500 g grönsaker om dagen

frukost green

Jag har ju skrutit om hur mycket grönsaker jag äter. Men häromdagen fick jag insikt om att jag tydligen inte kommer upp i de där rekommenderade 500 grammen per dag. Ja, det är väldigt mycket! Men jag har trott att man kan räkna in bönor som exempelvis edamame i detta, och morötter, eller rödbetor. Men det kan man inte, just dessa räknas mer som vettiga kolhydrater…

Utan det är sparris, bladspenat, sallad, broccoli, grönkål mm som gäller. Jag äter ju inte tomat.

Nu äter jag förvisso rätt stora mängder broccoli och grönkål, men för att komma upp i 500 g per dag så måste man nästan klämma in grönsaker till VARJE mål. Det blir min utmaning denna vecka, att få till detta!

Jag startade redan till frukost med 100 g broccoli. Så nu är det bara 400 g kvar idag…

PS. Det är egentligen 500 g grönsaker OCH frukt, men den absoluta tonvikten ska ligga på grönsaker och inte frukt, då frukt innehåller fruktsocker. I mitt fall kan det vara OK att skarva med blåbär för att komma upp till 500 g. Jag äter nämligen inte frukt – alls.

11 kommentarer
 1. läste också om det men tänker så här att hålla på att räkna vad som är vad är onödigt… Jag har total tröttnat på alla dessa råd utan tänker tallriksmodellen med halva vad jag anser grönsaker o frukt, en liten klick med tex pasta eller potatis eller ris eller inget av det.

  Jag känner ingen som har blivit överviktig av för många apelsiner… 🙂

  1. Fast det handlar inte om någon ”ny” metod eller knasig diet utan är faktiskt baserat utefter tallriksmodellens princip, det handlar mkt om balans och sunt förnuft. Och ska man äta balanserat så ingår så här mkt grönsaker och frukt, även om många ofta missar detta. Jag vet faktiskt flera som har svårt att få ner vikten och tror att de äter skitnyttigt sedan har det visat sig att de äter två kilo frukt om dagen och well- då kan det ju bli svårt att gå ner pga allt fruktsocker mm. =) Men så mkt får ju de flesta inte i sig. Just grönsaker innehåller så lite fruktsocker och kalorier (de flesta i alla fall) så där måste man dra i sig enorma mängder för att det på något vis skulle vara ”skadligt” ur viktuppgångssynpunkt. Det handlar ju mer om att tillföra vitaminer och näring till kroppen, snarare än energi (energin får man mer av proteinerna, kolhydraterna och fetterna).

   1. det jag menar är bara att för mig blir det för meckigt att hålla på att väga o greja, att vissa är grönsak, vissa är kolhydrater.. att äta morot är bättre än pasta tex då känner jag att vart den ska räknas inte är av betydelse för mig… Att man sen skall äta minst 500gr om dagen för att kroppen mår bra av det köper jag, jag försöker bara göra det enklare…

    1. Jag förstår hur du menar. Det ÄR meckigt i början, men efterhand lär man sig ju att uppskatta mängderna med ögonmått. Skulle ju bli knepigt att leva resten av sitt liv med en hushållsvåg ständigt närvarande =)

     1. jag har inte ens nån.. har kört med ögon o decilitermått under hela min viktminskning o ihop med google funkar det strålande.. 🙂

 2. 500 g!!! Men det gååååååååår ju inte?? Specielly om man inte ”ska dricka sina kalorier”… en smoothie på 3 dl ger ju annars en hel del om man har spenat äpple avokado citron broccoli. Tumme upp för oss som iallafall försöker!

  1. Jodå, det går – men man blir snabbt medveten om hur mycket det faktiskt är om man börjar väga! Smoothies och grönsaker är väl jättebra för att få i sig grönsaker och frukt? Enda nackdelen är väl att man inte tuggar grönsakerna och därmed förlorar fibrerna (antar jag), plus att många dietister ofta rekommenderar fördelarna med att just tugga maten istället för att inta den flytande, eftersom tarmarna får mer att jobba med och hela matsmältningssystemet blir mer fungerande då man tuggar ordentligt. Ja – en applåd för oss som försöker!

 3. Har också tyckt att jag ätit mycket grönsaker. Ändå är jag inte i närheten av dessa rekommenderade 500 gram per dag.

  Smyger in fryst bladspenat i köttfärssås, lasagne. Broccoli funkar ju även som typ snacks att bara äta utan tillbehör.

  Ska prova göra gröna smoothies till mellanmål. 🙂

  1. Bra tips med fryst bladspenat i lasagne! Jag tror ju inte att det är hela världen att INTE komma upp i 500 g exakt varenda dag, men bra som sagt att bli mer medveten och förstå hur viktigt det ÄR med grönsaker för välbefinnandet och alla vitaminer, antioxidanter mm.

 4. Vad är anledningen till att du inte äter frukt? För är kolhydrater, triggar socker eller inte tkr om? 🙂 frukt är ju världens bästa grej!!

  1. Jag gillar det helt enkelt inte, konstigare än så är det inte! Har aldrig gillat frukt. Kommer aldrig gilla det heller. I undantagsfall, utomlands eller på sommaren så händer det att jag äter viss frukt, typ apelsin eller vattenmelon. Och de flesta sorters bär gillar jag. Men jag skulle ALDRIG dra i mig en banan som mellis (uäck!) eller blanda in mango i mat osv… Därför får jag svårt med vissa av dessa hälsorecept för fitnessmänniskor älskar ju att blanda in frukt i många maträtter och det KLARAR jag bara inte… Sorry – men så knasig är jag =)

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras