Julbordslunch på Stallmästaregården

Fler än jag som känner julstressen börja kicka in så där härligt smygande nu? Jag har fortfarande inte hunnit sätta upp ETT enda julpynt eller adventsstjärna, det här med julklappar har jag inte ens orkat tänka på och det enda jag fokuserar på just nu är att plugga biologi och religion med äldsta sonen, samt gå igenom cheerleading-moves med dottern (uppvisning i helgen).

Därför är det skönt att bara koppla bort allt och sätta sig vid ett dukat bord och njuta av en stämningsfull miljö med massor av god julmat! Idag var vi på julbordslunch på Stallmästaregården. Jag, maken och våra två vänner Eva och Henrik (som vi övertalat att bli nästan-grannar med oss, de köpte ett av husen här på samma gata där vi bor för snart ett år sedan). Otroligt mysigt att ses bara vi vuxna och få koppla av medan storstadens brus susade förbi strax utanför.

Jag försökte att äta FÖRNUFTIGT av detta julbord. För mig innebär det följande: A. Hoppa över alkoholen (kroppen behöver då sätta in det tunga förbränningsalternativet för att bryta ner alkoholen och tro mig, du behöver hela förbränningsmaskineriet för att bryta ner maten istället). B. Fokusera på de dyra och fina/goda råvarorna/rätterna som jag vet att jag gillar (som räkor, lax, fårfiol, köttbullar) – och hoppa över tillbehören/utfyllnadskrubbet (i mitt fall innebär det att jag hoppar över det mjuka brödet, potatisen, och lite annat). C. Inget okynnesätande av sådant jag faktiskt inte tycker är så himla gott, fast jag försökt mig på det tidigare och ofta bara tar av ”artighetsskäl” eller för syns skull. Som prinskorv, Janssons, patéer, pastejer, Ris á la Malta mm. D. Köra 3-2-1-taktiken: alltså största fatet är förrätterna/det kallskurna med ägghalvor, lax, räkrörorna. Lite mindre på tallriken med varma rätter. Och minst av efterrätterna. Nu låter jag väldigt beskäftig och förståndig vilket inte alls är likt mig, för jag brukar gå helt bananas på efterrätterna, men här är jag numera SELEKTIV. E. Tar några konstpauser mellan varje runda och samtalar med sällskapet. Då hinner mättnaden lägga sig någorlunda och jag kastar inte i mig av farten för att lite senare upptäcka proppmättnadskänslan.

Julbordsutbudet på Stallmästaregården är gediget och mycket välkurerat. Henrik i vårt sällskap beställde även lutfisken. Jag äter ju inte sill, men det fanns kanske sex eller sju sorters lax som jag älskar, vilket är oerhört ambitiöst!

Vargtasspaté tycker jag var ett himla kreativt namn!

Tips! Så här får du till ett enkelt julpynt: fäst röda sidenband i taklampan:

Efter denna energigivande och härliga paus i ekorrhjulet så åkte jag hem och fortsatte jobba. Idag bestod jobbet av att renskriva två intervjuer som är gjorda med samma kändis, fast för två olika tidningar/magasin. Jag har även pillat med en del uppdateringsfunktioner för Netstyle och lite nyheter som kommer att märkas under början av nästa år.

Vackra väggmålningar föreställandes koppartälten som ligger strax intill här i Hagaparken där Stallmästargården ligger.

Idag hade jag på mig en ockragul sidenblus från Day (eller om det är saffran?) som jag kombinerade med min favoritlångkjol med sammetsprickar från Dry Lake (har använt den kanske tio gånger redan, väldigt wearable denna säsong!). Leopardväska från Sophie Hulme. Boots från minns inte. Ash? Jag är blekare än Brieosten från dessertbordet. Ledsen, men den här egenföretagaren sitter inne i sin grotta sex mörka månader i sträck och jobbar. Blir inte så mycket D-vitamin direkt! Måste kanske gräva fram min brun-utan-sol-arsenal till nyår?

Fin bild tagen av maken, förutom att det ser ut som om mitt högra bröst har kapsejsat och ramlat ner tre våningar pga luftbubbla i tyget…

Nu har jag äntligen landat framför datorn igen efter att ha pluggat biologi med sonen inför ett prov och känt enorm ångest inför att liksom behöva genomgå högstadiet än en gång, särskilt NO-ämnena. Jag menar – jag har klarat mig hyfsat bra i livet utan att behöva kunna redogöra för vad alveolerna har för funktion i lungsystemet. Hela familjen går lite på sparlåga nu. Vi behöver verkligen jullov, kommer bli otroligt mysigt!

 

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras