Semestra med barn – bästa tipsen

Planerar du också just nu vad ni ska göra i sommar med familjen? Kanske rentav lite panik pga väldigt sent ute och ”alla andra” har redan bokat Lollo & Bernie på Mallis, hyrt något slott i Frankrike med egen pool tillsammans med fem andra familjer (och splittar på den höga veckohyran)? Och själv står du här med lite småtaskig ekonomi och vetskapen om att skola och fritids är stängt vääääldigt många veckor. Och det finns gränser för hur många gånger man kan släpa med dem till Gröna Lund under juli månad (eller Astrid Lindgrens värld eller motsvarande utflyktsmål inrikes).

Jag är verkligen ingen globetrotter men har ändå fått min beskärda erfarenhet av att resa och semestra med barn. Nu talar jag om barn som är från 5 och uppåt, typ. Våra barn är idag 8 (tvillingarna, pojke och flicka) och 12 (pojke). Jag har tyvärr glömt bort (förträngt?) hur det är att resa med spädbarn. Här kommer några insidertips från mig (ni kanske har hört mer än hälften tidigare, sorry i så fall):

• För din egen mentala hälsas skull – försök att undvika alla onödiga transportmoment från A till B under semestern. Alltså prioritera HÖGT detaljer som närhet till bad, toalett och kiosk/matställe. Det är liksom de tre viktigaste grejerna som finns på en semester: att kunna bada, uträtta sina behov (helst inte på samma ställe där man badar) och käka (jättefint om det går att uträtta behov på restaurangen också men ibland är inte utbudet så raffinerat). Det här med att ligga på en klippa en eftermiddag på västkusten går med andra ord FETBORT.

• Sandstrand är ganska överskattat. OM du ändå överväger detta i perioder under er semester, så krävs en rätt så rigorös utrustning och förberedelser av gigantiska mått. Man kan liksom inte bara sladda ner på playan och ha en romantiserad bild om att barnen kommer att älska detta, plaska vid vattenbrynet och sedan kasta lite boll till varandra. Förbered dig på gnäll om att vattnet är för salt, för kallt, att sanden är kokhet (stämmer oftast), det är varmt, det blåser, det är tråkigt, det finns ”ingenting att gööööra”, osv. Sondera terrängen i förväg: finns det solstolar? Hur ser dom ut? Vad kostar skiten? (Är du i Medelhavet, särskilt runt de finare ställena vid Rivieran är detta en relevant fråga, det kan gå loss på 150 euro per dag för en familj inklusive allt). Hur är stranden? Långgrund? Vassa stenar? Behövs badskor? Simpuffar? Simglasögon mot saltvattnet? Går det att hyra parasoll eller måste ni ta med eget för att inte förgås av den starka solen? Flipflops är ett MÅSTE. Det vet alla som gått barfota i 100-gradig sand och bränt sönder fotsulorna.

Posera med forcerad morsa på Stena Line-färjan? Ehh, näe. Hamburgare för tredje gången till middag på en vecka? Ehh, ja!

• Gräsmatta är underskattat. OK, ser inte lika exotiskt ut, men släpp den ambitionen, du är varken ung eller pigg längre – du är förälder och det är mer praktiskt med gräsmatta. Här kan du lägga upp filten fint utan att det flyger in sandhelvete överallt, du kan veckla ut Brasse-stolen, hälla upp kaffet från din medhavda termos, ge ungarna medhavt mutkex och slappna av i säkert 13 minuter innan någon behöver gå och bajsa.

• Släpp ambitionerna om att dina barn ska äta hälsosamt och balanserat, från alla livsmedelsgrupper. Det är en god och vettig tanke alla andra veckor på året, men under de veckor som semestern är handlar det i mångt och mycket om överlevnad och logistik. De flesta turistmål och barnattraktioner har undermåligt matutbud bestående av i princip mjöl, fett och socker. Alternativt någon ledsen varmkorv eller en ljummen hamburgare med torrt bröd. Våra barn får äta glass varje dag på semestern och så är det liksom inget mer med det.

• DÄREMOT försöker jag undvika ONÖDIGA inköp av matkaraktär, eftersom de ofta är dyra och ändå inte äts upp = lose lose (motsats till win win). Vi bunkrar därför med mellanmål och snacks och räddare i nöden som klarar taskiga omständigheter i form av noll kyla och ingen tillagning och som kan knölas ned i strandväskor eller annat. Alltså såna där WasaKnäcke med fyllning i förpackning, kex (går inte en METER på semestern utan förbannade kex! Funkar i ALLA lägen), grissinis (I know, men vaffan…nöden har ingen lag), mini-riskakor. Jag brukar även sno (ehhh, låna…?) såna där små behändiga miniförpackningar av typ chokladfyllda branflakes-kuddar, alltså miniflingor som brukar finnas vid hotellfrukostar (alltså, jag ser det inte som stöld eftersom våra barn aldrig är hungriga under frukosttid och vi ändå har pröjsat för frukosten, så jag brukar lite diskret ”smyga ner” lite prylar från buffén, sån är jag…). Dämpar frustration och irritation från barn (och deras föräldrar) under köer till attraktioner (om någon varit på Legoland vet ni vad jag snackar om), väntan på att färjor ska komma, broar ska öppnas, menyn till restaurangen ska komma/maten ska komma, incheckningskön på flygplatsen osv.

• En annan sak jag faktiskt aldrig glömmer är pappersnäsdukar och såna där engångs-våtservetter i praktiska förpackningar (kan hända att jag stulit dem från restauranger också då jag tänker efter, såna med citroner på framsidan som man brukar få när man beställer skaldjur!). Har ALLTID med i väskan. Det har räddat MÅNGA paniksituationer då barnen väldigt plötsligt behöver göra nr 1 eller 2 och det A. Inte finns en toa inom en radie av typ 3 km. eller B. Finns en toalett som är så grunddjävulskt äcklig och saknar papper osv, kanske inte ens går att tvätta händerna efteråt.

• Välj solskydd till barnen i sprayform så slipper du kladd och otåliga barn som vrider sig som ålar under insmorningen, plus att det ofta torkar snabbare/absorberas av huden.

• De uppblåsbara leksakerna (typ krokodil med handtag, badmadrass, stora ringar): räkna med dessa som en extra kostnad. Alltså i form av engångskostnad. Vi brukar köpa dessa uppblåsbara grejer på resmålet eftersom de tar rätt mkt plats i packningen (även som ihopplattade krumelurer). Sedan skänker vi dem till en annan barnfamilj på resmålet som kommer efter oss. Ni som försökt klämma ur luften ur en gigantisk flamingojävel 20 minuter innan flygtaxin kommer förstår vad jag menar. Det tar låååång tid. Och de får nästan alltid pyspunka lik förbaskat och är svåra att återanvända nästa säsong. Plus att de är rätt smutsiga och fulla med baciller från snuskiga klorbassänger, alternativt nedsölade med sand.

• Om du har äldre barn i mobil/iPad-ålder – här gäller att planera i förväg. Det går inte alltid att streama som vanligt i vissa länder beroende på vilken streamingtjänst du använder. Ladda hellre hem filmer som går att ha i offline-läge. Spel och appar funkar men kan ta tid att ladda hem med svajigt bredband utomlands, så fixa sådant innan. Och snåla inte med mobilladdare – det är den mest värdefulla valutan på semestern! Ta gärna med en powerbank som backup. På dagarna brukar barnen fylla på med tillräckligt mkt spring i benen för att kunna slappna av på kvällarna framför mobilen eller paddan en stund, så att även ni föräldrar får koppla av.

• Överskatta inte resmålets attraktionskraft. Många lägger jättemycket pengar på exotiska destinationer eller slår knut på sig själva för att hitta pittoriska boenden i Cinque Terre. Min krassa reflektion är att barnen högaktningsfullt struntar i sådana lockrop. De är primitiva och blir glada för rätt enkla saker. Du kastar pengarna i (Garda)sjön helt enkelt. Våra barn har varit exakt lika nöjda då vi bott torftigt i ett hus på 20 kvm på Öland, som då vi betalade 650 euro natten förra året för ett lyxhotell med egen pool på altanen. OK, egen pool slår kanske det mesta (det kan jag rekommendera!), men övriga lyxfaciliteter som drar upp priset använder sällan en barnfamilj ändå, som flott spa, a la carte-restaurang, roomservice, terrass med havsutsikt, tjusig konferensanläggning osv. Nutella till pannkakorna, någon pool i närheten, hyfsat barnvänliga restauranger (som erbjuder tokroliga detaljer som fisk- eller kaninformade pizzor) och lite minigolf eller någon hoppborg – då är du hemma (fast borta).

Barnanpassade pizzor med lustiga former = succé! Fast de åt inte oliverna…

• Saker du dock inte ska snåla med gällande resmålet/boendet: Air Condition och wifi.

• Försök i den mån du har möjlighet uppmuntra barnen att köpa glass i bägare istället för strut/våffla. De orkar sällan äta upp struten/våfflan ändå. Strutar innebär att kulorna ibland ramlar av, det rinner smält glass nedför sidorna och du orsakar kladd-apokalyps. Gnäller dom så muta med topping och strössel, det brukar övertala dom flesta!

Trevlig resa!

Härma mamma och ta dagens outfit på kvällen som miniinfluencers = yes! Gå på stadsvandring i 36 graders värme = no!

Foto iStock (den översta), privata bilder

Ellos
179 kr
American Tourister
1299 kr
Ellos
129 kr
Nivea
185 kr
Ellos
149 kr
Skip Hop
549 kr
Ellos
149 kr
Adidas
161 kr

 

 

 

6 kommentarer
  1. Bra tips!! I år blir semestern superenkel.. Håll tummarna för massor av sol… Familjen har införskaffat två st vattenskotrar som ska användas vid vår sjöbod i mellerud.. O så har barnen valt att vi ska åka på alinclusive till grekland i höst (18,15 o 9), så då blir det svångremmen i sommar.. 😉

    Själv siktar jag in mig på slappa dagar i solen med morgonlöpning, jordgubbar o en skvätt rose!! 🙂

  2. Spot on! Att bo på hotell med barn på sommaren är överskattat, vi har alltid bott på camping där man kan släppa barnen fria att spela fotboll. minigolf eller vad det nu är. Vi brukar hyra campingstugor, litet bökigt med sängkläder som skall vara med och fixas på varje ställe men så värt det. Och mycket billigare än hotell!

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras