Så klär du dig om du är 40 eller 50 plus

 

Det här är en av de vanligaste frågorna jag brukar få när det gäller styling och moderåd. Maria skriver så här:
”Hej! Snart 50 (om 2 månader!). Stort behov av ny stil (kläder, smink, mm). Känner mig som år 2010. Vi flyttar från villa i förorten till Södermalm snart. Vem är jag?! Ny period i livet startar, vilket ska bli fantastiskt, men jag tappade bort mig själv på vägen. Hur skulle du tänka om du var i mina kläder?” Maria

Sedan har faktiskt en annan läsare, Lena, varit snäll nog att skriva följande svar:
”Hej! Jag rekommenderar dig att köpa något av Charlottas stylingpaket. Så nöjd att jag gjort det. Jättebra översikt som man kan gå tillbaka och hämta inspiration från.” /Lena

Lena har en jättebra poäng här! Det är svårt att ge ett generellt svar eftersom alla 40- och 50 plussare inte direkt har samma smak, förutsättningar, intressen, med mera. Maria, om du vill ha riktig EXPERTHJÄLP som passar enbart DIG så ska du spana in Stilakuten, precis som Lena beskriver. Då får du skräddarsydda stilråd och shoppingtips anpassat efter bara dig och din situation. Välkommen att höra av dig!

Stil handlar ofta om två saker: 1. Kunskap. 2. Mod

Men OM jag ska ge några generella råd, för vissa sådana kan jag förstås ge rent peppmässigt, så handlar stil ofta om två saker: 1. Kunskap. 2. Mod. Många blandar ihop korten här och tror att det enbart har att göra med ålder, eller hur ens figur ser ut, eller hur mycket pengar man har. Men jag vill påstå att ALLA kan klä sig snyggt och stilfullt. OK, jag ska inte sticka under stol med att det kan bli ENKLARE om man råkar födas med en fantastisk genetik utseendemässigt, eller har lika stor shoppingbudget som Giovanna Battaglia Engelbert, men du kan alltid alltid klä dig stiligt och i alla fall BÄTTRE utifrån dina förutsättningar förutsatt att du bockar av punkterna kunskap och mod.

Giovanna Battaglia Engelbert, 39 år.

Vad menar jag då med kunskap? Jo, här menar jag saker som hur vissa materialtyper faller på kroppen, vilka sorters plagg är lämpade utifrån vad du arbetar med, i vilket klimat du befinner dig i, den övriga livssituation du befinner dig i (åker du kommunalt, kör du bil, drar du en barnvagn, behöver du en särskild ”klädkod” på ditt jobb osv). Det handlar även om stilmässiga knep som kan förändra relativt småtrista plagg till spännande och kreativa outfits när de kombineras ihop på ett särskilt vis, eller när de får sällskap av vissa accessoarer. Eller hur de stylas/stukas. Exempel: enbart med små, enkla knep som att rulla upp kavajärmarna, eller jeanskanten, eller kragen på jackan, eller att byta ut ett skärp på en kappa mot något i metallic, att bära en polotröja under en sommarklänning för att ge den en vintrigare look osv. Det handlar även om kunskap om vad just du passar i. Och även gillar. Bara för att det råkar vara trendigt med lack kanske du känner dig jätteobekväm i det, och då bär du troligtvis inte upp det särskilt väl. Och ärmlösa toppar är det kanske två procent av befolkningen som klär i, vilket är en utmaning du kanske ska hoppa över. Det handlar också om att lära sig vilken storlek du har och inte gissa sig till det, eller konsekvent köpa plagg som är för stora eller för små. Samt bära fel sorts underkläder som förstör själva silhuetten osv osv.

Anna Dello Russo, 56 år.
Tamu McPherson, 42 år.

Vad menar jag med mod? Jo, de som vi klassar som stilikoner eller i princip vem som helst du känner, som du tycker klär dig särskilt väl, de kännetecknas ofta av att de har tagit ut stilsvängarna lite mer än andra. Det är här själva biten med vikt, ålder och pengar kommer in, enligt mig. Jag vet massor av kvinnor som tar plats och klär sig helt FANTASTISKT, som drar storlek 46. Just för att de har både kunskap om vilken storlek de har, samt kan läran om proportioner och kurvor. Men även för att de har mod att klä sig precis som vem fasen som helst som drar storlek 36. Jag vet även massor av kvinnor som är både 40 plus, 50 plus och 60 plus, ja även 80 plus – som klär sig BETYDLIGT ballare och coolare än många 25-åringar. Men även tvärtom förstås. Så det har alltså ganska lite med ålder att göra, hur bra man klär sig, utan som sagt kunskap och mod.

Cristina Pitangui, 45 år (typ, ingen som riktigt vet hennes ålder, jag skulle dock gissa på liiite äldre)
Yasmin Sewell, 41 år.

Gemensamt för seniora stilikoner är just att de struntar i sin ålder och har fokuserat på en stil de gillar, som de gissningsvis har lärt sig att älska genom sin uppväxt och någonstans ”landat i”. De är mogna nog att inte behöva pleasa omgivningen utan trygga i sina roller och sitt ”pansar”, för kläder är faktiskt en sorts rustning, hur man än vrider och vänder på det. De bryter konventionella ”regler” som säger att äldre kvinnor inte ”får” bära kort kjol, ha långt hår, bära färgstarka plagg, ha nitar, Dr Martens kängor, bomberjackor, visa för mycket hud, dramatisk makeup, knasiga och barnsliga accessoarer.

Caroline de Maigret, 43 år.
Carine Roitfeld, 64 år

Netstyle startade jag för att nå målgruppen kvinnor som är 35 plus med ett stort stilintresse. Därför tänker jag i år presentera en artikelserie här på magasinet med stilikoner som är 35 plus (även 40 plus, 50 plus, 60 plus och 70 plus), som på olika vis inspirerar och visar att man inte ska sluta ha roligt med kläder bara för att man nått en viss ålder. Det är som att kroppen är programmerad för att plötsligt börja klä sig tråkigt den dag vi fyller 50. Det finns något fördomsfullt kring just äldre kvinnor tyvärr, ålderismen är väldigt trist, särskilt i Sverige. Men trenden går ju åt äldre kvinnors håll. Vi lever längre, skaffar PT som 40, har en bättre fysik och hälsa än våra mor- och farföräldrar och lever ett aktivt och socialt liv. Den typen av liv kräver roliga kläder!

Linda Fargo, 59 år.
Caroline Issa, 41 år.

Så Maria, för att återgå till din fråga: Jag tycker du ska börja med att skaffa dig inspiration. Vilka tycker du klär sig snyggt? Leta gärna efter förebilder som är 50 plus. Följ dem på instagram. Se deras modemod och våga göra likadant. Eller snarlikt åtminstone. I detta inlägg får du lite idéer på stilikoner! Majoriteten av dessa kvinnor arbetar inom modeindustrin. Det finns säkert andra skickliga förebilder också stilmässigt, men just moderedaktörer eller stylister har ofta lärt sig både kunskap om kläder samt hunnit skaffa sig modemod genom sina yrkesval. Titta därefter i din egen garderob. Finns det något där som påminner om den stilen du gillar och har sett? Kanske vissa plagg? Spara dessa. Sedan kompletterar du med nya. Jag hjälper dig gärna som sagt, annars önskar jag dig lycka till om du tar tag i det själv. Ser fram emot din nya stil!

Emmanuelle Alt, 51 år.

Foto All-About-Fashion, Pavel Maira

 

8 kommentarer
 1. Älskar det här inlägget!! Jag är nyss 45 år fyllda och går omkring med känslan av att jag inte har någon stil. Far det kanske egentligen mer handlar om att jag är ” playing it safe” dvs tar inte ut svängarna riktigt när det gäller färg och form. Älskar färg! Men det är som om jag låter bli för att jag tror att folk ska tycka att jag ”spökar ut mig?”. Klart jag ska vara modig och bära det jag vill! Tack för bar peppinlägg!!

  1. Tack för fin feedback, Karin! Det du beskriver är väldigt vanligt, att man brister i mod och tar enkla, fega utvägar. Exempelvis är det svårt att bryta gamla vanor, eller ”råd” som andra kan ha gett en som ung. Det är därför många alltid bär svarta ytterplagg exempelvis… När det finns så många andra kul färger och silhuetter som direkt gör underverk med helheten. Det kommer alltid att finnas folk som tycker att modeintresserade kvinnor ”spökar ut sig”, men vad gör det? Klär du dig för dessa ogina människors skull, eller för din egen? Majoriteten kommer ju att bli gladare om man engagerar sig i sin klädstil och förhoppningsvis kan man inspirera andra att ta ut svängarna mer. Jag önskar dig ett stort lycka till! Berätta gärna hur det går 😉

 2. Inspirerande! Emanuelle Alt är en favorit och bär den typ av kläder som jag själv trivs i. Caroline Roitfeld var ju också supersnygg! Kanske hittar jag en ny ikon att följa genom dina bilder.
  Sarah Harris är en annan favorit,

  1. Sarah Harris är min girlcrush! Sitter och gör ett helt eget jobb med henne nu som snart landar på Netstyle, håll utkik! Hon har dock inte fyllt 40 än (tror hon är typ 38 eller 39, därför tog jag inte med henne just här… Love her!

 3. Spännande! Ser fram emot Sarah! Jag dammsuger Pinterest efter henne ?
  Hon är så tidlös, så klassisk.
  Just D hon är inte fyllda 40.

  1. Du behöver inte dammsuga mer, jag har redan gjort det åt dig 😉 Snart kommer inlägg om Sarah! Man tror ofta att hon är 40 plus men det är bara för att hon har det där naturligt grå håret (som hon för övrigt klär så bra i)…

 4. Härlig artikel!
  Jag är 51 i några månader till och håller bara med. Jag bryter bl a mot regeln om långt hår. Jag har midjelångt tjockt hår och har inga som helst tankar på att låta det falla för saxen bara för att jag är 50+!! Jag klär mig för min egen skull och är trygg i min stil och kryddar alltid med färg. För stunden sitter jag på jobbet i korallfärgad kashmirkofta och smala jeans o klackar. Har jag plagg i mer dämpade kulörer adderar jag färg med hjälp av scarf, smycken, klackar – eller en väska i rött!
  Ska ta till mig tipset om att hitta en stilförebild som jag kan identifiera mig med och få inspiration av när suget efter variation dyker upp 🙂

  1. Låter underbart härligt! Heja dig! Yes, leta efter bra stilförebilder. Vi har skrivit om några här på Netstyle, Caroline Issa och Sarah Harris, sök efter dessa – det kommer fler inspirerande artiklar om stilförebilder som är även 50 plus (och 60/70 plus) lite längre fram!

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras

COPYRIGHT 2022 – NETSTYLE