Ni frågar, jag svarar

Jag ligger efter med att svara på era roliga och spännande frågor. Ber om ursäkt för det! Ett dressingroom-bygge och semestern + sommarlov kom lite emellan allt. Här försöker jag nu riva av de frågor som legat och väntat länge:

Ska investera i ett par snygga pumps och/eller stövletter som jag ska ha länge. Måste dock vara bekväma trots att jag vill ha stilettklack. Har du kollat på lite märken hur dom är i sulor mm? LK Bennett, Prada, Jimmy Choo, Rossi m fl. Tack på förhand! /Lena

SVAR: Innan någon blir besviken här vill jag bara konstatera att det existerar inga stilettpumps/stövletter i världen med spetsig hög klack som är bekväma. Det får man helt enkelt lägga ner i ambition, sorry! Man kan dock hitta märken vars modeller är mindre plågsamma än andra. Så fort klackhöjden går över 7 cm blir vinkeln och lutningen för besvärlig för fötterna och då börjar det göra ont. Mitt bästa tips är att köpa den modell du tycker är snyggast, fast en halv till en stl större än du brukar. Sedan tar du ut en iläggssula från dina träningssneakers med bra uppbyggnad och dämpning (gärna löparskor) och trycker in i pumpsen! Jag har testat både Sergio Rossi och Gianvito Rossi och de är obekväma som fan trots alla löften om de italienska märkenas koll på läster och kvalitet bla bla. Jättevackra skor dock! Pradas skor uppfattar jag som lite mindre obekväma. Louboutin är hemska ur komfortaspekt. LK Bennet var länge sedan jag testade. Svenska märket Stinaa J kan jag dock rekommendera, hon har ägnat väldigt mkt energi åt att komma på lösningen på detta dilemma. Jag äger dock inga stilettpumps från det märket, men höga klackar med rundad tå och de orkar jag faktiskt gå i länge utan ont!

Vilka influencers och kändisar inspirerar dig? Har du några role models? Du som är så multibegåvad och både skriver, poddar, gör böcker osv – kan inte du också släppa ett sminkmärke eller ta fram hudvårdsprodukter för oss 40 plus? Eller varför inte kläder? Du nämnde någon gång att du vill designa skor, det tror jag du skrev i en intervju när du valde att sluta på Chic. Vad hände med de planerna? Skulle gärna köpa ett par skor som du står bakom -du verkar ha så cool smak! /Monika

SVAR: Tack för så fina ord, Monika! Jag inspireras av många men de är inte alltid influencers eller kändisar. Jag är så pass gammal att jag tillhör dom har svårt att imponeras av folk som inte riktigt presterat något vettigt i livet och mest blivit berömda för att de är snygga eller gift sig med någon som är ännu mer än de själva (Kardashians typ, har väldigt svårt att respektera den sortens kändisar).

När jag växte upp så krävdes någon form av talang för att många skulle upptäcka en, typ att man var bra på att sjunga, duktig i idrott, hade talang för affärer eller liknande. Eller kanske ägnade sitt liv åt att hjälpa och inspirera andra.

Jag blir inspirerad av Oprah Winfrey, av journalisten Magda Gad, av min mamma, av George Michael och David Bowie (två av mina stora idoler under uppväxten). För att ta några exempel. Också väldigt imponerad av Marian Keyes författarskap och hennes produktivitet. (OBS! – det KAN vara så att jag redan svarat på denna fråga tidigare, ber om ursäkt i så fall, haha…)

Smink och hudvård är något som verkligen roar mig, men jag saknar för mycket kompetens i det området och har inte lika passionerat intresse och kunskap för det som exempelvis skor eller klänningar. Både skor och kläder skulle jag absolut kunna tänka mig att göra i egen design, främst för att komplettera det utbud som redan finns. Jag är ingen stor kändis eller influencer, så ingen skulle vilja bekosta ett expertteam för att ta fram produkter som jag sedan bara skulle få promota (vilket är det som sker med många influencers och kändisars ”egna produkter” idag, de är ju i ärlighetens namn sällan särskilt inblandade i själva framtagningsprocessen). För mig är det viktigare att ha koll på hela kedjan av kreativitet, koncept, produktion mm. Det vore förstås jättespännande men allt handlar om tid och prioriteringar.

PS by Anabelle heter detta märke. Och när jag ser skor som dessa blir jag förstås ännu mer sugen på att designa något eget, lika fantastiskt…

Läste i Veckorevyn för tusen år sedan att du hade en barndom som var så där att det var Havrefras till frukost och allt var ganska ordentligt om jag inte minns fel. Kommentarer på det? ? /Anna

SVAR: Japp, så var det! Ingen O’boy, bara läsk till jul och midsommar (då köpte pappa dock en två backar med 33 cl-flaskor och vi fick välja fritt vilka sorter av läsk som skulle stoppas i, kan vara mina lyckligaste stunder från den tiden). Aldrig någonsin köpte vi lördagsgodis, eller godis överhuvudtaget som jag kan minnas. Faktiskt osäker på om godis ens FANNS när jag växte upp, haha… Mamma och pappa hade nog inga preferenser gällande att det skulle vara onyttigt, däremot hade de ont om pengar och de var väldigt emot allt som signalerade ”amerikansk smörja”. Därför blev det ingen McDonalds utan hemgjorda burgare med pannbiffar mellan två formfranskor och ett stekt ägg… Jajamen, ganska EXAKT som Eddie Murphy beskriver det i ”Raw” (garvade ihjäl mig när jag såg den första gången). De släppte dock på denna nitiska inställning när jag blev äldre (och pappa började tjäna mer pengar, har jag räknat ut i efterhand) och då hände det även att vi fick Kalaspuffar till filen på sommarlovet.

Hej! Hur är det nu med att vara barbent och ha sandal/sandalett i olika sammanhang? Deltar själv i olika jobbrelaterade möten och vägrar nylonstrumpor, älskar att gå barfota:).
Har alltid målade tånaglar, klär mig prydligt och modest (ja ja kan vara lite tråkigt ibland) får jag väl säga, försökt att styra upp garderob så att det mesta passar ihop.
Vad säger du som rört på dig en hel del – är barbent ok i de flesta sammanhang? Mvh, Yvonne

SVAR: Absolut okej att vara barbent! Det är de torra, flagande benen som inte känns så flotta. Du väljer själv om du vill vara lite luden eller slätrakad, det är en smaksak. Men torra ben tycker jag ser ovårdat ut. Smörj in dem så att de skiner fint. Nylonstrumpbyxor (särskilt hudfärgade) är en styggelse som vi håller på med mest här i Norden, troligtvis för att det är så kallt.

Hej. Jag har ett stort intresse för kläder, har alltid haft. Problemet är att jag har jätte, verkligen jättesvårt att gallra ut o göra mig av med plagg. Resultatet av detta är en överfull garderob (garderobER) som inte går att öppna o än mindre inspireras av. Anledningen till att jag har svårt att göra mig av med plagg är flera. Först o främst för att jag inte kommer få många ynka kronor för dom då det är Zara o liknande märken. Jag lurar lite mig själv att jag liksom inte ”förlorat” pengar på kläderna om jag inte sålt dom, haha hör själv att det låter dumt. Andra anledningen är att det inte är ngt fel på kläderna, jag gillar det mesta men hinner inte/har inte tillfälle att använda allt (och ser inte vad jag har) Har du något bra tips? Jag vill ju ha en lättöverskådad, tilltalande o inspirerande garderob /Sentimental klädsamlare

SVAR: Sälj och skänk! Helt omöjligt med bra översikt om garderoben är proppfull. Som att gå in i en Joy-butik och försöka hitta något snyggt. Här hänger allt helt tokpackat och man blir bara yr i skallen och går ut igen. Vilket är synd för man kan missa en massa fint.

Tips: • Stuva undan det som inte är i säsong just nu. Man behöver inte ha vinterkappor och ulltröjor och jeans i mängder framme när det är sommar. • Gör tre högar: en för Spara, en för Skänk och en för Sälj. Skänk-högen är sådant du VERKLIGEN inte tror att du kommer att få på dig igen, eller som är trasigt/omodernt eller whatever. Du kan återvinna textilier (oavsett skick) i nästan varenda klädkedja idag (H&M, Lindex, m fl). Då brukar du få en rabattcheck på 50 spänn eller liknande att handla för (om du lämnar in en kasse. Kräver dock att du handlar nytt för 300 kr eller liknande…). Eller så skänker du plaggen till hjälporganisationer. Och herregud, är kläderna i gott skick så SÄLJ! Även budgetplagg har ett andrahandsvärde om de är i gott skick! Folk köper det mesta i andrahand. Se till att inte ta för mkt betalt bara. Plåta plaggen prydligt när de är nystrukna osv. Och se till att göra ett JÄTTERYCK med mååånga plagg för försäljning vid ett och samma tillfälle ska du se att det blir bra affärer!

Är du för mesig för att göra slag i saken av ovanstående – anlita en mer sträng väninna som inte är lika sentimental för att hjälpa dig. Så att det blir gjort!

Foto All-About-Fashion

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras