Friiberghs herrgård med familjen

Under sportlovsveckan besökte jag Friiberghs Herrgård med familjen för att få komma bort lite från stan och testa det ståndsmässiga herrgårdslivet. Fördelen med Friiberghs är att det inte tar mer än en knapp timme att köra från där vi bor, eftersom vi bor lite norr om Stockholm. Det lustiga är att när vi närmade oss hotellet och herrgården så kände vi igen omgivningarna väldigt väl. Det visade sig att vi var där för att titta på ett landställe med pool, för säkert 12 år sedan (då bodde vi i lägenhet inne i stan). Som vi av någon anledning aldrig köpte. Synd, för det hade varit ett mysigt läge intill vattnet och allt, plus nära till stan. Men men, vi satsade ju på ett hus istället.

Anyway – herrgården ligger belägen precis i slutet av den gata där vi letat landställe och alldeles vid vattnet.

Ser ju liiite mer inbjudande ut sommartid… Bild lånad från hotellets hemsida.

Vi hade på förhand fått reda på att vi skulle få bo i en ”flygel”, men jag hade aldrig kunnat gissa att de menade att denna flygel var så… enormt stor!

”Vårt” vardagsrum. Genom fönstren ser ni vattnet.

Vi fick ett helt eget hus för oss själva, med tre stora dubbelrum till sovrum bredvid varandra, samt ett stort vardagsrum, ett rymligt kök och andra bekvämligheter. Nu skulle vi ju bara stanna en natt så vi utnyttjade inte alla dessa faciliteter, men jag kan tänka mig att just detta boende med eget hus/flygel är optimalt om man bor kanske två familjer som stannar en weekend eller liknande.

Köket, som vi inte använde alls, förutom att koka en kopp morgonkaffe.

Värt att notera om man åker hit med barn är att Friiberghs i första hand är ett konferenshotell med vuxna gäster. Det är inte så lämpat att låta barnen springa och tjoa i korridorerna och ockupera biljardrummet eller göra bomben i spaavdelningen. Det är inte ett sådant ställe. Inte för att våra barn beter sig så (men bara för att vi säger åt dom strängt på skarpen) – och kanske inte era heller – men just saying.

Däremot var det helt tomt i spaavdelningen på förmiddagen, då de övriga hotellgästerna konfererade och då kunde vår familj få hela badsektionen helt för oss själva, vilket var en stor lyx! Personalen hade flaggat för att inomhuspoolen var i kallaste laget och att tanken mer är att svalka sig där efter bastun. Men barn är ju som bekant inte så känsliga för kallt vatten så de hoppade i ändå. Inte jag dock, som inte doppar tårna i något som är under 25 grader…

Jacuzzin bredvid poolen var dock rejält uppvärmd!

Till middag serverades en fyrarättersmeny som vi drack de rekommenderade vinerna La Chablisienne och det italienska Brancaia TRE till. Till förrätt fick vi livets godaste soppa gjord på havskräfta och tonfisk, smaksatt med äpple, fänkål och rom. Soppa är ju verkligen min grej! Måste lära mig att tillaga så här goda soppor, får bli ett mål under 2019. Till varmrätt fick vi anka, med blomkål, selleri, gulbeta, nötter och grönkål till. Anka är dock inte min grej, kom jag fram till. Har ätit anka tidigare och var även då inte så övertygad. Det var vällagat, absolut, men det där mörka köttet tilltalade inte mig helt enkelt. Jag älskade dock tillbehören eftersom alla sorters rotfrukter och grönkål + nötter är right up my alley.

Mellan varmrätten och efterrätten serverades en härlig bricka med olika sorters ostar. Vid det laget kände jag i ärlighetens namn att jag började bli mätt, men är det fyrarätters så är det! Och jag har ju aldrig tackat nej till en efterrätt i hela mitt liv.

Efterrätten var en dröm med en chokladmunk-historia med havre, små chokladknoppar, bär och creme brulée.

Jag kunde förstås inte bärga mig utan provsmakade även av barnens version av efterrätten som var ungefär samma som vår, fast med en len vaniljglass till istället för creme brulée.

Barnen hade på förhand nämligen bestämt sig för att de inte gillade creme brulée. Till slut blev jag så provocerad av deras trams att jag tvingade alla tre att provsmaka, då jag vet att de skulle gilla det. De vände om totalt och blev då helt överförtjusta i denna efterrätt, men då hade vi redan ätit upp nästan allt. Så vi frågade servitrisen om hon möjligtvis kunde fråga om det fanns någon extra creme brulée i köket. Hon skakade fram de allra tre sista åt våra våra tre barn. Ni kan ju förstå lyckan hos dem! Det var fem mycket nöjda och proppmätta Flinkenbergare som lade sig för att sova den kvällen.

Just denna säng sov vi däremot inte i, den är från en av herrgårdens sviter.

På morgonen efter middagen låg vi och slappade i sängarna lite väl länge. Det tar ju på krafterna att vara ledig! Då ringde de från receptionen och undrade om vi kanske hade glömt att frukosten snart skulle stänga. Och det hade vi förstås glömt! Jag fick för mig att den hade öppet längre, men hade förträngt det faktum att vi ju var där en vardag och inte på helgen och då stänger de tidigare. Under sportlov tappar vi tid och rum och blandar ihop dagarna. Omtänksamt av personalen att ha koll, tycker jag, det är ju inte direkt deras ansvar att se till att vi kommer och käkar i tid. Vi hastade iväg till matsalen och möttes av denna uppdukade buffé:

Saffranspannkakorna hade vi hört mycket gott om och de levererade verkligen, men jag är i princip den enda i vår familj som gillar saffran och jag lyckades inte övertala kidsen att smaka, även fast jag mutade med grädde och sylt till.

De kalasade loss på annat gott istället som scrambled eggs, bacon, färskt bröd i flera utföranden, spännande juicer och en hel del onyttigt kaffebröd och kakor som de hittade på ett serveringsbord en bit bort (som pinsamt nog visade sig enbart vara för konferensgästerna och inte alls för oss, sorry…).

Mysigt uppdukat med förmiddagsfika och godsaker, som våra barn mumsade i sig av. Som dock var avsett för konferensgästerna och inte oss…

Elsa tog för övrigt klädkoden ”Herrgård” på stort allvar och valde sin allra finaste tyllklänning med en vit fluffig jacka till.

Nu är vi mätta och belåtna för en lång tid framöver och har även fått chans att tillbringa mycket tid tillsammans med varandra i familjen. Tack för denna gång, Friiberghs Herrgård!

 

6 kommentarer
  1. Hej!
    Gu’ så härligt och avkopplande. Vilket av dessa två ställen som du skrivit om från sportlovet skulle du rekommendera en barnfamilj med trötta föräldrar att åka på ?
    Kram Karin

    1. Hej Karin, ledsen för sent svar, missade helt denna fråga. Jag tycker att båda ställena är bra, men skulle nog ändå välja Bomans hotell. Det andra hotellet är mer inriktat på konferenser och vuxenaktiviteter. Inget av dessa är direkt nischade för barn dock, men på Bomans kan man exempelvis få hela spaavdelningen för sig själv och slipper trängas med andra, och matalternativen kändes kanske lite mer barnanpassade liksom frukostbuffén. Kram från Charlotta

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras