Vikten av att göra något EGET

Jag glömmer ibland bort att klappa mig själv på axeln för saker jag har gjort/presterat som är mina EGNA. Det finns en enorm tillfredsställelse i att göra något eget, det lovar jag. Idag handlar tyvärr väldigt mycket om att kopiera andra, att snegla på grannen. Att vara passivt deltagande och inte aktivt deltagande. Att ge drösvis med råd i trevliga grupper på Facebook – till andra och engagera sig i andras liv, men glömma bort att leva sitt eget. Att tjuvtitta på andras drömliv på Instagram, sucka och kanske bli lite avundsjuk, men inte lägga ifrån sig mobilen för att kavla upp ärmarna och göra något SJÄLV.

Jag gissar att det är därför folk blir så glada över att få pyssla och göra saker med händerna. Att skapa, oavsett om det handlar om att dreja en ful kruka på Folkuniversitets-kursen, eller att skapa ett silversmycke, eller att plantera växter och se hur de tar sig.

Att göra något EGET. Så viktigt! Det stärker din självkänsla. Jag lovar. Och du blir mer och mer mallig och kaxig för varje gång du har vågat göra något eget. Jag ser det på våra barn också, hur deras kroppar liksom blir längre, att de sträcker på sig per automatik när de lyckats lösa en skrivuppgift på egen hand. Eller när min dotter uppfinner en EGEN frisyr (även om den är omöjlig på många vis), eller min son stolt visar upp en muffins med 25 olika ingredienser och fyllning i.

Så gjorde jag med portalen du nu är inne på, Netstyle. Det var bara en idé på pappret först! Så gjorde även jag och Sabina med vår bok. Det började med ett telefonsamtal vid poolen, jag var i norra Italien och hon i Miami. Fröet såddes där och då. Och nu i veckan kan vi se ett vimmelreportage på två sidor i Hänt Extra från vårt lanseringsmingel för boken. Så roligt – det är ju något jag gjort SJÄLV!

Att göra något själv behöver inte alltid handla om entreprenörskap. Det kan vara saker som att möblera om, komma på ett eget sätt att arrangera badrumsskåpet, att själv ta sig igenom 7 km i löpspåret, att inte köpa en färdig tårta till barnkalaset utan baka en egen, osv.

Min utmaning till dig: Gör något eget idag. Gör något för dig själv. Gör något där du sedan kan säga: ”Det var min idé”. Hinner du inte göra klart är det helt okej. Men så fröet till blomman. Ge sedan fröet näring, vatten och ljusa tankar. Vad ska du göra? 

 

1 kommentar

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras