Tips: låt barnen leka restaurang på jullovet

 

Våra barn börjar bli så där lagom uttråkade nu under sin ledighet. Alla familjer drar inte till Thailand över jul och nyår (men tydligen många!) och alla föräldrar har inte möjlighet att packa med barn och skidor upp till fjällen för att åka skidor under jullovet. Både jag och min man driver ju egna företag och just den här julen fick vi inte ihop tillräckligt mycket ledighet för att kunna åka bort. Som egenföretagare finns inget som heter garanterade semesterdagar direkt, haha… För att få barnen aktiverade så lät vi igår Elsa leka restaurang. Det är något jag verkligen kan rekommendera! Tipset har jag snott härifrån. Denna lek höll Elsa sysselsatt större delen av både dagen och kvällen.

Först fick hon komma på en meny (som vi föräldrar sedan okejade, kan ju bli lite jobbigt annars att fixa råvaror och hjälpa till med fem olika förrätter, varmrätter och efterrätter…). Hon fick presentera tre rätter av varje i kategorin förrätt, varmrätt och efterrätt till sin restaurang. Det kräver lite research och bläddrande i kokböcker och matmagasin. Eller att googla. Sedan hjälpte jag henne att skriva ut en riktig meny (googla menymallar så får du många trevliga alternativ). Hon fick skriva på datorn själv. Efter det fick hon kolla skafferiet och kylskåpet efter råvaror, ingredienser och därefter skriva en inköpslista på det som saknades. Eftersom vi har suttit inne en hel del och jäst i mellandagarna så föreslog jag att vi alla skulle GÅ till Ica Maxi och handla, istället för att ta bilen. Med varsin ryggsäck. Barnen knorrade en del först (även maken…) men det gick till slut vägen. 10300 steg senare var vi hemma och då kunde Elsa börja med förberedelserna. Tips! Med pepparkaksformar kan du göra de flesta rätter snygga om du ”stansar ut” dem.

Vi som var ”gäster” fick förbeställa vår mat lite i förväg så hon visste vad hon skulle laga. OK, vi vuxna fick hjälpa till lite grann, hon är 8 år och har kanske inte helt hundra koll på hur man svänger ihop en Caesarsallad. Men köttbullarna höll hon koll på i stekpannan! Och hon rörde ihop sin egna glass ”Elsas specialglass” bestående av vanlig vaniljglass, lite O’boy-pulver, krossade Noblesse och sen in i frysen för att slutligen dekoreras med Noblesse och lite minimarschmallows.

Det var även Elsa som bestämde dukningens tema, som blev lite av all in-koncept med alla ljusslingor i olika färger och låtsasgranar mm som hon hittade. Hela grejen med att få känna sig viktig, ta beställningar iklädd finklänning (denna från Cubus, kostar 249 kr – annonslänk) och ett förkläde (vi hittade inget så jag fick lösa det kreativt med ett gammalt örngott…), var något Elsa verkligen gillade! Det blev en kul underhållning för hela familjen. Mycket uppskattat! Överkurs är förstås att skriva dit priser också och låta barnen ta betalt efteråt och komma ut med notan. Då får de träna på matte. Vill man inte köra vanliga pengar kan man ju fuska med monopolsedlar eller liknande.

Tvillingbrorsan Elias ville förstås förbereda sin middag medan han väntade på maten. Det är hans tur att öppna restaurang nästa gång. Elias vintriga onepiece/pyjamas kommer från Cubus och kostar 199 kr – annonslänk.

 

 

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras