Därför ska du ha en plan

Följande citat är ett av de starkaste gällande det jag har försökt inspirera till i det här inlägget:

”Om du inte skapar din egen plan i livet så finns risken att du kommer med i någon annans. Vad tror du att de har planerat för dig? Antagligen inte mycket.” /Jim Rohn, entreprenör, författare och motivationstalare.

Utan planering faller det mesta. Du kan inte gå omkring och spontandriva hela livet. Vill du ha en förändring? Ordna den själv. Vänta inte på att någon annan ska ordna den åt dig. Vill du ha löneförhöjning? Då får du arbeta för den och motivera för din chef varför du bör ha högre lön, eller utökat ansvar. Vill du ha en bättre relation till din partner? Definiera först vad som inte funkar mellan er. Var därefter tydlig med vad som inte funkar. Kom med förslag på lösningar, MEN lös inte andras problem åt dem – det är deras eget ansvar. Funkar inte relationen trots era diskussioner? Då får du ta ditt ansvar och acceptera eller agera, alltså lämna som det sistnämnda innebär.

När man driver eget företag som jag gör blir det så extra påtagligt med planeringsbiten. Att hela tiden få se om sitt eget hus. Det är verkligen ingenting som passar alla och det respekterar jag. Men det är en otroligt bra träning för att bli självständig. Det finns inga skyddsnät i min business. Blir jag sjuk går det åt skogen. Jag har aldrig någonsin VAB:at. Någonsin (varken som anställd eller egenföretagare). Nu är förvisso våra barn (eller jag) i princip aldrig sjuka, så det har inte varit något bekymmer. Företag jag samarbetar med kommer med löften och ger hopp som väldigt ofta inte infrias, eller skjuts upp. Eller blir något helt annat. Men ofta blir det inget alls. Jag har slutat vara naiv. Jag vet att det inte är deal förrän något är påskrivet. Jag ropar aldrig hej eller tar ut glädjen i förskott. Jag utgår däremot från worst case scenario och blir glatt överraskad om jag blir motbevisad.

Låter det bittert? Kanske. Men det är ren överlevnadstaktik. Det är bara affärer, jag tar det inte personligt. Längre. Jag planerar istället för nästa affär. Och har flera parallella möjligheter på gång, som jag inte nämner högt. Förut blev jag sårad, besviken och kände mig misslyckad för varje nej jag fick. Nu vet jag att det är en del av egenföretagarlivet. Och för varje ja som jag får så växer jag. Insikten över att veta att ingen annan har fixat biffen åt mig förutom jag själv är otroligt tillfredsställande.

Några tips för att planera bättre

Ha inte för många planer i huvudet samtidigt. Sålla bland det som är absolut viktigast. Resten stryker du eller skjuter upp till annat tillfälle. Annars blir det too much att hålla reda på.

Tänk långsiktigt men inte för långsiktigt. Jag har aldrig förstått det här med femårsplaner. Vem vet hur världen eller ditt liv ser ut om fem år? Ett till två år räcker gott och väl. Sedan kan du förmodligen behöva justera dina planer ändå.

Underskatta inte kortsiktiga planer. Alltså: sätt upp mål för vad du ska hinna åstadkomma och avsluta redan idag. Det behöver inte vara några jättestora grejer. Men känslan av att ha gjort klart gör dig stärkt att höja ribban ytterligare nästa dag.

Konkretisera så mycket du kan. Att planera och vara strukturerad handlar om att förenkla och att genomföra saker i praktiken. Mentala planer blir ofta bara svammel. Leta inte efter inspiration eller motivation, utan bara gör det. Alltså: gällande träning kan du exempelvis på söndagkvällen gå igenom veckans kommande schema (eventuella jobbresor, övriga aktiviteter, helgdagar, annat som stökar till) och planera in vilka dagar och tider du ska träna samt vad du ska träna. Och så skriver du in det i din almanacka/agenda. Flytta sedan inte på dessa datum utan anpassa resten av schemat utifrån det du redan bestämt. Annars blir träningen aldrig av. Det mesta kan vänta någon timme. Samma sak med mat: gör storkok på söndagen, förbered lunchlådor, handla mat för kommande veckan. Så slipper du paniken och stressen veckan som följer. Då blir det inga spontana dåliga snabbmatslösningar, eller en dubbel-Dajm på väg hem efter jobbet pga hunger och ingen vettig lunch osv osv.

Var realist. De flesta skriver kilometerlånga och ambitiösa listor på allt som ska hinna göras, i sina planeringslistor. Har du någonsin tidigare hunnit med allt detta? Om inte, vad är det som är annorlunda nu? Det skapar bara dåligt samvete och en känsla av att skita i allt som har med planering att göra.

Lägg känslor åt sidan. Om det inte blir som du planerat får du ha en plan B. Eller en plan C, eller D. Livet kommer ofta emellan. Det är ingen konspiration direkt riktad mot dig, du behöver hacka i dig att det helt enkelt funkar så. Men du kan inte SLÄPPA detta med planer bara för att din förstahandsplan gick i stöpet. Har du planerat att lansera en dejtingapp och så kommer en konkurrent och lanserar något snarlikt före dig? Då får du göra en ny plan och använda kunskaperna kring utvecklingsprocessen av appen till något annat. Har du tänkt komma i form till sommaren men åkt på en knäskada och får inte träna överhuvudtaget? Då får du hålla koll på kosten lite mer under en period. Får du inte gehör för dina idéer på jobbet? Då lägger du kanske fram dina idéer på fel sätt, byt tillvägagångssätt. Eller så är det fel på de som lyssnar, byt publik – och arbetsplats. Skaffa en ny plan.

 

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras