Mina kost- och träningsrutiner i höst

Det var ett tag sedan jag skrev om träning, kost och hälsa här i bloggen. Vilket kan bero på att sommaren inte direkt gick i hälsans tecken, haha… Förra sommaren var jag duktig och höll i utomhusträning med cross på Friskis flera gånger i veckan. Denna sommar kom väldigt mycket annat i vägen för att prioritera min egen hälsa. Väldigt svåra sjukdomar för närstående släktingar exempelvis. Och sen har jag personligen åkt på en ganska besvärlig hälsporre i början av sommaren som jag struntat/nonchalerat i (och trott att den liksom ska gå över av sig själv, vilket den inte gjort). Och så har jag drabbats av en konstig inflammation i kroppen som gjorde att jag nästan tuppade av en period. Men det redde kroppen ut av sig själv genom vila.

För mig följer dessvärre brist på träning av brist på bra omdöme gällande mat. När man inte tränar är det ju ännu viktigare att hålla koll på det man stoppar i sig. Men jag släpper liksom allt. Därför har jag lagt på mig några kilon i sommar och nu väger jag 72 kilo, vilket är kanske fem-sex kilo mer än jag bör väga då jag känner mig som i bäst form, för leder, knän, allmäntillstånd, hur kläder sitter, mm.

Men jag är inte särskilt hysterisk över detta, det är ingen katastrof och jag är inte väldigt överviktig eller ohälsosam generellt. Däremot känner jag att jag behöver vända på en del bitar och styra upp mina rutiner, vilket jag gjort sedan några veckor tillbaka. Framförallt för att min energi blir låg när jag inte tränar och äter vettigt. Och så som mitt liv sett ut i sommar och kommer se ut i höst så behöver jag all energi som går att få. Det kommer en del tuffa prövningar och jag blir bättre rustad för skitstormar om åtminstone fysiken är okej.

Det är egentligen inga konstigheter. Back to basics! Jag läser min egen bok som jag och Sabina Dufberg släppte denna tidpunkt förra året, ”Ditt livs form – med 80/20-metoden” (som du kan beställa här! //adlink). Det handlar om att inte sätta upp en massa strikta kostregler och orimliga träningspass per vecka, för vuxna kvinnor med extremt många järn i elden, barn och socialt liv, klarar sällan av att hålla det än max tre veckor. Nä, nu är det långsamt men effektivt som gäller. Och jag måste utgå ifrån mig SJÄLV och mina förutsättningar. Just nu är jag skadad och kan inte köra powerwalks, löpning eller träning som inkluderar mycket hopp (pga hälsporren som jag behandlas för med stötvågsmaskin mm). Men då får man helt enkelt kolla vad som går att göra ISTÄLLET! För min del har det blivit spinning för konditionens skull. Dessvärre en träningsform jag avskyr, men men. Det är skonsamt för knä, leder och fötter, så bara att göra det och sluta gnälla.

Jag kompletterar spinningen med styrketräning (det gillar jag!) och ska även lägga till yoga, ytterligare en träningsform jag inte riktigt lirar med, eftersom jag blir så dödsuttråkad, men jag är stel och behöver öva upp rörligheten. Krångligare än så är det inte. 3-4 pass i veckan. Vila däremellan.

I kostväg så har jag tillfälligt tagit bort lösviktsgodis, choklad, efterrätter och sådant. På mig ger det en jäääkligt snabb effekt viktmässigt, just för att mkt vätska (i och med de snabba kolhydraterna) lämnar kroppen. Jag tänker inte förbjuda mig att äta sånt för all framtid men just nu är det en liten paus för det. Kanske paus fram till Halloween, kanske till någon fin tillställning då jag vill äta dessert, eller whatever. Men inget okynnessnaskande flera gånger i veckan. No, sir. Däremot vill jag ha mina glas vin två dagar i veckan, jag vill äta restaurangmat någon gång, jag vill njuta av gräddig pasta på parmiddagar osv. Men majoriteten av de övriga dagarna håller jag koll på och då blir det mer grönsaker framförallt, inpetat i min ordinarie kost. Och mindre pasta, bröd och stärkelserik mat. En del brukar undra om jag är LCHF-anhängare och svaret är nej. Jag gillar som sagt inte väldigt exkluderande dieter och kosthållning. Jag följer 80/20-metoden helt enkelt. Alltså 80 procent av maten är vettig för att göra utrymme för 20 procent rajtantajtan i matväg. Däremot äter jag MINDRE snabba kolhydrater på vardagarna. På så vis jämnar det ut i sig i kombination med hur helgerna ser ut.

Gårdagens lunch bestod av tre ingredienser: stekt kycklingfilé, ångad broccoli och fetaost (den magra varianten). Toppat med liiite olivolja och kryddor. Klart!

Jag ska berätta om mina framsteg här i bloggen med bikinibilder mm så får ni se – men även berätta om sådant som inte är rent visuellt, alltså energinivån och orken/humöret. Hela poängen är att man inte behöver göra allt så jäkla ”all or nothing”. Inga extrema avvikelser blir bra för välmåendet. Varken att leva på någon hemsk ketos-diet eller att moffa i sig hamburgare och chips hela dagarna och skölja ner det med läsk.

Hur går det för er med träning, kost och hela hälso-balansen med stress med mera? 

Bilderna på mig och Sabina Dufberg har Magnus Ragnvid tagit till vår bok.

 

7 kommentarer
  1. Jag ska oxå plocka fram er bok! Obefintlig träning de senaste veckorna pga förkylning , blivit ovän med en nära vän och väntar på besked om provanställningen blir fast tjänst. Liite mkt på en gång = tröst&tristätit mkt glass och godis.
    Börjar med att cykla till jobbet och 1timmes promenader.

    1. Ajdå, låter som om du har haft många kriser samtidigt…? Hoppas du får rätsida på allt! Cykla till jobbet är ju en utmärkt vardagsmotion. Heja dig!

  2. Hej! Jag har ett önskeinlägg som du gärna får skriva om vid tillfälle – hur klär man dig business samtidigt som man ska kunna ha kläderna i lekparken efter att man hämtat på förskolan? Svår ekvation att få ihop tycker jag.

    1. Hej Stephanie! Oj, det var något att bita i, haha… Vilken kul och bra fråga. Lovar att svara senare i veckan!

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras