Att tänka på när du planerar walk-in-closet

Drömmer du om att skapa en walk-in-closet? Ett eget rum enbart avsett för förvaring av dina kläder, skor, väskor och accessoarer? Nu under sommartid är bra tid att börja planera och pyssla med ett sådant projekt! Jag har byggt/inrett massor av klädkammare, walk-in-closets och dressing rooms genom åren och har hunnit samla på mig en del erfarenhet pga detta. På bilden ovan ser ni det fantastiska resultatet av mitt senaste projekt, ett lyxigt dressing room på våning tre i huset, med inredning från Elfa Décor, som är deras senaste high end-serie för klädförvaring. Ni kommer strax att få frossa i fler efterbilder från mitt fina dressing room, men i detta inlägg tänkte jag fokusera på själva planeringen av detta rum och hur jag/vi gick tillväga!

Och för att inte snurra in oss helt i dessa termer gällande klädförvaring vill jag redan nu förtydliga skillnaderna mellan dessa olika epitet: Klädkammare och walk-in-closet kan vara samma sak, men en klädkammare är ofta (inte alltid) något mindre än en walk-in-closet. Alltså större än en vanlig garderob. En liten ”vrå”/utrymme enbart för klädförvaring, som har en egen dörr. Walk-in-closet är exakt som det låter, en garderob du kan promenera in i. Kan vara hur stor eller liten som helst. Dressing room är ett större rum, med fönster och gott om plats även för annan inredning, exempelvis sittpuffar eller möbler i mitten.

Flinkenbergs steg för steg-tips!

1 • Hitta själva rummet. Utgå ifrån dina egna förutsättningar. Alla har förstås inte lyxen att kunna avvara ett rum på 25 kvm för sina kläder, som jag har gjort. Vi råkar just nu bo i ett väldigt stort hus med 12 rum, men jag har byggt klädkammare på minimala ytor också i mer trångbodda lägenheter och hus och det har funkat bra det med! Var inte så kräsen gällande hur rummet ser ut just nu, det går att trolla med de flesta hopplösa ytor, trust me. Finns inget bra rum? Då kan du skapa ett genom att sätta upp väggar! Det gjorde jag i en lägenhet inne i stan. Ibland finns exempelvis stora ytor i sovrummet som man ändå inte använder till något vettigt. Leta även efter utrymmen på vindar, i källare, under trappor med mera. Extra space finns ofta någonstans i hemmet, bara man är lite uppfinningsrik.

Så här såg mitt dressing room ut från start. Ett fint, stort rum med härligt ljusinsläpp. Från början säkert tänkt som gästrum, men vi har även andra rum som gäster kan sova i så detta rum högg jag direkt för mina kläder då vi köpte huset…

2 • Leta inspiration. När du vet vilket rum som du har att spela med och vilka ytor som gäller så är det dags att leta efter inspiration! Detta är den roligaste och enkla biten. På Pinterest hittar du massor av härliga bilder som kan sätta igång kreativiteten. Tänk bara på att inte låta dig luras av andras förutsättningar. Det är lätt att få gigantiska rum på 60 kvm med jättelik takhöjd att se lyxiga ut, särskilt när de är pepprade med Chanel-väskor och Louboutinskor. Men vissa detaljer kan vara roliga att spara, som exempelvis hur man dekorerar speglar med tygblommor, hur man kan placera belysningen, hur man arrangerar klädhängen, eller att man kan måla taket i en annan färg än vitt. Det var så jag kom på idén med att måla mitt tak ROSA!

3 • Börja med tak, väggar och golv. Innan du fokuserar på själva inredningen kan du sätta igång med själva ”skalet” till rummet ifråga. Jag lät exempelvis måla taket i rosa. En annan superhärlig effekt är att tapetsera taket! Ofta syns ändå inte tapeten i ett sånt här rum eftersom du täcker sidorna med förvaringshyllor och kläder. Jag valde en relativt diskret tapet till långsidorna i rummet, från Boråstapeter, med breda ränder och sublim skimmereffekt. På ena kortsidan i rummet valde jag dock en lite mer crazy tapet från Midbec/Engelska Tapetmagasinet, med motiv av små polaroidfoton. Jag rekommenderar varmt att satsa på heltäckningsmatta i din walk-in-closet! Det är det som är pricken över i:et och ger en lyxig och gosig/ombonad känsla. Tjockluggade mattor är dyra, men det går ju sällan åt så många meter (om du inte råkar ha ett stort rum som mitt…) så det tycker jag du ska kosta på dig. Min vita matta kommer från Kilands mattor.

Här hade inte hantverkaren Tony hunnit skära till mattan än, utan bara lagt ut den.

4 • Planera inredningen och förvaringen. Detta moment kräver fokus! Nu handlar det inte om fashion utan function. En walk-in-closet utan vettig funktion kommer inte att underlätta för dig, utan snarare krångla till det. Du behöver därför ställa dig följande frågor: 1. Hur mycket kläder och skor har jag egentligen? 2. Vad har jag mest av? Kläder? Skor? Handväskor? Långa klänningar eller korta klänningar? Osv. 3. Vill jag se kläderna/accessoarerna eller ska de vara dolda bakom skjutdörrar/väggar, i lådor? Eller både- och? 4. Får en helfigursspegel plats? Var i så fall?

Ta fram måttband, tumstock, penna och papper. Börja måtta och skissa. Jag gjorde om ritningen tillsammans med Elfas experter säkert sju/åtta gånger fram och tillbaka. Det är inget att skämmas över, utan viktigt att det blir rätt! Sedan ändrade jag lik förbaskat ursprungsplanen när inredningen väl var uppmonterad. Då tyckte jag att spegeln stod på fel ställe, eftersom dörren störde där man skulle stå och prova kläder. Och DET är en av de största fördelarna när du väljer garderobsinredning från Elfa, alltså själva FLEXIBILITETEN! Om något inte passar, är det bara att skruva lite och flytta på grejerna som du vill! Så otroligt smidigt. Hade jag valt en platsbyggd inredning av någon finsnickare så hade liksom inte den möjligheten funnit. Platsbyggda garderober är helt fantastiskt vackra de med, inte tu tal om det! Jag säger bara att flexibilitet inte är att underskatta i förvaringssammanhang. Det kan hända saker som gör att du av någon anledning vill stuva om och flytta lite.

Jag har fler skor än handväskor, därför var det viktigt med många hyllplan avsedda för just skor. Toppen också att kunna justera hyllplanen utefter klackhöjd på skorna!

5 • Beställ inredningen. När du har koll på dina behov från punkten ovan så är det dags att göra beställning av inredningen. Självklart ska du prioritera själva förvaringslösningarna, med hyllor, lådor och stänger. Men när du bockat av de praktiska bitarna kan du även se över mer dekorativa detaljer också. I Elfas nya Décor-system finns exempelvis trevliga små hyllor att ställa mindre saker på (kanske parfymflaskor, mindre tavlor/foton, små clutchar osv), vilket gör att helheten känns välkomnande och mer personlig. I detta läge bör du även beställa eventuella övriga möbler till rummet, om dessa skulle få plats, eftersom det kan vara lång leveranstid på just möbler. Tänk noga efter vad DU vill ha för att göra detta rum speciellt! Är det något särskilt du vill lägga till så är det hög tid att ordna detta nu. Jag ville exempelvis ha en liten vinkyl, ett konsolbord av spegelmaterial och en stor sittpuff. Sittpuffen har jag dock inte hittat än, haha… Det kan vara effektfullt med en fin taklampa exempelvis (om rummet har lämplig takhöjd för detta, vilket inte mitt riktigt har)!

6 • Var närvarande vid monteringen. Detta gäller oavsett om du väljer att sätta upp hyllorna och inredningen själv, eller om du tar hjälp av en händig person. Svårt för en annan person att veta exakt hur allt ska sitta när du har gjort själva skisserna och har en bild i huvudet av hur det ska se ut.

Hantverkaren Lasse hjälper till med att få hyllplanen på plats med bärlister. Som du kan se är inte sidorna för lådorna täckta, utan allt är framtaget för en luftig känsla som inte ska kännas instängd.

7 • Placera ut kläderna/skorna/accessoarerna. Nu till det allra roligaste momentet – att fylla din walk-in-closet! Det jobbigaste är redan avklarat. Denna punkt måste dock få ta lite tid. Sätt upp saker i säsong som du använder just nu och de kommande två-tre månaderna. Allt behöver inte exponeras/hänga framme (av utrymmesskäl). OBS! Låt detta moment få ta sin tid. Det är nu du kan få AHA-upplevelser av karaktären ”Oj, jag behöver ju mer utrymme för smycken och solglasögon”, eller ”Så många kavajer eller kort häng hade jag tydligen inte, däremot mer behov av plats för längre häng som klänningar”. I mitt fall innebar detta att jag som sagt behövde flytta på helfigursspegeln men även justera höjden på en del av hyllorna för skor, på grund av mer behov för vissa klackhöjder osv.

I Elfa Décors system finns massor av fina tillval, som dessa underbara accessoarslådor! De kommer i olika storlekar, så du kan ha smycken i vissa och ihoprullade skärp i andra.

8 • Sista justeringarna + slutfinish. När du har fått en vettig överblick av din klädförvaring så är det dags för finjusteringarna. I mitt fall innebar det att täcka hålen som syns i bärlisterna från Elfas hyllsystem. Detta eftersom jag har öppen inredning som inte täcks av skjutdörrar. I Elfa Décors nya serie så kan du välja en enkel täcklist på rulle som du klipper till själv och sedan trycker in på bärlisterna. Detta är lite pilligt och tar tid men blir sååå snyggt! I detta moment kan du även sätta upp belysning, accessoarer som växter mm (jag rekommenderar VARMT konstväxter som klarar de ganska krävande förutsättningarna i små utrymmen. Alla mina blommor kommer från Artflowers, även dekorationen runt den stora spegeln).

Blus från Morris, Kjol från Day Birger et Mikkelsen, halsband från Cocoo.se.

Sedan är det bara att njuta av rummet du skapat för dina kläder!

Foto Pavel Maira

5 kommentarer
  1. Woooow Charlotta – det ser helt fantastiskt ut! Jag måste fråga var spegeln med lampor kommer ifrån? Är den också från Elfa? Kram Monika

    1. Hej Monika! Tack för fin kommentar! Spegeln med lampor kommer från sminkspegel.se. Den mindre spegeln för ansiktet som är placerad vid ena skohylls-sektionen kommer dock från Elfa och är ett tillval du kan göra till denna serie. Kram Charlotta

  2. Hur tänker du kring hur du ska kategorisera plaggen och skorna i en walk-in? Låter kanske som konstig fråga men jag får aldrig riktigt till det … Ska exempelvis alla svarta skor stå tillsammans? Eller placerar man dem efter klackhöjd? Och hur gör du med plagg – ska alla skjortor hänga ihop och alla kavajer ihop eller ”rangordnar” du alla plagg färgtonat? kanske svårt att fatta vad min fråga är… men hoppas du fattar hur jag menar ! Jättejättesnyggt blev det hursomkhelst!

    1. Hej Sara! Jag förstår ABSOLUT vad du menar! Ett ständigt dilemma… I-landsdilemma, bör tilläggas… 😉 Ska skriva ett separat inlägg/artikel om just detta eftersom jag vet att många undrar. Håll utkik, kommer inom kort! Det finns flera olika ”läror” kring detta. Inte bara en metod som gäller och är gångbar för alla. Men jag tänkte presentera de vanligaste och så får man välja själv vad som passar! Tack för fina komplimanger förresten! Kram C

  3. Jag blir helt tårögd av att se hur fint du gjort det här rummet. Jag tror att det var i det jag som typ tolvåring sov i när jag var hos min barndomsbästis.
    Har ni sett att väggarna på vissa ställen är dubbel? Om jag inte minns fel så gömdes det flyktingar i väggarna under andra världskriget, eller så var det en skröna som berättades för oss barn för att göra det spännande. Det finns några yttepytte kryp-in under snedtaket, som minigarderober typ. Där inne hade vi klubbhus. Tack Charlotta för att du så generöst visar bilder på före och efter i ditt vackra hem! Jag dammsuger din blogg nu och det är superkul och spännande! Med vänlig hälsning, Lisa

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras