Mina jobb för andra magasin

Förutom att skriva dagligen här på Netstyle, som jag äger själv, så skriver jag mer eller mindre regelbundet åt andra fina och stora magasin och tidningar. Jag gillar att på det viset behålla en liten fot i printvärlden fortfarande (utan att själv behöva ta ansvar för stressen det innebär att hela tiden tänka på alla praktiska saker som ingår i en tidning med personal, tryck, repro mm, hehe…).

Det enda jag inte kan bestämma över som frilans är hur rubrikerna sätts (även om jag ger förslag, ibland väljer de mina förslag men inte alltid) samt vilka bilder som väljs. Men jag arbetar idag för så pass professionella uppdragsgivare att jag känner mig trygg med hur mina texter tas om hand.

Här kommer ett litet urval av vad jag har producerat nyligen:

Duktiga fotografen Stephanie Sifvert in action till höger

Hemma hos Carolina Gynning, för Sköna Hem, du kan läsa reportaget här. Vi fotograferade hemma i Carolinas härliga hippiehus på Ekerö dagen innan midsommar. Det var stekhett och hon hade precis fått sin pool på plats. Jag passade hennes döttrar medan hon och fotografen stack iväg för att ta några extrabilder i närheten.

Omslagsintervju med Magdalena Graaf för Amelia, du kan läsa reportaget här. Bilderna togs hemma hos Maggan i Djursholm. Jag står även för stylingen till detta jobb. Fotograf är Stephanie Sifvert som plåtar nästan alla mina jobb åt Sköna Hem. Jag gjorde även ett hemma hos-reportage till Sköna Hem med Maggan, men det har inte kommit ut än (tror jag). Maggan är speciell att intervjua eftersom hon är så frispråkig. Många andra kändisar får man dra ur citaten, men ur Maggans mun forsar det mängder av ord i en strid ström. Hon är en mycket mer komplex och spännande person än hon utger sig för i sin blogg, enligt mig. I ena sekunden kan hon vara flamsig och skämta för att sedan blixtsnabbt slå över till allvar och stringens. Det är aldrig tråkigt i hennes sällskap! Hon är också väldigt generös.

Omslagsintervju för Aftonbladet Söndag med Hannah och Magdalena Graaf. Reportaget kan du läsa här (om du är pluskund). Bilderna är tagna av Margareta Bloom Sandebäck. Den här intervjun fotograferades också hemma hos Maggan, tidigare i somras. Det blåste rätt mycket på altanen minns jag, där vi tog bilderna när de sitter i den där hänggungan till stol. Och jag fick stå och skymma solen med en stor reflexgrunka för att hjälpa fotografen… Inte alltid bara glamour på dessa uppdrag, haha!

Hemma hos-reportage för Hus & Hem (här kan du läsa det), med Kristina Lindhe, grundare av Lexington. Fotograf är Pavel Maira. Originalreportaget är mycket längre än det som du kan se online. Detta gjorde vi i början av sommaren minns jag.  Jag blev så imponerad över att höra om Kristinas entreprenörsresa med sitt företag, alltid kul att höra hur det var i början!

Bakom de här reportagen och artiklarna ligger mer jobb än ni som läsare kanske reflekterar över. Först behöver jag jaga fatt på de som ska vara med i intervjun. Alla vill inte visa upp sina hem i inredningsmagasin eller ställa upp på intervjuer, så det gäller att inte ge upp utan fortsätta söka i mitt nätverk. Därefter ska vi bestämma tid och plats för intervju och fotografering. Ibland roddar jag även med styling, alltså klädutlån för intervjuobjekten ifråga. Utöver det så ska själva intervjun och fotograferingen göras. För så här pass stora jobb som visas ovan så är det halvdagsuppdrag. Det går alltså åt 3-4 timmar inklusive makeup, fotografering, intervju, resa, mm. Därefter ska jag lyssna igenom ca 1,5-2 timmars inspelad intervju. Och skriva ned vad som sagts. Sedan återstår redigeringsarbetet att tratta ner kanske 35 tusen tecken till 8000 tecken. Samt ha koll på att informationen till bildtexterna stämmer (särskilt pilligt för inredningsreportagen med alla möbler mm). Och slutligen ska intervjupersonen ifråga läsa igenom texten. Ibland behöver jag ställa följdfrågor eller göra andra kompletteringar. Sedan skickar jag allt till uppdragsgivaren ifråga och då är mitt jobb klart!

Men efter det ska texten och bilderna gå igenom ytterligare en process på tidningsredaktionen. Här redigeras texten återigen av en redaktör, en formgivare sätter ihop bilderna ihop med text, rubrik, citat mm och layoutar själva reportaget. Och så ska det göras repro på dessa sidor. Sedan går hela klabbet till tryck. Processen tar ofta flera månader, från den dagen reportaget faktiskt görs, tills det ligger ut i butik.

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras