Adventshelg och måndagsåterhämtning

Mina helger består av mat, bakning, familjemys, socialt umgänge med vänner, aktiviteter med barnen och… ja, sedan var ju helgen slut. Med lite tur hinner jag klämma in någon form av träning men ofta hinner jag inte det under helgerna. All ”action” utspelas på hemmaplan i vår norra förort, som nästan är som att bo i en småstad. Det skulle inte falla mig in att ta mig in till stan eller åka någon annanstans under helgerna (eller någon annan dag i veckan heller för den delen, men då är det svårare att undvika).

Jag inser att jag är…gammal och rätt trist, hehe, men det är dessa prioriteringar livet har i nuläget och jag har förlikat mig med dessa! Skulle jag hellre vilja bo i stan och ha promenadavstånd till NK och hänga på Taverna Brillo varannan helg? NÄE! Vi har redan bott så och levt den typen av liv. Vi är rätt klara med det. Kanske kommer vi att återvända till storstadens larm när vi blir större, men ett mer troligt scenario blir nog att vi flyttar utomlands då, när ungarna inte längre bor hemma.

Folk brukar väl vila upp sig på helgerna, men våra weekends är så fullsmetade av aktiviteter och ärenden och roliga grejer, att det finns liksom inte en suck att vi hinner ligga och dra oss på morgnarna eller typ åka till en julmarknad och pilla lite på en fårskinnsfäll. Jag gissar att det blir så med tre barn. Alla barnen går på någon idrott och förutom ordinarie träningstillfällen som råkar infalla på helgerna så är det även minst en match per helg, ofta betydligt fler (om det är cuper). På dagarna är det fullt ös med saker som ska göras med barnen, eller ärenden vi behöver fixa. Jag gillar ju att baka och gör det ofta med kidsen på lördag eller söndag, det är min kvalitetstid med dom. Och jag och min man älskar verkligen att äta och dricka gott med våra vänner och har bjudningar rätt ofta och går även hem till andra på middagar. Det är roligt att få planera meny (jag gillar inte att laga mat, det får maken göra, men står gärna för dessert), köpa in rätt dryckesval och ibland även förbereda frågesporter och musikquiz till senare på kvällen. Ja, sådana nördar är vi…

Nu i helgen blev det både lussebullsbak och pepparkakshusbygge. De sistnämnda hade jag tänkt köpa färdiga byggsatser av, men sedan tänkte jag i sista stund ”Äsch, vaffan – jag freestylar och gör egna ritningar på fri hand!”. Roligare för twinsen att få bestämma form själva. Elias önskade ett höghus och Elsa ett Hans och Greta-hus. Jag är rätt van vid att baka pepparkakshus och denna gång gick det faktiskt rekordfort. Inga brända eller skadade delar dessutom, har väl aldrig hänt förr! Sedan fick barnen dekorera. Hade glömt att köpa silverkulor och svor över det, men min dotter är lösningsorienterad och grävde fram minimarshmallows ur skafferiet vilka fick duga fint.

Och så hade vi över våra vänner Henrik och Eva och deras tre barn på middag. Det blev löjromschips till förrätt (busenkel att göra: vanliga chips, creme fraiche och en klick löjrom eller stenbitsrom, klart!), en ruggigt gräddig och vitlökskryddad salsicciapasta med sidfläsk och champinjoner till huvudrätt och knäckflarnsskålar med vuxengrädde och bär till efterrätt. Med vuxengrädde menas att du klickar i 2 msk creme fraiche i den vispade grädden för att addera lite mer syra. Det har jag kommit på själv, pga uppstod en nödsituation då grädden inte riktigt räckte eftersom maken dränkte pastan i den. Blev gott och lite mer elegant smak när det balanserade upp det söta i knäckkorgarna!

I dryckesväg kalasade vi på Xanté-bubbel med viss päronsmak (helt okej smak, dock lite för söt för min del, sorry, men så tillhör jag ju det svårflirtade team Prosecco), ett trevligt italienskt rödvin (Nippozano Chianto Rúfina) och två riktiga vuxenpoäng till stänkare efter maten: en rivig Plantation-rom och en cool konjak; Pierre Ferrand Renegade Barrel.

Efter den mycket trevliga middagen på lördagen var det gymnastikträning (igen), en snabb vända på löpbandet för mig (samtidigt som jag kollade på ”Falling” på Netflix), fotbollsträning x 2 för killarna och därefter snabbvisit hos mamma, följt av glöggmingel hos några andra goda vänner, familjen Lejelöfs. De drar till Thailand strax efter jul och hade gått all in med pynt och gran och hela konkarongen redan nu för att maxa myset.

Sedan var jag totalt slut som artist, maken också. Tillbringade dessutom 45 minuter med att rengöra frysen som någon i familjen (not me, haha…) hade ställt in 4 Pepsi Max i, och sedan glömt… Varpå de exploderade. Jag och min käresta däckade i soffan och kollade på tre avsnitt av ”Casa de Papel” (mkt välgjord!) på Netflix innan sängdags.

Måndagar innebär för mig faktiskt återhämtning efter helgen. Det är då jag kan rycka upp jobbflowet igen (hinner inte jobba längre överhuvudtaget på helgerna, vilket gör att jag får mindre gjort på sätt och vis, men samtidigt frigör det tid för mig och min familj och det är ett aktivt val), andas ut, dricka min jäkla latte ifred och njuta av friden i ett tyst hus.

Hur var er adventshelg?

 

 

4 kommentarer
  1. Igenkänningen vad gäller att inte orka åka in till stan och socializa! Visst, det händer, men vi trivs nog fasen bäst när vi hänger med vänner/grannar på krypavstånd. Här var det delvis sjukstuga, delvis julfejjande och pyntande mellan julfilmerna.
    Men querida mia – be INTE om ursäkt för din smak! Var och en dricker och gillar det den föredrar. Så är det bara. Besos!

  2. Låter som en helt underbar helg i mina öron. Vem vill inte äta god mat med gott vin ? Finfina tips mattips fick vi ju också. Såg smarrigt ut. Och baka diggar jag också 🙂
    Bakade rubbet till adventsfikat i söndags. Avkoppling för mig att baka.

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras