Ett intensivt och härligt dygn på Hotel Birger Jarl

På sportlovet festade vi till det med att köra en staycation (alltså semestra i sin egen stad) på Hotel Birger Jarl. Vi har varit där tidigare med familjen och trivdes så bra att vi tänkte upprepa succén.

Ett flott välkomnande väntade oss på rummet!

Barnen skrek rakt ut av lycka när vi berättade att vi skulle dit, eftersom de kom ihåg hotellet väl.

En rakt igenom avspänd pose. Min klänning kommer från Zara.

Vi har bott på många ställen genom åren och Birger Jarl är väl mer tänkt som ett konferenshotell för affärskunder som föredrar det centrala läget, än som ett familjehotell.

Jag körde helsvart outfit till middagen. Och har en dotter som är så pass gammal nu att man kan utnyttja henne som fotograf! Även denna klänning är från Zara. Stövlarna, minns ej. Väska från Sophie Hulme.

Här finns ingen pool eller andra direkt barnanpassade aktiviter som kan locka, vid första anblicken. Men det som gör Birger Jarl så charmigt och tacksamt att besöka, med barn i åldrarna 9-14 år, är deras SERVICE. Samt utbudet av MAT.

Löjrom till förrätt med dillsmetana och smörstekt toast för mamma!

Slottsmenyer och dekorativa uppläggningar i all ära, men de flesta ungar uppskattar tyvärr inte halva portioner av griskind, anka eller skrei. Och pasta äter de en miljon gånger per år (hemma) ändå, så det känns inte heller som så kul alternativ. Därför är det så otroligt tacksamt med hotell som har dels en stor meny med många rätter att välja på, och även en barmeny med enklare rätter (om nu den ”finare” á la carte-menyn inte föll kidsen i smaken). Då kan föräldrarna andas ut och slipper bli uppstressade och barnen kan beställa hamburgare, caesarsallad, toast skagen, köttbullar med potatismos och lingon, våfflor, biff och pommes frites eller vad de nu råkar vara sugna på.

Lukas fick cheeseburgare med karamelliserad lök, pommes frites och majo – det blir liksom inte bättre än så där.
Twinsen blev polare med kockarna och fick följa med en av dem ner i källaren med varuhissen och hämta mat. Spännande!
Eftersom vi är en väldigt hungrig familj så beställde vi givetvis efterrätter, allihopa. Mitt val var frozen cheesecake med pistagekaka och hallon. Jag kunde ha ätit två portioner, just sayin’… Ljuvligt gott.
Alla tre barnen valde chokladfoundant med vaniljglass. Bra val. Jag provsmakade alla tre barnens portioner. Smart drag av mig!
Lukas med sin nya bästis Martin – på bilden kör de sten, sax, påse (lite oklart varför).

Förutom att maten var vällagad och jättegod så var det mest bestående intrycket det varma och vänliga bemötandet av personalen. Kockarna i köket hade tålamod med våra nyfikna 9-åringar, svarade på deras frågor, lät dem titta när de dekorerade tallrikarna, lät dem hänga med ner i källaren med varuhissen och hämta råvaror, lät dem provsmaka på spännande ingredienser de aldrig testat med mera. Och Martin som serverade oss är en skön snubbe som satte sig ned med gästerna (inte bara oss, utan även de fnittrande äldre damerna som satt vid bordet bredvid) och verkligen tog sig tid. Lärde sig namnen på oss allihopa genom att lyssna aktivt, behövde inte skriva ner beställningen, var uppmärksam på detaljer och allmänt lyhörd. Däremot höll han inte ALLS med om att han är jäkligt lik skådisen Torkel Petersson (men det är han!).

Vi somnade med magarna fulla av tiotusentals glada kalorier i våra hotellsängar och morgonen därpå tog vi en välförtjänt sovmorgon. För en gångs skull hade inte barnen några aktiviteter de behövde stressa iväg till (annars är det ALLTID gymnastik, cheerleading eller fotbollsmatcher på helgerna). Efter det masade vi oss ner till nästa ätorgie: hotellfrukosten.

Jag har alltid undrat vilka gäster som äter färsk frukt till hotellfrukost? Inte är det vår familj i alla fall. Vi går all in på det absolut onyttigaste… Men fint att mer hälsosamma alternativ åtminstone erbjuds.

Elsa ville absolut grädda sina våfflor själv, så det fick hon. Och på sportlovet får man ta både grädde, Nutella och honung till våfflorna.

En klar bonus är att hotellfrukosten har öppet ända till 11:00 på lördagar! Så man behöver inte stressa. Vi åt och åt. Och sen åt vi lite till.

Elias fotograferar sin frukost (blir lätt så när mamma är influencer…) och skickar bilden sen till sin kompis.

Efter den härliga vistelsen på Birger Jarl så gick jag på bio med barnen och såg Jumanji – the next level. En riktig höjdarhelg med andra ord! Hälsomässigt not so much, men livskvalitetmässigt en tiopoängare.

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras