Så ska du tänka kring strumpbyxor

 

Hej Charlotta! Kan inte du tipsa och ge dina bästa råd kring hur man ska tänka när man köper strumpbyxor (både tunnare varianter men även tjockare nu på vintern)? Jag behöver tips! För det mesta köper jag relativt tunna (?) strumpbyxor och använder till t.ex en knälång klänning. Har sett en del som kör på beige strumpbyxor till exempelvis svart pennkjol. Ge mig dina bästa tips på hur jag ska tänka i strumpbyxdjungeln! 🙂 /Stor kram, Frida

SVAR: Hej Frida! Generella råd gällande strumpbyxor är: 1. Matta, svarta (på vintern). 2. Inga alls, på sommaren. Nu är jag hård, men det är min stildom. Det blir nästan ALDRIG lyckat med hudfärgade strumpbyxor, tro mig! Och det värsta är om det är glans i dom, ett big no no… Det GÅR att ha hudfärgade strumpbyxor om du ABSOLUT måste. Men då måste de vara av god kvalitet, extremt tunna och knappt märkas alls. Och du kan givetvis inte bära skor med öppen tå till dessa. Jag kollar igenom hundratals, kanske tusentals bilder på välklädda kvinnor varje vecka. Gemensamt för dessa är att de konsekvent väljer bara ben framför strumpbyxor. Väldigt få fashionistor bär hudfärgade strumpbyxor. Helt enkelt för att det ser daterat ut. Många är rädda för att vara barbenta och tycker att benen ser bleka och oinbjudande ut. Men jag tycker det är bättre alla dagar i veckan att våga vara barbent än bära hudfärgade strumpbyxor (väljer att inte säga beige här för allas hud är inte beige, men ni fattar – att bära strumpbyxor vars färg ska påminna om ens egen hudfärg). Se till att benen är väl insmorda bara, så är du fine! Du kan även fuska med bensmink (jo, du hörde rätt!), så kallade airstockings om du kör barbacka. Det ger en jämnare och snyggare ton på benen (eller använd brun-utan-sol som ger effekt direkt, du hittar fler exempel att köpa här, här och här //adlinks//).

Hudfärgade strumpbyxor funkar enbart om du knappt märker dem

Men på vintern går det förstås av förklarliga skäl inte att vara barbent i Sverige. Då är det matta, svarta strumpbyxor som gäller. Personligen föredrar jag tät denier, alltså att de inte har så hög opacitet och är nästan inte genomskinliga alls. Men det är en smaksak. Så länge du inte kör glans i dom är det okej. Det GÅR att bära hudfärgade strumpbyxor på hösten/vintern (när du av olika skäl inte vill vara barbent), men då måste de vara så skira och tunna att de upplevs som din andra hud. Kungligheter brukar få till detta bra, eftersom deras konservativa stilregler sällan tillåter dem att vara barbenta (även om Meghan Markle tack och lov börjar luckra upp dessa stilregler). Det du behöver tänka på gällande hudfärgade stockings är att välja en färgton som är EXAKT i din egen hudfärgs nyans, varken mörkare eller ljusare.

Har du så här kort kjol kan det kännas ”tryggt” att bära mattsvarta, täta strumpbyxor till.

 

Det finns även strumpbyxor med lite mer komfort och funktion idag, som exempelvis sammetskänsla, eller med fleecefoder (perfekt när man fryser som jag! ÄLSKAR H&Ms, som du klickar hem här//adlink//), eller med silkeslen yta, eller sådana som verkligen trycker in och håller kurvorna på plats. Jag tycker gott att man kan lägga ett par hundralappar på strumpbyxor, ja, även uppåt tusenlappen. Det är ju plagg som ska användas massor av gånger och är en viktig del av outfiten som allt annat! Lycka till! Kramar tillbaks, Charlotta

Ikoniska inköpardrottningen Linda Fargo, från Bergdorf Goodman, kör nästan uteslutande matta, mörka, svarta strumpbyxor vintertid. Och barbent på sommaren!
Väldigt mörka, grafitgrå strumpbyxor är också chict!
Kate Middleton, prinsessan Victoria och Meghan Markle är skickliga på att hitta beige strumpbyxor som knappt syns!

Lite fakta!

• Denier (förkortas den) är måttet på tjockleken av garnet som används i strumpbyxorna. Ju högre denier, desto tjockare och mer slitstarka strumpbyxor.
• Riktigt tunna och skira strumpbyxor ligger på 10-15 denier.
• För att strumpbyxorna ska vara heltäckande, måste de vara på minst 40 denier.
• Du får mer stöd för benen ju högre denier strumpbyxorna har. Lätt stöd (20-40 den) passar bra att ha till jobbet, om du står eller går mycket. Medelhårt stöd (40-70 den) passar dig som reser mycket eller lätt får svullna ben.
• Tänk på att torra ben och fötter med sprickor sliter på strumpbyxorna och kan göra att de lättare går sönder! Smörj in benen noga innan du tar på dig strumpbyxorna.
• Du måste vara försiktig när du tvättar dina strumpbyxor, fintvätt, inget sköljmedel och givetvis inte torktumla utan hängtorka försiktigt. Helst ska du handtvätta dom efter varje användning, eftersom hudpartiklar och smuts mm fastnar i fibrerna och gör att de får sämre passform.

Foto All-About-Fashion

 

9 kommentarer
 1. Ingen fashionista har tydligen bristningar och åderbråck….jag måste ha strumpbyxor, INGEN vill se mina bara ben. Bensmink, vad är detta? Låter som nåt för mig 🙂

  1. Hej B-M! Jodå, finns massor av fashionistor med dessa dilemman! 😉 Jag har uppdaterat inlägget nu och gjort lite länkar och tips till bensmink och sån där brun-utan-sol med direkteffekt. Lycka till!

 2. Bra inlägg!
  Skulle du kunna skriva om hur man ska tänka med underklänning? Om man har dessa matta strumpbyxor så fastnar ju ofta klänningen i dem och korvar sig när man går. Oerhört fult tycker jag. Men utbudet för nått att ha under verkar inte så stort. Hur ska man tänka med längd, kjol/klänning, material för att undvika?

 3. Åh stort tack för att du tog dig tid att svara på min fråga! Då vet jag hur jag ska tänka framöver :). Älskar ditt sätt att skriva. Du skriver så bra! Kram

 4. Jag gillar inte att vara barbent.. annat än på sommaren när det är riktigt varmt, så jag använder ofta tunnare strumpbyxor långt in på sommaren.. tycker t.o.m att de riktigt tunna värmer lite:) samt att även riktigt tunna gör att skorna sitter bättre då jag oerhört lätt får skavsår om jag är barfota i skor.

  Vad tycker du om alla färgglada strumpbyxor som det finns gott om i butikerna nu? Är det totalt fel modemässigt?

  Jag gillar dem och har köpt på mig rätt många färgglada även om jag erkänner att det ofta blir svarta som är snyggast och lättast att matcha till resten av outfiten..

  1. Det är många som inte trivs med att vara barbenta, även på sommaren. Jag antar att det är en vanesak, själv känner jag mig ”instängd” i strumpbyxor när det är varmare. Jag brukar använda såna där förebyggande skavsårsplåster på hälarna INNAN skadan är skedd! Då fungerar de typ som ”en extra hud” som tar stryk istället för den riktiga hälen. Kan vara ett tips att testa. Jag säger personligen nej till färgglada strumpbyxor. Har försökt detta i massor av år och varit VÄLDIGT djärv på den fronten måste jag säga! Kycklinggula, neonrosa, till och med olika färger för varje ben… Mönstrade i galna färger… Men nä, väldigt väldigt svårt att styla detta ihop med annat. Det blir lätt clownlook, i alla fall på mig. Men å andra sidan så såg jag en jättecool fashionista på instagram som nästan alltid bär röda eller rosa strumpbyxor till sina looks och det såg HELT fantastiskt ut (hon bär å andra sidan nästan uteslutande denna färgkod på andra plagg också, alltså rött, lila, rosa osv, så det blev väldigt enhetligt). Jag är absolut för färg överlag i plagg, men inte just på strumpbyxorna, där är jag mkt striktare.

 5. Hej!

  Bra artikel då jag varje vår står inför detta dilemma! Kan ibland tycka att det ser lite vintrigt ut med svarta strumpbyxor i maj när det fortfarande är kyligt ute men det kanske är ok då?
  Och hur funkar det med leggings då och öppen tå?

  Tack för en superbra blogg!!

  1. Hej Maria! Roligt att du gillar bloggen! Jag håller med, svarta strumpbyxor kan se lite deppigt ut i maj, men om du inte vill ha det allra mörkaste så är ju grafitgrå en bra kompromiss? Neutral färg utan att det är hudfärgat. Grått funkar dessutom till alla färger och blir inte lika hårt till knalliga färger som svart kan vara. Personligen så är jag lite kluven till det här med leggings. Jag tycker det är ett utmärkt plagg att ha när du ska vara väldigt casual, de är faktiskt rätt snygga med en tunika över, eller längre oversized stickad tröja, eller en A-linjeformad klänning ovanpå. Men det är ju det här med skorna… Absolut inte leggings och barfota i skor med öppen tå, om det är vad du menar (men jag kanske missuppfattade dig). Däremot kan jag tycka att det kan funka med stövlar till, eller kängor. Dessutom snyggt om du har ett par stickade strumpor som tittar fram över kängornas kant. När man VISAR att det är leggings och typ bär pumps till eller liknande, då förvandlas ju liksom leggingsen till en sorts substitut för byxor. Vilket de faktiskt inte är. Då tycker jag det är bättre att välja antingen tajta jeggings, skinny jeans eller helt enkelt strumpbyxor.

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras