Ytliga men även seriösa skönhetstips

Den här allvarsamma bilden togs till en seriös artikel om nätmobbing i Daisy Beauty och fotograf är Abraham Engelmark.

”Vad använder du för skönhetsprodukter?”. Eller ”Vilka behandlingar gör du för att ha så fin hy?”. Det är några frågor ni brukar ställa mig, både ni som läser bloggen men även vänner och bekanta. Jag blir förstås smickrad och glad när folk tycker att jag har vacker hy. Vissa saker har jag fått genetiskt, medan andra är saker jag får kämpa hårt för. Jag gillar att vara transparent och tycker att man ska bjussa på tips och även vara ärlig om man har lagt sig under kniven eller gjort ingrepp som drastiskt förbättrat förutsättningarna för hur huden ser ut. Jag fattar att inte alla vill berätta sånt, men jag skäms inte över det jag gör – och har heller inga problem med att motivera varför jag INTE gör vissa saker.

I osminkat skick till vänster, och under en hudvårdsbehandling hos Carina Agdelius som äger Agdeliuskliniken, till höger.

Jag har tipsat om produkter i flera andra blogginlägg och ärligt talat så varierar mina favoriter utefter säsong (min hud förändras lite om det är vinter eller sommar), plus att jag skriver så pass mycket om skönhet att jag helt enkelt måste testa en massa nyheter hela tiden och då är det svårare att klamra sig fast vid sina trotjänare. Här kommer mer generella tips:

HUD/ANSIKTE
• Jag slarvar med rengöring, men tillbringar å andra sidan inte så mkt tid utomhus så jag utsätter inte huden för föroreningar/avgaser mm. Plus att jag nästan aldrig sminkar mig till vardags när jag arbetar hemifrån, så jag är en lat jäkel då det gäller rengöring helt enkelt. Det jag gör är att jag vaskar ansiktet lite lätt varje morgon, kanske med någon cleansing foam och en blöt minihandduk (så det river lite skönt också). Och så sköljer jag igen med vatten. Det jag INTE slarvar med är dock återfuktning och återställande av PH-balansen genom att använda ansiktsvatten. Ansiktsvatten/toner använder jag minst en gång dagligen.
• Efter ansiktsvattnet/tonern så mojsar jag in det jag känner för just då. Kanske serum, ögonkräm och en fuktighetskräm. Eller så blir det enbart fuktighetskräm. Sen är jag klar för dagen!
• Någon gång per vecka så använder jag en lättare peeling i ansiktet då jag ändå står i duschen. Jag använder även en återfuktande mask en gång i veckan OM jag kommer ihåg. Men mer troligt blir det varannan vecka.
• Jag håller inte på med så förskräckligt mycket klinikbehandlingar för ansiktet, även om det kanske verkar så. Däremot skriver jag utförligt om dem de gånger jag väl gör behandlingarna. Det kan gå ett år mellan varje behandling, om vi talar om ansiktsbehandlingar som ska ge mer fukt, eller särskilt peeling, eller någon form av nyhet som ska testas som är icke-invasiv. Jag skulle gärna göra FLER såna här klinikbehandlingar för de är fantastiska och tillför mkt fukt som är nyttigt för min hudtyp som börjar förlora lyster och kollagen pga åldern. Men jag hinner helt enkelt inte, det är enda skälet.
Jag väljer kliniker med omsorg. Jag är kritisk och vill veta att behandlaren är seriös, certifierad och att kliniken har ett gott rykte. Genom att träffa personalen får jag också direkt ett intryck som avgör om jag vill låta mig behandlas av dem eller ej. Jag rekommenderar Akademikliniken (som jag har ett samarbete med, men jag gick till dom även innan det samarbetet), Nordiska Kliniken, Agdeliuskliniken, Spa by Us och Skin Agency. Det finns säkert fler bra, men dessa kan jag själv gå i god för eftersom de har kunnig personal och driver sina verksamheter professionellt.
• Jag tar mig däremot tid att göra botox ett par gånger per år. Man bör helst göra var 3-4 månad. Jag är för lat och glömsk så det blir kanske 1-2 gånger per år. Vilket är för lite om du vill upprätthålla ett fint resultat. Finns inget som är så effektivt mot mina kråksparkar mm som botox.
Fillers?: jag har testat det vid några tillfällen men gör det inte regelbundet. Jag har inte det behovet eftersom jag har naturligt stora läppar ändå, plus rätt höga kindben osv.
Kost och motion. Ja, hur tråkigt det än må låta så är ju vad du stoppar i dig och hur mkt du rör på dig en av de viktigaste glow-faktorerna. Det går liksom inte att ersätta med nålar eller krämer (även om de är finfina komplement). Jag har på äldre dagar märkt att jag får finnar (!) runt näsan och ojämn torrhet och fnasighet i hyn när jag goffat i mig för mkt socker under en period (typ efter helgerna). Så fort jag slarvar med att äta mycket grönsaker märker jag också en försämring av hudens klarhet. Och när jag svettas av träning så blir huden också friskare.
Livsbalans. Det här låter ju säkert superflummigt, men min hy sparkar bakut direkt när mitt liv är i obalans, då jag oroar mig över hälsa/ekonomi eller är stressad över något jag inte kan påverka. Hög arbetsbelastning är något jag tyvärr har vant mig vid, men jag har varit bra på att ta bort andra stressmoment och energitjuvar ur min vardag och FÖRSÖKER att få till sömnen. Och skrattet! För hur knasigt det än må låta så är jag säker på att hormonpåslaget jag får genom att garva mycket på dagarna tillsammans med min man, påverkar min hud på ett positivt sätt, med rosighet, vitalitet, nyfiken blick osv.
• Just ja, jag har opererat bort mina påsar under ögonen. Det gjorde jag för sju-åtta år sedan och jag är urnöjd med resultatet. Kanske ingen mer än jag som reflekterade över påsarna, men man ser det på gamla bilder, att jag ser lite tröttare och mer svullen ut runt ögonen. Vilket var svårt att sminka bort. Jag önskar bara att jag hade gjort det tidigare. Kan skriva ett separat inlägg om det vid annat tillfälle. Mina påsar var ärftliga (mamma och pappa har samma) och det var så kallade fettsäckar och alltså inte vätska, som många tror. Man kan varken sova eller smörja bort sådana påsar, de sitter där de sitter om du inte opererar bort dem.

MAKEUP
• Jag är inte alls särskilt kräsmagad eller snobbig gällande smink. Då är det annat med hudvård, där är jag picky och selektiv gällande märken. Flera billiga makeupmärken drivs av stora företag som har lagt mkt pengar på att forska kring vettiga ingredienser, pigment mm och har superbra formulas till en rimlig slant. Max Factor har exempelvis jättebra smink som jag gillat i åratal. Men vill jag ha en foundation som verkligen gör jobbet perfekt är det Sensai jag väljer.
• Jag är noga med att ha bra redskap då jag sminkar mig, för det har jag sett att makeupartisterna är noga med. Smarta penslar, såna där applikations-skumgummi-grejer, vässade pennor och ordentlig belysning/speglar.
• Eftersom jag inte sminkar mig så ofta så räcker det med en färgad/halvtäckande dagkräm/foundation till vardags (och det är bara för att jag har röd näsa som inte är så kul i helt osminkat skick).
• Det är dock viktigt för mig att mina ögonbryn är mörka och on point! De sätter karaktär för hela ansiktet, särskilt när du är osminkad i övrigt. Jag färgar mina regelbundet, hemma. Det blir sällan bra på salong. Jag gillar Coloran och Refectocils färgprodukter för hemmabruk. Jag har så tunna strån att jag aldrig noppar dem, skulle hellre vilja ha dem mkt buskigare.
• När jag vill vara extra fin unnar jag mig ögonfransförlängning som jag tycker är fantastiskt! Men jag tycker det är för tidskrävande att upprätthålla och gå och fylla på vart 4:e eller 5:e vecka. Det pallar jag liksom inte. Fransserum som får mina egna fransar att växa är mer relevant i mitt fall, men ofta glömmer jag tyvärr att pensla på… Man måste vara ihärdig och konsekvent för att få fina resultat.
• Till fest så tar jag i lite extra eftersom jag gillar effekten som smink ger! Ett vanligt misstag många gör är att använda för LITE smink. När folk tycker jag är snygg på bilder från event eller studiofotograferingar så har jag så mycket smink att jag inte törs åka kommunalt samma dag, för då STIRRAR folk. Less is not more kan jag erkänna! Bara att lassa på. Mer mer mer. Och alltid lösögonfransar, absolut!

Några bonustips!

Tänderna är väldigt viktiga för mig! God tandhygien tillhör definitionen av bra hälsa och ett fräscht yttre. När du har sunkiga tänder ser du ofta äldre ut också. Tänderna behöver inte vara perfekta, det är bara charmigt med gluggar och lite ojämnheter. Men de måste vara välvårdade. Tandtråd, regelbundna besök hos tandhygienst för att skrapa bort tandsten, alltid alltid eltandborste (jag har sån där med plastgnuggmojäng i mitten) och gärna någon tandblekning varannat/var tredje år.
Glöm inte händerna! Jag tar ofta för mycket serum eller ögonkräm eller whatever. Överskottet smörjer jag alltid in på ovansidan av mina händer.
Ta bort åldersfläckar och pigmenteringar! Jag har gjort det, men har flera till att bli av med. Alltså, jag har använt mig av laser/dermapen för att ta bort små åldersvårtor på halsen, vissa leverfläckar/pigmentfläckar i halsen och på halsen (även på ryggen/kroppen).

Det kommer ett separat inlägg om mitt hår och naglar…

4 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras