Lagom är inte bäst

Jag har funderat en del kring det här med prestation, inspiration och ambition de senaste dagarna. Det talas ju ofta om att framförallt kvinnor (men även män förstås) blir stressade av sociala medier och att det ställs orimliga krav på oss. Jag kan inte svara på hur omgivningen med instagram, bloggar och influencers hade påverkat min uppväxt om de hade funnits då jag var tonåring. Jag kan bara svara för hur de påverkar mig nu, som vuxen människa.

Och visst kan det vara ångestframkallande emellanåt, men det finns det mycket annat i livet som också är, resonerar jag. Man kan ju aktivt välja vilka man vill följa i sociala medier. Här finns hela spektrat, från fördummande thinfluencers (som i ärlighetens namn inte presterat ett skit förutom att råka vara snygga och smala och bli bra på bild), till kroppsaktivister, till entreprenörer och inspiratörer.

Jag VILL bli påmind om vad som går att göra med sitt hem, om man bara sliter hårt och ger sig fan på att få till det. Jag VILL lära mig hur jag klär mig vackert och representativt med smarta stylinghacks och kreativa klädkombinationer. Jag VILL sukta efter både intellektuell stimulans och ytliga suckar av beundran inför andras matlagningsskills eller fantastiska resedestinationer.

För mig är det nyttigt. Jag har blivit lite för bekväm, nämligen, på senare år. Jag har själv noterat att jag hellre tittar i backspegeln än framåt. Jag ler åt gamla minnen och repostar gärna succéer och framgångar från förr. Jag börjar nästan bli… lagom. Lite mätt. Men samtidigt inte tillfredsställd. För inuti mig är jag lika ambitiös som förr. Jag har bara stagnerat tillfälligt. Men jag har nöjt mig lite för länge med att rapportera om andras framgångar, om att titta på vid sidan av. Inte prioritera mina egna idéer. Fegat ur. Inte riskat lika mycket som förr. Inte stuckit ut hakan utan tagit en kopp kaffe och nyfiket läst vad alla andra skriver först.

Det behöver inte vara fel att vara lagom. Men det passar inte alla. Lagom är inte alltid bäst, oavsett var du nu har hört den ”sanningen”. Lagom leder sällan till utveckling eller framgång, eller att klara av svårigheter, eller att mot alla odds ge igen på de som tvivlat på din förmåga.

Att skriva om andra framgångsrika kvinnor och entreprenörer, eller att läsa om dem gör att jag har blivit mer ödmjuk. Nog för att jag också har presterat en del i mitt liv, men herregud – när jag ser vad väldigt många andra driver igenom, dagligen, så bleknar jag snabbt. Men insikten har även rustat mig med jävlar anamma.

Nu undrar ni kanske vilket mirakeltips jag tänker delge er efter all kunskap jag tydligen sugit in här från läktarplats de senaste åren?

Jo, mina vänner. Det är mirakeltipset HÅRT JÄVLA ARBETE vi talar om.

Medan andra gnäller över taskiga förutsättningar, motgångar, byråkrati, sopig ekonomi, sjukdomar, brist på motivation, lata medhjälpare och allt vad det kan vara, så har den framgångsrike redan varit uppe sedan kl 06:00 och jobbat. Så – try harder!

EXAKT så enkelt (eller svårt) är det.

Bilderna är från mitt fantastiska dressingroom, som du kan läsa mer om här. Den snygga, lila sidenkjolen kommer från Day Birger et Mikkelsen och du kan köpa den här på rea nu.

Foto Pavel Maira

3 kommentarer
  1. Så sant! Min dotter har en magsjukdom & kämpar på. Är själv lärare & får så mycket gnäll från fullt friska elever över att de inte hinner med skolan OCH höga betyg för de måste ju få vara med kompisar….

  2. Du är så GALET inspirerande, querida mia!!!
    Och så jävla klok. Din blogg, och Marits dårå, är de enda jag följer då de är både intressanta OCH inspirerande.
    Ha en fortsatt suverän sommar med din finfina familj, kramar i mängder!

  3. ”Gnälla över förutsättningar eller sjukdomar” – menar du allvar? Att inte inse hur olika förutsättningar vi har och hur de påverkar våra möjligheter att uppfylla våra drömmar, jobba hårt, starta jobbdagarna klockan sex eller vad du vill – det är verklighetsfrånvänt, respektlöst, oempatiskt och ignorant. Jag respekterar att du har jobbat hårt för att nå dit du vill – bra jobbat och grattis, verkligen! Men tro inte att det är lika lätt eller svårt för alla. Du har ingen aning om vad folk bär med sig som kan hjälpa eller stjälpa dem. Att tro att det bara handlar om hårt arbete, förlåt men det är så trångsynt och dumt. Det har funkat för dig, det är allt.

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras