Mina bästa bakningstips

Dessa snurror snodde jag ihop i helgen!

Jag är inte särskilt bra på att laga mat, men baka kan jag! Efter att ha prövat mig fram gällande bakningen i många, många år har jag kommit fram till följande till att det finns vissa saker man behöver bocka av för att bakandet ska bli en succé.

Flinkenbergs bästa bakningstips!

Ha koll på kemin. Bakning handlar om kemi, alltså hur olika ingredienser lirar med varandra under vissa omständigheter. Alltså hur vissa livsmedel jäser, gräddas osv. När du bakar kan du inte ALLTID skarva med ingredienserna, på samma sätt som du kan göra i matlagning. Där är det inte lika viktigt att slaviskt följa recept, men i bakning kan det helt enkelt bli FEL när du skarvar. Exempel: ha inte för varm degvätska, för då dödar du jästbakterierna och hindrar degen från att resa sig/bli fluffig. Om det står att fett inte får komma i kontakt med marängsmeten, respektera det! Det innebär inte den ENDASTE gnutta fett, alltså inte en droppe äggula av misstag, ingen dåligt diskad bunke med lite flottiga rester från tidigare bak, ingen kakao i för att du fick feeling (kakao innehåller fett) osv. Och står det att degen ska jäsa på ett varmt ställe, då kan du inte ställa plåten i köket nära fönstret där det drar kallt, osv. Kemi! Överkurs är att väga ingredienserna, för då får du de exakta måtten. Riktiga proffs gör det, jag pallar dock sällan, för lat, sorry…

Dessa spökmaränger gjorde jag till Halloween förra året.

Överdosera ALDRIG vetemjöl. Det vanligaste felet är att ha för mkt mjöl så att bakverken blir kompakta. Gäller särskilt sockerkakor och vetebröd, alltså kanelbullar. Här är ett undantag från regeln ovan, du KAN faktiskt testa dig fram med att ta bort en liten mängd vetemjöl ur många recept för att se om resultatet blir fluffigare/saftigare (vilket det ofta blir). Exempel: jag hade för LITE mjöl hemma när jag gjorde kärleksmums häromveckan. Tror faktiskt det saknades nästan 2 dl. Alla andra ingredienser var liksom redan i, så det gick inte att ta bort lite här och där heller. Jag hällde i det mjöl jag hade och höll tummarna när jag gräddade. Blev supersaftiga och fina kärleksmums! Samma sak vid kanelbullar, degen ska vara rätt klibbig när du har kört första knådningen. Spara mjöl till utbakningen senare istället.

En saftig påsktårta! Som säckade ihop men räddades genom shitloads av glasyr…

Symmetri och estetik är viktigt! Om själva grunden skiter sig kan du ofta justera/fuska i efterhand i bakning, genom att skära bort ojämna kanter, täcka över med frosting osv. Men du måste i mångt och mycket vara noggrann redan från start! Ska du göra perfekta kanelbullar är det en jäkligt STOR degplatta som ska kavlas ut, så tunt du orkar! För då blir det en lång men framförallt tjock sån där ”orm” som du sedan skär upp kanelsnurrorna ifrån. Många lager = snygga kanelbullar. Du behöver även tänka på att degen ska vara lika tjock överallt! Annars blir ju lagren ojämna då du rullar ihop. Du behöver till och med tänka på hur du brer ut fyllningen. Så jämnt som möjligt, annars syns det senare! SYMMETRI. Samma sak kring dekoration: lägg ner väldigt mkt tid på detta pillarbete! Det är det som avgör vilka bakverk som blir instagramvänliga och vilka som bara duger till ungarnas gofika på skolan.

Jag satt alldeles för länge med dessa påskkakor, men såg det som typ… egentid. Eller nåt.

Frys bakverken direkt! Du kommer ändå inte att orka trycka i dig allt direkt, och en sockerkaka som står framme blir bara torr och dålig. Det gäller de flesta bakverk. Frys in godbitarna så fort de svalnat, så har du alltid frysen full med hembakt om ni skulle få gäster. Det har jag, alltid!

Florsockerknepet! När något har blivit inte riktigt som du tänkte, ta till tjuvknepet med att pudra över florsocker som du försiktigt skakar över bakverket genom en sil. OBS! Kan komma mycket på en gång, så var redo först med en tallrik under eller liknande, vid det första ’snöfallet’ när du häller i florsockret i silen. Samma teknik kan du använda med kakao.

Förra årets lussebullar fick sig en modern touch!

Rätt verktyg. Ingredienserna, teknik/kemi och symmetri/estetiskt tänk i all ära – men det underlättas enormt om du har rätt verktyg. En trevlig sockerkaksform i form av ett hjärta, eller en småkaksform (utstickare) som föreställer söta små prinsesskronor, eller fladdermöss underlättar själva grunden. Sedan är det trevligt med söta muffinsformar. OBS! Dessa kan du faktiskt använda efteråt, när allt redan är färdiggräddat, så slipper du paja och söla ner dem i ugnen. Flera formar är avsedda för just detta ”i efterhands-bruk”. Om du ska spritsa en frosting behöver du rejäla doningar med spritspåse och olika munstycken som gör fina mönster. Och så finns det jättetrevliga dekorationer i form av metallicfärg, strössel i olika former, små silverkulor osv. Ungefär som accessoarer till en outfit – de blir pricken över i:et! Några av dessa verktyg/tillbehör hittar du på välsorterade livsmedelsbutiker typ Ica Maxi, MEN det absolut bästa utbudet finner du givetvis online! Myperfectday.se har jättefina grejer för bakning, kolla gärna här.

Gör aldrig avkall på smaken! Formen är förstås viktig, men viktigast är att det du bakar är GOTT. Då kommer du undan med att någon kant är sned, att bullarna gräddades lite ojämnt osv, att en arm lossnade på pepparkaksgubben. Bakar därför aldrig något som du har sett på bild och tycker verkar snyggt, men som du inte haft för avsikt att äta eftersom du inte tycker själva ingredienserna eller sammanställningen låter mumsig.

Googla dig till överkurs-knepen! Alltså hur man spacklar en tårta, hur man bränner av marängen med en gasolbrännare, hur man vispar upp äggvitorna i vattenbad så att sockret smälter, hur man gör vackra mönster av smält choklad som sen får stelna, hur man fixar marmorering på frostingen osv. Finns HUR mycket kul som helst att lära sig på YouTube!

 

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras