Mobile last – mitt bästa tidsbesparande knep

Känner du, liksom jag, att du har massor av idéer att förverkliga, jättekul projekt som du vill påbörja – men aldrig får till tiden att göra allt detta? På grund av… ja, vadå? Alla måsten, förstås. Men så börjar du titta igenom hur denna lista av måsten egentligen ser ut och så klockar du varenda sak som att lämna barnen på skolan, skjutsa dem till aktiviteter, laga mat, träna mm, jobba, ta hand om husets vitvaror som ska fyllas och tömmas osv. Ja, ni fattar. Men sedan är det ÄNDÅ en massa timmar av obegriplig ”luft” som går åt som du inte riktigt kan sätta fingret på vad det är för tidstjuv?

Och här kommer den obehagliga insikten – att det är dina SOCIALA MEDIER som käkar upp din värdefulla tid! För jag lovar att det finns fler än jag som tillbringar flera TIMMAR dagligen på Facebook och instagram. Jag behöver förvisso använda båda dessa kanaler i mitt jobb, för min EGEN business. Absolut! Men är det ett måste för mig att glo igenom/scrolla maraton igenom alla ANDRAS konton? Läsa kommentarer, engagera mig, tappa fokus från det jag egentligen håller på med när jag ”bara plockade upp mobilen”? Nej – inget måste alls! Jättekul, när man har en massa tid över. Men jag har ju inte den tiden! Det är HELT hål i huvudet. Jag behöver digital-detoxa.

Så nu har jag gjort en inställning i mobilen att jag bara får använda instagram 45 minuter per dag. Då hinner jag kolla/uppdatera mina egna konton där och nöjesglo LITE GRANN. Sen är dagens kvot fylld och jag kan fylla resten av dagen med viktiga saker.

Appen ”varnar” när jag min tid snart är slut. Så himla praktiskt faktiskt! Och samma sak för Facebook, det missbrukar jag mer via datorn/desktop, så där har jag helt sonika LOGGAT UT (och jag minns fasiken inte mitt lösenord på datorn för FB…). För det blir annars samma distraktion där, att jag sitter i timmar och har på Facebook passivt aggressivt lurande i bakgrunden med all den SKIT av fokus-stöld från det jag egentligen bör koncentrera mig på. De Facebook-grejer jag behöver göra får jag göra på mina 30 minuter där på mobilen, dagligen! Det är den gräns jag satt upp för mig själv.

Inom media finns ett uttryck som heter ”Mobile first” som de hamrat i oss länge, vilket främst har med mobilanpassade format att göra när man arbetar digitalt. Gott så men i min privata sfär är det fanimej mobile last som gäller en tid framöver. Vi människor är mycket sämre på multitasking än vi tror. Satsa på unitasking istället. Jäklar vad effektiv denna höst kommer att bli! Fler som vill haka på?

Bilder på massa stiliga fashionistas med sina älskade mobiler från All-About-Fashion

1 kommentar
  1. Hade ingen aning om att man kunde ställa in en tidspåminnelse i instagram så tack för tipset!
    Har ställt in en tid nu:)

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras