Vilka influencers inspirerar dig?

Bild på Underbara Clara snodd från hennes blogg

Vilka influencers och kändisar inspirerar dig? Har du några role models? Du som är så multibegåvad och både skriver, poddar, gör böcker osv – kan inte du också släppa ett sminkmärke eller ta fram hudvårdsprodukter för oss 40 plus? Eller varför inte kläder? Du nämnde någon gång att du vill designa skor, det tror jag du skrev i en intervju när du valde att sluta på Chic. Vad hände med de planerna? Skulle gärna köpa ett par skor som du står bakom -du verkar ha så cool smak! /Monika

SVAR: Hej Monika! Mina värderingar innebär att jag aldrig i livet skulle likea eller följa vissa kändisar eller influencers på instagram och blåsa upp deras egon, köpa deras böcker, promota deras högst mediokra hudvårdsprodukter eller själlösa dussinproducerade polyestercrap till plagg (som någon annan designat/gjort) så att de kan resa jorden runt 20 gånger i veckan eller skryta med privatplan. Jag kan förstå drivkrafterna bakom och att människor (särskilt unga, eller naiva) följer dem med stort intresse. Det accepterar jag, men det är inte samma sak som att respekterar det. Jag har följt flera stora kommersiella konton tidigare av nyfikenhet, men sedan känt mig både mätt och tom samtidigt efter att ha tittat för mycket på deras bilder. Det blir för stor del syntetiskt och förljuget innehåll för mina smaklökar, som att vräka i sig fem påsar Gott&Blandat. Roligt och kul i början, men till slut blir jag illamående och längtar efter broccoli, lax och ägg istället – the real deal.

Det finns väldigt många bra alternativ till den typ av influencers jag nämner här ovan, tack och lov. Som är stora, mäktiga och har omdöme nog att göra något vettigt av sitt kändisskap eller sin influencerroll. Och som framförallt inte har just kändisskap eller influencerrollen som målet i sig utan vill göra något annat med sitt liv. När jag helt hade gett upp hoppet om ungdomen så dök Greta Thunberg upp, vilket är helt fantastiskt! Cissi Wallin tycker jag också är bra, liksom Underbara Clara. Och vill jag bara ha underhållning så blir livet bra mycket roligare så fort jag kollar på Celeste Barbers konto på instagram. Jag tycker även att Johanna Nordström och Torbjörn Averås Skorup är jäkligt bra på instagram. Eftersom jag rätt nyligen blivit rätt insnöad på inredning så har jag börjat följa en massa begåvade människor i den nischen, och där finns det ju så mkt kreativa konton och inspiration att det inte är sant!

Celeste Barber (till höger) gör så träffsäkra parodier av skitnödiga kändisars instaposter att jag kissar på mig av skratt!

Men några direkta role models har jag inte. Jag plockar delar från olika människor och låter mig inspireras av deras drivkrafter eller talanger, eller sätt att hantera vardagen. Det finns ju inte så många andra där som är exakt som jag, med mina förutsättningar, talanger eller motgångar/svagheter/styrkor – därför blir det svårt att jämföra mig med andra. Jag stjäl gärna bra life hacks från min omgivning. Om det sedan råkar vara Oprah Winfrey eller någon helt okänd kvinna jag möter på Ica eller någon jag intervjuar, det kvittar.

Jag blir sällan så särskilt imponerad över sådant som andra verkar bli helt till sig av. Jag är för luttrad för det. Det räcker liksom inte att en kvinna ska stå med fönat hår och vit kostym och högklackat på instagram med armarna i kors och kläcka ur sig business-floskler som hon googlat fram från någon amerikansk entreprenörs föreläsning, för att jag ska bli imponerad. Jag ser igenom sådant. Och blir mer irriterad på att andra INTE ser igenom sådant. Jag blir mer imponerad och inspirerad av hur Jessica Frej bestämde sig för att bli TV-kock redan som tioåring och utan någon som helst draghjälp av omgivningen började mixtra med recept och väldigt målmedvetet byggde upp sitt varumärke. Från scratch. Med noll pengar i bagaget. Och lagar 400 recept per år. Det är väldigt konsekvent varumärkesbyggande. När man inte ger upp. Sånt inspirerar mig, även om jag inte siktar själv på att bli kock.

Jessica och jag i hennes hem, bild tagen i fredags då jag intervjuade henne. Jag ser lite blek ut eftersom jag hade sovit tre timmar natten innan…

Samma sak gällande rekrytering på arbetsplatser. Det är därför jag trivs mycket bättre som egenföretagare. Jag blir helt galen över de felrekryteringar som många stora förlag gör idag. När de stirrar sig blinda på fina utbildningar och CV:n och social status bla bla men glömmer att ”känna av” personerna ifråga och missar ”detaljer” som att personen inte är socialt kompetent, aldrig någonsin har behövt lösa ett problem under tidspress, har noll målgruppskänsla pga har aldrig varit i målgruppen själv och saknar fantasi för att kunna föreställa sig det osv. Många säger att de är prestigelösa men när det väl kommer till kritan är de ju inte det.

Gällande mitt spretiga CV så har jag slutat att springa på alla bollar precis samtidigt. Jag är fortfarande nyfiken och vill testa mycket. Jag har många olika lanseringar kvar inom mig och mycket idéer. Men idéer är ALDRIG själva utmaningen i mitt fall, snarare tiden och logistiken att få ihop förverkligandet av idéerna – i kombo med nuvarande jobb och familj. Är man 25 eller 30 och inte har några barn och bor i en 2:a i innerstan, fine! Då kan man göra 10 olika projekt parallellt. Men jag orkar inte det. Det är ohållbart och blir inte bra.

Jag och min poddpartner in crime Hulda.

Jag har lagt ner podden jag hade med Hulda. Det funkade inte med lanseringen av Netstyle. Podd är roligt, men gräsligt tidskrävande och dessutom beroende av en tredje part i form av teknik, studio och redigering mm. Kommer jag att podda igen? Ja, det är möjligt! Men inte nu.

Designa kläder och skor står förstås på önskelistan, jag har mängder av tankar här som jag vill sjösätta! Men jag har nyss lanserat Netstyle och parallellt med det släppte jag en bok så då blev allt lite rörigt. Jag har inte bråttom längre. Jag ska inte med något tåg. Ingen förväntar sig ju ändå att jag ska lansera detta så när jag väl gör det får det bli en överraskning. Det viktiga är att se till att ens corebusiness mår bra och står stabilt. För mig är Netstyle min huvudsakliga kärnverksamhet just nu.

 

1 kommentar

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras