Hemmalunch med mamma och storasyster

Jag hinner sällan åka in till stan för luncher med vänner eller släktingar. Det stjäl för mycket av min arbetstid. Dels för att jag inte tar bilen in till stan utan åker kommunalt (vilket förvisso går snabbare än bil för det tar typ en timma att hitta P-plats sedan en timma i köer bara för att komma UT ur stan…), men främst för att jag sedan går och strosar lite innan jag åker hem, slinker in i någon affär och ”ska bara…” och sen har mer än halva dagen gått.

Så, som den hemmajobbare jag är så erbjuder jag nu folk att komma hit och äta lunch istället! Mycket trevligare, om jag får säga det själv. På mina luncher bjuds det även på vin, och efterrätt! Och mängder med skvaller förstås. Igår kom mamma och min äldsta syster Marianne förbi mig. Hon är 12 år äldre än jag och bor i Shanghai med sin man (deras vuxna barn bor i Sverige och England). Här kan du läsa hennes blogg!

Jag bjöd på kycklingpasta med champinjoner. Eller OK, lite fusk, för min man hade faktiskt lagat denna. Han jobbar ju också hemifrån, hehe. Men efterrätterna var hembakta av mig! Det blev mockarutor i miniformat (bakade dem för någon helg sedan, ska dela med mig av recept strax) och så små blåbärspajer i såna där portionsformar. Och en rejäl klick vaniljvisp (äsch, den innehåller ju bara 12% fett). Till detta drack vi ett gott rödvin.

Mamma behöll sin täckjacka från Uniqlo på, inomhus. Hon är exakt lika frusen som jag, nästan värre. Hon har alltid med sig extra koftor och tröjor och innejackor då hon ska till oss…

Min syrra är väldigt förtjust i juveler, som ni kanske kan se. Halsbandet är från Chanel. Varifrån alla hennes ringar kommer ifrån minns jag inte, hon köper nya med vackra ädelstenar ungefär varje säsong. Hennes paraply är helt fantastiskt, rena konstverket! Givetvis köpt i Kina.

Minipajerna är busenkla att göra. Tyvärr har jag slutat mäta/väga ingredienserna utan gör denna deg lite på känsla. Vet att man inte FÅR göra så egentligen utan i bakning är det ju noga med kemin. Men det struntar jag i just i detta recept, för det är inget som ska jäsa eller liknande.

Recept: Flinkenbergs minipajer

Du blandar följande ingredienser:
• Rumsvarmt smör • Strösocker • Havregryn • Lite vetemjöl (men inte så mkt!) • Vaniljsocker • En skvätt ljus sirap • Lite salt • Lite muscovadosocker (eller farin) om du har det hemma (hoppa över annars) • En gnutta ingefära (sån som finns i finmalt pulver i påse bland kryddorna).

Blanda ihop alla ingredienser med fingrarna. Det ska vara klibbigt och geggigt. Ha inte för mycket mjöl i, utan häll i mer havregryn för att få kläm på konsistensen. Ställ degen lite åt sidan, helst i kylen.

Ta fram såna där engångsformar i folie och placera ut på en plåt. Fyll ett litet lager på botten med frysta hallon/blåbär. OBS! De stora, odlade blåbären blir inte så lyckade till denna paj, de får konstig färg, bleknar och har sig. Kör på såna där vanliga småblåbär som är mixade med hallon.

Sedan tar du ut pajdegen och smular över den fördelningsmässigt i de små formarna. Snåla inte, degen sjunker under gräddning. Pudra över lite kanel sedan tjongar du in i ugnen på 170° i cirka 25 min. Håll koll så de inte bränns! Sedan min vän, är det bara att njuta av väldoften som sprider sig och servera de små raringarna halvljumma till vispad vaniljvisp. Eller glass. Eller grädde. Fast jag föredrar den där vaniljvispen.

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras