Så hanterar jag oro + favoritmascara

Hur gör du för att hantera oro? Vad har du för favoritmascara? /Charlotte

SVAR: Hej Charlotte! Det var två vitt skilda frågor må jag säga, haha. Hur gör jag för att hantera oro? Well, det kanske låter förmätet och arrogant men jag är inte den grubblande sorten. Jag oroar mig sällan för saker eftersom jag är så otroligt pragmatiskt lagd. Dessutom är jag cynisk och avmätt och har inte så höga förväntningar på saker som jag själv inte kan påverka, eftersom jag blivit sviken och besviken så många gånger. Så funkar ju tyvärr livet. Min livserfarenhet har nog gjort mig tuff, eftersom många svårigheter och prövningar rinner av mig, som om jag skulle ha ett teflonskal utanpå kroppen och själen. Det betyder inte att jag är känslokall, utan att jag har tvingats hantera konflikter, sorg, svek, faror och annan skit genom åren och konstaterat att även om man tror att det värsta har hänt, eller att man aldrig kommer att repa sig, så gör man ju ofta det. Människors kraft att läka är väldigt stark.

Men hur jag än försöker trassla mig förbi hinder i livet går det förstås inte att undvika orosmoment helt och hållet. Det här är mina tips: 

• Definiera det som tynger dig. Nervositet förväxlas lätt med oro. Nervositet behöver inte vara negativt laddat utan innebär oftast bara en osäkerhet kring utfallet av en kommande situation. Här handlar det mycket om att vara förberedd och trygg i din egen prestation och de kunskaper du skaffat dig, utan att vackla. Är det ren oro däremot, handlar det om eventuella svårigheter du kanske inte kan påverka.

• Definiera hur stor ”hotbilden” är. Alltså om det nu skulle handla om befogad oro. Vad är det värsta som kan hända? Att du förlorar jobbet? Blir av med din ekonomiska trygghet? Gör bort dig? Blir ensam/lämnad? Att någon dör/skadar sig illa? Ha koll på exakt hur illa det är så att du är mentalt förberedd på det. Gissa inte utan ta reda på alla fakta. Ibland oroar man sig utan att ha koll på alla detaljer, varpå oron kanske inte är befogad överhuvudtaget. Det händer även att man oroar sig över skitsaker. Just det är en mognadsfråga, gissar jag. När jag var 20 var liksom det värsta som kunde hända att bli dumpad av en kille. Eller att göra bort sig. Idag vet jag bättre…

• Hope for the best but plan for the worst. Utgå redan ifrån att det skiter sig. Alltså att dina farhågor besannas. Ta fram en konkret strategi för att hantera det. Om någon exempelvis är döende i cancer, planera för alla praktikaliteter kring begravning, bouppteckning mm. Om det är varsel på gång på din arbetsplats, uppdatera ditt CV och börja kolla efter nya jobb redan nu, eller kanske möjligheter att flytta. Om du väntar på besked att något av dina barn har en allvarlig sjukdom eller ett funktionshinder, var handlingsförberedd. Ta kontroll över oron innan den tar kontroll över dig. De flesta lugnar sig när de känner att de åtminstone har kontroll över läget, hur svårt läget än må vara.

• Sköt din fysik noga. Det är svårt att vara mentalt stark när man inte lever hälsosamt. Under pressade perioder så undviker jag exempelvis all alkohol, jag klipper sociala aktiviteter och ”måsten”, lägger mig i tid, försöker få till sömnen, är noga med att motionera eller röra på mig (även om det bara handlar om promenader) och höjer mitt näringsintag. Alltså – jag blir extra noga med att äta en varierad kost med mycket fisk, fågel, grönsaker, blåbär, havregryn, mkt vatten mm. Det absolut första man inte får slarva med är sömnen/vilan/återhämtningen. Under oro så spänner sig kroppen extra mycket och mycket energi går åt i onödan.

Gällande favoritmascara så tillhör ju den produkten kategorin ”Beauty Unicorns”, alltså många talar om den fantastiska mascaran, men ingen har egentligen sett den/upplevt den själv. Eftersom skönhetsbranschen är så innovationsdriven så dyker det upp nya varianter av mascaror hela tiden. Jag har inte hunnit testa alla så det är svårt att ge ett rättvist svar. Men av de jag hunnit testa så är jag väldigt förtjust i Max Factors klassiker Masterpiece Max (i budgetkategorin), kostar ca 170 kr ordinarie, men finns just nu till kampanjpris här //adlink. Jag gillar även Diors senaste modell i lyxkategorin, Diorshow Pump n’Volume, kostar 340 kr.

Foto Magnus Ragnvid (bilden på mig är tagen från vår bok ”Ditt livs form – med 80/20-metoden”), iStock

 

1 kommentar

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras