Black Friday – shoppa eller stoppa?

Black Friday är ytterligare en sån där meningslös hittepå-”högtid” som vi glatt importerat från USA. Precis som Halloween och Alla Hjärtans Dag. Alltså en högtid som inte hedrar något överhuvudtaget, utom möjligtvis shoppingguden Mammon (som egentligen var/är rikedomens Gud). 2013 introducerades fenomenet Black Friday i Sverige vilket alltså går ut på att det är en fredag kring Thanksgiving då många amerikaner är lediga (klämdag) och vad sjutton gör man av all ledig tid då? Jo, man konsumerar förstås, vad annars? Detta har lett till att många butiker kör hysteriska kampanjer och chocksänker priser just denna fredag för att maxa försäljningen. Från början var det bara just denna fredag som gällde, men sedan insåg butikerna att det vore dumt att inte fortsätta smida medan järnet är varmt, varpå flera förlänger sina erbjudanden under helgen. Medan andra kör något som kallas för ”Cyber Monday”, nu på måndag.

Ja, jisses!

Och i dagens samhälle där konsumtionshets ofta inte passerar obemärkt har givetvis kritiken kommit som en motpol till Black Friday. Många uppmanar till totalt köpstopp och bojkott av denna köpcirkus. Även vissa butiker koketterar med sitt ”ansvar” och vägrar haka på reatrenden. Vissa stänger till och med ned sin webbshop idag i protest (herrmärket Arket, exempelvis).

Jag som är chefredaktör och grundare av ett onlinemagasin som till stor del inspirerar kvinnor att shoppa, får ibland frågan vad jag tycker om Black Friday och konsumtionshets överlag. Borde vi inte ta ett större ansvar? Så här tycker jag om denna fråga: Jag tycker att all onödig shopping är både osmart, opraktisk, oekonomisk och oförsvarbar ur etisk synpunkt. Samtidigt anser jag att det är svårt att ta en större ståndpunkt än så gentemot konsumtionshets överlag, för i så fall borde jag rimligen byta jobb, annars känns liksom mina åsikter hyfsat förljugna. Att vissa butiker går emot strömmen och vägrar att promota Black Friday som är EN dag per år, fine – men resten av årets dagar, vad gör de då? Hur ser det ut innan jul, tror ni? Förstår ni min poäng? Lite som att äta nyttigt en dag per år och tro att man ska komma i form på grund av det, fast man äter skitmat resten av månaderna. Shopping är ingen isolerad aktivitet i livet utan funkar som många andra saker, typ kost och träning och arbete. Du behöver veta vad du vill, ta fram en plan för att göra det – och sedan vara konsekvent i genomförandet. Sedan utvärdera efter en tid, kanske utveckla och raffinera din shoppingstrategi (i fitnesskretsar kallas detta för periodisering).

Mina tips för att shoppa bättre (med mindre dåligt samvete)

1. Kolla utgångsläget i garderoben/hemma

Innan du shoppar något överhuvudtaget behöver du ha koll på UTGÅNGSLÄGET. Vad har du hemma, redan, i garderoben? Vilka av dessa plagg använder du mest? Har du flera exemplar av samma plaggtyp (exempelvis 7 snarlika svarta kavajer)? Vilka plagg använder du aldrig? Vilka plagg använder du inte eftersom de saknar vissa kombinationer i klädväg? Du behöver göra en lista på de ”modeingredienser” du redan har, innan du direkt ger dig ut och shoppar. Annars blir det svårt att tillaga trevliga rätter (outfits) senare. Förstår du liknelsen? I vår familj är det även så att vi tycker att vi varit jättesmarta och förutseende året innan och köpt vinterkängor eller fotbollsgrejer till kidsen i större storlek på rea (för att spara till längre fram), men sedan gömt undan det i någon låda och därefter GLÖMT att vi har det. Och lik förbannat köpt snarlika saker igen! Snacka om dålig koll…

3. Vad är SYFTET med köpet?

Innan du shoppar något överhuvudtaget behöver du ha koll på SYFTET med köpet. Är plagget/prylen VIKTIG för dig? Alltså viktig i bemärkelsen att ditt liv underlättas mycket rent praktiskt för att du köper den nu? I denna kategori kan följande saker hamna: vinteroveraller till barnen (eftersom de vuxit ur förra årets), en större soffa som alla får plats i (och dessutom är den gamla trasig och sliten), en snygg vardagsklänning som är representativ i många sammanhang på ditt nya jobb, osv. Eller är syftet kanske mer fashion än function? Alltså att du VILL ha ett par nya skor, för att de är så jäkla snygga helt enkelt (men ärligt talat kan du ju använda något av de par du redan har)?

4. Har du verkligen RÅD?

Hur ser det ut med din koll på spenderarbudgeten? Här har jag egentligen bara ett vettigt tips att ge dig: behöver du köpa saken på avbetalning (eller låna av en polare, ta förskott på lönen osv) så har du inte råd. Detta gäller allt utom hus och bil, i princip. Yes, även resor. Ni kan tacka mig senare. Jag är gammal kreditjunkie (numera nykter) – jag vet! Klipp alla jävla avbetalningskort. Betala av skulderna du har FÖRST. Bit i det sura äpplet några månader. Härda ut! Bli av med skiten/skulderna. SEDAN kan du börja överväga om du kan shoppa igen, och då starta med punkt 1 igen.

5. Kör ”TRE UT – EN IN”

Alltså, om du ska unna dig något nytt måste du göra dig av med tre andra grejer först. Antingen genom att sälja saker du inte behöver längre/inte använder, eller genom att skänka bort till stadsmissionen eller liknande. Du kan även gå med dina gamla kläder i påsar till flera av de stora kedjorna i lämna i inbyte när du handlar (så får du rabattcheck). Vill du ha mer pluspoäng klimatmässigt så köper du något begagnat på alla finfina second hand-sajter som finns, eller loppis/liknande. Recycling är fantastiskt! Ännu mer pluspoäng klimatmässigt? Well, ge fasen i att shoppa helt enkelt! Eller ta en shopping-timeout på obestämd tid. Spara pengarna. Eller ännu hellre, skänk de pengar du skulle ha lagt på onödiga klädesplagg till välgörande ändamål istället. Här kan du skänka pengar till de drabbade barnen i Jemen som svälter.

6. Tänk FÄRRE MEN VÄRRE

I modebranschen tjatar vi ofta om kvalitet före kvantitet. Det är lätt för oss att säga som ofta får förmånliga priser på dyra varumärken i och med våra jobb. Men faktum är att du i längden ofta tjänar på att köpa EN riktigt bra och lite dyrare kavaj av god kvalitet, istället för SJU billiga och halvkassa kavajer. Välsydda och skickligt gjorda hantverk tål att bäras om och om igen. Här kan du göra stora fynd om du köper exklusiv vintage, för många äldre plagg och accessoarer (särskilt väskor) gjordes av bättre skinn och material förr i tiden och producerades för att hålla längre än de saker som görs idag. Om du exempelvis ska fynda nu under Black Friday och har konstaterat att du både har råd att göra det och vill göra det av olika skäl – då tycker jag inte att du ska snegla girigt på de billiga kedjornas lockpriser. Det är ju billigt där året om! Det du sparar är inte många hundralappar. Även om den procentuella rabatten är lika stor på ett exklusivt varumärke så är det ju NU du har möjlighet att slå till på något du suktat efter en längre tid. Då handlar det mer om selektiv shopping. Ungefär som att välja en ruta mörk choklad av god kvalitet, minst 85% och verkligen njuta av den – istället för att trycka i sig en 200 grammare Marabou Mjölkchoklad. Tänk även PPA – pris per användning. En dyrare sak av god kvalitet kanske du bär i princip 100 dagar per år (som ett par skor, eller ett ytterplagg). Medan en partyklänning som du använder 1 gång, eller max 4 – i hela livet. DET är slösaktig shopping.

Du gör dina egna val – jag litar på ditt omdöme! Men ta gärna hjälp av tipsen ovan, de kommer på riktigt att ändra dina köpvanor markant. Och faktiskt minska den onödiga konsumtionen. 

OK, om du ändå bestämt dig för att shoppa:

Det här är för övrigt vad JAG hade satsat på nu under Black Friday OM jag hade köpt något. Enbart saker jag suktat efter länge, som kostar en slant och som nu finns till överkomliga priser. Men jag tänker inte köpa något av detta eftersom jag fastnade på punkt 4 och 5 i min egen lista och har gett mig själv köpstopp. Jag skulle kunna kringgå detta genom att sälja av lite gamla saker först, men hinner inte. Och dessutom är jag inte stressad, utan vet att det kommer fler tillfällen att handla om jag nu skulle vilja det:

Ljusgrå ullkappa, Tiger of Sweden, 2399 kr (nedsatt från 3999 kr)Ljuvliga vinterkängor från hypade Inuikii (älskar märket och äger ett par sedan förra säsongen!), 2559 kr (nedsatta från 3199 kr)Hallonröd, figurformad omlottklänning, Residus, 1274 kr (nedsatt från 1699 kr) – har sneglat på denna hela hösten! Flerfärgad fuskpäls, Odd Molly, 1946 kr (nedsatt från 2595 kr) OBS! 25% rabatt dras i kappan på alla ordinarie priser från Ellos! (Mat-Tina hade denna på sig när jag intervjuade henne häromveckan och den är så himla snygg live!). Grå solglasögon, Chloé, 1995 kr (nedsatta från 3990 kr). Handväska med nitar (som jag suktat efter i kanske tre år…) från Valentino, 14133 kr (nedsatt från 20190 kr).  Silverfärgad blus, Whyred, 960 kr (nedsatt från 1600 kr), denna har jag suktat efter jättelänge, liksom den matchande kjolen för 900 kr (nedsatt från 1500 kr), riktig powerkombo. Röd korthållare (vem använder klumpig plånbok nuförtiden?), Prada, 1440 kr (nedsatt från 1800 kr – använd koden BF30 så får du 30% rabatt).

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras