Våra nya utemöbler från Brafab

Vi letade utemöbler till vår altan med sjöutsikt i en halv evighet. Var det inte det ena så var det det andra. Våra önskemål var ett stort och avlångt bord med plats för större sällskap, sköna sittvänliga stolar och en loungegrupp med soffa och fåtöljer. Samt ett stort parasoll eftersom det är extremt stark morgon- och förmiddagssol på denna altan och solen gassar extremt mycket mitt på dagen.

Valet föll till slut på dessa utemöbler från Brafab (serien heter ”Beatrice”) och vi är extremt nöjda med dessa möbler i ljus konstrotting! De är snygga, eleganta och sköna att både se på och sitta i/vid. Enda nackdelen jag kan komma på är väl att man får torka av glasskivorna på borden precis hela tiden (både morgon och kväll, om man ska sitta där) eftersom det blir smutsigt direkt då vi har så mycket träd i närheten. Men så är det ju med alla våra utemöbler – de kräver konstant omvårdnad. Gäller även räcket till altanen.

Vi köpte även en charmig soffa till andra sidan av huset, som står på gräsmattan (där den gamla karpdammen låg tidigare). Sidobordet är inte från Brafab, utan det fick vi faktiskt ärva av de vänliga tidigare ägarna.

Tips när du letar utemöbler: 
• Tänk på syftet innan du börjar leta. Annars finns det risk för att du blir förtjust i möbler som är ofunktionella just för dina egna ändamål eller förutsättningar. Ska ni exempelvis äta vid bordet? Eller bara fika?
• Mät ut ytorna där möblerna ska stå så du har koll på hur stora sittgrupper eller stolar som får plats. Tänk på att mindre barn exempelvis inte sitter särskilt länge vid middagar. När vi har större sällskap på 10 personer så sitter 6 st runt långsidorna och sedan tar vi ut 2 st bänkar till kortsidorna där upp till 3 kids kan klämma ihop sig per sida.
• Ha koll på hur solen vandrar under dagen. Och vid vilka tidpunkter ni eventuellt kommer att sitta och äta/fika mitt i solen. I så fall behöver ni parasoll.
• Tänk på att även lösa ett ställe för förvaring av dynor. Brafab har flera bra dynlådor (vi har en som inte är med på dessa bilder) av olika varianter. Dynlådan bör vara vattentät om du har den utomhus. Men du kan faktiskt ha dynlådan inomhus också (vi har det), men i nära anslutning till uteplatsen.
• Äkta rotting är jättesnyggt – men tål inte utomhusbruk alls. Satsa på konstrotting istället.
• Snåla inte. Utemöbler kostar en slant, men ska stå pall för mycket större slitage än vanliga möbler. Detta är en investering för många stunder under flera somrar i åratal framöver.

2 kommentarer
  1. Lägg en neutral duk på bordet då det inte används. En som är lätt att tvätta och kan torka genom att ligga på bordet. Ta av duken innan dukning och lägg på den igen när ni är klara.

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras