Skriv en bok i sommar – mina bästa tips

Under sommaren brukar många av oss ha extra mycket tid över för att läsa böcker. Kanske har du vid flera tillfällen tänkt ”Det där skulle jag kunna skriva lika bra!” när du läser en författare? Om så är fallet: just do it!

Krångla inte till processen om du vill bli författare. Det är bara att sätta igång och skriva. Jag har skrivit tre böcker, två som kommit ut (för länge sedan förvisso) och en tredje tillsammans med Sabina Dufberg som släpps i höst. Det här är mina bästa tips!

 1. Läs mycket. För att bli en bra författare behöver du inspiration och träning. Det bästa sättet för att få ett rikt språk är inte bara att skriva mycket utan främst att läsa mycket. Då menar jag böcker och inte en massa lättsmält trams på nätet.
 2. Skriv ner favorituttryck i ett anteckningsblock. Roliga anekdoter, fyndiga påhittade ord eller karaktärer ur verkligheten du skulle vilja göra romanfigurer av – notera dessa. Lita inte på att du kommer att minnas allt detta längre fram, det gör man inte. Skriv ner i ett litet block, eller använd memon eller liknande hjälpmedel i mobilen.
 3. Håll dig till sådant du redan känner till. Gäller oavsett om du ska skriva skönlitteratur, alltså fiction, eller en faktabok. Om det krävs väldigt mycket research för att skriva din roman kan det vara aningen för stor utmaning som första bok. Risken finns att du krånglar till det i onödan i din iver att inte göra fel och tappar själva tempot och berättarglädjen.
 4. Fatta dig kort – fast på många sidor. Långa och krångliga meningar med onödigt många pausord hör inte hemma i romaner. Dialogen ska vara skarp och du bör vara selektiv i hur du gör beskrivningar och annat. Behövs alla ord? Om inte, stryk.
 5. Var självkritisk. Överlag handlar skrivande om att våga såga sig själv och radera, kanske att skriva om – och skriva bättre. Låt texterna och kapitlen ligga och ”marineras” några dagar, kanske en vecka. Läs dem sedan igen. Är de fortfarande lika bra som du mindes dem?
 6. Hela boken bör vara klar innan du börjar. Du måste alltså ha en tydlig plan i huvudet. Du kan inte börja skriva och sen tro att ”det ger sig efterhand”. Så funkar inte författande. Fundera över vad du vill säga, hur du vill säga det och varför du vill säga det. Ha en färdig dramaturgi över boken. Det kallas för att göra ett synopsis, när man har kapitlen någorlunda strukturerade på förhand. Det dödar inte inspirationen eller kreativiteten utan hjälper dig snarare att inte fladdra iväg och förlora fokus.
 7. Snegla gärna på andra men segla själv. Det är helt okej att låta sig inspireras av andra duktiga skrivgenier. Du kan låna vissa uttryck eller manér, genres, eller sätt att berätta på. Men historien måste vara din egen, du ska styra skeppet och segla själv.
 8. Avsätt tider i agendan för skrivandet. Att skriva är som vilket annat jobb som helst. Du måste vara kreativ på beställning. Jo, så är det. Om du inte klarar det kommer du inte att bli en författare. Vi sitter inte och ”väntar på inspiration” utan det handlar ofta om att ha en tickande deadline som pushar på. Har du en konkret tidsplan blir det även lättare att konkretisera arbetsprocessen med boken. Exempel: avsätt två timmar varje dag på veckodagar och kanske fyra timmar om dagen på helgerna. Låter det mycket kan du enkelt frigöra den tiden genom att strunta i sociala medier och ersätta det med skrivande så ska du se att du får tid över!
 9. Be rätt person om feedback. Det är viktigt att våga visa sitt alster för andra. Men välj rätt personer som ska döma ditt skrivande. Vänner och släktingar kan vara för nära för att vilja ge ärliga utlåtande. Du behöver ingen som säger ”Gud, vad begåvad du är, gumman!” om det i verkligheten är så att du faktiskt behöver slipa på tempusformerna, inte upprepa dig så mycket och kanske byta ut en karaktär som känns förutsägbar. Ett tips kan vara att ge delar av manus till någon som du vet läser mycket. Kanske någon som jobbar på ditt lokala bibliotek?
 10. Våga kontakta ett förlag! När ditt manus är klart, låt det inte stanna i datorn för att bli bortglömt. Ta mod till dig och skicka in till ett förlag! Här hittar du en lista över de största.

Fler bra tips hittar du här! Lycka till

1 kommentar
 1. Hej Charlotta
  Jag har en fråga som jag hoppas du kan hjälp mig med.
  Jag ska åka till Tyskland i början av augusti i samband med att jag börjar på nytt jobb.
  Där kommer jag få träffa lite högre chefer samt kolla på nyheter samt få utbildning i de produkter jag kommer att arbeta med.
  Jag kommer börja jobba som utesäljare och jobba mot butik. Tidigare har jag arbetat som butikschef.

  Har du tips om vad jag ska packa?
  Vet inte riktigt hur uppklädd jag behöver vara. Har tänkt packa ett par svarta paperwaist byxor som jag tänkte kombinera med olika toppar och blusar, för att ha på dagarna. På kvällen funderade jag om jag kunde ha jeans, högklackat och någon snyggare top.
  Vet inte om det är ok med jeans eller borde jag packa med en klänning?
  Tack för en fantastisk blogg.
  Mvh Katarina

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras