Överraskningskalas på Såstaholm

Mäktig syn med upplyst fasad då vi anlände i fredags kväll.

Imorgon fyller min man år, men redan i fredags firade jag och några vänner honom genom att kidnappa honom och överraska med bubbel, middag och övernattning på Såstaholm herrgård, som ligger bara tio minuters bilväg från oss i Täby.

Vi började med bubbel i baren och ett Pachipedia-quiz, där vännerna fick svara på frågor om maken (som jag hade fixat).

Det blev Henrik och Lena som kammade hem vinsten! Jag hade fixat en goodiebag bestående av chokladmedalj, varsin Corona-öl (kanske opassande, men min humor är sådan… Man får vara glad över att man inte är smittad osv), varsin Baileys/kaffedrink-mix (såg väldigt god ut, borde köpt en till mig själv också!) och lite chips.

Sedan var det dags för trerättersmiddag! Alla (tror jag) tog löjrom till förrätt.

Maken fick en flott present av Såstaholms hotellchef, vilken gullig gest!

Jag valde röding med potatispuré och brynt smör till varmrätt. Älskar kött också men brukar ta fisk när vi äter ute då den ofta är så vällagad på restaurang (och eftersom min man hellre grillar kött hemma och dessutom gör det så bra). Den här typen av rätt kan jag äta 300 dagar om året utan att tröttna! Men mitt BMI skulle förmodligen tröttna med tanke på smör/fetthalten…

Till dessert blev det en len och mjuk vit choklad-parfait med citrus (som jag pillade bort, sorry, men frukt är ju inte min grej…), hibiskus och härligt knäckig macadamianötscrunch till.

Efter middagen var det dags att bege sig ner i Såstaholms beryktade klädkammare med mängder av outfits man kan låna och peruker, hattar och annan kul rekvisita.

Jag hade en paljettkjol + topp från H&M och pumps från Stinaa J. Hatten lånade jag!

Intill detta rum ligger karaokescenen och självklart tar man en för laget och gör bort sig publikt! Jag och Eva förnedrade oss till Whitesnakes ”Here I go again”. Bland annat. Det finns tydligen videobevis…

En lila peruk + glitterkappa hittade jag också…

Eftersom vi inte är 30 längre (inte 40 heller, om vi ska vara helt ärliga, iallafall inte majoriteten av sällskapet…) så pallade vi inte mer rajraj än så. Halv två stupade vi i säng och de fluffiga täckena i hotellsängen var verkligen underbara. Hade varit ljuvligt att få en rejäl sovmorgon men med tre barn som hade tre olika aktiviteter på lördag (som startar tidigt) så fanns det dessvärre inte utrymme för att ligga och zappa i sängen halva förmiddagen.

Men en rolig grej till hade vi att se fram emot innan hemresan, nämligen HOTELLFRUKOST!

Och det finns en särskild lyx att som småbarnsförälder slippa fixa och dona med mat till alla barn först (och se till att de inte river hela buffén när de ska grädda våfflor, hälla på en burk Nutella över de rostade mackorna och toppa med sylt mm) – och istället kunna prioritera sig SJÄLV. Och bara gå runt och botanisera i LUGN OCH RO vad som finns. Innan man går till attack och väljer ut vad som ska ätas.

Såstaholms frukostbuffé håller en mycket hög klass och har bland det mest välkurerade utbud jag upplevt (och jag har ätit rätt mycket hotellfrukostar i mina dar).

Förutom nyttiga alternativ som färskpressade juicer, ingefärshots, exotiska frukter och havregrynsgröt, så erbjuds även dekadenta frestelser som belgiska våfflor med lönnsirap, en magisk chokladkräm (nej, inte Nutella – som jag inte är ett jättefan av, utan mer sofistikerad vuxen-smak) och lättvispad grädde.

Det finns till och med nybakade mini-doughnuts till den stora te- och kaffebuffen. Herregud. En vecka på detta ställe och jag skulle behöva skaffa två storlekar större garderob. Eller helt enkelt få gå loss på de större mantelplaggen nere i utklädningsförrådet…

Filmen och teaterns värld är ett tydligt tema på Såstaholm. Det märks på deras val av rekvisita på hotellet, men även på väggarna som är fulla med porträtt av ikoner till artister och underhållare av både nationell och internationell karaktär.

Vi bodde i sviter/rum som är belägna i själva herrgårdsbyggnaden. Om du funderar på att åka hit rekommenderar jag att välja dessa rum. Några i vårt sällskap hade varit här tidigare, på konferenser med sina jobb, men då bodde de i annex-byggnader varpå du behöver promenera en liten bit (med betoning på liten förvisso) till själva huvudbyggnaden där restaurangen, baren, karaoken och allt lajbans är.

Morgonen efter var jag inte fullt så glittrig eller pigg… Men väldigt nöjd över en lyckad vistelse för maken! Mina kläder kommer från Cubus (tröjan hittar du här//reklamlänk), skorna är från Deichmann och väskan är faktiskt en kameraväska från Olympus, men jag använderden som handväska också. Den stora väskan är från By Malene Birger.

Tack för denna gång, Såstaholm! Jag kommer gärna tillbaka – nästa gång kanske för min egen födelsedag? Jag fyller ju jämnt nästa år…

2 kommentarer
  1. Ni verkar ha haft en superfin kväll/natt/morgon! En fråga som kanske inte riktigt hör hit: men ser att du bor ganska ofta på hotell och också går på restaurang och äter god mat, samt smaskiga (och kaloririka) frukostar… Vilket är underbart! Men hur tänker du kring hälsoaspekten? På bilderna du lagt upp nyligen verkar du vara så slank? Jag får inte det att gå ihop med all god mat… Men du kanske tränar jättemycket och inte postar så mkt om det ? Vill också kunna njuta av livets goda men tycker det är SÅ svårt att få till balansen! Några tips att ge?

  2. Hej Annika! Frågan är ytterst relevant – bra att du ställer den! Jag lever ju sedan en tid tillbaka enligt 80/20-principen (som jag som bekant även skrivit en bok om): alltså 80% av det jag stoppar i munnen är vettig och nyttig mat, vilket lämnar utrymme för 20% av mer rajtan tajtan i mat/dryckesväg. Utöver det måste man förstås hålla koll på MÄNGDEN av det som är onyttigt. Jag älskar god mat och vill kunna njuta av förrätter, gräddsåser, efterrätter och våfflor till frukost. Men inte varje vecka förstås! Det kanske verkar som om jag lever i sus och dus varenda dag, men flera dagar i veckan lever jag förhållandevis strikt och äter exempelvis enbart vegetariskt måndag-onsdag (ofta även soppor) och då gäller det utan undantag. Alltså – jag bokar inte in affärsluncher ute på restaurang de dagarna, jag koncentrerar min träning till de dagarna eftersom jag är utvilad och fräsch just då, jag lägger mig tidigt och ser till att få min återhämtning. Jag promenerar även vid lunchtid en timma, ca 5-6 gånger i veckan. Men i övrigt tränar jag inte särskilt mycket, det blir mellan 2-3 pass i veckan. Det handlar också om att välja dina godsaker SELEKTIVT. Många resonerar som så att ”äsch, jag ska bo på hotell en weekend – då kan jag lika gärna gå all in!” och så goffar man i sig av exakt allt, även det man kanske inte tycker är supergott, men ska man unna sig så ”kan man lika gärna göra det ordentligt!”. Detta kan innebära att man äter både chips och snacks före och efter maten, dricker en Irish Coffee OCH efterrätt, äter både pannkakor med Nutella och scrambled eggs och bacon och mängder med vitt bröd – även till måltiderna. Då drar kalorierna iväg väldigt snabbt! Och så lägger man på sig kanske 2-3 kilo i vätska under en helg, kommer hem och känner sig svullen, däst och misslyckad och inleder veckan med att börja tokbanta och ”straffa sig” med att svälta sig, hetsträna eller liknande, och så blir man jättehungrig och manisk över det man inte ”får” äta så när man väl äter senare så överäter man och den dåliga cirkeln är ett faktum. Man FÅR inte balans utan man TAR den! Det är ett AKTIVT val. Ingen tilldelar dig sunt förnuft eller lägger fram exakt mängd frestelser som bör räcka för att du ska bli nöjd, du måste SJÄLV ta det beslutet. Bestäm dig gärna INNAN är mitt tips. Ska skriva ett längre inlägg om just detta i veckan! Tack för inspirationen 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras