Tre glamourösa baktips innan första advent

Som ni kanske vet så älskar jag att baka! Mer än jag gillar att laga mat, faktiskt. Jag är konstnärligt lagd och njuter av precisionstänket som bakning ofta innebär, samt själva dekorationsmomentet. Anyway – inför första advent som är nu till helgen så dammar jag av tre finfina bakningstips, som gör adventsfikat lite glammigare: Glamour-knäck,  och Flinkenbergs lyx-lussebullar (inklusive lusse-kattungar, mitt eget uttryck, hehe…). Jag har tipsat om dessa saker jag bakat tidigare när jag bloggade för Sköna Hem.

GLAMOUR-KNÄCK

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
2 tsk mald ingefära
Silverkulor och vita kulor/mindre strössel till dekoration

Gör så här: Häll ner grädde, sirap och socker i en stor, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sänk värmen så att det puttrar (inget lock). Rör om då och då. Knäck ska koka länge! Minst en halvtimme, gärna längre. Jag har inte tagit tid på den optimala knäcktiden, men låt knäcksmeten koka på svag värme länge medan du gör annat. Ju högre temperatur, desto hårdare knäck. Rör om då och då. Vid slutet klickar du i smöret och ingefäran (ingefäran ger knäcken lite karaktär och sting, jättegott!). Du kan använda en mattermometer för att kolla när knäcken är klar, vilket den är vid ca 124°. Eller så kör du kulprovet!

Häll upp knäcksmeten i små knäckformar. Passa så du inte bränner dig! Låt knäcken svalna något, men inte stelna helt och hållet. När ytan är lite lagom seg så dekorerar du med silverkulor och strössel. Et voilá – julens snyggaste knäck! Knäcken fryser du in och tar fram en halvtimme innan servering.

PEPPARKAKSMUFFINS

1 paket färdig mix för mjuk pepparkaka (yes, du kan förstås göra smeten själv från scratch, men vem orkar det liksom, inför jul då man ändå är stressad som det är)
60 g rumstempererat smör
5 dl florsocker
100 g Philadelphiaost
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
Röd kristyr (de där minsta tuberna från Dr Oetker, brukar säljas i 4-pack med olika färger, perfekt till pepparkakorna senare också)
Silverkulor, vintrigt strössel, kokosflingor som dekoration

Gör så här: Gör själva mjuka pepparkaksmixen enligt så som det står på förpackningen. Portionera ut smeten i fina muffinsformar, som du fyller till liiite mer än hälften. Grädda i ugnen på 200° (egentligen 225° men beror på vilken ugn du har, min blir ”för varm” i den temperaturen) i cirka 10-15 min (håll koll!). Under tiden tar du och fixar frostingen! Vispa ihop frostingen med elvisp, alla ingredienser. Ställ in i kylen för att svalna något. Ta ut muffinsen för att svalna. Fixa lite glögg eller kaffe medan du väntar, scrolla igenom instagram och softa lite! Sedan tar du ut byttan med frosting, klickar ner den i en spritspåse och sedan är det bara att dekorera muffinsen, honey!

FLINKENBERGS LYX-LUSSEBULLAR (och Lussekattungar)

50 g jäst
200 g rumsvarmt smör
2 påsar saffran (á 1/2 gram)
2 dl socker
5dl mjölk
250 g kesella
1/2 tsk salt
Ca 1,5 liter vetemjöl
Ägg + florsocker samt pärlsocker till pensling och dekoration

Gör så här: Värm mjölken till fingervarmt (37°) i en kastrull. Häll mjölken över den smulade jästen i en stor bunke. Rör om så att det löses upp. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt. Klicka i bitar av det rumsvarma smöret. Mojsa ner det med händerna i degspadet (ja, det blir kladdigt). Många vill att man ska smälta smöret men mina bakningsproffs till polare säger att det suger åt sig mer mjöl på det viset vilket resulterar i torrare bröd (gäller den mesta bakning). Tillsätt nästan allt mjöl, lite i taget. Sikta ner mjölet om du har möjlighet. Spara mjöl till utbakningen. Försök att inte ta mer mjöl än angivet, vanligaste felet gällande fluffigt bröd är att man använt för mkt mjöl. Arbeta ihop degen smidig. Sedan täcker du över degen med en duk och låter den jäsa i rumstemperatur i drygt en timme. OBS! Låt inte degen stå i drag eller där det är kallt hemma!

Lyft sedan upp degen på ett bakbord och börja knåda ut den, du kan tillsätta resten av mjölet nu om det behövs för att få den smidig.

Sedan kommer vi till momentet som gör dessa bullar något speciellt! Nämligen formen på dom! Vem har sagt att lussekatter måste se ut på ett visst sätt med russin i? Personligen avskyr jag russin, därför finns inte denna ingrediens med i mitt recept. Men du gör förstås som du vill! Gör roliga och snygga former av degen, bland annat ”pinnbröd”-liknande skruvar med hjälp av såna där grillpinnar av trä. Du kan även göra en plåt med riktigt jäkla små och söta minirullar av saffransdeg, som du placerar i knäckformar (eller formen som är strax ovan i storlek). Så små att det knappt går att rulla dom! Tänk Barbie och hennes tebjudning. De sväller ju då de gräddas sedan. Den sistnämnda varianten är vad jag kallar för Lussekattungar, alltså minivarianter av saffransbröd, som de som bara vill smaka lite grann kan äta av med gott samvete. Jag kan personligen tycka att en lussebulle blir too much på glöggminglen, man vill ju testa av flera sorter på kakbordet. Då är det perfekt med dessa Lussekattungar! Låt konstverken jäsa en andra gång på plåtarna, under duk i cirka 45 minuter tills de svällt till nästan dubbla storleken.

Pensla därefter läckerheterna med ett uppvispat ägg. Vissa av bullarna kanske du vill dekorera med pärlsocker, då gör du det nu. Sedan in i ugnen på 200-225°. De ska gräddas i 5-8 minuter, så håll koll – de bränns fort!

Ta ut dem och låt svalna något. Sedan kommer vi till det fina i kråksången och det är att sikta över florsocker över dem! DETTA gör dem glamourösa och lyxiga. Allt med florsocker på blir fint, särskilt i vintertider eftersom det ser ut som snö. Ta en vanlig sil och häll lite florsocker i (tänk på att det ”rasar” socker direkt, så håll över en tallrik först innan du flyttar silen, annars finns risk för snöfall modell lavin på några av bullarna). Sedan knackar du lite på silen och låter det snöa ett vackert puderlager med florsocker över dina fina bullar. Enjoy!

Bilder tagna med min Olympus Pen Kamera.

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras