Påskvistelse på Rånäs Slott

Vi tillbringade delar av denna påskhelg på Rånäs Slott som ligger ca 40 minuters bilväg från oss, norr om Stockholm.

Efter att ha slitit hemma i trädgården en del med räfsande och krattande och säck-kånkande, samt efter en rätt stressig vecka jobbmässigt med många deadlines, så var det välkommet för oss slitna trebarnsföräldrar att få checka in och slippa laga mat och städa. Även om det bara var tillfälligt, haha!

Vi åkte dit på långfredagen och då hade jag inte hunnit börja påskpynta hemma än så det var trevligt och mysigt att se att personalen lagt så stor omsorg på vackra påskdekorationer lite här och var i slottet.

Det stod även ett härligt påskägg med godis i vårt rum! Det var tomt då vi åkte dock… (skyller på tvillingarna). Vi bodde i ett hus en kort promenad ifrån slottet, som funkar utmärkt om man är på slottet i konferenssyfte (och vill konferera i historisk miljö), för här finns det ett gemensamt kök, en öppen spis, kyl och frys och sällskapsutrymmen.

Rånäs Slott ligger i en lantlig miljö mitt ute på vischan bland bondgårdar och stall och här och var finns små bäckar och broar vilket är en charmig detalj som barnen tyckte var spännande.

Men allra mest spännande tyckte de att bubbelbadkaret på rummet var! Vi råkade dessvärre överdosera skumbads-dosen…

När vi anlände så serverades Afternoon Tea som ingick i paketet vi bokade, det tycker jag absolut att ni ska fråga efter om ni tänker bo på Rånäs Slott (tror att det serveras främst på fredagar). Nybakat bröd, smaskiga charkuterier och majskyckling samt plockingredienser för att göra dig en egen Caesarsallad fanns när vi var där. Perfekt eftersom vi vuxna var rätt hungriga när vi kom. Utöver det serverades förstås kakor och bakverk och sånt, samt scones och lite annat gott.

Eftersom jag är inne i en inredningsmanisk period så detaljstuderar jag förstås väggar, tak och möbler med mera på såna här ställen. Slott är ofta murrigt färgsatta, vilket även detta var och baren där vi fick vår fördrink gick i svarta toner. I matsalen var det ett fantastiskt målat tak och även en imponerande takhöjd. Vi satt och gissade HUR högt. Jag gissade på drygt fem meter (barnen trodde 25…), servitrisen berättade att det var drygt sju meter i takhöjd.

Själva behållningen med den här typen av boenden är ju (förutom den imponerande takhöjden och kulturvibbarna) förstås maten. Till fördrinken serverades en liten aptitretare som jag redan har glömt vad det var, men någon form av kött och pepparotsgrädde (tror jag det var).

Vi vuxna hade en fyrarättersmeny inbokad. Och barnen fick en barnmeny som bestod av grönsaksstavar med dipp, toast, pannkakor med sylt och grädde, korv med pommes frites och glass till efterrätt. Mina barn har rätt duktig aptit men detta blev helt enkelt too much även för dem. Kan ju bli så när man ätit kakor och scones till Afternoon Tea några timmar innan…

Hur var maten då? Som vanligt då det gäller fine dining så är jag mest förtjust i förrätterna och efterrätten. Så blev fallet även denna gång. Den lätt halstrade tonfisken med inslag av alger, dashi och rättika var ljuvlig (gott betyg eftersom jag generellt inte är så förtjust i tonfisk). Rödingen var också fantastiskt vällagad, åh – den skulle jag vilja ta med mig i en låda och äta resten av hela den här våren om det gick! Den andra varmrätten var kalv med parmesan och kålrot, också vällagad, men inte lika vass som rödingen (enligt mig i alla fall). Vi hade sagt till om alternativ dessert i förväg då vi inte äter plommon (eller någon frukt alls, typ). Vi fick därför en fantastisk chokladmousse med lite marängkross (som hade varit ännu godare om de tagit ut moussen liiite tidigare ur frysen eftersom den var aningen för hård). Efter middagen serverades ostar från Löfsta Gårdsmejeri, tillsammans med marmelad och knäcksticks uppe i salongen, men hur mycket vi än älskar ost alla fyra så var magen helt stängd för mer mat vid det laget.

Mätta och belåtna somnade vi som fyra små grisar (den femte grisen är på fotbollscup i Barcelona). Dagen efter sken solen och det var dags för den obligatoriska hotellfrullen!

Efter den härliga frukosten gick vi en promenad för att skaka av oss lite påskkalorier. Vi gick ner till bryggan framför slottet, där man även kan sätta sig och njuta lite i deras bubblande utomhusjacuzzis. Denna gång hoppade vi över den möjligheten. När vi åkte hem var vi väldigt utvilade, mätta och nöjda med denna flotta slottsvistelse. Det kändes däremot nästan som om vi hade drömt alltihopa? Hade vi verkligen varit där? Allt gick så fort… Nu är vi tillbaka till verkligheten igen och lagar vår egen mat och bäddar våra egna sängar.

 

 

 

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras