Just nu: fokus på huset

Jag är inte alls särskilt bra på multitasking. De flesta är faktiskt dåliga på det, även om de ofta koketterar med hur de håller många bollar i luften. Men personligen så blir jag lätt manisk gällande en sak och sedan grottar jag ner mig så mycket i det för att få det färdigt och blir sedan helt utmattad när det är klart, haha. Just nu är jag besatt av inredning. Detta för att jag har börjat skriva för Sköna Hem och Hus & Hem, två vackra inredningsmagasin med underbar inspiration. Jag träffar folk som lever i personligt inredda miljöer och blir därmed plågsamt medveten om hur vi själva bor. Visst, vi har ett fantastiskt stort och vackert sekelskifteshus. Men jag har varit upptagen med att starta företag de senaste åren, skrivit bok mm och inte direkt prioriterat hemmet eller att pilla med växtarrangemang, skissa på moodboards över färger, tapeter och möbler eller fyndat på loppis.

Men nu jäklar har jag fått nytändning och är helt VILD! På sätt och vis är jag glad över att vi avvaktat med att inreda delar av huset (det är så stort och hade kostat för mycket att fixa i ordning 500 kvm från golv till tak på ett bräde), för nu får vi verkligen chansen att påverka känslan ordentligt. Och sorry, men vissa rum som vi redan fixat i ordning… Jag ser dem med andra ögon nu. Nu har vi bott här i snart tre år och har lärt oss hur vardagen är, hur helgerna funkar, hur solljuset faller, vilka utrymmen som behöver extra omtanke och var vi kan släppa engagemanget (eller pausa det).

Kontoret är ett exempel på ett ställe vi kommer att göra om en del, för här tillbringar både jag och min man mycket tid då båda arbetar hemifrån. Jag kan redan nu avslöja att vårt kontor 2.0 kommer att bli Norra Europas snyggaste! Och så mitt dressingroom förstås. Här är jag faktiskt tacksam över att jag sugit på karamellen och att det dragit ut på tiden. Det finns en hel del detaljer jag har klurat fram under denna tid. Som det ABSOLUTA kravet på att klämma in en Prosecco-kyl! Plus att jag är väldigt bestämd med att göra en egen spegelram med tygblommor, som jag tänker fästa med limpistol. Ja, jag har en del andra kreativa idéer också. Kommer att visa allt i bloggen förstås. Ni kan även följa hela denna spännande förvandlingsresa på det nystartade instagramkontot @netstyle_home.

Att mogna inredningsmässigt handlar både om att finna sin egen stil, men även att strunta i vissa ”regler”, för att få till det både mer funktionellt men även personligt. Exempelvis hade jag för tre år sedan aldrig ens övervägt att titta på annat än just kategoriserade skrivbord som… well, skrivbord. Men de flesta skrivbord är ju små. Eller rätt fula. Höj- och sänkbara i all ära, men gångerna vi har STÅTT upp och jobbat dessa år vid våra höj- och sänkbara varianter kan jag räkna på båda mina händer. Finns det matbord som är snygga? Kör dom som skrivbord istället! Vårt hus är stort med stora rum och generöst tilltagna ytor (undantag för just kök och badrum dock, som i sekelskifteshus av någon anledning ofta är rätt små). Detta betyder att vi behöver STORA möbler. Och STORA växter. Och STORA tavlor, krukor, lampor osv. Allt annat ser bara fånigt ut. Det slukas av rummens storlek proportionsmässigt.

Så nu är mina nyckelord för att inreda följande:

• Färgstarkt. Fram med sminkpaletten. Vårt hem just nu är som en neutral makeup. Ganska vacker, men lite slätstruken. Här behövs mönster, karaktär, någon chock (typ knallcerise läppar), olika möten av texturer (tänk matt möter blankt) – men kanske framförallt mer färg.
• Mörkt istället för ljust.
• Stort istället för smått.
• Mycket textilier: kuddar, plädar, mattor, gardiner, överkast, dukar, tygservetter, löpare.
• Växter, blommor, träd/naturinslag. Överallt. I alla rum. Även inne på toaletterna.
• Varde ljus! Fokus på belysning. Stora taklampor, charmiga bordslampor, kreativ belysning, mysiga ljusslingor, levande ljus, lyktor.
• Blicka bakåt som bas med krydda med nutid/framtid. Alltså – vi kommer att välja barock/rokokoinspirerade möbler/accessoarer, eller klassisk stil. Men blanda upp med spännande inslag i accessoarer, materialval och mönster.
• Skapa en konstutställning. Vårt hem ska bli lite som ett vernissage, eller ball restaurang där det hänger lite FÖR mycket tavlor på väggarna i vissa rum. Tavelarrangemang på väggarna blir nästa veckas utmaning att ta tag i! Jag vill varva riktiga tavlor med inramade posters, sofistikerade glasmotivs-tavlor, plocka in speglar i denna mix, våra egna foton utskrivna varvat med köpta bilder osv. Och ja, jag tänkte faktiskt ta in min egen konst i detta. Få känner till att jag gått konstskola och är en habil konstnär, jag skulle utan problem kunna få till en del konstverk att pryda väggarna – because I can!
• Fulsäkra hemmet. Kan låta hårt. Men ibland behöver du gå igenom ditt hem med dina mest kritiska ögon. Helt ärligt – de där gamla elementen är ju skitfula och förstör hela entrén. Och den där lampan som du köpte tidigt 2000-tal, lägg ut den på Blocket! Rensa bort omoderna eller trasiga krukor och växter som gett upp för länge sen. Sälj fem halvkackiga möbler (eller annan inredning) du verkligen aldrig använder längre och investera i EN bra sak du suktat efter länge (kanske ett jättestort matbord, eller ny soffa?). Måla om slitna socklar.

Åh, som jag längtar! Det här kommer att bli så bra.

Bilden längst upp till vänster är från designern Tory Burchs hem. Fantastiskt verklighetstrogna och välgjorda växter och blommor hittar du på ArtFlowers. Pampig silverfärgad urna från InWhite4you, klicka här. Mässingskruka från Sekelskifte, du hittar den här för 595 kr. Svart matbord med mässingsdetaljer från Nordal, ca 7000 kr, säljs på lite olika webshoppar. Gnistrande taklampa med massa prismor, Globen Lighting, klicka här. Drömbord från Wohnzimmer, du hittar det här. Skrytig bok om Chanel, finns flera sådana på Newport, klicka här. Färgglada kuddar, oh yes! Dessa, av sammet hittar du på Jotex, här och här. Bronserad köksblandare av borstad mässing, finns på Sekelskifte. Vit, fristående vinkyl, du hittar den här.

Ljuvlig inspiration från Cole & Son. Guldpalmen!!!

 

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras