Att göra klart

 

Det finns en särskild styrka och ett välbefinnande i att göra klart saker. Bli färdig. Skaffa ett avslut. Självklart finns det många saker som är ständigt pågående och i konstant utveckling i livet. Men jag talar om sådant vi sätter upp som målbilder, projekt som ska genomföras – både stora och små.

Jag är rätt övertygad om att de som blir riktigt framgångsrika företagare, entreprenörer eller på annat sätt lyckas följa sina drömmar (elitidrottsmän/kvinnor osv) har det här med ’att göra klart’ inom sig. 

Det är faktiskt ofta det som skiljer de som vill starta eget och lyckas, till skillnad från andra, som kanske hade en massa andra fördelar, som talang, bra startkapital, nätverk, kontakter mm. Jag har sett det ett flertal gånger eftersom jag jobbar med kända och halvkända kvinnor som med hjälp av sina förmögna mäns pengar, eller med hjälp av intäkter från sina egna sociala kanaler, plötsligt får för sig att de ska bli entreprenörer. De vill starta modemärken, butiker, kanske en egen tidning, ett eget sminkmärke – vad som helst. I början är de väldigt ambitiösa och lovar stort. Sedan någonstans på vägen så dör engagemanget. Kanske för att det kom annat i vägen. Men det gör det ju för precis alla. Livet. Livet kommer emellan. Men man måste ändå göra klart.

Varför? För även om resultatet inte blir perfekt så har du ändå GJORT något. Något du kan visa upp. Något du kan ta lärdom av. Något som troligtvis utvecklade dig som människa. Något som har en grund och som du sedan kan polera lite mer, om så önskas. Eller göra om lite grann. Men det finns åtminstone något där. 

Jag märker att många idag startar saker lite halvdant och sedan ger upp. Och startar något annat. Det gäller både vuxna och barn. Uthålligheten är lika med noll. Ofta beror detta på att man håller flera bollar i luften och sedan orkar man inte fånga alla så de ramlar ned, en efter en. Bättre att fokusera på en boll och försöka driva den i mål. Jag har nämnt förut att multitasking är helt värdelöst. Man kan förstås vara bra på många saker men det betyder inte att man behöver göra dem samtidigt. För då är det alltid något som tar stryk resultatmässigt.

Att träna i att göra klart rustar dig för att bli mer självständig och utveckla saker som problemlösning, planering, struktur, fokusering, presentation. Bonus är den tillfredsställande känslan som höjer ditt självförtroende och gör dig mer modig att ta tag i svårare saker nästa gång, eftersom du lyckades med den första/genomförde utmaningen.

Här kommer min högst ovetenskapliga lista på saker du göra för att träna på för att göra klart: 

• Bädda sängen hemma varje morgon.
• Gör saker med dina barn som kräver planering, koncentration, teamwork, precision och tålamod. Då tränas de också i detta, vilket barn idag behöver. Exempel på aktiviteter: bygga ett komplicerat lego efter instruktioner, lägga ett pussel, spela Monopol (eller annat brädspel som kräver taktik, typ Bondespelet eller Försvunna Diamanten), baka kanelbullar (pepparkakshus är utmärkt men funkar ju bara en viss säsong… men en komplicerad tårta inför någons födelsedag är också kul!).
• Rensa ut i dina garderober. Gör det bara. Ta fram tre högar: 1. Saker som är trasigt/smutsigt/skadat som inte kan lagas eller skänkas/säljas. Dessa plagg kan du stoppa i påsar och ta med till H&M eller andra kedjor nästa gång du handlar, kedjor som tar emot textilier för återvinning (du brukar få en slant i avdrag som tack då när du handlar något). 2. Plagg som ska skänkas bort, till Stadsmissionen eller liknande. Eller till någon väninna som kanske vill ha. 3. Plagg/saker som kan säljas, som du inte använder längre. De kläderna du har kvar sorterar du prydligt och viker/hänger upp så att de syns tydligt i garderoben och i byrålådan. ENORM tillfredsställelse!
• Sluta snacka om att skriva en bok, eller novell, eller diktsamling, eller vad du nu har pladdrat om i åratal. Gör det bara. Sätt igång. Gör först ett synopsis, en struktur över dramaturgin, så att du har en mall/ram att förhålla dig till. Sedan är det bara att börja skriva! Ha som mål att skriva ett kapitel i veckan. Eller ett kapitel i månaden om du har ont om tid.
• Måla om något hemma. Antingen en möbel som behöver ny färg. Eller en vägg. Kanske en fondvägg som ska tapetseras? Du kanske vill klä om en stol? Köp tyger och utrusta dig med häftpistol, sedan avsätter du en timma för detta.

Det här skåpet som jag fått av mamma målade jag om med chalk paint förra året. Det var svinjobbigt att måla andra varvet men jag bet ihop. Nu: sååå nöjd!

• Städa besticklådorna. Du retar dig förmodligen på dom flera gånger om dagen. På röran, att det är skräpigt och smutsigt i dom. Töm lådorna, dammsug, torka rent med trasa, gå igenom alla saker som ska tillbaka i och försök att rensa bort bestick och köksattiraljer du inte använt på åratal. Kasta inte dessa saker utan skapa en extralåda, typ plastback, där du stoppar dessa bestick och köksmaterial. Kan komma till användning längre fram när barnen skaffar eget boende, eller om ni skulle köpa landställe eller liknande.
• Sortera din sminknecessär. Tvätta rent sminksvampar och borstar, släng gammalt smink, vässa kajaler och köp gärna ett trevligt ställ att placera sminket i för bra översikt (finns på Ikea).
• Borsta tänderna GRUNDLIGT. Ge varenda tand extra mycket kärlek med eltandborsten. Byt först ut borsthuvudet till ett fräscht. Kör igenom hela munnen med tandtråd ordentligt. Borsta än en gång. Glöm inte att borsta och göra rent tungan från bakterier! Skölj med fluor. Känn med tungan över tänderna hur lena de är.
• Ge dig själv en rejäl pedikyr. Ta bort gammalt nagellack. Fyll upp en balja med varmt vatten och badsalt. Skrubba sedan fötterna med väldoftande peeling i duschen. Fila bort eventuella förhårdnader (vet att man inte ska göra det, men…). Smörj sedan in fötterna noga och massera dem samtidigt. Klipp tånaglar och lacka med något fint lack som gör dig på gott humör. Gå gärna omkring hemma med de där tådelarna av skumgummi så att fötterna verkligen får sträcka på sig efter att ha varit instängda i strumpor och tjocka boots hela vintern.

Bilderna kommer från ett tidningsreportage om mitt lantkök till Drömhem & Trädgård. Jag fick hålla på och städa och fixa som FASEN inför dessa bilder. Köpa blommor, låna färgglad gul rekvisita, köpa frukt och örter i kruka, städa som en galning, sminka mig. Men jag gjorde KLART. Och bilderna blev fina.

Foto Pavel Maira

 

 

 

7 kommentarer
  1. Charlotta, vilken fin färg ni har på luckorna i köket! Jag ska lacka om mina luckor och är ute efter precis den färgen. Har du numret på den? (Jag tar gärna namn på tapeten också). Det vore mycket tacksamt! 🙂

    1. Hej Kajsa! Tyvärr kan jag inte numret på luckornas färg, de är målade med någon specialfärg för massivt trä från köksleverantören som byggde köket på plats… Sorry! Men kolla gärna direkt med leverantören om du orkar (de kanske minns…?) – Ark Living (f.d Lindalsköket). Jag ska kolla upp namnet på tapeten dock, har kvar någon rulle i källaren, återkommer strax!

  2. Det var fasen det bästa jag läst på länge! Saker händer inte bara av sig själv; man måste GÖRA och göra klart! Sjukt viktig lärdom för barn!

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras