Svaren till torsdagens speedquiz, första rundan

Här kommer svaren till era första frågor från torsdagens speedquiz:

Hur ser du på dig själv, både insida och utsida 🙂 /Belinda
SVAR:  Det var ingen dålig fråga, Belinda – den tänker jag låna nästa gång jag ska intervjua någon! Det gäller att tänka till ordentligt innan man svarar… Hmmm. Gällande insidan så gillar jag att jag lyckas hålla många saker i luften samtidigt. Jag jobbar snabbt, har mycket energi när det gäller mitt yrke och är idérik och bra på att lösa problem. Jag ser mig själv som rätt generös, flexibel och envis. Men jag har även självinsikt nog att inse att jag är oorganiserad emellanåt, en tidsoptimist, har dåligt tålamod (särskilt med sådana som inte håller samma tempo än jag, eller de som gnäller, eller sådana som tror att de är så sjukt mycket mer talangfulla och speciella än de faktiskt är), jag är fåfäng, gillar att stå i centrum, fiskar ofta efter uppmärksamhet och snackar mycket om saker som jag ska göra istället för att lägga energi på att faktiskt få sakerna gjorda. När det gäller utsidan är jag nöjd. Jag har fått tre barn, jag är 41 år och jag har solat, festat, rökt och härjat när jag var yngre. Och ätit skitmat större delen av mitt liv. Och knappt rört på mig någonting. Det kunde verkligen vara värre! Med de förutsättningarna och den knappa tid jag har att faktiskt lägga på mitt utseende är jag glad över att se ut så här. Mina gener och föräldrar har gett mig en okej längd, jag har en kurvig figur med markerad midja, markerade kindben och stor mun. Och det jag saknar i utseendeväg har jag lärt mig att fuska till mig med en massa genvägar och knep. Jag är bra på att klä mig efter min kropps förutsättningar (oftast kan jag ju tillägga, ibland går det sådär). Jag har koll på hur jag sminkar mig och håret kan jag fanimej fortfarande inte fixa men när det verkligen gäller (som på premiärer och plåtningar) så delegerar jag det till proffs som kan bättre.

Eftersom du har sålt flera saker på bloppisen undrar jag om du tänkt köpa något speciellt för de pengarna som du fått in? /Carolin
SVAR: Well, allt som kommer in rullar ut snabbt igen kan jag säga… Jag sparar inte till något speciellt. Bloppispengarna är mer som roliga fickpengar i shoppingväg för mig.

Hur gör du när du öppnar en julklapp (födelsedagspresent) vars innehåll absolut inte passar dig? Givaren har lagt ner pengar och tid på något som han/hon (hen) verkligen tror du vill ha. /Meta
SVAR: Jag visar alltid uppskattning och spelar glad även om presenten inte var direkt klockren. Jag kan ibland förvånas över hur konstiga saker folk väljer att köpa. Det är ju väldigt vanligt att vissa ger bort saker som de själva vill ha i stället för att tänka på den som ska få saken ifråga, att det ska passa den personen. Men den typen av ärlighet tror jag inte att man vinner mycket på, alltså att öppet visa sin besvikelse om någon – som du säger – tagit sig tid att köpa något och dessutom lagt ner pengar på det. Jag bryr mig inte om presenter eller julklappar på samma sätt längre som när jag var yngre. Det är ett fåtal som känner mig riktigt väl som köper grejer till mig som jag ALLTID blir glad över och det räcker gott och väl. Att övriga saker inte är perfekta – so what. Det enda jag kan bli lite frustrerad över är att det blir så himla ONÖDIGT. Då ser jag hellre att man sätter in pengar till Läkare utan gränser istället för att köpa något jag aldrig någonsin kommer att använda. Jag är dessutom skitsvår att blidka då min smak är så tvärsäker och speciell. Vet man inte exakt vad jag vill ha kan man lika gärna köpa ett presentkort, mycket bättre. Och jag blir faktiskt oftare gladare över en  billig men BRA present för 100 spänn än en dyr och ”fel” present.

Vill du berätta lite – om det finns något nytt spännande som har tillkommit å det senaste – vad som väntar på Chic-sajten 2013?! Nysatsningar, förändringar, ännu fler intressanta bloggare, samarbeten, tävlingar, event..?! 🙂
GOD JUL! /Anna L
SVAR: Det har ju redan hänt MASSOR bara på två månader på chic.se! Vi har gjort om designen väldigt mycket; ändrat loggan, breddat första nyheten så att bilden är större, ändrat i blogglistan uppe vid loggan med pilar som man kan ”bläddra” i, fått in fyra nya, duktiga bloggare, haft ett event ihop med Isabel Adrian osv… Men det slutar inte här utan vi fortsätter att utveckla sajten och under 2013 kommer massor av spännande saker att ske på chic.se: vi ska starta CHIC Boutique i vår (en e-shopping-service som jag kan berätta mer om senare), två stycken bloggare till är på väg in, vi ska pilla lite mer med designen och se över typsnitt, widgets mm, vi ska ta in fashion-webitorials, vi ska få in chic.se i mobilen och helst även i läsplatte-form längre fram, appar och grejer och jag vet inte allt… Förstår inte hur vi ska hinna med allt bara – jag som tyckte det var stressigt att göra tidning varannan vecka, det är ju rena picknicken mot ett media som uppdateras flera gånger i timmen – dygnet runt…! Och några roliga events ihop med olika samarbetspartners blir det också, dessa är dock inte helt spikade än, när och var de sker – men jag lovar att berätta om allt när det väl blir dags än. God jul till dig med!

Skrev förra veckan och frågade efter tips inför mitt shoppande med en Personal Shopper. Ville dels tacka för dina tips, de var verkligen användbara! 🙂 Tycker att idéen att ni skulle agera personal shopper/stylister vore hur kul som helst! Min fundering denna vecka är: Om jag exempelvis skulle ta hjälp av en PS flera gånger om året – Finns det då bättre och sämre månader då utbudet kanske inte är det bästa (utplockat etc) eller där jag kan vara ”först” med något nytt? Kommer det nyheter hela tiden? /Johanna
SVAR: Det gläder mig att höra att mina tips kom till användning! De stora kedjorna av budgetkaraktär, Gina Tricot, H&M, Topshop, Zara, BikBok m fl, de får in nyheter väldigt ofta, inte sällan en leverans per vecka. Och det gäller mer eller mindre året runt. Men de flesta personal shoppers finns ju på varuhus där de har mellandyra och mer exklusiva märken som exempelvis Marc by Marc Jacobs, By Malene Birger, Filippa K, Acne, Hope, osv. Dessa märken får inte in nyheter så ofta utan där handlar det om kanske fyra leveranser per år. Man brukar ibland säga ”vår-1:or” och ”höst-1:or” om de tidigaste leveranserna av den kommande kollektionen. För vår/sommar gäller dessa leveranser ibland så tidigt som nu i december (inför nästa år alltså) och för höst/vinter kan ”1:orna” komma in runt juni. Jag tycker dock att det räcker att du håller dig framme i mars någon gång för att välja plaggen för våren/sommaren, samt i början av augusti för att välja kläderna för höst/vintersäsongen. Du kan säkert be din PS om att få kolla i olika märkens lookbooks för kommande säsong och även förbeställa vissa plagg du gillar och alltså ”paxa” dom. Allt går om du är tillräckligt påstridig och en bra kund =)

Hur lär man sig vara ”snäll” mot sig själv? Att inte förstora sina misstag eller förminska det man lyckats med. Jag är så dålig på att ge mig cred för saker jag faktiskt slitit med och gjort bra. Alla rätt på en tenta och jag känner bara att jag hade tur. Inte att jag är grym som pluggat hårt och lyckats bra. Misstag däremot kan jag älta och klandra mig för hur länge som helst. Även om det egentligen är skitsaker det handlar om… /Kim
SVAR: Eftersom du redan verkar ha kommit till insikt om problemet genom att ta upp det så tror jag att bara handlar om att fortsätta öva på att vara bussigare mot dig själv. Du kan också peppa dig med hjälp av någon stark väninna i din närhet, som inte bara kommer med sedvanligt komplimang-svammel utan som har ärlig feedback att ge som är värdefull, som kan öppna upp dina ögon för saker du har presterat som du borde vara nöjd med. Det är också en bra idé att skaffa sig en mentor, som är något äldre, som du ser upp till och som du träffar regelbundet. En mentor fungerar som en psykolog fast i lightform och i mer praktisk bemärkelse, proaktivt och smart. Det är bra för ditt välbefinnande, för din självkänsla och för att underlätta för dig att hantera såväl motgångar som medgångar. Jag tror också du har mycket att lära av Elizabeth Gummesson, kolla in hennes hemsida och läs någon av hennes böcker. Hon är en fantastisk person på alla vis, en riktig aha-glädjespridare och hennes positiva energi är det svårt att inte smittas av. Hon stoppade mig på gatan en gång och berättade att hon visste vem jag var och gav mig en massa beröm. Sånt händer inte ofta!

Känner du till om det finns en väska i prisklassen 3000-5000 kr som är svart flätat skinn, ungefär som flätningen i denna väska, fast av bättre kvalitet då? /Krista
SVAR: Det ser ut som en spinoff av Bottega Venetas originalmodell i flätat skinn.
Den här från DvF hittar du på rea just nu, inte så lik men ändå svart med flätat skinn: http://www.my-wardrobe.com/se/diane-von-furstenberg/drew-satchel-basket-leather-bag-762362
Den här är inte heller så superlik men rätt fin:
http://www.ejesvaskor.se/handvaskor/adax_stor_handvaska_svart.html
Eller denna:
http://www.ejesvaskor.se/handvaskor/octopus_annabella_pasvaska_svart.html
Ibland skriver du C8, vad betyder det? Har alltid tänkt att C står för Charlotta hehe 🙂 /Sweety
SVAR:  Det stämmer att C:et står för Charlotta! C8 är en förkortning av mitt (rätt långa) namn. Jag har snott förkortningen av en namne och vän till mig, författarinnan Charlotta von Zweigbergk. Hon brukar använda C8 (tror jag? Eller så minns jag detta helt fel nu…?). Och så var det en expojkvän som började kalla mig för det för massor av år sedan i samma veva, sen bara blev det så. 8:an är alltså en lek med uttalet av ”lotta”, typ som om man skulle säga Charl8. Är du med? Fast i ännu mer förkortad form blir det alltså C8. Lite långsökt kanske, men det har liksom blivit min ”signatur”, haha…
2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras