyllar det (utan att ens reflektera över att komma på tanken att anti-samarbetsmärka dessa hyllningar med ett förnumstigt ”ej samarbete!”), ni som köper något för egna pengar och sedan sågar det (utan rädsla för att kanske inte bli kontaktade av nämnda varumärke någon gång i framtiden som vill göra ett samarbete), ni som faktiskt lägger bort era mobiler emellanåt för att umgås med era barn och titta på en fotbollsmatch eller spendera en helg med vänner och är fysiskt och mentalt närvarande utan att behöva bilddokumentera varenda måltid – ni kommer att bli framtidens influencers. Och vanliga, cyniska influencers från idag kommer att slita sitt (lös)hår och undra hur fasen ni gör eftersom de ändå ”gjort allting rätt” enligt algoritmen.

Allt som är hypat blir till slut omodernt, även klumpiga sneakers vars sulor klarar en månlandning

Eftersom jag delvis arbetar som influencer och befinner mig mitt i algoritmens gap och i ett tidevarv där AI, Artificiell Intelligens ersätter väldigt mycket av det vi människor brukar göra, så kan det kännas som att bita den robothand som föder mig, genom att ifrågasätta algoritmen och allt som denna nya teknik innebär. Varför inte bara go with the flow och göra som man SKA? kan ju folk undra. Kanske för att jag alltid varit skeptisk mot att blint förlita mig på statistik och matematik. Algoritm är ju just detta, en väldigt raffinerad form av att samla in mycket data och försöka ge ett facit på något som egentligen är rätt svårt att räkna ut. Att förlita sig på statistik är inget nytt, det gjorde vi när jag arbetade på papperstidning också. Då handlade det inte om digitala processer, utan då ville gärna cheferna på förhand räkna ut vad läsarna ville ha genom att ställa frågor till dem i läsarundersökningar, som de plikttroget svarade på. Problemet blev dock att man inte tog hänsyn till människors mer primitiva sidor (att de gärna läser om sex eller skvaller), eller att de gärna döljer saker de skäms för, även när de får vara anonyma. Eller att de kan ångra sig. Eller att de gärna svarar saker som de tror att andra vill höra.

Människor har nämligen känslor. Sådant har historiskt sätt alltid varit svårt att räkna ut, eller ge facit till, eller värja sig emot. Professor Lei Lei Li tillhör en av de främsta i världen idag inom artificiell intelligens och har forskat inom digital fysik vid Stanford. Idag jobbar hon på Google Cloud. Hon säger så här angående rädslan att maskiner ska ta över det mänskliga intellektet:
– Bilar kör fortare än oss, lyftkranar orkar lyfta tyngre saker, men det finns ingen orsak att vara rädd. Vi människor har känslor, vilket är unikt.

AI-professorn Lei Lei Li: ”Vi männsikor har känslor, vilket är unikt”.

Det är därför jag blir så genuint lycklig när det dyker upp människor som trotsar all statistik, som inte är kloner av andra, som inte använder pod-communities att skicka ut uppmaningar av karaktären ”hojt hojt, nu har jag postat något, ni vet vad ni ska göra, girlz – fram med kommentarer! Tack, kramis”. Jag blir upprymd av riktiga influencers som törs blotta alltifrån gluggen mellan framtänderna till sina misslyckanden, som lägger upp poster vid helt fel tajming på dygnet enligt instagram (då alla sover), men som ändå lyckas få stor spridning på grund av det fantastiska (eller skrämmande) budskapet, som genom humor och självdistans gör mångas vardag lite mindre trist (Celeste Barber), som med värme, kärlek och lojalitet får följare över hela världen och inspirerar andra att göra osjälviska handlingar. Människor som faktiskt kan något, som har något vettigt att berätta och som gör det med klass.

Så vill du lura algoritmen, inte spela med i det artificiella intelligens-spelet utan faktiskt dra nytta av din officiella intelligens – använd dina känslor. Passion. Ärlighet. Det blir inte mer relevant eller transparent än så.

Fotnot: Jag har flyttat lördagskrönikan till min egen blogg, det kändes bättre så. Tidigare lördagskrönikor hittar ni här och här

 

Säg hej till mina nya, lyxiga, overknee-gummistövlar från Acquo of Sweden! Som några av er vet sedan tidigare så är jag ett fan av höga stövlar som går över knäna. Men jag äger nästan bara högklackade sådana. Just denna modell har låg klack och är dessutom gjorda av naturgummi, vilket gör att de funkar lika bra för promenader i fuktiga höstlov, som till en vass outfit för kontoret. Modellen heter ”Valencia” från Acquo of Sweden, med ett 70 cm långt skaft och en klack på modesta 1,5 cm.

 

Det här är riktiga kvalitetsstövlar som är handgjorda och kommer i en flott skokartong med sidenband och skopåsar. Man får även en söt liten galge att hänga upp dom med, vilket är toppen, eftersom jag ofta brukar behöva stoppa i vikta kartongbitar och annat för att inte mina stövelskaft ska vika sig när de står i garderoben på golvet. Till varje par medföljer även 2 st par innersulor, varav ett par sulor redan sitter i stövlarna du köpt.

Acquo of Sweden är ett svenskt företag som ägs och drivs av en driftig kvinna som heter Jessica. Jag är väldigt imponerad över att hon har byggt upp ett litet internationellt imperium redan, kring dessa coola boots! Historien kring Acquo of Sweden går ända tillbaka till 70-talet, eftersom märket har anor därifrån (kanske därför jag gillar det, eftersom jag också härstammar från 70-talet, hehe…). Du kan läsa mer om historien bakom här.

Det här är Jessica, grundare av märket i sin egen design. Hon bär modellen ”Lexington” som är hennes favorit.

Märket har en hel del andra varianter av dessa gummistövlar, med kortare skaft, högre klackar och så vidare. Du väljer själv vilken modell som passar dig. Jag kom fram till att just ”Valencia” är den modell som är rätt för mig. Mitt liv består av alltifrån att hämta ungarna på fritids efter skolan, till att stå på en fotbollsmatch i snålblåst och kolla när äldsta sonen spelar, till att ha flera möten inne i stan och se stylish ut (utan att behöva gå i höga klackar). Jag tycker att dessa stövlar bockar av alla dessa situationer. Och jag gillar att de går över knäna, för det är just det som gör att de känns lite spännande och ger karaktär åt hela din outfit.

Jag älskar det faktum att dessa stövlar är både fashion och function och att du kan leka lite med stylingen för olika uttryck.

Så här väljer jag att styla mina Acquo of Sweden-stövlar:

1. Antingen väljer jag att bära dem till en lätt utställd, kort klänning och svarta strumpbyxor. Jag tycker att silhuetten blir mer smickrande med en klänning (kjol + topp funkar också!) av A-modell, istället för en tight modell. Kontrasten av tighta stövlar och lite vippig kjolvidd blir intressant. Med en kort, A-formad, lite vippig kjol/klänning och dessa stövlar så får du illusionen av rätt långa ben. Jag väljer även gärna ljuva pasteller till denna look, som en rosa kappa. Alla typer av kontraster skapar en intressant look.

Rosa kappa från KappAhl, grå klänning från Cubus (förra säsongen), leopardscarf från Marc Jacobs, väska från Marc Jacobs/Johnells. 

2. Eller så föredrar jag en något mer edgy styling, där jag bär antingen skinny jeans eller svarta leggings (som på bilderna). Till detta en stickad, lite pösig tröja och en cool handväska. Stövlarna ska vara huvudrollen i denna typ av outfit, du behöver inte så mycket smycken eller övriga accessoarer, utan låt dem få synas i all sin prakt. Håll nederdelen svart så kan du välja en poppigare färg upptill. En större, stickad tunikaklänning eller oversized polotröja är också väldigt snyggt ihop med dessa svarta leggings (måste testa det senare i vinter!).

Svarta leggings från Calida. Senapsgul, stickad tröja från Lindex (förra säsongen). Svart handväska med ponnyskinn, Tiger of Sweden/Johnells.  

OBS! Drar du en större storlek normalt, som jag, så är bootsen stora i storlekarna! Jag har normalt sett en storlek 40, men fick gå ner till storlek 39 i ”Valencia” och de är rejält rymliga ändå.

 

Här står nya (dock otvättade…) bilen och laddar!

Mycket som är nytt denna vecka! Vi har precis blivit med ny bil, en Volvo XC60 T8 (svart denna gång), yes – en fullutrustad hybrid som har 400 hästkrafter. Miljövänlig men samtidigt kraftfull och snygg, vilket jag gillar!

Jag har bortprioriterat mig själv den senaste tiden gällande hudvård och skönhet med mera pga massa jobb. Men nu är det dags att step up my beauty game igen! Jag har fått en massa fina hudvårdsprodukter från Amla Beauty, en del koreanska spännande märken som jag håller på och testar. Det är specialserum, sheet masks och en del annat mumma för trött novemberhy. Återkommer med rapport då jag testat en längre period.

Och så var jag och fixade mina naglar idag hos urgulliga Frida Selkirk, som har gjort mina naglar i åratal. Jag valde en ljusrosa och fräsch manikyr som ger ett välvårdat och presentabelt intryck.

Den här veckan har jag en del spännande möten, både IRL samt över telefon. Jag hoppas att det leder till några roliga och givande avslut! Träningspass är inbokade 4 dagar för denna vecka (startade igårkväll med skivstång intervall-pass). På kvällarna tänkte jag koppla av med nya säsongen av House of Cards som vi började titta på igår (3 avsnitt hann vi med då). Jag är ett stort fan av serien men tycker tyvärr den här sista säsongen börjat segt. Men älskar att bara titta på Claires kläder, vilken imponerande presidentgarderob! Jag blir inspirerad att köra samma typ av powerdressing för vinterns möten. Här kommer lite shoppingtips och stylingråd till er som är inne på samma tema:

Stiltips för powerdressing á la Claire

• Neutraler är det som gäller: marinblått, svart, beige, grått.
• Undvik mönstrat om det inte är väldigt diskreta ränder, eller rutigt.
• Undvik urringat men satsa på välskräddade silhuetter.
• I denna säsong bär Claire flera jackor och kavajer med ståkrage, som påminner lite om kinesiska militäruniformer.
• Var sparsam med smycken. Låt inte accessoarerna stjäla fokus från det viktiga du ska säga. Eventuellt ett armbandsur eller diskreta örhängen.
• Alltid högklackat! Take the pain. Smala, spetsiga pumps gäller. De får gärna matcha outfiten i övrigt färgmässigt. Inga öppna tår eller för knasiga material.
• Var noga med rätt underkläder. Shapewear som håller in rumpa, midja och mage gör att du får en snyggare silhuett i figurformade dräkter och fodral.
• I serien använder Claire high end designers som Narciso Rodriguez, Armani, Roland Mouret m fl. Denna typ av klänningar och plagg kostar tiotusentals kronor. Har du råd ska du förstås unna dig den typen av skräddad kvalitet. Men personligen tycker jag att det finns massor av prisvärda alternativ till power-plagg hos kedjorna. Däremot tycker jag att du ska lägga en större slant på skorna, för det signalerar klass direkt. Om inte annat så KÄNNS det mer power att gå i ett par Prada jämfört med ett par från DinSko.
• Lägg fokus på hår och make, särskilt håret. Claire har aldrig en bad hair day, åtminstone inte när folk ser! Klipp en lättskött frisyr som ser välvårdad ut.

Jag har skrivit om Claire och hennes powerdressing tidigare, här kan du läsa det!

Rutig, lite utställd kavaj, Esprit, 899 kr. Svarta skinnpumps, Tiger of Sweden, 1899 kr. Glasögon, Polo Ralph Lauren, 1000 kr. Vit bomullsskjorta, Morris, 1399 kr. Tajt, medellång kjol, Whyred, 900 kr. Shapingbody, Spanx, 1199 kr.

Svart, asymmetrisk klänning, Dagmar, 1995 kr. Mörkgrå klänning, Tiger of Sweden, 1999 kr. Ljusgrå ull/kashmirklänning, Cos, 1250 kr. Marinblå klänning med knytdetalj, Vero Moda, 330 kr. Svarta skinnpumps, Jimmy Choo, 5420 kr. Diskret glittriga pumps, Christian Louboutin, 6077 kr. Beige skinnpumps, Prada, 5803 kr. Mörkblå sammetspumps, Stella McCartney, 5200 kr.

Foto: Netflix

Nu är Halloween över och jag kan andas ut. Det var roligt så länge det varade som bacillen sa, men jag är tacksam över att kunna rikta blick mot vardag, barn som går i skolan (hejdå höstlov och dåligt samvete som förälder för att vi inte aktiverar barnen som man kanske borde), rutiner med träning och kost som inkluderar mer grönsaker än Hallon/lakritsskallar och friska promenader samt tunga styrkepass.

Så här såg min Halloween-helg ut i bilder:

Hemma hos svägerskan i fredags. Jag var trött och inte på humör för att klä ut mig. Det blev en spindel i håret, that’s it. Klänning från Cubus.
Min svägerska Sabina älskar Halloween och går alltid all in i pyntväg, kolla skeletten i lampan!
Drak-Ulla och Dracula!
Sminkarsenalen inför gårdagens middag.
Sminket var en blandning av högt och lågt, från Butterick’s till Dior!
Våra grannar Micke och Lena och deras barn kom förbi oss igår för lite förbubbel och smink innan vi skulle vidare på middag.
Jag och min yngste son Elias, samt Holger.

Jag körde mumielooken… Klänningen är en gammal från Rebecca Stella.
Jag fixade dessert: chokladfromage i glas på en botten med kärleksmums och så lite kärleksmums-smulor på toppen som ”jord” och en ”gravsten” i form av kex med chokladtext på samt spökmaränger.
Hela vuxengänget igår på middagen hemma hos våra vänner Kattis och Magnus.

 

 

Det finns vissa knep att ta till för att se stylish ut även då du bär en täckjacka. Jag listar dem här nedan alldeles strax. Men först måste jag utfärda ett varningens finger. Den här hypen kring överdrivet oversized täckjackor som många kändisar och streetstyle-donnor har omfamnat – håll dig borta från den. De flesta ser faktiskt inte kloka ut i dessa jättejackor. Rihanna ser ut som knasboll och när inte ens hon klarar av att bära upp trenden då ska vi vanliga dödliga passa oss också. Det blir ju lätt lite effekten av ett vandrande kassaskåp. Och Michelin-gubben må vara världskänd och allt men nä, stay away. Dessutom är de jackorna troligtvis dödsute om några månader. Liiite oversize kan vara charmigt, men INTE för mycket.

Knep: Kontraststyla en parkas med glitter och feminina accessoarer

Idag är det inget måste att bära en elegant kappa eller fuskpäls till din kvinnliga partylook. Tvärtom blir det mer intressant då du väljer en sportig parkas till glittrig kjol, högklackat och festlig väska!

Mönstrad sjal, Ellos, 129 kr. Mönstrad handväska, 3.1 Phillip Lim, 5160 kr. Vit sweatshirt, Levi’s, 599 kr. Midnattsblå parkas med fuskpälskrage, Ellos 799 kr. Vinterjacka med fuskpälskrage, Odd Molly, 2695 kr. Svart paljettkjol, Vero Moda, 400 kr. Runda solglasögon, Ray-Ban, 1500 kr. Sammetspumps, Valentino, 7567 kr. Lång parkas, Zizzi, 1300 kr.

Knep: monokromt och figurnära

Även om du bär en värmande täckkappa så behöver det inte se klumpigt ut. Välj en tajt och figursydd modell. Accentuera midjan ännu mer genom att addera ett snyggt brett bälte ovanpå. Håll allt i samma svarta färgskala!

Lång, quiltad täckkappa, Ellos, 799 kr. Glansig dunkappa, Odd Molly, 3295 kr. Quiltad täckkappa, Vero Moda, 750 kr. Lätt, dunvadderad kappa, Vila, 900 kr. Cardigan med stor krage, Vero Moda, 350 kr. Svart klänning, Saint Tropez, 499 kr. Läderbälte, & Other Stories, 290 kr. Crossbodyväska av skinn, & Other Stories, 1750 kr. Strumpbyxor, 80 denier, Ellos, 99 kr. Kängor med snörning, Agnes Cecilia, 1199 kr.

Knep: välj en glad färg på jacka + oväntad clutch

Se till att jackan lyser i mörkret! Då gör det inget att resten av din outfit är mörk. Kontrastera med att bära en oväntat classy clutch avsedd för kvällsbruk och ha gärna spetsiga stövletter.

Röd täckjacka, Junarose, 700 kr. Smartphone, iPhone X, 64 GB, 10999 kr. Ankelboots, Vagabond, 1199 kr. Silverhalsband med smycke format som en duva, Emma Israelsson, 995 kr. Svarta, vida byxor, Ellos, 399 kr. Svart ribbstickad tröja, Ellos, 399 kr. Rosa dunjacka, Moncler, 15452 kr. Rektangulär clutch, Karl Lagerfeld, 1790 kr. Röd dunjacka, J.Lindeberg, 4500 kr. Boxertrosa med bred spetskant, Ellos, 99 kr (3 för 2).

Knep: skärp utanpå och höga stövlar

En bullig täckjacka får lite mer feminina former med ett skärp. Och skinny jeans med overknee-höga stövlar gör att du får en riktigt sassy look, precis som Paris Vogues chefredaktör Emmanuelle Alt.

Stickad polotröja av alpackaull, Stylein, 2499 kr. Läderskärp med nitar, Saddler, 299 kr. Skinny jeans, Tiger of Sweden, 1299 kr. Overknee-stövlar, Bianco, 1400 kr. Kort, quiltad täckjacka, Only, 600 kr. Olivgrön täckjacka, Cheap Monday, 1300 kr. Kort vadderad jacka, Vero Moda, 600 kr. Grönblå täckjacka, Ellos, 699 kr.

Foto All-About-Fashion

Höstlovsmys

Höstlovet so far: mängder av jobb, några möten, omslagsintervju igår (japp, jag och min bokpartner Sabina kommer att vara på framsidan av en tidning lagom till jul, så kul!), några fotograferingar för kommande blogg/instagramsamarbeten, två pass med styrketräning på Friskis, lämning och hämtning av dotter på gymnastikläger, förberedelse inför Halloween-kalas i helgen, hemmamys med mina nya sköna innetofflor från Flattered (som du hittar här -ADLINK), tända ljus, en kopp kaffe och en gammal kär bok (jag älskar ju Marian Keyes och kan läsa hennes böcker om och om igen, denna kräver lite mer utmaning då den är på engelska, men jag har läst den svenska så många gånger ”Sista chansen” att det går vägen), tända ljus, familjefilmer hemma i soffan OCH lite nätshopping! Nätshopping är mitt sätt att koppla av när alla gått och lagt sig. Här nedan kommer mina shoppingfavoriter för höstmyset:

 

 

Dessa snurror snodde jag ihop i helgen!

Jag är inte särskilt bra på att laga mat, men baka kan jag! Efter att ha prövat mig fram gällande bakningen i många, många år har jag kommit fram till följande till att det finns vissa saker man behöver bocka av för att bakandet ska bli en succé.

Flinkenbergs bästa bakningstips!

Ha koll på kemin. Bakning handlar om kemi, alltså hur olika ingredienser lirar med varandra under vissa omständigheter. Alltså hur vissa livsmedel jäser, gräddas osv. När du bakar kan du inte ALLTID skarva med ingredienserna, på samma sätt som du kan göra i matlagning. Där är det inte lika viktigt att slaviskt följa recept, men i bakning kan det helt enkelt bli FEL när du skarvar. Exempel: ha inte för varm degvätska, för då dödar du jästbakterierna och hindrar degen från att resa sig/bli fluffig. Om det står att fett inte får komma i kontakt med marängsmeten, respektera det! Det innebär inte den ENDASTE gnutta fett, alltså inte en droppe äggula av misstag, ingen dåligt diskad bunke med lite flottiga rester från tidigare bak, ingen kakao i för att du fick feeling (kakao innehåller fett) osv. Och står det att degen ska jäsa på ett varmt ställe, då kan du inte ställa plåten i köket nära fönstret där det drar kallt, osv. Kemi! Överkurs är att väga ingredienserna, för då får du de exakta måtten. Riktiga proffs gör det, jag pallar dock sällan, för lat, sorry…

Dessa spökmaränger gjorde jag till Halloween förra året.

Överdosera ALDRIG vetemjöl. Det vanligaste felet är att ha för mkt mjöl så att bakverken blir kompakta. Gäller särskilt sockerkakor och vetebröd, alltså kanelbullar. Här är ett undantag från regeln ovan, du KAN faktiskt testa dig fram med att ta bort en liten mängd vetemjöl ur många recept för att se om resultatet blir fluffigare/saftigare (vilket det ofta blir). Exempel: jag hade för LITE mjöl hemma när jag gjorde kärleksmums häromveckan. Tror faktiskt det saknades nästan 2 dl. Alla andra ingredienser var liksom redan i, så det gick inte att ta bort lite här och där heller. Jag hällde i det mjöl jag hade och höll tummarna när jag gräddade. Blev supersaftiga och fina kärleksmums! Samma sak vid kanelbullar, degen ska vara rätt klibbig när du har kört första knådningen. Spara mjöl till utbakningen senare istället.

En saftig påsktårta! Som säckade ihop men räddades genom shitloads av glasyr…

Symmetri och estetik är viktigt! Om själva grunden skiter sig kan du ofta justera/fuska i efterhand i bakning, genom att skära bort ojämna kanter, täcka över med frosting osv. Men du måste i mångt och mycket vara noggrann redan från start! Ska du göra perfekta kanelbullar är det en jäkligt STOR degplatta som ska kavlas ut, så tunt du orkar! För då blir det en lång men framförallt tjock sån där ”orm” som du sedan skär upp kanelsnurrorna ifrån. Många lager = snygga kanelbullar. Du behöver även tänka på att degen ska vara lika tjock överallt! Annars blir ju lagren ojämna då du rullar ihop. Du behöver till och med tänka på hur du brer ut fyllningen. Så jämnt som möjligt, annars syns det senare! SYMMETRI. Samma sak kring dekoration: lägg ner väldigt mkt tid på detta pillarbete! Det är det som avgör vilka bakverk som blir instagramvänliga och vilka som bara duger till ungarnas gofika på skolan.

Jag satt alldeles för länge med dessa påskkakor, men såg det som typ… egentid. Eller nåt.

Frys bakverken direkt! Du kommer ändå inte att orka trycka i dig allt direkt, och en sockerkaka som står framme blir bara torr och dålig. Det gäller de flesta bakverk. Frys in godbitarna så fort de svalnat, så har du alltid frysen full med hembakt om ni skulle få gäster. Det har jag, alltid!

Florsockerknepet! När något har blivit inte riktigt som du tänkte, ta till tjuvknepet med att pudra över florsocker som du försiktigt skakar över bakverket genom en sil. OBS! Kan komma mycket på en gång, så var redo först med en tallrik under eller liknande, vid det första ‘snöfallet’ när du häller i florsockret i silen. Samma teknik kan du använda med kakao.

Förra årets lussebullar fick sig en modern touch!

Rätt verktyg. Ingredienserna, teknik/kemi och symmetri/estetiskt tänk i all ära – men det underlättas enormt om du har rätt verktyg. En trevlig sockerkaksform i form av ett hjärta, eller en småkaksform (utstickare) som föreställer söta små prinsesskronor, eller fladdermöss underlättar själva grunden. Sedan är det trevligt med söta muffinsformar. OBS! Dessa kan du faktiskt använda efteråt, när allt redan är färdiggräddat, så slipper du paja och söla ner dem i ugnen. Flera formar är avsedda för just detta ”i efterhands-bruk”. Om du ska spritsa en frosting behöver du rejäla doningar med spritspåse och olika munstycken som gör fina mönster. Och så finns det jättetrevliga dekorationer i form av metallicfärg, strössel i olika former, små silverkulor osv. Ungefär som accessoarer till en outfit – de blir pricken över i:et! Några av dessa verktyg/tillbehör hittar du på välsorterade livsmedelsbutiker typ Ica Maxi, MEN det absolut bästa utbudet finner du givetvis online! Myperfectday.se har jättefina grejer för bakning, kolla gärna här.

Gör aldrig avkall på smaken! Formen är förstås viktig, men viktigast är att det du bakar är GOTT. Då kommer du undan med att någon kant är sned, att bullarna gräddades lite ojämnt osv, att en arm lossnade på pepparkaksgubben. Bakar därför aldrig något som du har sett på bild och tycker verkar snyggt, men som du inte haft för avsikt att äta eftersom du inte tycker själva ingredienserna eller sammanställningen låter mumsig.

Googla dig till överkurs-knepen! Alltså hur man spacklar en tårta, hur man bränner av marängen med en gasolbrännare, hur man vispar upp äggvitorna i vattenbad så att sockret smälter, hur man gör vackra mönster av smält choklad som sen får stelna, hur man fixar marmorering på frostingen osv. Finns HUR mycket kul som helst att lära sig på YouTube!

 

 

Halloween närmar sig och jag är lite kluven till den här melankoliska hittepå-högtiden, som mest känns som en ursäkt att hitta något tacky och skoj att roa sig med så att inte transportsträckan till jul blir allt för lång. Samtidigt så gillar jag ju att klä ut mig och baka tokroliga saker inför vissa teman, så jag har faktiskt förlikat mig med Halloween-stämningen som råder just nu!

I torsdags var jag, min man och två par som vi känner på David Batras ståuppshow på Rival i Stockholm. På bilden ser ni mig till vänster, sedan Kattis och Eva. Kattis och Eva har såna där riktiga och viktiga jobb inom finans, läkemedelsindustrin osv medan jag känner mig lite som en sån där halvflummig kulturarbetare som bloggar, skriver, gör samarbeten, redaktörar och INFLUENCAR. Haha…

Eftersom vi alla har barn (8 barn tillsammans, räknade vi ut) och väldigt mycket aktiviteter i våra agendor (husrenovering, fotbollsträningar – både Eva och Kattis män är tränare dessutom, utöver sina ordinarie jobb, mm) så var det inte helt lätt att få till logistiken inför denna kväll. Barnvakt, fixa mat, hämta barnen först, göra sig i ordning, boka något bord som kunde ta emot 6 pers samma dag som det är löning + att alla runt Södermalm i Sthlm givetvis ville äta innan den där showen på Rival, plus att vi var tvungna att äta rätt tidigt för att hinna innan showen började. Så vi hittade en trevlig och puttrig liten kvarterskrog på Timmermansgatan, såg att de hade en prisvärd trerättermeny och bara ”yes!” och så beställde vi in cava, rödpang och pratade hysteriskt snabbt och högljutt. De andra i restaurangen blängde på oss. Vi ser rätt propra ut, vi sex, killarna i kostym och vi damer med fina outifts, kappor och designerväskor. Men eftersom vi är så pass avspända tillsammans så tänker vi inte riktigt på att andra kanske lyssnar och då vi så sällan ses utan våra barn så blev det direkt barnförbjudna samtalsämnen om snoppar och rumpor och svordomar och herregud, som vi skrattade.

Därefter tjoff tjoff hastade vi iväg till Rival för nästa gapskratt, eftersom David Batras ståuppshow bjuder på träffsäkra skämt som just vi medelålders kan relatera till. Vi fulskrattade rakt ut, jag spillde ut proseccoglaset (som man fick ta med sig in), sedan fortsatte vi efteråt och tog några drinkar på Rival. Så underbart fantastisk kväll på alla vis, när vi verkligen kunde slappna av, njuta, skratta och släppa alla bekymmer.

Men gårdagen var ju mindre munter. Halloween och hello vin liksom… Jag drack inte särskilt mycket, tyckte jag, men jag dricker å andra sidan nästan aldrig på det här viset nuförtiden. Två, max tre glas prosecco är liksom vad jag är van vid. Nu blev det mer. Och jag kunde krasst konstatera att jag inte är 25 längre. Fan inte ens 45 längre då jag tänker efter!

Men struntsamma, det var värt betongkepsen igår. I helgen är det fotbollscup och sonens lag arrangerar cupen så det är fullt föräldraransvar här i Norrviken. Vi har bakat fikabröd, släpat dit en uppblåsbar hoppbord, jag ska ansvara för någon spellista i kansliet och det kommer bli jordens pådrag både lördag och söndag. Vad ska ni hitta på i helgen?