Frågor och svar om min ögonoperation

Fråga: Jag skrollar och skrollar och letar efter ditt långa inlägg om ögonoperationen, men lyckas inte hitta? Vill du länka? Jag vill så gärna göra en sådan operation, men vete fanken hur jag ska få till tiden. Jag måste vara hemma, jag KAN inte gå nyopererad till jobbet på en skola med tonåriga tjejer, det ger så fetfel signaler, för att prata deras språk! ?
På hemsidan (den du anlitade samt Akademikliniken) så står det ca 2 veckor innan man ser ut som vanligt, men du upplevde en månad ungefär? Kanske skulle göra det inför ett jullov, då träffar man ju inte elever i alla fall… När på året är bäst, tycker du? Har du någon före-efterbild, förresten? ? Tack förresten för ett bra inlägg om kontroll/beroende! /Sanna

Svar: Hej Sanna! Jag TROR faktiskt inte att jag har gjort ett separat blogginlägg om min ögonoperation, men däremot har jag svarat en annan läsare (Anna) i en kommentar för en tid sedan. Jag snor helt enkelt friskt detaljerna från detta svar: Jag opererade bort mina påsar under ögonen när jag var 40, alltså för åtta år sedan. Jag hade funderat i flera år, säkert fem år, på att göra det, men tvekat och fegat eftersom jag är lite sjåpig med just kirurgiska ingrepp och SÄRSKILT runt ögonen. Eftersom jag är journalist så gjorde jag noggrann research över vem i Sthlm som var bäst och specialiserad på just denna typ av ingrepp och det visade sig vara Magnus Hober på Improvakliniken. (Nej, inget samarbete, jag betalade som alla andra). Det finns säkert flera som är skickliga på detta men jag valde i alla fall Improva.

Bilden till vänster är från 2003 typ. Bilden till höger är från förrförra året, helt oretuscherad (dock har jag mkt smink här). Det här är det ”rynkigaste” och ”påsigaste” läget idag, när jag ler.

Jag träffade Magnus och ställde en massa frågor och var på konsultation, sedan bokade vi en tid. Denna typ av ingrepp innebär narkos varpå man sover över på kliniken. Det dom gjorde var alltså att skära ett fint snitt strax under fransraden på undre sidan av ögat. Sedan ”fettsög” de påsarna. Den typ av påsar jag hade var alltså inte vätskebaserad (som många tror – man kan alltså inte ”sova” bort dom, eller lägga typ gurkskivor på dem och hoppas, haha…) utan de bestod av fett, vilket helt enkelt är ärftligt (pappa hade likadana och mamma har snarlika). När fettet är avlägsnat så sträcker de sedan upp huden något, för annars skulle man få en slapp och ”tom” påse som såg sladdrig ut under ögat. Sedan sydde de igen snittet med små små pyttestygn. Proceduren kallas för undre ögonlocksplastik.

När man vaknar har man bandage och ser FÖR JÄVLIG ut. Det hade läkaren redan förvarnat om… Det ser ut som om du har blivit misshandlad. Även om jag var förberedd så fick jag en chock. Det är liksom ÄNNU mer svullet än innan ingreppet och dessutom lilablått och en massa otäcka stygn… Ja, man ser ut som en boxare som fått spö helt enkelt! Helst ska man vila upp sig någon vecka efteråt, men du KAN ju jobba som vanligt om du vill. Men många tycker kanske det är pinsamt för att man ser ut som man gör (vilket du nämner i och med ditt jobb). Jag har alltid varit väldigt transparent med detta ingrepp så jag hymlade inte utan gick på en julfest med förlaget två dagar senare (vilket förstås inte är att rekommendera). Men jag hade solglasögon på mig. Ville någon se så visade jag dock, haha… Jag minns inte exakt men tror att det tog cirka två veckor, kanske tre, innan alla blåmärken hade försvunnit och de tog bort stygnen. Du undrar när på året man bör göra ingreppet och jag rekommenderar antingen precis i början av sommarlovet (då slipper du ju facea dina elever) för då tänker inte så många på att du bär solglasögon. Eller som du själv föreslår under jullovet och så får du helt enkelt snällt hålla dig på hemmaplan under läkningsprocessen (eller ha sådan där rånarluva/väparluva, haha).

Bilden till vänster är jätteoskarp, ledsen för det, men det är den bästa jag har från tiden då påsarna syntes som mest. Tagen runt 2008 gissar jag. Bilden till höger är knappt ett år gammal, tagen i studio men helt oretuscherad.

Resultatet är helt SJUKT bra och naturligt! Och ärren vid fransraden syns inte alls. Och då har jag ändå haft hudterapeuter och fransförlängningstjejer som suttit med värsta förstoringsglaset och pillat i mitt ansikte efter det genom åren och INGEN ser att jag gjort något! Jag tror inte att någon reagerade på att jag hade tagit bort påsarna, utom jag då, så detta gjorde jag verkligen enbart för min egen skull. Idag känns det helt naturligt att de är borta, jag såg ju ut så här från början innan de uppstod, men påsarna framträdde i rätt tidig ålder, redan då jag var 25. När jag ser på äldre bilder så är det ganska tydligt vilken skillnad det är idag.

Ingreppet ska hålla i minst tio år tror jag, sedan kan man behöva justera det, eventuellt göra om. Jag har inte märkt än att påsarna kommit tillbaka. Däremot märker jag att mina övre ögonlock börjar bli tröttare och ”hänga” en del vilket gör att jag ser trött ut. Eventuellt kan jag tänka mig att åtgärda det framöver. Jag minns tyvärr inte vad ingreppet kostade, det är så länge sedan, men runt 20-25 tusen gissar jag (idag ligger priset på 25.000 kr hos Improva). Värt varenda krona dock! Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare, men då hade jag förmodligen inte ekonomin till det.

Gällande före- och efterbilder så har jag lagt upp de jag har här, har tyvärr inte så mkt högupplösta som är närbilder från den tiden i datorn. Som ni kan se var det inte bara påsarna som gjorde att jag såg trött ut, utan även att huden var rynkig och hade blivit mindre elastisk. Detta justerades till viss del vid ingreppet, men bara de rynkor som låg precis vid själva påsarna. Skratt/kisrynkor vid sidan av ögonen är mkt svårare att behandla på kirurgisk väg (om jag inte missminner mig nu), man ”skär” helst inte i detta område på så unga människor (med ung avses alltså kvinnor i min ålder…). Dessutom blir det sällan bra. Det går dock att behandla kråksparkarna, rynkorna runt ögonen med botox, vilket jag gör emellanåt. Botoxeffekten är inte permanent, utan du behöver upprepa den behandlingen. Som du kan se så är jag inte helt slät eller ”perfekt” runt ögonen idag, jag vill att det ska synas att jag har skrattat mycket i livet och haft roligt, mimiken får inte påverkas på något vis. Däremot så ser jag ju PIGGARE ut idag. Tycker jag själv. Jag är alltså mellan 8-15 år äldre på de nedre bilderna jämfört med de övre.

Lycka till!

Foto Pavel Maira, Eero Hannukainen, privata

 

2 kommentarer
  1. Tusen tack! 🙂 Jag kör botox på arga rynkan, kråksparkarna och vid ögonbrynet. Jag ser inte ett dugg förvånad ut, men får ett tydligt lyft och övre ögonlocken får en helt ny spänst – annars åker brynen ner och jag ser trött och irriterad ut. Påsar under ögonen har jag haft sedan 20 årsåldern, och är galet trött på dem. Jag är 48, så dags att fixa till! Jag ska ta tag i detta nu, tusen tack igen för all information och bilder. Jag väljer samma klinik, känns det som, även om jag bor långt från huvudstaden.

    1. Hej Sanna, det var så lite så! Lycka till med ditt ögoningrepp – hoppas du också blir nöjd. Skriv gärna sen och berätta hur det gick! 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras