Det snöar, det är torsdag, det är speedquiz

Jag har inte glömt torsdagens frågestund, har bara varit på lite möten här på morgonen, men kör i vind! Ställ en fråga och jag svarar här inom 24 timmar.

28 kommentarer
 1. Vad är det värsta du har varit med om i ditt liv?

  Varför tog du bort tjockis inlägget?

  Vad tycker du om Sverige invandrings politik?

  Hur upplevde du att du bli dumpad och har du funderat på varför just DU har blivit det?

  1.  Det värsta jag har varit med om i mitt liv? Jag har varit med om många saker som har tagit hårt på mig. Men det värsta hittills var nog då min pappa gick bort förra sommaren, när jag fick se hur både han led av sin sjukdom den sista tiden och hur hårt detta tog på min mamma som tålmodigt satt och vakade vid hans säng på sjukhuset varenda dag i flera månader. Det var fruktansvärt.
   Jag tog bort tjockisinlägget av exakt det skälet som jag redan har angivit väldigt tydligt i inlägget som heter ”Jag gör en pudel”.
   Vad jag tycker om Sveriges invandringspolitik? Jag tycker att vi ska ta emot så många invandrare vi bara kan eftersom de berikar vårt samhälle. Jag tycker det är trångsynt och förjäkligt att våra grannländer som exempelvis Finland knappt tar in några invandrare alls och jag tycker det är förfärligt hur den främlingsfientliga tonen fått fäste i Danmark och tyvärr nu även har spridit sig till Sverige. Och jag kan också säga att om jag upptäckte att någon av mina vänner röstade på SD skulle jag genast säga upp kontakten med den personen.
   De flesta som blir dumpade upplever väl det som jobbigt och jag är inget undantag, jag kände mig sviken, oattraktiv, värdelös och knäckt. Å andra sidan reser jag mig snabbt, jag lägger ingen större energi eller kraft på att fundera över varför folk sviker eller dumpar, utan fokuserar på sådana som ger kärlek, energi och omtanke istället, och som uppskattar mig för den jag är, trots mina svagheter. Det finns säkert flera skäl till varför jag blev dumpad, jag är verkligen ingen perfekt människa, jag är slarvig, kastar smutstvätt omkring mig, svarar sällan i telefon, lämnar brödsmulor på diskbänken, är tidsoptimist och så vidare. Det kan finnas tusen skäl till att jag blev dumpad, eller så tröttnade den killen ifråga helt enkelt på mig och ville ha någon annan, shit happens. Varför skulle jag ägna mer tid åt att fundera på det? Jag är inte felfri. Men jag har andra positiva sidor också som förhoppningsvis överväger mina svagheter, men den kombination passade väl en annan människa bättre. Man kan inte bli älskad av alla och bör inte sträva efter det heller, då riskerar man att bli uppäten emotionellt.
   /C

   1. Intressant att höra! Och jag håller inte med dig när det kommer till att invandringspolitiken berikar samhället. De flesta sätts i en skrubb i en förort någonstans och får inte den hjälp dem behöver för att resurserna inte finns. 

 2. Hur ska man få byxor, kjolar, leggings, tights att sitta ordentligt? Mina bara rullar ihop sig och ligger som en korv under min mage. Även trosor kan bete sig på detta vis!

  1.  Jag har samma problem, det är ett ständigt gissel att hitta bra och funktionella underplagg! När det gäller trosor så köper jag numera bara från två ställen och det är Calidas seamless-variant i boxermodell, som knappt syns utanpå att man har på sig, och så har Twilfit en snarlik variant som också är sköna. Eftersom de inte har några skarpa kanter så följer de kroppens linjer utan att skära in. De kostar lite mer än vanliga trosor men är sååå värt det! Det är en bra bas som knappt märks.

   http://www.twilfit.se/trosor/lilly-micro-stretch-lasercut-boxertrosor-black

   Ovanstående finns även som högre modell:

   http://www.twilfit.se/trosor/lilly-micro-stretch-lasercut-maxitrosor-black

   Jag personligen gillar inte då själva trosorna har en ”håll in”-effekt, för jag känner mig lite panikslagen och ”instängd” av det när det är så nära det allra heligaste om du förstår min poäng. Nästa del i lager på lager-tänket så här på vintern är ofta strumpbyxor eller leggings om du bär kjol eller klänning som du nämner. Det finns strumpbyxor med inbyggd gördeleffekt som är höga och går ända upp och slutar strax under bysten. Spanx har en sådan modell liksom både Twilfit och Lindex. Jag är inte helt kompis med dessa modeller för de är kanon så länge jag står upp, men sen då man böjer sig ned så börjar kanten likförbannat ”rulla” och korva sig och hamna någonstans vid midjan och skapa veck och bli obekvämt. De håller sig inte på plats helt enkelt. Men de kanske sitter bättre på din kroppstyp, så du får pröva dig fram. Calvin Klein har en skön strumpbyxmodell med tät och matt denier som jag nyligen börjat älska, som säljs bl a på Twilfit (kostar 299 kr), med en håll in-effekt från lår upp till midjan vilket passar mig. De borde ge ett stöd även åt dig, testa. Dom här är också bra:

   http://www.twilfit.se/product/strumporstrumpbyxor/bea-120-den-tights-121-1-256001#model%5B%5D=tights&p=1

   Problemet blir med strumpbyxor som har för kraftig skarv och linning vid midjan men inte håller in någon annanstans, då blir det ett markant veck på oss som inte är formade som Gisele Bündchen.
   Samma regel gäller för leggings. Var försiktig med sådana som har för hård midjeresår, utan leta efter modeller med bredare resårkant, typ denna modell:
   http://www.lindex.com/se/underklaeder/sockor-tights/strumpbyxor-leggings/6867509/Heltaeckande-leggings,-80-DEN/?styleId=33333339

   För riktigt avlöjande och hudnära plagg bär jag utöver ovanstående även en gördel emellanåt (jag har fått tre barn och då får man ibland ta till det tunga fusk-artilleriet om man inte vill att valkar eller skarvar ska synas…). Jag har en som knäpps med hyskor och sitter precis under bysten och ned på halva höften som passar min kroppsform perfekt. Fick gördeln av en stylist för säkert 8 år sen men använder den fortfarande! Vet tyvärr inte var man kan köpa sådana, har inte sett liknande i butik. Gördeln är mitt sista ”pansar” innan jag drar på mig själva ytterplaggen (alltså de riktiga kläderna).

   Och så använder jag Spanx samt Wolfords olika underklänningar/kjolar emellanåt, som jag också tycker har skiftande kvalitet. Ingen fungerar faktiskt till 100% så antingen är det ju fel på min kropp eller på deras utbud. Det som håller in bra på ett ställe resulterar ofta i en tråkig uppsvälld ”jäsbulle” någon annanstans. Ungefär som då man kavlar ut deg… Jag har helt seriöst övervägt att ta fram en egen kollektion formande underkläder som verkligen håller vad de lovar!

   Då det gäller kjolar och byxor så är halva jobbet gjort om du har rätt plagg under, andra halvan av jobbet står kjolarna och byxorna för och då handlar det om att du måste välja rätt modell och framförallt rätt storlek anpassad för just dig. Det är en jättedjungel och svårt för mig att guida dig korrekt när jag inte ser dig framför mig, men pröva pröva pröva. Och lägg pengar på ett par välsittande byxor av god kvalitet, de kan du ha hur länge som helst om de är av klassiskt snitt.

   Lycka till! /Charlotta

   1. Tack så mycket för ditt verkligen uttömmande svar! Men jag är byggd som ett äpple, alltså väldigt stor mage med liten rumpa och smala lår! Får väl fortsätta att ”färdigrulla” plaggen så de ligger under magen redan från början och undvika tajta kläder. Jag är snygg ändå, men det känns lite märkligt med ”rullen”.

 3. Gillar din blogg -fin kombination av yta och djup och jag har förstått att du har läsare i många olika åldersgrupper. Härligt att bloggen och varumärket CHIC lever vidare online. Nu till en ytlig fråga. Om jag ska välja en klassisk väska av den dyrare men inte allra dyraste sorten kan du hjälpa mig med tips eller om du vill rangordna de jag gillar? Tänkte ge mig en fin present när jag fyller femtio. Den ska vara svart eller grå och med silverdetaljer. Jag funderar på YSL (eller heter de SL nu)Muse Two, Givenchy Antigona, Balenciaga Velo, någon Tod´s modell, en LV Brea eller Speedy i EPI, eller kanske en Rebecka Minkhoff Morning After bag eller en Loewe (tror modellen heter Arizona) Inte någon Mulberry och inte så mycket detaljer och loggor. 

  1.  Hej Vera och tack för fina komplimanger! Det stämmer att jag har läsare i många olika åldrar. Klart du ska unna dig en fin väska i present till dig själv när du fyller 50 🙂
   Det är DU som ska gilla väskan så viktigast är förstås att du känner ”wow – jag älskar den!” när du ser den. Men här kommer min input/rangordning på modellerna du nämnt:

   1. YSL Muse 2 – är en av mina egna YSL-favoriter, kanske därför jag rankar den högst? Och YSL är alltid YSL (även om de nu tar bort Y:et ur loggan…)

   2. Rebecka Minkoff Morning After Bag – jättefin modell, lagom långt axelband/handtag och ser både praktisk och snygg ut! Ett litet minus för att varumärket inte är särskilt känt för den stora massan (men ändå rätt dyrt!) vilket gör att andrahandsvärdet är lägre.

   3. Balenciaga Velo – älskar Balenciagas modeller! Litet minus för det korta handtaget dock. Se även kommentar om nedanstående modell.

   4. Givenchy Antigona – hmmm, snygg, men inte en av Givenchys bästa tycker jag. Så där korta handtag irriterar mig eftersom det begränsar hur man kan bära väskan. Jag vet att det medföljer en längre axelrem också, men då blir den klumpig att bära. Så nope från mitt håll.

   5. Louis Vuitton Speedy Epi – för boxig för min smak. Vet att det är en favorit hos många men inte hos mig.

   6. Louis Vuitton Brea Bag, elegant modell som dock är väldigt damig. För damig för mitt tycke.

   7. Loewe Arizona Bag – ingen modell jag går igång på. Tycker också att Loewe är lite för klent märke när det gäller designerstatus. Har inte i närheten lika högt andrahandsvärde som de övriga väskor du funderat på. Om du ska tänka strategiskt alltså (och kanske vill sälja väskan när du är 60 för att köpa någon ny…?)

   Några andra jag älskar är nedanstående:
   http://www.net-a-porter.com/product/313007
   (kanske för mycket konstiga detaljer på den dock för din smak, som nitarna?)

   http://www.net-a-porter.com/product/179299

   Med vid närmare eftertanke är det inget att snacka om – tycker definitivt du ska köpa en YSL Muse 2!
   /Charlotta

   1. Tusen tack för engagerat och snabbt svar från dig. Gillar att du tänkte på möjligheten att faktiskt sälja väskan om man skulle vilja och kanske få en ordentlig grundplåt till nästa. Roligt att du också gillar Muse Two. Den är den av dem jag har gillat sen jag såg den första gången. Det lutar mot den men inte den mindre modellen med axelrem utan det blir den större modellen. Handtaget ser ut att vara så långt att man kan ha den på axeln. Verkligen klassisk och passar till både jeans och mer damig stil tror jag.

    1.  Köp en YSL Muse, och en Mini MAC från Rebecca Minkoff så är du kittad 🙂 RM är så himla skön på, den hänger där den hänger. Love it!

 4. Hej Charlotta o tack för att du fortsätter blogga på Chic.se! Jag bara undrar vad som hände med tävlingen ni hade i anknytning till modeveckan; du vet den där man kunde vinna en jättefin klänning från Temperley bl a …? Det kom ju lite annat ivägen där med tidigningens nedläggning (snyft) så det kanske glömdes bort?

  1.  Hej Helena! Såvitt jag vet så är en vinnare redan dragen och meddelad i den tävlingen? Jag tror till och med att vi skrivit vem som vann här på chic.se men är inte säker. Så om du inte har fått ett meddelande om detta var det nog tyvärr inte du som vann… =( Det var ju dock även presentkort som tröstpriser i samma tävling men de är jag också rätt säker på att vi delat ut och meddelat också. Jag ska dubbelkolla detta, men det är inte så att vi ”glömmer bort” sånt. Kram! /C

  1.  Hej, ja jag har opererat bort mina påsar under ögonen, gjort botox och fixat brösten. Allt detta efter att jag fyllt 40… Det är dock aldrig någon som har kommenterat detta, så förmodligen syns inte mina ingrepp särskilt mycket. Jag har varit noga med att köra ”light”-varianten och inte överdriva ingreppens karaktär och har dessutom en skicklig kirurg (som gjort samtliga ingrepp). Påsarna under ögonen hade jag haft i flera år, de går inte att ”sova” eller sminka bort då de var så kallade fettsäckar (en ärftlig faktor). Jag har alltid haft hyfsat stor byst eftersom jag är en timglasformad kvinna. Men efter att ha ammat tvillingarna så försvann brösten nästan helt. Jag ”återställde” dom kan man säga. Men jag har inte lyft dom eller skurit i dom, de är fortfarande asymmetriska men det kvittar. Min ambition var inte att se ut som en 20-åring, utan så som jag såg ut tidigare, vilket jag nu gör då det är mer proportioneligt till min kropp eftersom jag har breda höfter och markerad midja. Jag har lagt botox i pannan/på sidorna av tinningen för att jag störde mig på mina kråksparkar runt ögonen. Jag var dock noga med att inte lägga så mycket så man tappar muskelförmågan helt. Det blev ett naturligt och fint resultat. Men som sagt – nästan ingen verkar märka mina ingrepp, men jag är jättenöjd! Och så har jag blekt tänderna med sån där blekgel i olika omgångar men det kanske inte räknas som ingrepp direkt. /C

   1.  Nu var det ju inte jag som hade frågat, men måste ändå skriva att jag faktiskt blev förvånad nu! Jag ser inga fel i att operera sig av de anledningar du gjort, det är ok att fixa saker så länge man har en sund inställning till det (vill själv operera brösten eftersom de blev förstörda av att jag gått ner från 90 till 60 kg.. Nu har jag haft normalvikt ett antal år och insett att det inte kommer fixa sig den naturliga vägen med bra kost och träning. Och jag har blekt tänderna som var väldigt missfärgade på grund av att jag tidigare rökt). Jag blir förvånad nu för det syns verkligen inte på dig! Du ser bara fräsch och snygg ut, och du har verkligen inte den där ”plastlooken” som många får efter att de opererat sig… Jag hoppas att jag kommer vara lika snygg efter 40. 🙂

    1.  Tack, det var snällt sagt! Jag tror att det handlar mycket om sunt förnuft och att inte operera för mycket EMOT kroppen som MED den. Gör man för drastiska förändringar så kan det bli svårare att få ett naturligt resultat. Jag säger inget om det, vill man göra det har man kanske skäl till detta. Men i mitt fall skulle det bli superlattjo om jag plötsligt blev helt slät i hela ansiktet och gick omkring och såg konstant förvånad ut med gigantiska bröst och fettsög hela kroppen, eller om jag justerade min näsa och gjorde den mindre (min näsa är inte perfekt, men den är min och jag råkar gilla den). Det handlar också mycket om att välja rätt kirurg, som är seriös och som inte är för ivrig att överdriva ingreppens karaktär utan kan säga ifrån och ge korrekt rådgivning om man själv skulle ha ett bristande omdöme initialt.

     1. Kan bara hålla med! Det gäller att ha väldigt god självinsikt och bra omdöme när det gäller sig själv om det ska bli bra med operationer. Och man måste nog inse att man är människa och att de flesta människor inte är ”perfekta”. Man bör inte fixa Allt, tycker inte jag. Jag har en himla massa ”skönhetsfel” (enligt idealet) som t.ex mycket leverfläckar. Men just dem är jag väldigt kompis med och jag blir förvånad (och nästan irriterad ibland!) när människor påpekar och undrar om jag ska ta bort dem (vilket hänt ett flertal gånger..). Men hey! Jag har alltid varit prickig och kommer så förbli. 🙂

      Däremot saker som förändrats drastiskt genom åren är en annan sak att operera tycker jag… så som du gjort, eller som jag vill göra efter stor viktnedgång.

      I vilket fall – du är snygg! Och har bra omdöme. 🙂

 5. 1) Jag föredrar kvalité framför kvantitet, köper väldigt lite kläder och gör genomtänkta köp som är tänkta att hålla länge. Satsar mer på klassisk stil än på mode (köper t.ex inte dyra plagg som jag vet bara kommer vara moderna under en kort tid), men är faktiskt lite osäker på hur man avgör kvalitén på kläder och skor. Är det väldigt dålig kvalité så syns det ju, men när man kommer upp i prisklassen med t.ex Filippa K och Karen Millen så är det svårt att avgöra ibland. Ska jag köpa en tröja för en tusenlapp så vill jag ju att den är snygg och skön längre än en tröja för 249:-.. Ett par exempel:

  Klänning med stor andel syntet i: http://www.karenmillen.com/military-tailored-dress/dresses/karenmillen/fcp-product/103DP32606

  Stövlar. Är dessa i bättre kvalité än ett par andra för en tusenlapp mindre? Hur vet man? (De är så sjukt snygga tycker jag!) http://www.karenmillen.com/signature-knee-high-boot/footwear/karenmillen/fcp-product/201FP19901

  Det jag undrar är alltså; Vad ska man titta efter samt akta sig för om man vill ha kläder som håller? Bör man alltid undvika tyger med syntet i till exempel? Är det olika kvalité med olika syntetmaterial? Kan du rekommendera märken (med klassiska feminina kläder i stil med Karen Millen) som är kända för att ha bra kvalité i den prisklassen? Märken man ska akta sig för?

  2) Om jag vill vara klassisk och kvinnlig (är 26 år, om det spelar roll :)), men med lite edge på, vilka stövlar röstar du på? Karen Millen ovan, eller dessa?
  http://www.zalando.se/mai-piu-senza-stoevlar-svart-m6611c01k-802.html

  3) Är det ok att jag ställer frågor så gott som varje torsdag haha? Älskar att jag kan fråga dig saker och få svar! Du är så bra! 😀 (Nu kan du ju inte säga nej, right? ;D) Kram. 🙂

  1.  Hej Miri, bra frågor! De tar dock lite längre tid att svara på än en kortare fråga, eftersom dessa kräver lite efterforskning. Jag hinner tyvärr därför inte ge dig svar idag men försöker att svara under helgen!

   1. Jag lyckas alltid ge dig såna frågor haha.. sorry. 🙂 Lägg bara så mycket energi på det som du känner att du kan och vill! Och ingen jättebrådska med svaret. 🙂

 6. Hej Charlotta. Härligt med torsdag å speedquiz igen 🙂
  Tänkte höra med dig om lite trendtips. Jag ska åka till USA över jul och har givetvis sparat ihop en shoppingbudget som jag tänkt sätta sprätt på. Jag är sugen på att investera i någon cool väska, plånbok, smycken och accessoarer, gärna från någon designer som är lite ”på G”. Dvs någon som kanske ännu inte blivit sååå stor för den stora massan men som ni med extrem trendkoll fått upp ögonen för. Har tidigare en del grejer från Marc by Marc Jacobs, Michael Kors, Tory Burch osv men är lite trött på dessa eftersom det känns som om verkligen alla går runt med dom. Dock är det lite i samma prisklass som jag tänker mig. Har du några tips på märken att spana in?? Kan tillägga att jag gillar sådant som du brukar referera till som ” håll käften” väskor/accessoarer och gärna färg, nitar, guld osv. Är inte ute efter sådant som är alltför klassiskt.

  1.  Hej CK, vilken underbar fråga att få svara på! Lyckliga du som ska till USA över jul och shoppa ”håll käften”-saker =) Det här kan du hålla utkik efter:
   Proenza Schouler är ju the shit i väskväg, särskilt PS1 och PS11-väskorna. De är dock rätt dyra, men gör även coola plånböcker och mindre läderprylar som kan vara kul att skryta med här hemma, som inte finns att köpa i Sverige (väskorna säljs på MrsH men inte så mkt annat). Isabel Marant är även det ett stekhett märke bland alla fashionistas nu, dock lite mer bohokaraktär över det, men du kan säkert hitta något fint. Svårt att få tag i Isabel Marant i Sverige och deras saker säljer slut direkt på de exklusiva webbshopparna eftersom hypen är så stor nu (Kate Bosworths favoritmärke). Då det gäller smycken mm så är ju Shourouk helt fantastiskt och utbudet i New York är garanterat större än det lilla du hittar av Shourouk i Sverige. http://shourouk.com/

   På lyxvaruhusen uppe vid Central Park (Saks, Neiman Marcs, Bergdorf Goodman) så är det bara att promenera in på deras väsk/sko och accessoarsavdelningar som är rena heaven och extremt välsorterade. Leta efter märken som Alexander McQueen, Charlotte Olympia (http://www.net-a-porter.com/product/320870), Valentino (många moderedaktörers favoriter nu när de rockat till kollektionerna de senaste säsongerna! Way too dyrt med väskorna kanske, men de har fina handskar, bälten och andra accessoarer), Alexander Wang (inte helt nytt men börjar etablera sig ordentligt nu, dessutom amerikanskt märke och lite billigare att köpa i USA! Du kan säkert hitta nån utförsäljning av tidigare kollektioner dessutom? Kolla på Century 21).

   Kolla även in området i Soho, vid Mercer street och Gramercy street där Marc Jacobs-butiken ligger, i de trakterna ligger en del mindre butiker med upcoming designers som har roligt utbud.

   Happy shopping! /C

 7. Kan du inte berätta lite om din karriär? Varför ville du blir journalist? Vilket var ditt första jobb i branschen? Jag vet att du har varit chefred. på Vecko-Revyn, Glamour och Chic men du kan ju inte ha kommit dit direkt. Var du också en kaffekokande praktikant från början? Har precis börjat ta mig in i den hårda medievärlden och ser dig som en stor inspirationskälla. Vore kul att veta hur du tog dig till toppen. 

  1.  Hej sweety! En musa jobbar väl inte så särskilt mycket alls om jag inte är helt missinformerad, det är mer en mystisk person som fungerar som någon sorts inspiration åt dom som arbetar med konst (behöver inte alltid vara en levande person dock), alltså en stilikon/förebild som ibland har ett nära samarbete ihop med en designer. Jag vet inte riktigt vad en sådan gör, förutom att vara cool och sig själv…?

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras