Checklista på 10 saker du måste tänka på innan du gör en skönhetsbehandling

Det bjöds på en härlig frukost bestående av både nyttiga smoothies och rågbröd, samt mindre nyttiga, men härligt frasiga croissanter.

Igår morse var jag moderator på en pressfrukost som Akademikliniken arrangerade tillsammans med Assefa. Det var några utvalda skönhetsjournalister, redaktörer, bloggare och influencers som satt i publiken. Jag intervjuade Dr Ulf Samuelsson som är en av Sveriges mest meriterade och rutinerade plastikkirurger och även medicinskt ansvarig för Akademikliniken. Ämnet vi diskuterade var faktiskt ganska så allvarligt. Nämligen att upplysa skribenterna och opinionsbildarna på plats om hur undermålig själva säkerheten och kontrollen är i Sverige, gällande just skönhetsbehandlingar. Det finns ingen reglering eller lag här som skyddar patienterna och vilken stolle som helst kan i praktiken öppna klinik och injicera ickegodkända preparat i ditt ansikte. Som kund har du i princip inga som helst rättigheter då våra politiker i Sverige skjutsar runt dessa ”kvinnofrågor” mellan olika departement (aka det byråkratiska svarta hålen som uppstår när ingen riktigt tar ansvar) eftersom skönhetsbehandlingar inte klassas som ”riktig” hälso- eller sjukvård.

Tillsammans med Dr Ulf Samuelsson. Jag hade på mig klänning från H&M och skor från Stinaa J.

Följderna av denna kunskapsbrist hos kunderna samt cynism hos lycksökare som utför ingrepp på oseriösa grunder, kan leda till förfärliga konsekvenser som ärrbildningar, allergiska chocker, fillers som sätter sig fel eller skapar infektioner, brännskador, till och med blindhet (ett sådant fall har skett i Sverige som är fillersrelaterat).

Tjejerna på Assefa PR-byrå hade fixat så vackra blombuketter.

Som ni kanske känner till sedan tidigare har jag en liberal inställning till skönhetsingrepp av olika slag. Jag är fåfäng och ser ingen anledning att hymla med att jag vill justera/förbättra en del saker som tyngdlagen (eller åldern/generna) inte direkt hjälper mig med. Majoriteten av kunderna hos Akademikliniken är sådana som jag: kvinnor, 35 plus (inte 20-åriga tjejer som drömmer om att vara med i ”Paradise Hotel”, även om man lätt luras att tro det). Med det sagt vill jag känna mig trygg som kund/patient och veta att jag inte utsätter mig för en risk när jag vill släta ut rynkor, få mer lysterrik hud eller testa någon ny metod mot celluliter (eller vad det nu kan vara).

Gästerna fick med sig ett superfint ”Första hjälpen-kit”, som givetvis inte hjälper mot allvarliga skador efter en skönhetsbehandling, men som blev en fin symbolik kring allvaret om det vi talat om.

Ska vi vara helt ärliga nu så finns det inget som är 100% säkert när det handlar om skönhetsbehandlingar. Man kan liksom inte lämna några garantier. Det är människor det handlar om. Människor reagerar olika. Så till att börja med måste du ha rimliga förväntningar på resultatet. Och sedan är det så att det förstås KAN ske olyckor, eller att huden reagerar oväntat på behandlingen (eller vad som nu kan hända). Men om vi ska utgå ifrån att du ändå känner dig sugen på att göra en skönhetsbehandling, så måste du tillsvidare SJÄLV ta ansvar för att inte råka illa ut. Ja, eftersom vi i Sverige idag, 2019, inte har en lagstiftning som skyddar dig. Om något skiter sig, alltså. Tidigast 2021 kan en sådan reglering ske, enligt Socialdepartementet.

Akademikliniken har tagit fram 10 helt utmärkta ansvarspunkter du bör checka av, INNAN du gör en behandling. Vi talade om den vid frukosten idag och här bjussar jag på denna checklista. Sprid den gärna!

10 saker du själv måste kolla upp inför skönhetsbehandlingar

1. Kolla legitimationen/certifieringen. Du kan kolla om din behandlare är leg. läkare, sjuksköterska eller tandläkare och certifierad av Estetiska Injektionsrådet.

2. Kräv konsultation. Gå med behandlaren igenom saker som dina önskemål, möjligheter/begränsningar, priser mm. Var överens om exakt vad som ska göras/behandlas.

3. Hur har andra blivit behandlade? Delar du och behandlaren samma syn på vad som är ”bra”? Be att få se före- och efterbilder på tre senaste patienterna som blivit behandlade (tips från Ulf, annars visar klinikerna ofta bara den absolut bästa, som kanske inte är redovisande generellt). Googla omdömen, recensioner och rekommendationer.

4. Gå långsamt/varsamt fram. Injektionsbehandlingar är inget som ska göras spontant. Börja försiktigt. Lättare att fylla på mer vid behov i efterhand än att det blir för mkt i början.

5. Vilka produkter används? Är det ett välkänt varumärke? Kan du lätt hitta information om det? Finns det kliniska studier vad gäller effekt och säkerhet? OBS! Undvik permanenta fillers. Dessa kan du inte ta bort om resultatet inte blir bra. Satsa på hyaluronsyrabaserade fillers istället.

6. Titta när förseglingen bryt. Åh! Alltså, som jag älskar detta tips! Det finns alltså skummisar som smusslar in falska piratkopior osv och visar en förpackning som ser okej ut, men sedan använder det något annat. Just fillerspreparat mm är förseglade, be att få titta när behandlaren bryter förseglingen. Man får det man inte betalar för. Produkter av bra kvalitet är sällan billiga.

7. Ta reda på riskerna – innan. Då vet du vilka krav du kan ställa innan du bestämmer dig för behandlingen. Hur hanterar kliniken/behandlaren komplikationer eller felbehandlingar? Finns de tillgängliga för dig dygnet runt, alla dagar, efter behandlingen (om du behöver få tag på dom ifall något skiter sig?). Leta efter denna info på klinikernas hemsidor. OBS! Om behandlaren säger att det ”inte finns några risker alls” så bör du kanske välja annan klinik.

8. Gör en försäkringsresearch. Mycket viktig punkt som jag inte kände till! Försäkra dig om att din behandlare/klinik har en Patientskadeförsäkring eller Behandlingsskadeförsäkring som kan utnyttjas vid eventuella komplikationer. Kolla även att din behandlare inte är ensam i sin verksamhet utan har snabb tillgång till läkare om det blir akuta komplikationer.

9. Finns Hyalase? Också jättebra kontrollpunkt! Detta läkemedel tar bort hyaluronsyrabaserade fillers och används vid oönskat resultat/komplikationer. Enbart kliniker med licens från Läkemedelsverket för användning av Hyalase har tillgång till det.

10. Tacka nej till Botoxpartyt! Innan behandlingen ska du undvika alkohol som är blodförtunnande, vilket bland annat ökar risken för blåmärken. På vissa så kallade Botoxpartyn har oseriösa behandlare arbetat i skum belysning och en del har även låtit kunderna dela sprutor vilket är helt förkastligt. Jag vet inte hur många inbjudningar jag får från olika ställen på Facebook om just Botoxpartyn och känner en skepsism varje gång. Gör det du med, tacka nej, alltså. Botox behöver du inte tacka nej till, men gör det på rätt sätt. Nykter, på en seriös klinik.

Det här inlägget är inte sponsrat på något vis. Akademikliniken betalade mig för att agera moderator på pressfrukosten men blogginlägget är mitt eget initiativ och ingen har lagt sig i mina formuleringar. Jag ser det mer som en viktig information om du nu ändå har tänkt i banorna av att göra en skönhetsbehandling.

4 kommentarer
  1. Läskigt att vem som helst kan utföra vissa ingrepp, läskigare att man inte kan sätta ner foten och lagstifta.

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras