Coronastressad? Min guide till att jobba, träna och shoppa hemifrån

TIPSEN INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Långt innan den här galopperande Corona-hysterin så har jag och min man arbetat hemifrån. I flera år (fyra, för min del). Av olika omständigheter har vi heller inte rest särskilt mycket (definitivt inte utomlands) heller, de senaste åren. Vi brukar också emellanåt bli hånade för vår noggranna hygien (som att kräva att barnen ska tvätta händerna det första de gör när de kommer hem, samt innan de äter/matlagning och efter maten – plus att de måste duscha när de kommit hem från skolan och inte får sitta med sina skolkläder i soffan mm). Och visst, när min man stoppar fjärrkontrollen på hotell i en medhavd plastpåse (för att slippa få andras baciller på händerna), eller kastar ett medhavt lakan över soffan i lägenheten vi hyr på Smögen-resmålet, så är det lätt att garva åt hans bacillskräck. Men faktum är jag aldrig har VAB:at en dag i hela mitt liv. Våra barn är i princip aldrig sjuka (tvillingarna har varit hemma från skolan kanske två dagar – sammanlagt – totalt alltså, och 14-åringen aldrig någonsin). Jag har heller inte varit sjuk sedan 1997. Så jag vill påstå att vårt sätt att leva kan ha påverkat detta.

Men – förutom de lätt förnumstiga råden om god handhygien med mera, så har jag en del erfarenhet av att sköta mycket av livspusslet och logistiken hemifrån. Jag märker att många blir stressade av att behöva ändra sina rutiner under de rådande omständigheterna som sker just nu, så därför tänkte jag dela med mig av mina tips!

Jobba hemifrån-tips!

• Har du ett jobb som du kan sköta hemifrån har du troligen redan fått direktiv om att ta med dig jobbdator (+ jobbtelefon) hem. Annars tycker jag att du ska föreslå denna lösning för din chef. Att arbeta hemifrån är betydligt mer effektivt än många tror och dessutom inte lika stressrelaterat.

• Bara för att du är hemma kan du inte gå in i totalt slacker-mood. Man behöver inte ta på sig jobbkostym på hemmaplan, bara för att det ska kännas seriöst, men däremot behöver du starta/upprätthålla vissa rutiner. Se nedan:

• Bädda sängen varje morgon. Det är ett grundläggande strukturdrag som sätter tonen för resten av din dag. Börjar du slarva med att bädda sängen leder det snart till att du låter disk stå framme, att du inte viker tvätten osv.

• Gå upp samma tidpunkt måndag till fredag. Du vinner en hel del arbetstid på att slippa resa till och från arbetsplatsen, så kanske behöver du inte gå upp lika tidigt som vanligt. Men försök att ”riva av” många viktiga mail och samtal innan lunchtid (om inte annat för att det skickar viktiga signaler om att du är alert), så kan du ta lite längre pauser på eftermiddagen istället.

• Placera datorn på ett ställe som inte är FÖR bekvämt (alltså inte sängen eller soffan). Du behöver skapa dig en arbetsplats som gör att det känns som att du flyttar fokus från avkoppling till uppkoppling. Varje gång jag exempelvis tar med mig datorn till sängen och tycker att det ska bli skönt att kunna jobba där (med uppfälld ryggdel), så somnar jag…

• Försvåra möjligheterna för sociala medier under arbetstid! På en arbetsplats så känns det kanske lite skämmigt att scrolla igenom instagram eller ha Facebook öppet på skärmen om chefen tittar förbi. Men hemma får du mer frihet under ansvar. Många hanterar inte den friheten eller ansvaret! Ett förslag kan vara att avsätta en särskild tid, kanske vid två tillfällen på dygnet, för sociala medier. En halvtimme på morgonen och en halvtimme på kvällen. Jag kan LOVA dig att din värdefulla tid annars går åt till att bli helt passiv och glo igenom vad andra gör, istället för att bli aktiv och prestera saker du är nöjd med.

• När du skriver att göra-listor, gör både veckomål och dagsscheman. Alltså mål du gärna vill hinna med veckan som kommer (på en sida) och hur dagen ska se ut på en annan sida.

• Det stora hindret med att arbeta hemifrån är distraktion och avsaknad av fokus. Stäng av sådant som stör, ha inte på musik bara för att det känns trevligt, låt inte TV:n stå på i bakgrunden (flytta i så fall till annat rum), använd hörselkåpor om du måste.

• De flesta är dåliga på multitasking. Du är förmodligen inget undantag. Satsa på unitasking istället. Och kör korta delmål/arbetspass under dagen. Då är det lättare att hålla fokus och bli effektiv. Alltså: jobba intensivt under 45, max 60 min, sedan behöver du ta en kortare paus. Sträck på dig, gå runt en stund, hämta kaffe, snicksnacka med någon i fem-tio minuter. Sedan tar du itu med nästa arbetspass. Gör klart det du påbörjar, även om det visar sig ta lite längre tid. Börja inte med något annat bara för att du tycker att det lockar mer, eller för att huvuduppgiften visade sig vara tråkig/svår. Gör klart, gör klart, gör klart! Extra svårt i den charmiga och mer lättjefulla hemmamiljön.

• När du ändå är igång med hemmaarbete – ta dig en rejäl funderare över om detta är något du skulle kunna göra framöver också (när corona-virusspridningen har lagt sig). Det finns enorma fördelar med att arbeta hemifrån och nu har du möjlighet att känna efter hur det skulle kunna vara! Tänk på följande frågeställningar: trivs du utan att snickesnacka med kollegor? Föredrar du att jobba/agera självständigt utan tillsyn av en chef/arbetsledare? Är du flexibelt lagd eller vanestyrd? Trivs du med att ta direktiv eller vill du bestämma själv?

Träna hemifrån-tips!

• Många gym har börjat stänga ner sin verksamhet tillfälligt. Men det är inte gymmet som gör dig vältränad, det är övningarna du utför. Du må sakna sparken i baken som det innebär med grupptryck, eller tillgången till redskap med mera. Men så jäkla svårt är det inte att träna på hemmaplan! Läs vidare:

• Ta för vana att gå en lunchpromenad. Att äta hemma tar bara en kvart. Då har du ungefär 45-60 min på dig att promenera. Under denna promenad får du även viktigt dagsljus och D-vitamin. Dessa dagliga promenader räcker faktiskt gott och väl för att du ska bibehålla den kondition du har och de är även bra för fettförbränning. Känner du att du vill maxa promenaden så går du med gåstavar. Eller så använder du en ryggsäck med vikter i (då rätar du även upp ryggen bättre!) – det kan vara alltifrån mjölpaket till PET-flaskor med vatten som adderar vikt. Sök upp backar under promenaden och kör även intervaller (alltså gå i hastigt tempo i en minut och långsammare tempo i en minut).

• Vill du däremot bygga muskler, spänst och explosivitet också så finns det massor av övningar du kan göra med din egen kroppsvikt som enda redskap, nämligen: burpees, squats, upphopp, armhävningar, rygglyft, situps, plankan, sidoplankan, utfall, med mera. Hemmaträning i 20-30 minuter cirka 3 ggr i veckan räcker alldeles utmärkt! Nej, du behöver inte investera i ett hemmagym eller köpa lösa vikter, hantlar och skivstänger. Högst troligt kommer dessa prylar ligga hemma och skräpa sedan när gymmen öppnar igen. Bygg upp grundstyrka med kroppsövningar istället. Skulle du behöva addera vikter så ta sånt som finns hemma redan! Typ tunga saker du hittar i skafferiet eller kylskåpet, eller böcker i en ICA-kasse (finfint alternativ till kettlebell exempelvis). HÄR hittar du jättebra, konkreta övningar för hemmaträning!

Shoppa hemifrån-tips!

• Vill du inte bege dig till stormarknader som exempelvis Ica Maxi där hundratals människor befinner sig samtidigt, så beställ hemkörning av mat. Icas Handla mat online tycker jag personligen har funkat bäst hittills (nej, inte överhuvudtaget sponsrad). Men – viktigt att poängtera: undvik att beställa den typ av mat där ett selektivt urval ska behöva göras. Exempelvis så blir man ofta besviken när man beställer varor som broccoli eller färsk frukt/grönsaker. De som plockar ut varorna och packar påsarna står liksom inte och vrider på varorna för att hitta det finaste exemplaret, utan det är tjoff tjoff, löpande band-principen. Vi har också fått hem skinka med rätt trist hållbarhetsdatum som snart går ut (sådana varor vi själva aldrig skulle ha köpt/valt i butik).

• Kläder: nu är ett utmärkt tillfälle att göra en inventering av vad du faktiskt har hemma redan (innan du överväger att köpa nytt)! Förbered tre högar/kartonger: en med ”Spara”, en med ”Skänk” och en med ”Sälj”. I ”Spara” kan även plagg/accessoarer som behöver åtgärdas hamna, som att klacka om skor, sy i knappar, lämna in på kemtvätt eller sys om/lagas. I ”Skänk” placerar du saker du kan ge bort till Stadsmissionen eller andra välgörenhetsorganisationer. OBS! De tar inte emot trasiga/smutsiga kläder! Textilier som känns helt hopplösa kan du däremot lämna in i de flesta butikskedjor idag (kolla först vad som gäller). Genom att lämna in en påse med textilier som väger X antal hekto så kan du få pengar tillgodo om du sedan handlar något i den butiken (över en viss summa). I ”Sälj”-kategorin gör du dig av med kläderna som känns allra fräschast, modernast och med högt andrahandsvärde (men som du kanske vuxit ur/ledsnat på/aldrig använt). Sälj i särskilda marknadsgrupper på Facebook, eller på Blocket/Tradera.

• Shoppa online är ett utmärkt sätt att handla kläder och annat i lugn och ro och slippa trängas i provrum eller stå i köer till Zara. Det här är mina personliga nätbutiks-favoriter:

Ellos – imponerande utbud i varierande prisklasser av allt från mode, till inredning och skönhetsprodukter.

Wakakuu – mycket hög trendgrad och coolt mode för medvetna kvinnor. Välkurerade urval och lättnavigerad hemsida.

Seezona – spännande och annorlunda utbud av kreativa och (för mig) rätt okända designers med fint hantverk.

Arket – sofistikerade och väldigt eleganta kläder av mer stilrena snitt som känns urbana och trendiga.

 

Övriga tips!

• Detta är ett utmärkt tillfälle att passa på att umgås inom familjen. Engagera dig i dina barns läxor och skolämnen, håll kontakt med lärarna, fråga hur läroplanen ser ut framöver och kolla vad du kan gå igenom med ditt barn hemma. Det är – om inte annat – ett finfint sätt att hålla hjärnan aktiverad, genom att fräscha upp kunskaperna om geografi, samhällskunskap, NO, språk, mm. Kan leda till intressanta samtal och diskussioner.

• Laga mat och baka tillsammans med barnen, lär dem grundläggande kemiska processer som finns i hemmet med bakpulver, jäst mm, samt hur maten ska förvaras/konserveras mm för att inte bli förstörd.

• Pausa surfandet och de sociala medierna emellanåt. Just nu exploderar det nyheter om Corona-viruset och källorna är inte alltid tillförlitliga. Sitt still i båten, håll dig hemma och undvik stora folksamlingar en tid framåt. Det behöver inte innebära isolering, utan mer sunt förnuft i lagom doser. Kolla istället på bra filmer eller serier på streamingtjänster, ensam eller med familjen. Diskutera sedan innehållet tillsammans över middagen.

Fyll gärna på med egna tips i kommentarsfältet!

Foto iStock

Inga kommentarer än

Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras